Joop

Timelapse laat zien hoe bizar snel New York City verdween onder een oranje deken van vervuilende rook

  •  
08-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2262 keer bekeken
  •  

Je hebt ze vast al voorbij zien komen: de huiveringwekkende beelden uit New York City waar de luchtvervuiling ervoor zorgt dat de stad gehuld is in een dikke, oranje mist. De rook is afkomstig van bosbranden in Canada die zo hevig zijn dat ze ook voor problemen met de luchtkwaliteit in het noordoosten van de Verenigde Staten zorgen. Als gevolg daarvan is de lucht in miljoenenstad New York nu volgens Amerikaanse media een van de meeste vervuilde ter wereld is.

Op een timelapse van het Amerikaanse meteorologisch instituut is te zien hoe snel New York verdween onder de oranje deken van mist.

In New York zijn risicogroepen door de lokale autoriteiten opgeroepen buitenshuis mondkapjes te dragen. Ook adviseert de stad mensen indien mogelijk binnen te blijven, uit voorzorg om de gezondheid van de inwoners te beschermen. NewYorkse scholen hebben hun buitenactiviteiten geschrapt.

De rook heeft zich vanuit Canada verspreid over een groot gebied in het noordoosten van de VS. In meerdere staten gelden waarschuwingen vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit. en kunnen de VS dus nog last houden van de aanvoer van hevige rook van de bosbranden.

Canada worstelt met een van de ergste bosbrandseizoenen die het land ooit heeft meegemaakt. Tot dusver is dit jaar bijna 9 miljoen hectare aan bos in as opgegaan. De oostelijke provincie Quebec is het zwaarst getroffen. Daar is bijna een half miljoen hectare afgebrand. Ook in delen van Canada is de luchtkwaliteit flink verslechterd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

TheunT
TheunT8 jun. 2023 - 14:14

Lijkt me een tipping point, al die droogte met branden...

6 Reacties
Adaestuo
Adaestuo8 jun. 2023 - 19:25

@TheunT "Lijkt me een tipping point, al die droogte met branden..." Als je de voortgang van de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis bij elkaar optelt is die drempel letterlijk al bijna zo goed als overschreden. Maar het is toch een ietwat meer complexe geheel. Een tot op de dag van vandaag nog onderbelichte aspect is dat de biodiversiteitscrisis een niet te onderschatten biljartkeu is voor the tipping point aangaande de klimaatcrisis. Maar voor de volhardende dromers onder ons is er gelukkig klimaatadaptie, dat is de nieuwe heilige graal van de klimaattreuzelaars...

MichielV2
MichielV29 jun. 2023 - 6:04

@Adaestuo Klimaatadaptatie oftewel ikke ikke ikke en na mij de zondvloed.

Sam V
Sam V9 jun. 2023 - 9:05

@ allen Weet u wel dat u ook te weinig doet en heeft gedaan om hetgeen u hier verkondigd te doen keren? U maakt nog steeds gebruik van het internet en de daarvoor benodigde apparaten. Kom, nu snel hiermee stoppen!

LaBou
LaBou 9 jun. 2023 - 11:24

"U maakt nog steeds gebruik van het internet en de daarvoor benodigde apparaten. Kom, nu snel hiermee stoppen!" Zodat samv en consorten hier zonder enige tegenspraak kunnen verkondigen dat er niets aan de hand is en dat we vooral moeten doorgaan zoals we tot nu toe bezig zijn? Geen denken aan.

TheunT
TheunT9 jun. 2023 - 12:20

@ sam Als je het maar nuttig besteed...

oproerkraaier
oproerkraaier9 jun. 2023 - 15:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."