Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tijd voor lokale demonstraties tegen Zwarte Piet, zeker na RTL Late Night

  •  
15-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
318537347_95266cb097_o

© cc-foto: Ann Wuyts

Aan tafel van RTL Late Night werd Jerry's vrijheid van meningsuiting wederom op een onverantwoordelijke manier ingeperkt
Reeds op 5 oktober werden vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) benaderd door de redactie van RTL Late Night met de vraag of wij aan een “evenwichtig gesprek” met enkele verdachten in de rechtszaak van de #blokkeerfriezen en hun advocaten wilden meedoen. Na overleg met onze advocaten werd besloten dat Jerry Afriyie met advocaat Göran Sluiter aan de uitnodiging gehoor zouden geven. Op de dag van de uitzending, 12 oktober jl., werd bevestigd dat Jenny Douwes, één van de verdachten, tezamen met haar advocaat aan het gesprek zou deelnemen.
Douwes weigerde de dialoog aan te gaan Douwes staat terecht voor opruiing vanwege het blokkeren van een snelweg en het verhinderen van een demonstratie; haar rol als aanstichtster van deze ernstige strafbare feiten blijkt onder andere uit een filmpje waarin ze demonstranten tegen Zwarte Piet “schreeuwers” en “relschoppers” noemt. Ondanks deze aantijgingen was Jerry bereid het gesprek aan te gaan. Een kwartier voordat de live-uitzending zou beginnen werden wij overvallen met het bericht dat Douwes niet met Jerry aan tafel wilde zitten. Ze wilde eventueel wel met zijn advocaat aan tafel, maar niet met Jerry.
RTL gaf toe aan absurde eisen van de verdachte van een misdrijf RTL Late Night nodigde ons uit voor een “evenwichtig gesprek” maar gaf uiteindelijk toe aan de onredelijke eisen van Douwes. Douwes kreeg vervolgens alle tijd en ruimte om feitelijke onjuistheden te verkondigen. Dit terwijl Jerry – nota bene een van de slachtoffers in de strafzaak – werd gedegradeerd tot een plekje op de publieke tribune. Aan tafel werd vooral sympathie getoond voor Douwes.
Bij zijn requisitoir op 12 oktober in de strafzaak tegen Douwes stelde de officier van justitie al dat het recht op vrijheid van meningsuiting en betoging van Jerry en vele andere demonstranten op 18 november 2017 door de gevaarlijke snelwegblokkade op grove wijze is geschonden. Aan tafel van RTL werd Jerry’s vrijheid van meningsuiting wederom op een onverantwoordelijke manier ingeperkt.
Activisten tegen Zwarte Piet worden al jarenlang geportretteerd als onredelijke ‘links-extremistische schreeuwers’ met wie niet valt te praten, dit was te merken in de oproep van Jenny Douwes. Aan tafel van RTL werd echter duidelijk dat anti-Zwarte Piet demonstranten bereid zijn om in gesprek te gaan. Jenny Douwes weigerde dit, terwijl er een mogelijkheid voor toenadering was.
Lokale acties KOZP gelooft in een inclusief Sinterklaasfeest zonder racisme en een land waar de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging worden gerespecteerd, voor iedereen. De afgelopen jaren hebben vele moedige burgers zich onuitputtelijk ingezet voor een inclusieve Sinterklaasviering. We zien echter ook dat deze noodzakelijke vooruitgang steeds krampachtiger bestreden wordt door mensen die koste wat kost willen vasthouden aan een feest met een raciale stereotypering.
Het is tijd voor solidariteit en actie! We lanceren het KOZP Actiefonds en roepen een ieder op om van zijn of haar vrijheid van betoging gebruik te maken door een lokale actie tegen Zwarte Piet op te zetten tijdens de Sinterklaasintochten. Bekijk de website voor meer informatie en deel je idee!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.