Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

TikTok harkt vermogen binnen over de rug van creperende vluchtelingen

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1070 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-10-12 om 13.12.48

Op sociaal netwerk TikTok worden veel video’s gedeeld van Syriërs in vluchtelingenkampen die met hun kinderen de kijkers vragen alsjeblieft geld te sturen. Vooral TikTok-gebruikers in westerse landen geven gul, maar uit onderzoek van de BBC blijkt dat ruim 70 procent van de giften in de zak van TikTok zelf verdwijnt.

Er wordt niet om geld gevraagd, dat kan niet, maar om zogeheten “gifts”, virtuele cadeautjes. De kosten daarvan variëren van een paar cent tot honderden euro’s. De BBC zag dat een aantal “bedel-streams” op sommige momenten tot zo’n 1000 euro per uur binnenkregen. De mensen in de kampen zien daar echter nauwelijks iets van terug. Bij digitale aankopen via het netwerk houdt TikTok een flinke commissie in. 

Zelf zegt het TikTok dat de commissie ‘beduidend minder’ dan 70 procent is, maar weigert vrij te geven hoeveel het dan wel is. De BBC testte het door een cadeau van 106 pond naar een correspondent in Syrië te sturen. Die hield daar maar 33 pond van over, de rest is achtergebleven bij TikTok. 

Het resterende bedrag gaat ook niet naar de vluchtelingen. De BBC ontdekte dat de filmpjes in de kampen in Noordwest-Syrië worden georkestreerd door zogenaamde TikTok-tussenpersonen. Deze personen voorzien de vluchtelingen van een telefoon en data-abonnement zodat ze hun leed kunnen livestreamen. Die werken naar eigen zeggen voor bureaus gelieerd aan het hoofdkantoor in China die livestreamers moeten werven. De telefoons die in de kampen worden uitgedeeld zijn voorzien van een Britse sim-kaart omdat het algoritme de livestreams daardoor uitlicht in Groot-Brittannië, waar de gulste gevers zouden wonen. Het zijn die tussenpersonen die de rest van de opbrengsten in hun zak steken. 

TikTok zegt actie te ondernemen tegen bedelen via het platform en deze accounts direct offline te halen. Dat lijkt niet te gebeuren bij de accounts in Syrië. Een van de tussenpersonen laat weten dat hij in direct contact staat met TikTok en eventueel toch geblokkeerde accounts direct weer geactiveerd kan krijgen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Satya
Satya12 okt. 2022 - 18:31

Het lijkt de Nederlandse bevolking wel.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 okt. 2022 - 18:23

Wordt tijd dat er eens een kostenplaatjes onderzoek van de mensensmokkelaars wordt uitgevoerd. Dat is andere koek en misschien wel een miljardenbusiness.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 okt. 2022 - 12:28

TikTok is eigendom van Chinese eigenaar die wetmatig banden hebben met het regime van dat land. Verwacht dan niet te veel sympathie met westerse ethiek.

2 Reacties
Satya
Satya12 okt. 2022 - 18:33

Je bedoelt de concentratie kampen? De duizenden doden die het westen laat verdrinken? De duizenden door westerse bombardementen? Westerse ethiek?

oproerkraaier
oproerkraaier12 okt. 2022 - 20:58

Deze reactie is verwijderd

agnar123
agnar12312 okt. 2022 - 12:26

Afgelopen week meldde het moederbedrijf van TikTok een miljardenverlies. TikTok plaatst influencers die China ophemelen bovenaan en influencers met kritiek onderaan. TikTok verzamelt gegevens op gigantische schaal. Terwijl generaals zich zorgen maken over China, worden hun kinderen of kleinkinderen door China heropgevoedt. Dat de politiek TikTok nog niet helemaal verboden heeft in de EU is het zoveelste blijk van hun onvermogen.

Mokker
Mokker12 okt. 2022 - 11:29

TikTok en andere social media verdienen aan elke ramp en ellende in de wereld. Dat het ze primair om geld verdienen gaat is toch geen verrassing?

4 Reacties
r v b
r v b12 okt. 2022 - 12:06

Daaruit blijkt de noodzaak om bedrijven sterker en beter te reguleren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 13:47

TikTok is onderdeel van het Chinese techbedrijf ByteDance. Reguleren gaat niet meevallen.

r v b
r v b12 okt. 2022 - 14:31

@DanielleDefoe: nee hoor, kan prima. Hun diensten verbieden in Nederland of de EU is ook regulering.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 15:43

Er is ook een akkefietje met de schending van auteursrechten en sommige challenges zijn domweg gevaarlijk. Maar of de app uit de handel wordt genomen?