Joop

Timmermans pakt paus aan op homofobe uitspraak

  •    •  
25-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Timmermans_300_02.jpg
"Als ieder persoon uniek is, waarom zou die persoon dan niet in zijn recht staan om op te komen voor zijn seksuele geaardheid?"
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft fel gereageerd op de uitspraak van de paus dat homoseksuelen ‘de essentie van het menselijke wezen vernietigen’. Dat deed hij in Dublin tijdens een vergadering van de OSCE (Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa).
Timmermans reageerde tijdens die vergadering op een uitspraak van pauselijke gezant Dominique Mamberti. Hij is de Vaticaanse secretaris van Buitenlandse Zaken en wordt gezien als de ‘heilige’ equivalent van de ministers van Buitenlandse Zaken in Europa. Tijdens die bijeenkomst zei Mamberti:
Bestuurders moeten de natuurlijke wetten volgen die staan geschreven in ieder hart van de mens. Paus Benedictus XVI is hier duidelijk over geweest tijdens zijn recente bezoek aan Libanon. In God’s plan staat dat ieder persoon uniek is en onvervangbaar.” 
Timmermans reageerde daarop door te zeggen dat het in het belang van de mensheid is om op te staan voor de belangen van homoseksuelen.
Als ieder persoon uniek is, waarom zou die persoon dan niet in zijn recht staan om op te komen voor zijn eigen seksuele geaardheid?
cc-foto: Haags Uitburo
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

ColorHugo949
ColorHugo94925 dec. 2012 - 10:40

Goed gedaan minister Timmermans!

JongLinks
JongLinks25 dec. 2012 - 10:40

Gelukkig durft deze regering gewoon op te staan tegen de paus en zijn stem te verheffen.

Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2012 - 10:40

Het is een beginnetje maar zeker niet genoeg. Veel krachtiger uitspraken doen is wel het allerminste wat gedaan kan worden. Er kan niet hard genoeg gereageerd worden op deze volstrekt immorele ideeën.

914Vincent
914Vincent25 dec. 2012 - 10:40

Dank je wel Timmermans. Het is goed dat er opgetreden wordt jegens dit soort machten. Door hun macht denkt men alles te kunnen te zeggen. Sexualiteit is al lang een probleem bij het Vaticaan en men blijkt daar maar niet te kunnen accepteren dat 5% van de bevolking even anders in elkaar zit dan de rest. Het zijn toch ook kinderen van God. Door jongens en meisjes die op zoek zijn om hun homosexualiteit een plaats te geven zo in de hoek te zetten gebeuren er dagelijkse ongelukken met dodelijke afloop. De Paus is daar mede schuldig aan. Daarbij is het natuurlijk ook tamelijk vreemd om 5% te blijven stigmatiseren terwijl vele priesters in alle landen zich flink schuldig hebben gemaakt aan kinderen misbruik. "Geen Nederlandse bloemen meer naar het Vaticaan" !

jelius
jelius25 dec. 2012 - 10:40

De paus beriep zich op de Franse opperrabbi. Is dit het begin van het andere Israel beleid ?

Dehnus
Dehnus25 dec. 2012 - 10:40

Hej? Een Negatief antwoordje tegen de Paus? En niet zoals Verhagen een "Nou dan moeten die priesters maar eens gaan nadenken wat ze fout hebben gedaan hoor" over Pedo priesters waarna hij een Nest Bevuiler door Heel Limbabwe en BRabolonië werd genoemd? Verdorie hebben ze in Nederland dan toch nog de 80 jarige oorlog gewonnen?

msj_meijerink
msj_meijerink25 dec. 2012 - 10:40

Klasse Frans, laat die moraalridders uit Rome een poepje ruiken. Straks begint die nepsinterklaas ook nog over abortus en euthanasie te reutelen.

roher
roher25 dec. 2012 - 10:40

Het is allemaal tot daar aan toe. Al trouwt er iemand met een boom, als er een instituut is die dat wil doen ga je gang! Maar waar het om gaat is dat mensen de dingen door elkaar gaan halen, en overal bij elk ondewrep hun visie erin willen ´slaan´. Of het nou om een show gaat met Kerst of Sinterklaas, neem paul de leeuw die een kippetje bereid en met de vinger in de éénus zit. Dan ben je toch al vroegtijdig misselijk, bedankt! Scheiden mensen anders wordt het een grote onleefbare toestand!

rgeurtsen
rgeurtsen25 dec. 2012 - 10:40

Go Timmermans, Go. Pak die katholieke machtmisbruikers aan op hun eigen logica.

phoosterhuis
phoosterhuis25 dec. 2012 - 10:40

De pest met zo'n popie jopie is, dat als je denkt er eindelijk vanaf te zijn, er weer een nieuwe clow die kkk-muts op zet.

ruurd2
ruurd225 dec. 2012 - 10:40

Puh. Lekker lopen zeuren over de paus met z'n homofobe tendenzen (moet ook wel in zo'n mannenbolwerk heh...) maar Israël niet willen aanpakken? Wanneer gaan we hier in NL eens een importverbod voor fruit en groente uit Israël instellen bijvoorbeeld?

JongLinks
JongLinks25 dec. 2012 - 10:40

Prachtig dit, maar ook zeker mooi dat je hem een facebook bericht kan sturen en dat hij dan op kerstavond nog reageert.

mrwonkish
mrwonkish25 dec. 2012 - 10:40

Timmermans ++

elise1964
elise196425 dec. 2012 - 10:40

Valt de uitspraak van de Paus onder vrijheid van meningsuiting? Hij beledigd personen niet persoonlijk maar zegt dat volgens de katholieke leer homofilie niet is toegestaan. Als nou 7 miljard mensen geloven in God, in Allah, in Boedda of Jaweh en in hun geschreven woord waarom zou je dan die passages over homofilie schrappen en verwerpen maar andere zaken niet? In de bijbel staat nl ook dat de man zal heersen over de vrouw.En in de islam is de vrouw ook achter gesteld.Ze moet binnen blijven en op straat gesluierd gaan.Waarom pakken we dat niet eens aan. En wat mensen uitvoeren op hun slaapkamer moeten ze zelf weten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2012 - 10:40

"Waarom pakken we dat niet eens aan." Wat let je, zou ik zeggen.

alboe
alboe25 dec. 2012 - 10:40

Wat een verademing om weer een normaal mens als minister van buitenlandse zaken te hebben. Aan de andere kant: Er zou helemaal geen aandacht geschonken moeten worden aan die achterlijke gladiool uit Rome. Gelukkig sterft de katholiek kerk zo wat sneller uit.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2012 - 10:40

"Gelukkig sterft de katholiek kerk zo wat sneller uit." Dat zou heel mooi zijn als het waar was. Helaas is dat niet zo. Alleen in Europa gaat het niet overal goed. Overal elders groeit deze dwaalleer.

brbrwr
brbrwr25 dec. 2012 - 10:40

Jouw kinderhand is snel gevuld. Kinderen zijn nog kortzichtig. Laat hem eens hetzelfde beweren over de Islam, dan had je de poppen aan het dansen.

johnnysisko
johnnysisko25 dec. 2012 - 10:40

Timmermans moet eens zijn bronnen goed naplegen. De Paus schijnt nog eens niet letterlijk te hebben gezegd dat homos een bedreiging zijn. Hij heeft alleen maar gezegd dat het tradionele gezin een belangrijke hoeksteen is van de samenleving. Wat ik zovaak zie is dat mensen nogal snel iets concluderen van wat ze denken te zien

2 Reacties
clara51
clara5125 dec. 2012 - 10:40

["De Paus schijnt nog eens niet letterlijk te hebben gezegd"] De paus SCHIJNT? Was het te veel moeite die bron zelf even te controleren?

phoosterhuis
phoosterhuis25 dec. 2012 - 10:40

Die laatste zin, dat mensen conclusies trekken uit wat ze denken te zien, is wel heel erg van toepassing op gelovigen. Het is toch verdomme duidelijk wat de opvattingen en uitlatingen van die dwalende ouwe popie inhouden? Wat men wil geloven moet men zelf weten, maar als het gevaarlijke trekjes krijgt moet er wat van gezegd worden.

brbrwr
brbrwr25 dec. 2012 - 10:40

Die Timmermans toch. Makkelijk scoren tegen de Paus of de Kerk. Kijk, wanneer deze doortastende man hetzelfde zou durven zeggen over de rechten van de mensen in landen waar het regime op basis van het islamitisch geloof bepaalt of je gevangenisstraf, marteling of zelfs de dood krijgt voor bepaalde praktijken, dan was het andere koek. Dit is scoren op de makkelijkste wijze. Typisch gedrag van deze pvda klant. Talking loud and saying nothing

1 Reactie
jelius
jelius25 dec. 2012 - 10:40

Of over de rechten van mensen in landen waar ze elk moment kunnen worden vermoord vanuit een VS drone.

Meta Foor
Meta Foor25 dec. 2012 - 10:40

New Populism van de PvdA ! veel geleerd van PVV ; zullen binnenkort in hetzelfde (krom-) zwaard vallen

2 Reacties
JongLinks
JongLinks25 dec. 2012 - 10:40

Hoezo populisme? Het was populisme geweest als hij alleen in nederland zijn bek had opgetrokken dit heet gewoon krachtig optreden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods25 dec. 2012 - 10:40

++ New Populism van de PvdA ! ++ >> De definitie, in ieder geval omschrijving van populisme is: de kiezers zaken voorhouden waarvan men weet dat ze stemmen trekken maar waarvan men ook weet of in ieder geval had kunnen weten als met even had nagedacht dat ze geen reële oorzaak of oplossing zijn. Ik zie niet in waarom daar hier sprake van zou zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2012 - 10:40

Het valt op dat veel mensen tegenwoordig probleem hebben met de juiste nuance.. Los van feit dat Paus zulk onderwerp in Kersttoespraak moet vermijden, betreft het hier slechts opvatting over 'homohuwelijk'. Daar is best e.e.a. voor te zeggen, zowel positief als negatief. Zelf vind ik homohuwelijk 'onzin', zelfs in zekere zin provocatie. Nergens wordt verder de unieke homosexuele mens ontlkend of bestreden, ook niet door de Paus.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks25 dec. 2012 - 10:40

Waarom is het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen een provocatie en een huwelijk tussen een man en een vrouw niet?

Jantje68
Jantje6825 dec. 2012 - 10:40

Deze minister van buitenlandse zaken gaat ons meer schade berokkenen dan Wilders ooit voor elkaar zou krijgen. Wat een blamage op de golven van links liberaal populisme niet gehinderd door enige feiten kennis. Verschrikkelijk. Om je werkelijk kapot te schamen.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks25 dec. 2012 - 10:40

En zouden we ons zorgen moeten maken om die schaden? Moet de morele taak om de vrijheid van ALLE Nederlanders te verdedigen niet op wegen tegen die schade?

FritsGuevara
FritsGuevara25 dec. 2012 - 10:40

Ik heb op mijn werk 4 of 5 homo's rond lopen. Het is bijna de helft van de mannelijke populatie aan collega's op de afdeling. Enkele malen meer dan je statistisch mag verwachten. In de open en eerlijke gezonde sfeer weet je in een mum van tijd wie daar de homo's zijn, en dan is er misschien nog zelfs een extra die niet uit de kast komt, maar het aantal wat het al openlijk is, is al niet klein te noemen! Je hebt op die manier een aardige kans om in het voorbijgaan te observeren hoe ze zijn. Je hoeft absoluut geen kurk in je reet te stoppen, ik hoor ook van geen enkele andere hetero man dat er avances worden gemaakt ookal zijn de homo's mannen (voor zover ik weet geen lesbiënnes bij mij). Ik ben respectvol naar hun, en zij naar mij. Ze lijken heel ergens in de verte opgelucht als ze gewoon kunnen zijn wie ze zijn, in je nabijheid. Maar nogmaals, daarin ben ik geen uitzondering, iedereen is er respectvol naar homo's. Ze laten hun homosexuele gedragingen vooral thuis, in de privé sfeer, je ziet het hoogstens aan die bekende nichterige manier van doen bij een paar onder hen. Dat is alles. Ze kunnen wel sneller dan een hetero, in een stapje hoger op de alarmfase zitten als een gesprek van hetero's naar homosexualiteit gaat, of er geen foute dingen over ze worden gezegd. Dat wetende, weet ik ook dat mijn werk géén afspiegeling is van de maatschappij. Wat er ontbreekt op mijn werk, dat is zo'n maffe Sinterklaas die daar rondloopt, die homohatende meningen in het rond strooit, en meelopers zo gek weet te krijgen om aan dat gepest mee te doen. Als zo'n kwibus er wel zou rondlopen, dan zou het gegarandeerd fikse hommeles in de tent zijn. Ik ben blij dat we daar op ons werk van verschoond zijn en dat we dus als beschaafde mensen onze sociale interactie kunnen hebben. Beschouw het als een compliment, als de Paus, van een instituut dat absoluut niets moet hebben van gevoel of psychologie, dit soort uitspraken over homo's doet. Het is net als bij Sovjet-dissidenten, de doerak aan de top haat iemand, dus diegene zal dan wel juist een toffe peer zijn.

1 Reactie
ErikJan2
ErikJan225 dec. 2012 - 10:40

@Frits Uw commentaar is ongetwijfeld zeer goed bedoeld en uw intentie respectvol. Het valt mij desondanks op dat u in uw verhaal ontzettend veel onderscheid maakt, waardoor u onbedoeld de nadruk legt op de verschillen tussen de mensen op uw afdeling. Er zou mij veel aan gelegen zijn als wij als mensen elkaar zien als gelijken, met de onderlinge verschillen die ons uniek maken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 dec. 2012 - 10:40

De katholieke kerk is tegen het homohuwelijk. Logisch, want als ze dat niet zou zijn houdt ze op katholieke kerk te zijn. Dat standpunt hoort bij die kerk, net zo goed als de leer van de transsubstantiatie en het celibaat. Hoewel dat laatste me tegen de natuurlijke orde lijkt. Maar het zijn mijn zaken niet en ik begrijp dan ook niet goed waarom een minister zich met godsdienstkritiek en theologische debatten inlaat. Dat zijn zijn zaken toch ook niet.

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis25 dec. 2012 - 10:40

Als popie een groep mensen veroordeeld en de resultaten hebben we van een andere machtswellusteling ook ondervonden, lijkt het mij toch heel normal dat een minister van buitenlandse zaken daarop reageert. Het lijkt mij zelfs zijn plicht om dat te doen. Regeringen zouden zich hierover moet uitlaten. Met bemoeienis inzake geloofsovertuiging heeft dat niks te maken.

johnnysisko
johnnysisko25 dec. 2012 - 10:40

@Mevrouw Legene Dju je schijnt wel heel erg te vallen over 1 woordje en het gelijk anders op te nemen. Ik was zelf niet bij de paus maar verslaggevers in kranten van buitenlandse kranten hebben die verklaring ook gegeven. Dus daarom zeg ik schijnt. En dit is juist ook de kern van de boodschap. Mensen moeten niet zo snel doen alsof ze de beste jongetjes van de klas willen zijn eer ze weten hoe alles zit

1 Reactie
clara51
clara5125 dec. 2012 - 10:40

["Dju je schijnt wel heel erg te vallen over 1 woordje en het gelijk anders op te nemen."] Jij verwijt Timmermans dat hij zijn bronnen niet raadpleegt en voegt er in één adem aan toe dat jijzelf dat ook niet hebt gedaan: ["Timmermans moet eens zijn bronnen goed naplegen. De Paus schijnt nog eens niet letterlijk te hebben gezegd dat homos een bedreiging zijn."] Dat is niet vallen over 1 woordje, dat is een kwestie van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Sorry, ik kan het niet anders zien.