Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans: incident Banstraat Den Haag 'gewone inbraak'

  •  
17-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
rusland300.jpg
Update: inbraak in Russisch pand door veelpleger ... Eerder: ook inbraak Greenpeacekantoor Rusland ... Russische televisie: 'NL inbraak in woning is revanche' 
In Den Haag is in een woning die beheerd wordt door de Russische ambassade ingebroken. Dat meldt onder meer NOS. De forensische recherche is aanwezig en doet onderzoek in het pand aan de Banstraat. Hoewel het pand in de buurt staat van de Russische ambassade, is het geen diplomatieke vestiging.
Updates onderaan
Het lijkt het zoveelste incident te zijn dat de verhoudingen tussen Rusland en Nederland op gespannen voet zet. Vorige week werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag door de politie opgepakt. Zijn arrestatie leidde tot woedende reacties in Moskou. Daar werd een Nederlandse diplomaat dinsdagavond mishandeld in zijn woning, nadat twee mensen zijn huis binnen drongen. Ook is er de aanhouding van Nederlandse Greenpeace-activisten die demonstreerden tegen Gazprom.
Nederland en Rusland vieren dit jaar het Nederland-Ruslandjaar dat in het teken staat van 400 jaar vriendschap. In het kader daarvan bezocht de Russische president Poetin Nederland eerder dit jaar, om het jaar te openen. Koning Willem Alexander en koningin Máxima zullen in november naar Moskou afreizen om het jaar af te sluiten. Ondanks protest van een aantal partijen in de Kamer dat het bezoek liever afgelast zien, houdt minister Timmermans er vooralsnog aan vast. Hij wacht het onderzoek naar de inbraak in de woning van de diplomaat af.
Update 10.30
De Russische zender NTV, die in handen is van het staatsbedrijf Gazprom, gooit olie op het vuur door te stellen de inbraak in een woning van de Russische ambassade een direct gevolg is van de diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland is. Vrijdag noemde NTV de inbraak ‘revanche’ en meldde het: “Terugslag: Nederlanders plunderen het huis van de Russische ambassade.”
De Haagse politie gaat er echter vooralsnog vanuit dat het om een ‘gewone inbraak’ gaat. De politie heeft geen aanwijzingen kunnen vinden dat de inbraak met de diplomatieke rel te maken heeft.
Premier Rutte zegt in een interview met De Telegraaf dat Nederland geen gehoor zal geven aan de Russische eis om de agenten te straffen, die eerder de diplomaat Borodin oppakten. Rutte: “Dat is niet aan de orde. Gaat niet gebeuren. Het feitenrelaas van de politie geeft daar geen reden toe.” Verder zei de premier dat het staatsbezoek van de koning en koningin gewoon doorgang zal vinden op 9 november. Rutte wilde niet verder uitweiden over de rol die de koning kan vervullen om de onderlinge betrekkingen te verbeteren. Wel benadrukte hij dat we “de koning niet als pion moeten gebruiken”.
Update 14.00
In Moermansk, in het noorden van Rusland, is vannacht ingebroken in een tijdelijk kantoor van Greenpeace. Een kooi die de organisatie vrijdag wilde gebruiken bij een protestactie, is daarbij gestolen. Dat laat de organisatie vrijdag in een verklaring weten. Op beelden die Greenpeace heeft vrijgegeven zijn zes personen met een bivakmuts te zien.
Wereldwijd wordt vrijdag geprotesteerd voor de vrijlating van dertig actievoerders uit de Russische gevangenis. Ze zitten al dertig dagen vast in Moermansk, nadat de boot waarmee ze demonstreerden tegen het staatsbedrijf Gazprom door de Russische politie werd geënterd. De actievoerders hebben een verzoek ingediend om op borgtocht vrij te komen.
Faiza Oulahsen, de Amsterdamse campagneleider, komt vrijdag voor de rechter. De groep wordt verdacht van piraterij. Daar staat een maximumstraf van 15 jaar op.
Update 18.30 uur:
De inbraak in een Russisch pand in Den Haag donderdag is vermoedelijk gepleegd door een ‘zeer bekende en zeer actieve’ Haagse veelpleger die regelmatig in contact met politie en justitie is geweest. Dat blijkt uit spoedonderzoek van de politie. Justitie heeft de arrestatie van de man gelast waar momenteel druk naar wordt gezocht. De inbraak had dus niets te maken met de moeizame betrekkingen met Rusland.
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was blij met het snelle resultaat en heeft de Russische ambassadeur in Nederland direct op de hoogte gebracht:
Ik ben zeer verheugd met de snelle doorbraak in het politieonderzoek. In mijn gesprek met ambassadeur Koldokin heb ik nogmaals benadrukt dat incidenten niet in de weg mogen staan van onze goede bilaterale betrekkingen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

JoopSchouten
JoopSchouten17 okt. 2013 - 21:10

Ik begin me af te vragen wie hier belang bij hebben. Waren het Russen om het vuurtje op te stoken en Nederland onder druk te blijven zetten of Nederlanders die graag stoken in een slecht huwelijk?

sjaakie2
sjaakie217 okt. 2013 - 21:10

Welke partijen zijn zo kortzichtig om gelijk al te oordelen dat de Russische regering achter de mishandeling van de diplomaat zat en onze koning en koningin daarom niet naar Rusland mogen? Het is wel toevallig maar toch, om gelijk al te oordelen zonder bewijs lijkt me onintelligent.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 okt. 2013 - 21:10

De feiten liegen niet. Deze week werd Nederland weer aangeklaagd over mensenrechten, Wilders en discriminatie van groep burgers. De Nederlandse media wilde niet op ingaan, laat staan onze kabinet. Dus, Nederland heeft schijt aan wat anderen van Nederland vinden, laat staan Europeese mensenrechten organisatie, waar Nederland één van de opbouwers was! Hoezo moet Rusland van Nederland de homo's rechten respecteren? De kameel kijkt alleen naar de rug van zijn vriend die voor hem loopt en zegt :'' ha ha ha ha, mijn vriend heeft een bullt op zijn rug'' Maar hij ziet zijn eigen bult helemaal niet??!

eeweew
eeweew17 okt. 2013 - 21:10

Uiteraard, de Nederlandse regering bestuurt heel het land, en heeft dus direct controle over waar ingebroken wordt.

bEngel2
bEngel217 okt. 2013 - 21:10

Hebben ze nog wat spullen gejat, of viel er niks te halen.

Jantje68
Jantje6817 okt. 2013 - 21:10

Nederland reageert erg opgewonden over de verdraaide berichtgeving in Rusland maar is het hier veel anders? Van de meeste berichten die hier in het nieuws komen zijn ook alle nuances en details weg gelaten. Dan klinkt het allemaal veel spannender. De Russische diplomaat is vorige week illegaal gearresteerd tegen de conventie van Wenen. Geen woord aan gelogen. AH medewerker ontslagen wegens eten koekje. Natuurlijk zit hier meer achter maar daar mogen we naar raden als nieuws consumenten. Nederlandse media zijn geen haar beter dan de Russische.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 okt. 2013 - 21:10

Dit lijkt me een uitgesproken kans voor Wimlex om zichzelf en het nut van de investering in zijn familie andermaal voor het gepeupel te bewijzen.

seniorg
seniorg17 okt. 2013 - 21:10

Grappig in deze hele soap is dat Rusland Nederland voortdurend de Russische maat neemt. Dus als de Russische president een lugubere nationaal-politicus of een stel geheimagenten inzet om zijn gram te halen, gaat men er van uit dat Rutte hetzelfde doet (of liever: kan doen). Markje kan reuze veel, weten we, maar dit nu juist weer niet. Zo ook die zotte oproepen om agenten die een bezopen kindermishandelaar op de bon wilden slingeren te 'straffen'. Waarmee uiteraard de Russisische variant wordt bedoeld. Een heel enkele keer vraag ik mij wel af of die russen nu echt zo dom zijn, of alleen maar doen alsof. Nu dus weer de eis bij deze inbraak (let wel, door een land waar kan worden ingebroken in een 24/7 beveiligd pand, waar vervolgens de bewoner kan worden gemolesteerd en de boeven er op hun gemakje van door kunnen gaan): "'We gaan ervan uit dat de Nederlandse autoriteiten uitputtende maatregelen zullen nemen om de daders van dit misdrijf te identificeren", aldus een verklaring op de website van het ministerie (de Volkskrant van heden).

insignia
insignia17 okt. 2013 - 21:10

Mijn gevoel is dat het niet toevallig kan zijn dat deze incidenten gebeuren. Wie er belang bij heeft dat de relaties tussen Rusland en ons land verzuren, ik zou het niet zo 1-2-3 weten maar wellicht komen ze daar nog achter en horen we er nooit meer van....

DolleNol
DolleNol17 okt. 2013 - 21:10

Er zal in november wel een oliemannetje naar Rusland gestuurd worden.

lembeck
lembeck17 okt. 2013 - 21:10

Dit gaat steeds meer lijken op een stel ruziënde, kleine jongetjes, waarvan er eentje op een zeker moment zal gaan slaan. Ik kan het cru zeggen, maar zal het netjes houden: beide landen moeten stoppen met deze zaken groots uit te wijden. Stop met die hele farce over wie er nu schuld heeft aan wat en werk dit uit als volwassen mensen: om de tafel. En wel NU. Stel kleine kinderen!

Bernie2
Bernie217 okt. 2013 - 21:10

Natuurlijk slaat Nederland terug. Het is dan ook niet redelijk om de oplettende agenten die een bezopen Rus die zijn kinderen slaat oppakten voor het vuurpeloton te zetten, zoals Poetin verlangt. En Willem Alexander met zijn Argentijnse huisgenoot naar Moskou? Als het aan mij ligt niet. Welk feest precies met Poetin had Rutte voor WA onder de huidige temperamenten dan in petto? De smeerlap die zonder blikken of blozen de meisjes van Pussy Riot voor jaren in een werkkamp wegstopt, politieke opponenten opsluit, zijn vijanden elimineert of monddood maakt? Die homo's discrimineert, demonstrerende actievoerders van Greenpeace met 15 jaar cel bedreigt? Foei Rutte, dit soort ontmoetingen wens je je ergste vijanden toch niet toe? Of..... Poetin deinst er natuurlijk niet voor terug Willem Alexander te gijzelen tot zijn psychopatische ego hersteld is. Moesten we maar niet doen, ik zie ons Nationaal Speklapje graag achter Hollandsche paleismuren. Zeker nu ik zojuist op het nieuws hoor dat Poetin heeft laten inbreken in het Greenpeace kantoor in Moermansk.

msj_meijerink
msj_meijerink17 okt. 2013 - 21:10

Als Poetin zo'n moeite heeft aan anderen die hem willen vertellen dat hij fout zit, waarom neemt hij dan wel iedereen de maat als hij 'iets vindt'?

vanessa2
vanessa217 okt. 2013 - 21:10

Grappig om de russen aan te spreken op mensenrechten en zelf deze veelpleger vrij te laten lopen om her en der wat in woningen in te breken en daarmee je eigen bevolking daaraan bloot te stellen. Zijn dat geen mensenrechten? Een veelpleger geef je verpleging en begeleiding tot hij zijn gedrag weer onder controle heeft: maar nee, in Nederland breek je zijn mensenrechten en die van zijn slachtoffers door hem zonder hulp de straat weer op te smijten. Bezie de balk in uw eigen oog voordat je de russen iets verwijt.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2013 - 21:10

Nu incidenten elkaar opvolgen, lijkt toeval uitgesloten te zijn. Welk groots moreel spel speelt zich werkelijk af, achter de maskerade van incidenten? Het begon allemaal met de door de Russen - terechte - arrestatie van Greenpeace piraten. Sedertdien proberen bepaalde krachten in de dwergstaat Nederland - onder ogenschijnlijke aanvoering van de heer Timmermans, die vandaag nog zalvende woorden bezigde - het grote Rusland de maat te nemen. Wellicht zou de diplomatieke weg de betere zijn geweest. Het zou een beschaafd land - wat volgens sommigen zouden zijn - betamen maar het tegendeel blijkt waar.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger17 okt. 2013 - 21:10

VOC mentaliteit

toshiba
toshiba17 okt. 2013 - 21:10

Greenpeace piraterij?? Definitie: [ In het VN-Zeerechtverdrag (hierna ook: UNCLOS) wordt een juridische definitie gegeven die in het internationale recht wordt gehanteerd. Het gaat dan om een daad van geweld of plundering verricht op volle zee of buiten de rechtsmacht van enige staat door de bemanning of passagiersvan een particulier schip, gepleegd voor persoonlijke doeleinden en gericht tegen een ander schip. ] De acties van Greenpeace zijn geweldloos. Niet gericht op het verkijgen van bezittingen, niet gericht op het overnemen van een schip of ander zeewaardig voertuig, nog gericht op plundering daarvan, noch gericht tegen aanwezige passagiers of bemanningsleden. Greenpeace voert geweldloze acties waarbij tijdelijk een schip of ander zeewaardig voertuig wordt betreden, veelal vlaggen en spandoeken worden opgehangen ten faveure van de internationale pers en daarna wordt het schip ontruimd. Vaak worden de actievoerders, die geen verzet plegen, voortijdig afgevoerd. Greenpeace van piraterij beschuldigen is compleet naast de waarheid. Vervolging wegens piraterij is dan ook volslagen belachelijk. Indien de acties van Greenpeace bij jou al niet door de beugel kunnen, dan geldt dat voor elk vorm van protest. Van greenpeace tot protest op de Dam.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2013 - 21:10

Bogan, ik ben het volkomen met je eens. Wat ik veel in de hele toestand hier zie is dat de vooroordelen over Russen weer hoogtijdagen vieren. Wodka is de Russische nationale drank, zoals Nederland de jenever heeft, maar het zijn over het algemeen theedrinkers; de samowar staat altijd klaar. Behalve dat is Rusland zo groot dat ze al genoeg met hun zelf hebben om ook nog naar het buitenland te kafferen. De inmengingen, met allerlei excuses, van USA en bondgenoten in ex-koloniën lijkt ze dan ook compleet absurd. Russisch imperialisme en expansionisme bestaan dan ook niet en hebben ook bestaan. Wel zijn er handelsbetrekkingen. Rusland is op zich een naar binnen gekeerd land, zeer groot, met dikke problemen waarover ze over het algemeen niet wereldwijd klagen, dat zich een weg naar boven probeert te worstelen uit de stront van de negentiger jaren. Greenpeace is zich te buiten gegaan door een 'niet vriendschappelijk' doelwit twee keer 'aan te vallen'. De eerste keer kwamen ze een stuk verder en klaagde het boorplatform aan niet genoeg beveiligd te hebben tegen terroristische aanvallen. Nu worden ze aangeklaagd wegens piraterij...Poetin heeft al gezegd dat men weet dat het geen piraten zijn maar dat het nu in handen van de rechters is. Het zal met een sisser aflopen maar men moet begrijpen dat Greenpeace voor Rusland niet het goede actie-knuffeldiertje is als voor het westen. Na bijna honderd jaar van sabotage's en foute propaganda vanuit het westen van alles wat, toen de USSR en nu, Rusland heeft willen doen moet je je kunnen voorstellen dat als die 'goed-bedoelende' westerse ngo's zo maar even kunnen zeggen wat ze willen omdat ze in het westen nu eenmaal geaccepteerd zijn zoals de goede buur die je hele jeugd en leven op je vader heeft gekankerd en hem heeft vol gescholden met een duidelijke agressieve houding en op het moment dat je vader overlijdt met je moeder trouwt en tegen je begint te lachen en aardig doen. Je vader is je vader, jouw held...en de buurman is nooit aardig geweest tegen jouw held. Nederland is geliefd in Rusland, een van de helden van mijn schoonvader is Spinoza..., en iedereen kent de tijd van Alexander die als burgerman in Nederland studeerde en (naar men zegt) de kleuren van de vlag meenam en de naam voor de paal waar de vlag hangt, flagshtok (флагшток) en nog vele ander uitdrukkingen. En Nederland zal altijd geliefd blijven ondanks alle idiote voorvallen die nu gebeuren. Wat Rusland niet meer wil is over zich heen laten lopen en zich laten vertellen wat ze wel en niet moeten doen, je straatschoenen doe je bij de voordeur uit en daarna kunnen we praten zonder de smerigheid die je van buiten meeneemt.

1 Reactie
Emery
Emery17 okt. 2013 - 21:10

Het naar binnengekeerd zijn van de Russen, viel mij nogal mee. Tijdens mijn eerste bezoek aan Moskou (CCCP periode) was ik verbaasd over hoeveel Russen weten over Europa en Nederland in het bijzonder. De eerste de beste bouwvakker die je tegenkomt weet je van alles te vertellen over bijv. Nederlandse geschiedenis. Ook heb ik door de jaren heen veel respect gekregen voor hun kennis over kunst en cultuur. Dat wordt ze dan ook met de paplepel ingegeven. Opleidingsniveau was (is?) hoog, met name door de competitie die er heerste om een plekje aan de universiteit te bemachtigen.

CliffClavin1993
CliffClavin199317 okt. 2013 - 21:10

Dit gaat niet goed, mensen, ik voel het aan mijn water. Ik ben al aan het hamsteren, veel droog spul, lang houdbare etenswaren, enfin, de lijst is bekend. Goed dat wij hier nog moderne kernwapens in Volkel hebben staan, trouwens. Ik zie namelijk een beperkt nucleair conflict aan de horizon, zo rond maart 2014. De dictie en de kleine zenuwtrekjes bij Timmermans verraden zulks. Maar waar gaat deze hele bizarre, absurde kwestie eigenlijk om? Mysterie. _______________________ PS: weet iemand of die lekkere Silvo spliterwten nog in grootverpakking te koop zijn? En zo ja, waar? Dank.

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn17 okt. 2013 - 21:10

;-))))) En wat de spliterwten betreft. Ik heb het hele internet voor jou afgestruind, maar grootverpakkingen van Silvo ben ik niet tegengekomen, helaas. ;-)

Rode druppel
Rode druppel17 okt. 2013 - 21:10

Ja, ik vrees het ergste. Laten we nog maar wat extra JSF aanschaffen. En kustbewaking instellen. Hoewel ik nu al de Russen geen schijn van kans geef.

meijerlahn
meijerlahn17 okt. 2013 - 21:10

Hoe hoog is het IQ van de gemiddelde Rus? Onder Stalin zijn er namelijk nogal wat intellectuelen vermoord.

1 Reactie
Rootman
Rootman17 okt. 2013 - 21:10

Het is maar ZEER de vraag of intellectuelen wel een erg hoog IQ hebben. Tja, en verder? Van schaken wordt je slimmer en van wodka dommer. De meeste Russen die ik tegenkom zijn prima opgeleid.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2013 - 21:10

Zo zie je maar hoe gestoord ze zijn in Rusland...een inbraak in een onvoldoende beveiligde woning hartje Den Haag wordt gezien als aktie tegen de Russen. Nou, dan ben je gestoord,hoor. Maar ALS het al een represaille ZOU ZIJN betekent dat dat de Russen zelf inzien dat ze ook niet erg fris bezig zijn geweest.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen17 okt. 2013 - 21:10

'Zo zie je maar hoe gestoord ze zijn in Rusland...een inbraak in een onvoldoende beveiligde woning hartje Den Haag wordt gezien als aktie tegen de Russen.' Het is een beetje op zijn Cruijffiaans: 'Russen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen'. De Russiche beer is de laatste tijd wat geïrriteerd door wat zij zien als luis in de pels Nederland. Het is niet ondenkbaar dat die inbraak het werk is van Russen maar daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2013 - 21:10

"Russische tv: 'Nederland slaat terug'" That's it! ik doe m'n Lada de deur uit.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 okt. 2013 - 21:10

En ik mijn babouschka's...