Joop

TikTok discrimineert homo’s, dikke mensen en gehandicapten

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
tiktok
De razend populaire dienst TikTok erkent dat de video’s van bepaalde groepen, zoals homo’s, dikke mensen en gehandicapten, minder vaak worden vertoond. Volgens de makers van de app, die inmiddels meer dan een miljard keer is gedownload, gebeurt dat omdat die groepen “kwetsbaarder zijn voor cyberpesten”.
Netzpolitik ontdekte eerder deze week dat TikTok video’s van mensen die bijvoorbeeld een zichtbare handicap hebben, alleen vertoont in het land waar ze zijn geüpload. Dat betekent dat zij een veel minder groot bereik kunnen krijgen dan andere gebruikers van de Chinese dienst.
Bij gebruikers die volgens TikTok nóg meer risico lopen om gepest te worden, gaan de maatregelen verder: nadat een video een bepaald aantal keer is bekeken, krijgen gebruikers het filmpje niet meer te zien. In de richtlijnen van TikTok staat expliciet welke mensen het slachtoffer worden van dit beleid: TikTok-gebruikers met autisme, een misvormd gezicht of het syndroom van Down.
Zelf zitten gebruikers helemaal niet op de ‘bescherming’ te wachten, zo vertelt de dikke, 21-jarige Amerikaanse peuterbegeleidster Annika aan Netzpolitik. Hoewel ook zij te maken heeft gehad met negatieve commentaren, noemt ze de maatregelen ‘inhumaan’. “De mensen die mij volgen zien mij als rolmodel. Dat maakt me juist sterker.”
Oeigoeren Eind vorige maand kwam TikTok in opspraak omdat de dienst video’s censureerde van een Amerikaanse tiener die aandacht vroeg voor de Oeigoeren die in China in concentratiekampen verdwijnen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Vlaggenroof
Vlaggenroof7 dec. 2019 - 10:56

Ach laten we eerlijk zijn, ik zie zelf ook het liefst zoveel mogelijk mooie mensen (vrouwen in mijn geval). Het voelt prettig aan de ogen.

de Boer2
de Boer27 dec. 2019 - 10:02

Dacht je nou echt dat als je géén homo bent, níet obees en recht van lijf en leden dat je dan NIET wordt ingedeeld in een hokje? De mogelijkheden tot discriminatie, bokken van schapen te scheiden zijn werkelijk verbluffend. Terwijl die andere mogelijkheid, die van verbinding, van acceptatie nochtans bestaat, maar tóch weer stuit op discriminatie. De voorbeelden van degenen die wél lachen maar inwendig in tranen zijn hoeft de Boer jullie toch niet te geven? Of ken je de Boer nu nog niet?

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser7 dec. 2019 - 9:44

Ben van mening dat mensen die het woord “boreaal” gebruiken ook moeten worden geboycot.

6 Reacties
de Boer2
de Boer27 dec. 2019 - 10:10

Je kunt natuurlijk "boreaal licht wel schrappen uit je woordenvoorraad, maat daar trekt het noorderlicht zich niks van an, hoor. meneer Visser. (merkwaardig, dat de Boer ineens aan Vestdijk moet denken, maar Vestdijk is al een tijd dood, ook geschrapt) .

Jerry Bidet
Jerry Bidet7 dec. 2019 - 10:11

Vanavond maar eens een lekkere boreaalse maaltijd in elkaar flansen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2019 - 12:21

Aurora Borealis mag niet meer?

JanB2
JanB27 dec. 2019 - 22:47

@ de Boer Boreaal licht moet hier zeker geschrapt worden. Het is namelijk geen Nederlands. De juiste term is noorderlicht of aurora borealis. Het adjectief boreaal komt in combinatie met het woord licht niet voor in het nederlandse taalgebruik. Althans niet ter aanduiding van het noorderlicht. Net zoals we ook niet spreken over genitaalgemeenschap of genitale gemeenschap maar over geslachtsgemeenschap.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser8 dec. 2019 - 8:51

Iedereen die dit woord gebruikt wordt door dhr. V.d. Horst met een ban beloond.

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 9:51

PS U bent overigens de eerste die het hier gebruikt. Maar dat ter zijde.

JanB2
JanB27 dec. 2019 - 0:26

Zijn er echt mensen die hier gebukt onder gaan? Is dát nou de zin van het bestaan? Een videootje op Tiktok of een ander "social" shitplatform? Denk eens na over actieve euthanasie zou ik zeggen. Wellicht dat je leven namelijk voltooid is. In ieder geval is het volkomen zinloos geworden (als het ooit al iets was).

Recht door Zee
Recht door Zee6 dec. 2019 - 13:54

In een ander topic hier op Joop waar Google conservatieven censureerde en het mij geen goed idee leek dat social media / tech bedrijven gingen bepalen wat goed / slecht is, kreeg ik deze opmerking: TomMeijer 1 december 2019 at 16:40 "Verder is het Google’s goed recht om dat te doen. Je vergeet dat Google geen openbare instelling is maar een commercieel bedrijf. Zo’n bedrijf mag zelf bepalen wat geplaatst wordt en wat niet." TikTok mag in dit geval dan toch ook zelf bepalen wat ze wel en niet op hun platform hebben? Hoor graag de waarom wel / waarom niet reacties.

3 Reacties
madbako
madbako6 dec. 2019 - 15:24

TikTok mag in dit geval dan toch ook zelf bepalen wat ze wel en niet op hun platform hebben? Dat mag TikTok zeker. Althans ik heb daar geen problemen mee. Maar..China hè..Er zijn kennelijk mensen die daar een hoop problemen mee hebben. Zal ze niet zo zeer om TikTok gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2019 - 12:24

Zonder Chinese studenten wordt het aan de UNI ook een stuk rustiger.

Freek3
Freek38 dec. 2019 - 10:32

Wat Google censureert zijn boodschappen waarvan makkelijk aantoonbaar is dat ze gelogen zijn en die politiek gebruikt worden. Omdat dat type boodschappen voor 90% van conservatieven afkomstig is concluderen veel mensen ten onrechte dat conservatieven gecensureerd worden. Dat is onzin, conservatieven die geen politieke boodschappen bij elkaar liegen worden gewoon met rust gelaten.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 dec. 2019 - 13:09

Wat zou de wereld een stuk rustiger en overzichtelijker zijn zonder FB, Twitter, Instagram en nu dus TikTok. (Had er nog nooit van gehoord, maar dat terzijde)