Joop

Tijd voor een herziening van de relatie met de Saoedische dictatuur

  •    •  
20-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
43291596404_55084dd381_z
Saoedi-Arabië bombardeert doelbewust voedselvoorraden om honger als oorlogswapen te gebruiken
Op 2 oktober ging de Saudische journalist Khashoggi naar binnen bij het Saudisch consulaat in Istanbul, sindsdien wordt hij vermist. Hij had een echtscheidingsdocument nodig om te kunnen trouwen met z’n Turkse verloofde. Dat gaat niet meer gebeuren. Bijna drie weken verder, ontkenningen door de Saudische autoriteiten en veel internationale pers en verontwaardiging, bevestigden de Saudiërs gisteren dat Khashoggi ‘als gevolg van een ruzie en handgemeen in het consulaat’ om het leven is gekomen. Negentien mensen zouden zijn gearresteerd. Het Saudisch onderzoek loopt nog.
Van een onafhankelijk, door de VN geleid onderzoek is geen sprake. De Turken onderzoeken Khashoggi’s verdwijning, samen met de Saudiërs. En laten niet na gruwelijke details over de dood van Khashoggi te lekken naar de (inter)nationale pers. De Amerikaanse president Trump laat ongegeneerd doorschemeren dat hij samen met betrokkenen de feiten aan het reconstrueren is. De Saudische kroonprins MbS zou Trump namelijk hebben verzekerd niets met de moord te maken te hebben.
Belangen Voor Erdogan biedt deze crisis een goede gelegenheid om een andere economische crisis weg te poetsen. En zijn reputatie als grote islamitische leider in de regio op te poetsen. Voor Trump is de wapendeal voor meer dan honderd miljard dollar met kroonprins Bin Salman van belang. Maar natuurlijk ook het optreden tegen gezamenlijke vijand Iran is in het Amerikaans belang. En Saudi-Arabië is niet anders gewend dan olie te exporteren, wapens te importeren en de temperatuur rond aartsvijand Iran te doen laten oplopen. Op de achtergrond speelt ook nog mee de kwestie Israël-Palestina waar Netanyahu met actieve hulp van president Trump de twee-statenoplossing aan het begraven is om uitvoering te geven aan zijn plannen voor een groot Jeruzalem. Dictatoriale leiders vinden elkaar, is het niet?
De vraag is, gaat dit nu met een sisser aflopen of opent het westen de ogen voor de ware aard van het Saudische regime? Met de verdwijning van Khashoggi zijn de schijnwerpers vol op Riyad gericht. Ditmaal niet vanwege een strakke PR-show of een met de groten der aarde handen schuddende en wapendeals sluitende kroonprins, maar vanwege een brute moord op een journalist. Gezien het gitzwarte track record van het regime mag dat niet helemaal verbazen. Al decennia worden politieke tegenstanders in binnen- en buitenland uit de weg geruimd. Het onthoofden van gevangenen kennen we van de beelden waarmee we geconfronteerd werden bij de opkomst van de IS. Maar Saudi-Arabië stenigt, hakt handen af en onthoofdt gevangenen al sinds jaar en dag. Ook is bekend dat zij het extreme wahabistische gedachtegoed over de hele wereld verspreiden. Tot aan in Nederland toe. Verder is het publiek geheim dat Saudi-Arabië de afgelopen jaren volop jihadisten in Syrië steunde met geld en wapens om Assad van zijn troon te stoten.
Honger als wapen De dood van een journalist is heel ernstig, zoals minister Blok terecht zegt. Maar de dood van meer dan duizend Jemenitische kinderen als gevolg van Saudische bombardementen in de afgelopen jaren is nog veel erger. In die oorlog doodt Saudi-Arabië, gesteund door een coalitie met de Amerikanen, Britten en de VAE, onschuldigen in Jemen met westerse bommen. De haven waar 70 procent van de voedselvoorziening het land binnenkomt wordt bovendien geblokkeerd. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat doelbewust voedselvoorraden en distributiecentra worden gebombardeerd. Honger wordt in Jemen als oorlogswapen ingezet door de Saudiërs. De gevolgen zijn te gruwelijk voor woorden.
De VN verklaarde eind september dat inmiddels 22,2 miljoen Jemenieten, driekwart van de bevolking, afhankelijk is van hulp, waarvan 8,4 miljoen Jemenieten iedere dag onvoldoende eten krijgen. Dit aantal kan stijgen naar 10 miljoen aan het einde van het jaar. Als de oorlog door woekert en honger als oorlogswapen ingezet blijft worden door de Saudische coalitie, riskeren we een hongersnood die zijn weerga niet kent. Niet door een natuurramp, maar een door mensen veroorzaakte crisis. Europese landen zoals Spanje en Duitsland besloten onlangs geen wapens meer te exporteren naar Saudi-Arabië vanwege de kwalijke rol in de oorlog in Jemen. Maar bezweken uiteindelijk onder Saudische druk. Het Verenigd Koninkrijk is net als de VS en in mindere mate Frankrijk hofleverancier van wapens aan het Saudische dictatoriale koninkrijk. Het land is de tweede grootste wapenimporteur van de wereld. De afgelopen vier jaar is die import meer dan verdubbeld. Die wapens worden nu ingezet in Jemen maar later waarschijnlijk ook elders, om mensenrechten te schenden, soevereiniteit van landen te schenden en op brute wijze kinderen, vrouwen en journalisten te onderdrukken.
Nu alle schijnwerpers op Riyad zijn gericht vanwege de moord op Khashoggi, is het tijd om die aandacht vast te houden. Straffeloosheid en schending van het internationaal recht mogen niet de norm worden. Oorlogsmisdadigers en moordenaars moeten worden opgepakt en berecht, gerichte maatregelen moeten worden getroffen tegen het Saudische regime en er moet nu eindelijk een wapenembargo komen tegen Saudi-Arabië. Voor alle journalisten die in steeds meer landen onder druk van despotische leiders doelwit van moord, gevangenschap en geweld zijn en voor alle kinderen die doodgaan door honger en bommen. Het moet afgelopen zijn met het grote wegkijken. Het is tijd voor een grondige herziening van de relatie met de Saudische dictatuur.
Cc-foto: Felton Davis

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks22 okt. 2018 - 12:27

Tja Saudi Arabie gebruikt honger als wapen in Jemen, "Relatie herzien!" Venezuela gebruikt honger als wapen in Venezuela, "Stop met dreigen met strafmaatregelen!" https://www.trouw.nl/home/sp-vindt-eu-en-vs-te-kritisch-over-venezuela~afdc58e8/ Ik heb daar een woord voor; "Hypocrisie".

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt22 okt. 2018 - 17:12

Brave Don, Jemen wordt door de alliantie olv VS en Saudi-Arabie op gtote schaal gebombardeerd omdat de bevolking het zelfbeschikkingsrecht ontzegt wordt. De aanvoerhavens voor voedsel worden geblokkeerd. Op Venezuela heb ik niet zoveel zicht maar een van de belangrijkste problemen daar is dat de VS een min of meer constante afscherming van dat gebied nastreeft. Er zijn ook protesten tegen het lokale bewind maar dat heb je in ons land ook. De boodschap is in beide gevallen: je moet buigen voor buitenlandse machthebbers.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks22 okt. 2018 - 19:59

Ha ha ha Klaas. En waar zorgt de VS dan wel voor? Misschien voor politici van de oppositie die spoorloos verdwijnen? Misschien heeft de VS het regime opdracht gegeven tegelijkertijd de bevolking zodanig uit te hongeren dat de gemiddelde venozolaan 11 kilo per jaar afvalt en het STAATS-oliebedrijf de inauguratiefestiviteiten van Trump laat betalen. De VS laat Venezuela actief het dreigende einde van de burgeroorlog in buurland Colombia ondermijnen, en ga zo maar door... Ja ja, het is wat met de VS...

Daniel Blank
Daniel Blank22 okt. 2018 - 7:16

Eerder werden er massaal mensen opgehangen en toen hoefde de relatie niet te worden heroverwogen en nu opeens wel? We hadden nooit met die mensen in zee moeten gaan, maarja....was de springplank naar Irak en hebben veel van dat zwarte goedje in de grond.

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 15:41

Heel goede weergave van de situatie. Maar wat moet "een grondige herziening van de relatie met de Saudische dictatuur" inhouden? De olie slurpende Amerikanen zijn altijd de beste maatjes geweest met het dictatoriale Saoedische regiem en invloedrijke families als de Bin Ladens (met uitzondering van het door hen vermoorde zwarte schaap), evenals de grote internationale olieconcerns en van de Amerikanen afhankelijke landen zoals Nederland. Een werkelijk principieel en krachtig geluid van de huidige Nederlandse regering kan niet verwacht worden. Die is bang voor de positie van "de muis die brulde". Misschien is in de huidige situatie een krachtig burgerlijk protest het best haalbare, met zo veel mogelijk concrete hulp voor het Jemenitische volk.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman23 okt. 2018 - 16:13

Olav, zou mijn oude hart goed doen als enig bewijs was dat mijn land iets doet voor Jemen. Jammer genoeg nog nooit iets van gemerkt. Er is een D66 minister.....

JaapBo
JaapBo21 okt. 2018 - 4:32

Helemaal mee eens! Maak een einde aan de samenwerking met deze bloedvergietende dictatuur!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2018 - 21:30

Goed gesproken!

Hiltermann
Hiltermann20 okt. 2018 - 18:29

Een commentator bij BNR vatte het heel aardig samen. "Ach, het gaat maar om een journalist. Waar hebben we het over." Wij zijn verslaafd aan olie, Shell heeft nog grote belangen in het land. De VS leveren jaarlijks voor 100 miljard wapens aan het land. Dit stormpje waait wel weer over. De Jemenieten krijgen geen steun. Het land kan ons niets leveren waar we wat aan hebben. Triest maar waar.

1 Reactie
KeesV3
KeesV321 okt. 2018 - 8:36

"De Jemenieten krijgen geen steun. Het land kan ons niets leveren waar we wat aan hebben." Maar dat geldt ook voor landen als Syrie, Afghanistan, Mali (etc.etc.). Toch kregen die wel onze steun. Ik betwijfel of het probleem zit in het feit dat Jemen niets heeft. Het probleem zit volgens mij voor 50% in Saoedi Arabie dat erg veel heeft. En natuurlijk voor 50% in ons, aangezien we bereid zijn de andere kant op te kijken als Saoedi Arabie zijn lobby op gang brengt... We zijn i.m.o. niet te beroerd om mensen/landen te helpen die erg arm zijn. We zijn alleen te snel bereid om die hulp te stoppen als die landen machtige vijanden hebben...

Martinel
Martinel20 okt. 2018 - 16:11

Sadet Karabulut, u bent een van de weinigen die het lot van Jemen aan de kaak stelt. Ik heb op u gestemd en u maakt waar waarvoor u bent ' ingehuurd', namelijk een brede buitenlands politiek. Ook tijdens het woningbeleid was u aanwezig. Voor mij was u de opvolger van Emile Roemer geworden!

6 Reacties
Martinel
Martinel20 okt. 2018 - 16:20

Misschien kunt u, de SP eens de koning ter verantwoording roepen. Die te goede banden heeft met dat enge regime van Kroonprins Bin Salman. Ons Koninklijk huis houdt al jaren samen met Rutte dat wapenregime in stand.

Martinel
Martinel20 okt. 2018 - 16:22

Maar blijf waken voor het Rutte dictatoriale regime!

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks20 okt. 2018 - 23:55

[Maar blijf waken voor het Rutte dictatoriale regime!] Ja ja, het is Rutte. En Balkenende, Kok, Lubbers, Van Agt, Den Uyl die hadden helemaaaaaal niets te maken met de banden tussen SA en Nederland. Gaaaap.

LaBou
LaBou 21 okt. 2018 - 11:06

"Ja ja, het is Rutte. En Balkenende, Kok, Lubbers, Van Agt, Den Uyl die hadden helemaaaaaal niets te maken met de banden tussen SA en Nederland. Gaaaap." Je hele rijtje is rechts tot nog rechtser op de laatste na en die komt uit een tijd met een niet zo beste verhouding met Saoedi's. Herinner je je dit nog: Koeweit, Koeweit,kielekiele Koeweit? Olie-boycot van Nederland door de Saoudi's omdat we teveel bij Israel in de kont zouden kruipen?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks22 okt. 2018 - 12:25

[Herinner je je dit nog: Koeweit, Koeweit,kielekiele Koeweit?] Natuurlijk herinner ik me dat. Het was nogal eenzijdig. SA bestrafte Nederland, Nederland gaf de bevolking benzinebonnetjes. En SA terugpakken? Nee natuurlijk, tegen de tijd dat de storm zou gaan liggen moesten we immers weer verder met ze aldus het toenmalige evenzogoed schijterige kabinet.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 23:53

[ Ik heb op u gestemd ...] Arme venozolanen.

KeesV3
KeesV320 okt. 2018 - 15:12

"Het is tijd voor een grondige herziening van de relatie met de Saudische dictatuur." Een makkelijke boodschap waar bijna alle lezers het mee eens zullen zijn. Ik in ieder geval! Maar de vraag is waar je moet beginnen en waar eindigen. Moet je ook de banden met Turkije, Afghanistan, Pakistan, China, Venezuela (etc, etc. etc.) grondig herzien?

robheus2
robheus220 okt. 2018 - 14:44

Het westen meet natuurlijk al decennia met twee maten. Landen die ze als vijand bestempelen om welke drogreden dan ook, kunnen à la minuut met sancties overladen worden, militair worden binnengevallen, of via een "regime change" operatie worden gedestabilieerd. Echte en absolute dictaturen, die houdt men echter in het zadel zolang dat de handelsbelangen en wapenverkopen dient, en dan rept men niet over sancties of militair ingrijpen omwille van 'democratie' of 'mensenrechten'.....

2 Reacties
henk-alexander
henk-alexander20 okt. 2018 - 16:05

Waren de VS en EU er als de kippen bij met hun sancties tegen Rusland toen Skripal en zijn dochter vergiftigd werden, nu is het Westen terughoudend. Voor de Saoedische despoten waait allemaal wel weer over nadat een aantal door hen genomineerde katvangers worden gestraft.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 okt. 2018 - 16:35

@robheus, 20 oktober 2018 at 16:44, De val van wetenschap en hoogopgeleiden. “Het westen meet natuurlijk al decennia met twee maten.” Hoogopgeleiden van het Westen hebben het neoliberalisme of de neoliberale economie, een wetenschap en een product van de wetenschap, geaccepteerd. Het neoliberalisme is een feodalisme en een fascisme (de stok), een Restauratie. Kapitaal (o.a. neoliberalisme) kan het uitstekend vinden met grond (feodalisme). En kennis (wetenschap) kan het tegenwoordig blijkbaar uitstekend vinden met kapitaal en grond. Verificatie: deze acceptatie van het neoliberalisme (neoliberale economie). Het werkelijke probleem in het Westen is de hypocrisie van wetenschap en hoogopgeleiden. Zij meten met twee maten. Door het neoliberalisme is geen deskundige nog te vertrouwen (zonder nader onderzoek). En voor hoogopgeleide leidinggevenden of leiders geldt hetzelfde. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Bluesboy
Bluesboy20 okt. 2018 - 14:11

Elk land dat wapens levert aan Saoedi Arabië is medeplichtig aan de genocide in Jemen!

1 Reactie
Kurtev
Kurtev20 okt. 2018 - 19:05

Helemaal mee eens! Maar die lonkende oliedollars... Dan zullen we toch eerst wat anders moeten vinden. Ben benieuwd wanneer er een eindelijk eens een nieuwe Farraday of Tesla opstaat.

eaubiqu
eaubiqu20 okt. 2018 - 12:58

Er zou überhaupt geen enkele relatie met die Islamitische dictatuur moeten zijn om te hoeven herzien! En trouwens, die vermoorde journalist steunde gewoon het Saudisch regime tot aan de huidige machtswisseling, die vond het dus blijkbaar heel gewoon dat homo's ter dood veroordeeld worden, dat verkrachtte vrouwen als overspelige gestenigd kunnen worden of dat blasfemie je letterlijk de kop kost. En nu doen we met z'n allen net of de Saudische Joseph Pulitzer is vermoord!

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo20 okt. 2018 - 19:03

@eaubiqu, 20 oktober 2018 at 14:58, “En trouwens, die vermoorde journalist steunde gewoon het Saudisch regime tot aan de huidige machtswisseling, die vond het dus blijkbaar heel gewoon dat homo’s ter dood veroordeeld worden, dat verkrachtte vrouwen als overspelige gestenigd kunnen worden of dat blasfemie je letterlijk de kop kost.” Het gaat nu over een concreet persoon. Heb jij verdere aanwijzingen voor jouw gevolgtrekkingen na “dus”? Dat zullen sommige lezers hier (inclusief mijzelf) wel belangrijk / interessant vinden. Zou de vrouwelijke collega van de journalist het dan (helemaal) verkeerd hebben? https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/high-time-saudi-impunity-181015144254507.html Woeki Hypo is gematigd liberaal.

eaubiqu
eaubiqu22 okt. 2018 - 7:16

@Woeki: Hij was een supporter van het Saudische regime, volgens sommige bronnen zelfs goede maatjes met Bin Laden voordat deze voor de terreur van Al Qaida koos, was lid van de fundamentalistische Moslim Broederschap en supporter van de terroristische Hamas. Inderdaad een lieverdje die het beste voor had met homorechten, die van vrouwen of ongelovigen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 okt. 2018 - 12:54

Ik vind de rol die Turkije in dit geheel speelt toch wel vreemd, zelf zijn ze allesbehalve nauwgezet als het om persvrijheid gaat, mogelijk hebben de saoedies gedacht dat het daarom niet zo’n vaart zou lopen, Erdogan speelt S.A. slim in de beklaagdenbank, ik sluit niet uit dat oprechte verontwaardiging over zoveel brutaliteit daartoe aanleiding heeft gegeven, anderzijds kunnen ook geopolitieke motieven een rol spelen, hoe dat tussen Turkije en S-Arabië ligt weet ik niet precies, als ik aan de regio denk staan ze volgens mij min of meer aan de zelfde kant, hoe dan ook ik ben blij dat er een kentering lijkt te komen in het tolereren van de misdaden van de saoedies, ze kunnen een heel volk kritiekloos uitmoorden, een journalist wordt vermoord en een storm van verontwaardiging steekt op. Op enig moreel gezag vanuit het Witte huis moeten we niet rekenen maar dat de saoedies voor 110 miljard aan wapens kunnen aanschaffen maakt ze nog niet sterk, ik denk niet dat aartsvijand Iran daar wakker van ligt wat niet wegneemt dat dit land m.i. ten onrechte tot vijand wordt bestempeld terwijl we de saoedies geen haar krenken, ik dank mw. Krabulut tot slot voor een helder en overzichtelijk betoog.

4 Reacties
punt2
punt220 okt. 2018 - 14:57

Turkije heeft bondgenoot Iran nodig om een nog groter probleem , de Koerden, onder controle te houden.

henk-alexander
henk-alexander20 okt. 2018 - 15:51

'(…)Op enig moreel gezag vanuit het Witte huis moeten we niet rekenen (…)' Dat is waar. De interventie door een coalitie - onder leiding van KSA en gesteund door de VS -is al onder Obama begonnen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2018 - 2:11

reactie op Rob Roy – 20 oktober 2018 at 16:57 Dat zou inderdaad een motief kunnen zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2018 - 2:14

reactie op henk-alexander – 20 oktober 2018 at 17:51 Kan wel wezen maar staat niet in verhouding tot de welwillendheid van Trump wapens te leveren ondanks een Salman die het te bont maakt, je kan Obama niet met Trump vergelijken.

JvanDeventer
JvanDeventer20 okt. 2018 - 11:59

Karabulut schildert het Saoedische bewind af als een stel boeven, wat ze ongetwijfeld ook zijn, maar ze laat het daar niet bij. Erdogan, Assad, Amerika, Engeland, de VAR, Netanyahu, Trump; iedereen krijgt er van langs totdat je de indruk overhoudt dat alleen het arme Jemen onschuldig is. Wie Jemen moet redden geeft ze niet aan, maar wellicht bedoelt ze ons land, dat door de herziening van de relatie met Saoedi-Arabië blijkbaar iets kan doen tegen al die misstanden. Als aanvulling op haar lijst van schurken kun je ook nog vermelden dat de heer Khashoggi zelf allerminst een lelieblank verleden had en enthousiast zijn partijtje in het radicaal-islamitische ensemble heeft meegeblazen. Er moet een einde komen aan het wegkijken, vindt ze. Maar het probleem is nu juist dat er eigenlijk geen enkele sympathieke partij aan te wijzen is in het Midden-Oosten. Het zijn bijna allemaal boeven. In dat geval is wegkijken misschien niet eens zo gek.

7 Reacties
JvanDeventer
JvanDeventer20 okt. 2018 - 12:02

correctie: de VAR moet zijn de VAE.

Klaas Punt
Klaas Punt20 okt. 2018 - 13:23

Mijn sympathie ligt bij de hongerende bevolking. Nederland zou een niet al te groot schip kunnen chartere of een aantal grote dhows en vanuit de Golf (Quatar) of Oost-Afrika voedsel naar bijv. Mukalla brengen. Regel bescherming door de rijkelijk aanwezige oorlogsschepen in dat deel van de wereld. Inderdaad, wegkijken (wir haben es nicht gewuesst) is mogelijk maar daar red je geen mens.

LaBou
LaBou 20 okt. 2018 - 14:07

Kortom; het is allemaal niet zo erg als Sadet doet voorkomen begrijp ik. Tja, als ik dan moet kiezen vindt ik de bevolking van Jemen toch wel de partij waar je achter moet staan. En met haar opmerkingen richting de door jou genoemde landen heeft ze natuurlijk gewoon gelijk!

Perezoso
Perezoso20 okt. 2018 - 14:37

Wat een nivo zeg, nog even de in stukken gezaagde journalist een trap na te geven...

JvanDeventer
JvanDeventer20 okt. 2018 - 15:13

@LaBou Ik ben alleen nogal huiverig voor "steun" aan groeperingen zoals onlangs nog in Syrië is vertoond. Daar hadden wij Nederlanders beter kunnen wegkijken. Niemand zal iets tegen humanitaire hulp aan hongerende Jemenieten hebben. De vraag is of en hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik zou erg, erg voorzichtig zijn.

LaBou
LaBou 20 okt. 2018 - 16:24

@JvDeventer, vandaar dat de hongerende bevolking wordt genoemd als zijnde het slachtoffer. En daar hoef je helemaal niet zo voorzichtig mee te zijn.

Lopez
Lopez21 okt. 2018 - 0:53

@JvanDeventer [Als aanvulling op haar lijst van schurken kun je ook nog vermelden dat de heer Khashoggi zelf allerminst een lelieblank verleden had en enthousiast zijn partijtje in het radicaal-islamitische ensemble heeft meegeblazen.] Ik las vanochtend een artikel van een Amerikaanse journaliste die in de jaren negentig lang met Khashoggi samenwerkte. Khashoggi leerde haar min of meer het vak, nam haar op sleeptouw, begeleide haar in Jemen en andere brandhaarden, opende deuren voor haar, leerde haar onder de oppervlakte kijken, te blijven graven en een kritische en genuanceerde blik op de wereld te ontwikkelen. Ze kende de man een jaar of 25 en schreef dat ze zelden een humaner en geïnteresseerder persoon had meegemaakt. Hierboven geeft Woeki Hypo een link naar een ander artikel van een journaliste die hem in Saudi aan het werk zag, en ook haar beschrijving staat haaks op uw bewering. Het maakt nieuwsgierig naar de bronnen voor uw bewering. Natuurlijk, ik heb ze ook gelezen, de artikelen in o.a. de NY Times waarin Khashoggi in meer of mindere mate wordt afgeschilderd als een duistere figuur van islamistische snit, met het artikel van Petra Marquard-Bigman in Haaretz als overtreffende trap. De reden voor de zwartmakerij: Khashoggi’s aandacht voor de Palestijnen en zijn kritiek op Israël. Khashoggi is dood, maar de Israël-lobby drukt het gaspedaal nog eenmaal in. Petra M-B schetst het bekende spookbeeld: Khashoggi was een warm supporter van Hamas en de Moslimbroederschap, hij wilde de Israëli’s verdrijven zo niet doden, hij wilde het Midden-Oosten onder islamistisch bewind brengen, hij verschilde eigenlijk niet van de Saudische machthebbers. Ter onderbouwing wees ze op een paar artikelen van Khashoggi, die - je weet niet of je moet lachen of huilen - haar spookbeeld allerminst bevestigen. Zoals dit: https://www.middleeastmonitor.com/20140720-palestine-the-occupation-and-the-resistance-for-beginners/ Zelfs als het slachtoffer letterlijk is vermoord, melden de usual suspects zoals Petra M-B zich voor een karaktermoord. Sympathie voor Palestijnse rechten wordt tot in het graf bestraft. ‘We are the Lobby. This is what we do.’ In Nederland gaat het er trouwens niet veel minder onsmakelijk aan toe. Lees https://rightsforum.org/opinie/mores-schiettent-nieuw-israelitisch-weekblad-laat-journalistieke-en-fatsoensnormen-varen/

karimpie
karimpie20 okt. 2018 - 11:59

Beste Sadet, te hypocriet voor woorden..... voortaan maar Turkse knoflooksaus tanken dan?

1 Reactie
robheus2
robheus221 okt. 2018 - 13:59

Er schijnen electrische voertuigen te bestaan, en in ieder geval toch electrische treinen. Alles kan electrisch. En duurzaam electrisch opwekings potentieel is er ook voldoende, ruim zelfs - het schijnt dat 1% van de woestijnen volzetten met zonthermische installaties het gehele wereld energie gebruik kan afdekken, dus zeker kan dat. Die saudische olie hebben we dus helemaal niet nodig, dus waarom laten we ons zo chanteren??????

geronimo3
geronimo320 okt. 2018 - 11:09

Sadet, Het beste antwoord op deze moord zou Internationaal moeten zijn,overstappen naar duurzaam transport en reizen en dan breek je echt de macht van deze familie,verder trekken deze familieleden zich nergens van aan!!!