Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans: Gülen betrokken bij staatsgreep Turkije

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
16003820365_bf31599498_k

© cc-foto: euranet_plus

Update:
Timmermans zwakt zijn opmerkingen af. De Volkskrant wilde weten aan welk ‘Amerikaans onderzoek’ de Eurocommissaris refereerde. Na lang aandringen volgt een reactie:
"‘Ik sprak slechts over indicaties die ik gezien en gehoord heb in de vele contacten die ik heb’, aldus Timmermans. ‘Niet meer en niet minder.’"
.
Eerder:
Eurocommissaris Frans Timmermans, tevens vice-voorzitter van de Europese Commissie, stelt dat de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen wel degelijk betrokken is geweest bij de mislukte staatsgreep die deze zomer werd gepleegd. Timmermans doet zijn onthulling in een interview met Belgisch weekblad Knack :
"“Ik denk dat de Turken een punt hebben als ze zeggen dat er wel héél weinig empathie was van de buitenwereld bij de verijdelde staatsgreep. We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgevonden. Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülen-beweging in de staatsgreep geen totale onzin is. Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld.”"
Gülen verblijft in de Verenigde Staten. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd. Een van de belangrijkste adviseurs van de nieuwe president Donald Trump heeft gezegd aan dat verzoek gehoor te willen geven.
cc-foto: euranet_plus

Meer over:

turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.