Op de derde dinsdag in september was het de laatste troonrede van 13 jaar Rutte. Wat een herstelkabinet had moeten worden is uitgelopen op een zwanenzang. Nu hebben we het nakijken met veel onopgeloste problemen zoals te weinig financiële armslag in veel huishoudens, tekorten in de zorg, crisis in de woningbouw, tekorten aan personeel, enz. In de zorg zien we de wrange vruchten van jarenlang neoliberaal beleid: privatisering, planningsproblemen door een toevloed van ZZP’ers, tekort aan huisartsen en verplegend personeel, faillissementen van ziekenhuizen of zorgcentra, oplopende wachttijden voor behandelingen of in de crisisopvang, onevenredig grote tijdsbesteding aan administratie ten behoeve van de zorgverzekeraars. Zorg is een marktproduct geworden, de huisarts is een schakeltje in het verdienmodel waarin de grote spelers het beleid en de koers bepalen. Er wordt ingezet op rationalisering en bezuiniging. Denk aan het minder direct contact hebben met de arts en meer gebruik van AI en onlinediensten om gezondheidsproblemen te tackelen.
Demissionair minister Kuipers hamert op de centrale rol van de huisarts zoals vastgelegd in het Integraal Zorg Akkoord (IZA), en suggereert tussen neus en lippen dat de privatisering wat te ver is doorgeschoten. Interessante constatering, maar na jaren neoliberaal beleid waarin de zaken op hun beloop zijn gelaten is het niet zo gemakkelijk om het tij te keren. Dat vraagt om echt structureel ingrijpen in het inmiddels versnipperde zorglandschap van particuliere bureautjes, privéklinieken, obscure tussenpersonen en zorgmakelaars. De huisarts als spil in de eerstelijnszorg werkt zich een slag in de rondte om de ontstane problemen op te lossen of te verzachten. Van huisartsen wordt verwacht dat ze de regie nemen, terwijl capaciteit en middelen ontbreken. De oplossing zou zijn de samenwerking van verschillende gezondheidsdiensten in een lokaal zorgcentrum waarbij de zorgvraag en zorgbehoefte in de directe omgeving het uitgangspunt is, en een gezonde gemeenschap het doel. Dat vergt dat de professionals meer armslag krijgen om, in overeenstemming met de kenmerken van de buurt waar ze zijn gevestigd, de nodige interventies te bepalen en te begeleiden.
Helaas is de kracht van de markt overheersend en moeilijk te bestrijden. In een nieuw te vormen kabinet kunnen bewindslieden zoals Timmermans of Omtzigt het verschil gaan maken, als het ze lukt om de marktwerking in de zorg een halt toe te roepen, de sterkste schouders het meest belasten en het samenwerken aan samenleven politiek en bestuurlijk verankeren. Dit zou een echt sociaal contract zijn.
Mooi verhaal. Was echter 20 jaar geleden al bekend en zal wel weer niks mee gedaan worden. (Net zoals een basis inkomen of een 4 dagen werkweek. Allemaal bewezen positief voor de mens en de samenleving, maar niet voor de portomonee van de beleidsmakers en de schatkist) Dus over 5 jaar weer dit verhaal?
Marcel Levi is de aangewezen persoon om minister te worden in het nieuwe kabinet en dan zou de heer Chris Oomen in het advies team van de heer Marcel Levi toegevoegd moeten worden want die zwom al tegen de stroom in toen hij directeur bij DSW was en de luis in de pels van de vier grote zorgverzekeraars genoemd werd door de journalist die hem interviewde in de uitzending van Buitenhof in 2014 Oomen was kritisch over het beleid van de branchevereniging en over het optreden van de vier grootste collega-zorgverzekeraars. Die beticht hij ervan "onmaatschappelijk hoge winsten te maken" ten koste van hun verzekerden.
We hebben net Kuipers gehad (nu nog démissionair), waarom zou Levi het anders doen?
IkHebAltijdGelijk 20 sep. 2023 - 18:26 “We hebben net Kuipers gehad (nu nog démissionair), waarom zou Levi het anders doen?” Omdat hij geen liberaal maar links is.
Omzigt is de architect en Timmermans de uitvoerder. Zo gaat het worden..
Omtzigt komt uit het CDA. Het CDA is een zodanig asociale organisatie dat zij de belangrijkste sociale voorziening heeft afgeschaft: het ziekenfonds. Eens een CDA-er, altijd een CDA-er. Je wordt niet voor niets lid ven een dergelijke criminele organisatie. Vanaf het moment dat Wim Kok zijn collega's liet zien: if you can't beat them, join them en wat dat voor financiële voordeeltjes oplevert, is de PvdA een soort VVD light geworden. Met andere woorden: laat maar zitten die 2.
marktwerking in de zorg in een jip en janneke voorbeeld: Als een ziekenhuis fantastisch goed presteerd? Dan gaan de patienten binnen no-time beter naar huis. Dus hebben ze in dat ziekenhuis veel minder patienten dan de slechte ziekenhuizen. En moeten ze dicht wegens "overcapaciteit".... Goede zorg, dus ook preventieve laagdrempelige zorg, maakt zichzelf goedkoper voor de samenleving. Maar de winst valt bij de bedrijven die hun zieke werknemers sneller weer op de werkvloer krijgen. Niet bij de zorginstellingen zelf.
Het is voor alle partijen nog aftasten, en wat ik hier lees is koffiedik kijken of wishful thinking. Het heeft allemaal nog veel te maken met de programma's die nog niet allemaal bekend zijn en de verdere ontwikkelingen van het verwachte aantal zetels wat gaat worden behaald. Maar laat ik eens lekker mee koffiedik kijken. Denk een club met Omtzigt VVD BBB met gedoogsteun van de PVV (zie de PVDA/GL niet gaan regeren met de VVD) haha zeg het al koffiedik kijken of zonder de PVV maar dan zal het aantal zetels er om hangen komen ze uit rond de 70 zetels en een minderheid kabinet sluit ik niet uit. Zo dat is er uit, en ja ik weet het het is volslagen onzin.
Er lopen nog steeds hele horde mensen rondt met een heilig geloof in de marktwerking. Op zich niet vreemd want er zijn ook nog mensen die geloven in een oude man met een witte baard die de aarde in 7 dagen schiep. Nu werkt de marktwerking op zich best wel maar niet overal en vooral dat laatste vinden de ware gelovigen toch moeilijk om te accepteren. Dit terwijl de bewijzen dat de marktwerking geen oplossing voor alles zich dagelijks opstapelen. Zo zijn alle sectoren waar de marktwerking (meer) is toegepast duurder geworden. Dus dan is het lastig vol houden dat het slecht correlatie is en geen causaal verband. De andere smoes die altijd te horen is is dat er geen marktwerking is omdat de overheid ingrijpt. Nou zal er altijd een overheid of iets soortgelijks zijn die invloed zal hebben dus als de markt daar niet mee om kan gaan is het een leuk speeltje voor het laboratorium maar ongeschikt voor de echte wereld. Dus ja graag minder of liever helemaal geen marktwerking in de zorg.
Ik zie hier vooral reacties van het geloof dat de overheid alles kan oplossen. Ik herinner mij iets met de belastingdienst en uit huis geplaatste kinderen. Volgens mij allemaal overheidstaken. Dus om nu te geloven dat alles bij de overheid leggen zo'n goed idee is, daar heb ik mijn bedenkingen bij.
@ikhebaltijdgelijk Je hebt natuurlijk weer gelijk, de overheid is ook niet heilig, zeker niet nu deze zo is uitgekleed als nu. Gelukkig zijn er ook nog organisatie vormen mogelijk die niet commercieel en niet overheid zijn.
De hamvraag; wie zegt dat Omtzigt met Timmerman's samen in een regeringscoalitie het land wil besturen? Ik zie wel degelijk een alternatief combinatie voor ogen...
Pater, Je hebt wel gelijk met je de accijns op het oude niveau terugbrengen, dank daarvoor. Maar mijn verwijt aan het adres van de VVD is dat je als coalitie eerst onderhandelt en overeenstemming bereikt over het verhogen van de accijnzen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. En dat je niet veel later, met de verkiezingen in zicht, als partij gaat zeggen hoe naar dat uitpakt voor de consument, en dat jij dat daarom ongedaan wil maken, en andere partijen niet. En dat ook nog zonder erbij te vertellen waar dat geld dan wél vandaan moet komen. In mijn beleving is dat een sluw-zakelijke populistische manier om kiezers over de streep te trekken. Dit doet me denken aan hun volstrekt onverantwoorde, uitstoot verhogende, amper reistijd opleverende, brandstof verslindende, verkeersletsel vergrotende 130 KM per uur op de snelweg om via die accijnzen de schatkist te spekken. Om over hun desastreuze gokbeleid nog maar te zwijgen.
De zorg is vooral overbelast door de vergrijzing, veel meer vraag en minder aanbod van personeel. Het lijkt mij heel moeilijk vast te stellen hoeveel de impact van de marktwerking nu eigenlijk is.
Vergeet ook niet dat er veel meer behandelmogelijheden zijn dan vroeger. Die moeten ook ergens van betaald worden.
Dat zal niet gebeuren , er verdienen er teveel aan. En die kunnen het wel betalen , simpel.
Simpel?.........want er verdienen er teveel aan? Schandalig en verwerpelijk, dat is deze boekhouder logica,........ zul je bedoelen.
Het grootste probleem is niet de marktwerking in de zorg. Het grootste probleem is dat de aanbieders van zorg ongelijke kansen hebben op de markt.
Voila. De mediacratie kan iets goedmaken aan de (neoliberale) invloed op het verkiezingsrampjaar 2012 door - uiteraard onverbeterlijk - geheel zichzelf te blijven en avond aan avond claimen dat het alleen nog maar gaat tussen Omtzigt en Timmermans. Men heeft daar wel degelijk verstand van ... voetballen.
Wat mij betreft gaan Omtzigt en Timmermans samen de regering in en roepen zij een halt toe op veel zaken die Rutte en de zijnen afgelopen decennia in het leven heeft geroepen.
Behalve de zorg te verlossen van het VVD wantrouwen, moet er ook extra financiering worden gevonden voor de vergrijzing. Het zou voor de hand liggen het bovengemiddelde deel van de zorgkosten van 65 plussers te compenseren door een stijging van de successierechten. Op die wijze kunnen die uitgaven aan de zorg beschouwd worden als een soort lening.
Marktwerking in de zorg op bedrijfstak niveau is maar een deel van het probleem (dat aangepakt moet worden). Een ander deel is de absurde prijs van behandelingen. Stel dat een ziekenhuis geheel genationaliseerd is. Dan nog zit je met deze wanstaltige kosten. De vraag moet zijn: hoe maken we behandelingen goedkoper - EN hoe zorgen we dat lagere kosten niet simpelweg leiden tot hogere winsten maar tot goedkopere zorg.
Ziekenhuizen zijn volledig genationaliseerd. Er wordt ook nooit enige winst uitgekeerd of zo. Je ziet wat commerciële partijen bij huisartsen en dergelijke, maar dat is vaak alleen maar goed. Grotere praktijken en professioneel management is nodig, want het gros van de huisartsen is echt niet meer bereid 24/7 beschikbaar te zijn voor haar patiënten. Dus organisatorische aanpassingen zijn nodig
Het privatiseren van onze overheidsinstanties, en daarmee onze eerste levensbehoeften aan de markt overlaten, heeft inmiddels al zoveel kapot gemaakt dat de reparatie daarvan een gigantische klus zal gaan worden. En of daar iets van terecht zal komen zal sterk afhangen van wat de kiezers gaan stemmen. Kampioen wantrouwen VVD, hoofdveroorzaker van de vele crisissen het en het ontstellende gebrek aan vertrouwen, zal als ze genoeg zetels bemachtigen, er alles aan doen om dat te voorkomen. Zoals gewoonlijk draaien ze de kiezer weer sluw een rad voor ogen door te doen alsof ze begaan zijn met degenen die het slachtoffer zijn van hun neoliberale eigen beleid, dat hun aandeelhouders, multinationals en miljonairs dient ten koste van de samenleving. Voorbeeldje? Eerst voorstellen de brandstof accijnzen te verhogen, en het daarna met een zielig gezicht weer intrekken omdat het slachtoffers zou maken. Trap er niet in.
Amen. En trap daarnaast ook niet meer in 'het eerlijke verhaal' van Combi. Tot op de laatste dag hebben ze Rutte in het zadel gehouden via de eerste kamer.
De bedoeling was de accijns weer op het oude niveau te brengen, nadat die tijdelijk verlaagd waren vanwege de hoge benzineprijzen. Je weet niet zo goed waar je het over hebt.
De overheid kan niet organiseren. Er bestaat zoiets als "voorzieningen". Die moeten ook worden geboden als ze niet winstgevend zijn. De markt kan prima een rol spelen maar dan moet een overheid (of andere non-profit organisatie) de diensten inkopen en vervolgens aan de burgers leveren. Ik denk aan een instituut als het "Verkehrsverbund" waarin bedrijven en andere organisaties die openbaar vervoer leveren verplicht moeten samenwerken omdat ze anders geen subsidie krijgen. Het zorgstelsel is gebaseerd op het model van een borstvergroting, een behandeling die de consument "aanschaft". Dat gaat er aan voorbij dat de meeste medische behandelingen worden "aangeschaft" uit pure noodzaak, om klachten te verhelpen of te voorkomen. Een bizar verschijnsel van "marktwerking" is dat sommige behandelingen te hoog zijn geprijsd, bijv. staaroperaties, zodat kapotbezuinigde klinieken die sneller adviseren dan nodig, want daar kunnen ze lekker aan verdienen, terwijl andere behandelingen worden gemeden omdat de opgelegde prijs niet kostendekkend is. Intussen worden ziekenhuizen gedwongen samen te werken - waardoor monopolies ontstaan die uiteindelijk ook gezonde marktwerking uitschakelen.
Omtzigt afgelopen dagen in twee programma's gezien. Ik zag een ontspannen Omtzigt die in zijn nieuwe rol aan het groeien is. Ook de PVV niet voor 100 % uitsluit. Ik begin te vermoeden dat een nieuw kabinet van NSC, BBB, VVD en de PVV dichterbij begint te komen. Zo'n beetje 90 zetels en iets rechts van het midden.
@Farmer: Langzaamaan begin ik dat ook te geloven. Ook heeft vdPlas meerdere keren gezegd dat ze graag de SP daar dan bij wil hebben. Voor Marijnissen wellicht de allerlaatste kans op regeren. Omtzigt weet verder natuurlijk ook wel dat als hij over links gaat al zijn kiezers hem snel de rug zullen toekeren.
@Farmer De PVV lijkt me niet zo'n goed idee, de rest wel, dus NSC, BBB, VVD en GL/PvdA
Ik denk dat Omtzigt niet in zee gaat met de VVD. BBB, wellicht PVV, SP , partij voor de dieren, klein christelijk, Volt. Het wordt een lastige, want ook VVD-compagnon 'Combi' valt met het wegvallen van de VVD automatisch af.
Wilders speelt het quasi-slim zodat hij straks anderen de schuld kan geven als hij wordt uitgesloten. Maar met Wilders is niet samen te werken want hij is oneerlijk. Zijn handelsmerk is haat van de islam. de VVD heeft ook akelige populistische neigingen getuige de recente uitspraken van Hank Kamp, die beleid liever baseerde op vooroordelen dan op feiten.
@Farmer Omtzigt was voorzichtig, maar wijst samenwerking met de PVV de facto af. Omtzigt gaat trouwens nog wel wat zetels verliezen t.o.v. de peilingen, en dat geldt denk ik ook voor de BBB. De eerste omdat de kiezers nog niet weten wat het programma zal zijn, en dat wordt tamelijk conservatief. De tweede omdat het nu al zichtbaar wordt dat VdPlas inhoudelijk niet veel te vertellen heeft. @Kuifje De SP zal niet in een rechts kabinet gaan zitten.
Alleen NSC staat "iets rechts van het midden". De rest van dat rijtje is radicaal rechts. Het kabinet wat u voorstaat is een radicaal rechts kabinet.