Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tiktokker ontdekt iets opvallends aan de penissen van antieke Griekse beelden

  •  
19-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12950 keer bekeken
  •  
ruby

Tiktokker Ruby Reign bespeurde iets opmerkelijks bij het bestuderen beelden uit de Griekse oudheid. De mannenfiguren zijn allemaal goed gebouwd en zeer gespierd maar ook klein geschapen. Waarom vroeg ze zich af en dook in de Griekse klassiekers om het te achterhalen. Ze stuitte op een tekst van Aristophanes (446 v.Chr. – 386 v.Chr.) die in zijn tegen Socrates gerichte toneelstuk De Wolken de fysieke kenmerken van de ideale man omschrijft: "een glanzende borstkas, stralende huid, brede schouders, kleine tong, gespierde heupen en een klein gereedschap."

Ze ontdekt ook dat de oude Grieken hun vijanden juist enorme geslachtsdelen toebedeelden. "Het werd gezien als iets zeer negatiefs, in tegenstelling tot vandaag de dag." Groot geschapen mannen werden als barbaren beschouwd, sterker nog dat waren ze ook vaak. Een kleine penis daarentegen was in die tijd een symbool van beschaving. 

Haar uitleg is al bijna 4 miljoen keer bekeken, constateert The Greek Reporter verrast, en wordt door veel mannen met gejuich ontvangen. "Ik ben in de verkeerde tijd geboren," constateert er een.

Ruby legt uit dat schoonheid, net als veel van onze opvattingen, een sociale constructie is, iets wat bedacht is. "We moeten ons daar niet een slecht zelfbeeld door laten aanpraten," raadt ze haar kijkers aan. Wat overigens niets afdoet aan de klassieke feministische wijsheid 'mannelijke geslachtsdelen zijn wel interessant maar er zit meestal een lul aan vast'.

Hier nog een wat meer wetenschappelijke uitleg over het Griekse schoonheidsideaal voor mannen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.