Joop

Vrouwen in de politiek: tijd investeren in zaken die we belangrijk vinden

  •  
27-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3067169251_398d104439_o
Over het algemeen is het aandeel van vrouwen in de politiek veel te beperkt
Vrouwen en politiek blijkt niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. In de Nederlandse politiek zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staan voor de PvdA in de twee grootste steden vrouwen aan het roer. In aanloop naar de verkiezingen schrijven PvdA-lijsttrekkers Barbara Kathmann (Rotterdam) en Marjolein Moorman (Amsterdam) wekelijks een brief over hun perikelen als vrouw in de politiek.
Hi Barbara,
“Nee mama, het is EEN bad”, zei mijn jongste dochter een paar jaar geleden toen ik zei dat ik weg moest voor een debat.
Inmiddels zijn ze er wel aan gewend dat ik opgetut het huis uitren om ergens te debatteren. De campagne is wat dat betreft al goed los gebarsten in Amsterdam. Afgelopen week alleen al drie lijsttrekkersdebatten. Is het bij jullie ook al zo druk?
In de meeste debatten sta ik als enige vrouw. Dat is een voordeel hoor. Een rode jurk aan en je knalt eruit tussen de grijze pakken.
Een aantal nieuwe partijen heeft ook een vrouw als lijsttrekker. Sylvana Simons van BIJ1 en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Een mooi divers palet. En tot mijn grote vreugde heeft ook de SGP een vrouw als lijsttrekker. Al is het dan wel weer jammer dat zij in een interview zegt dat mannen boven vrouwen staan. In haar geval staat zij op de lijst toch duidelijk boven een aantal mannen. Daar mag ze trots op zijn.
Maar over het algemeen is het aandeel van vrouwen in de politiek natuurlijk veel te beperkt. Vind jij dat ook niet gek? Ik heb toch niet de indruk dat vrouwen minder betrokken zijn bij de samenleving. Of dat zij daar minder goede ideeën voor hebben.
Toch hebben veel vrouwen vaak niet het gevoel dat ze thuis horen in de politiek. “Ik zou dat nooit kunnen”, hoor ik veel vaker van vrouwen dan van mannen. Ook krijg ik vaker van vrouwen dan mannen de vraag hoe ik het doe, met kinderen, een baan enzo. Vroeger zag ik daarin altijd een beetje een impliciet verwijt. “Je vindt zeker dat ik te weinig thuis ben voor de kinderen” dacht ik dan. Dat was natuurlijk vooral mijn eigen onzekerheid. Inmiddels zie ik het als een oprechte, belangstellende vraag en antwoord ik dat het hartstikke intensief is, maar vooral ook leuk en zinvol. En soms komt dan ook de reactie terug “ik zou dat misschien ook wel leuk vinden”.
Wat denk jij? Moeten wij vrouwen/moeders niet gewoon wat minder verontschuldigend zijn over de tijd die we investeren in de zaken die we belangrijk vinden?
Mijn dochters van 10 en 8 zien er in ieder geval wel het belang van in. Afgelopen woensdag keken ze op de bank live mee naar het eerste lijsttrekkersdebat op AT5. De volgende ochtend bij het ontbijt zeiden ze: Mama, je had het over ons want het ging over goed onderwijs.
Ik kijk er naar uit om jouw ervaringen de komende weken te lezen richting de gemeenteraadsverkiezingen. Hier in Amsterdam zijn we al lekker op stoom met een geweldig campagneteam. Waarin ik me trouwens hartstikke bejaard voel, met m’n 43 jaar.
Lieve groet,
Marjolein
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

jennyrotterdam
jennyrotterdam30 jan. 2018 - 19:46

Een verkeerde discussie op de verkeerde voet. Het gaat niet om een quotum voor meer vrouwen in de politiek. Belangrijker is een ommezwaai van hoe de politiek zich roert en roept en vervolgens na de verkiezingen rap het vertrouwen verliezen van de eigen achterban, als die er nog is. Mooier had geweest als Marjolein dit als signaal - misschien ook al vrouw - ook had afgegeven. Dus niet het masculiene, Amerikaanse nitwit gedrag van politici overnemen, maar echt weer een volksvertegenwoordiger te zijn.

ImmerDa
ImmerDa28 jan. 2018 - 21:42

Ooit was het een goede gewoonte voor politici om niet over hun familie te praten. Journalisten respecteerden dat en gingen daar ook niet in roeren. In de VS is het de gewoonte om je hele familie bij een verkiezingsstrijd te betrekken, en je gezinsleden zijn daar ook vogelvrij voor de pers. Het spotje van Diederik Samsom waarin hij zijn dochtertje liet optreden is een duidelijke breuk met de Nederlandse traditie. Maar past wel bij de veramerikanisering die hier zo populair is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 15:07

Hier in mijn gemeente hebben ze nog niet eens de officieel ingeschreven partijen bekend gemaakt. Van een debat heb ik hier dus nog niets gemerkt en nu ook niet, laat staan van een campagne. Had even gehoopt dat er een nieuwe partij bij zou zijn zodat het niet weer meer van hetzelfde wordt. Ik denk dat het ijdele hoop is.= Het vergt wat extra organisatie als je en werkt, en kinderen hebt, en de politiek ingaat. Dat ben ik met je eens. Goed het werk en de aandacht verdelen zou ik zeggen en de wederhelft zal zich moeten aanpassen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 8:54

Ik vraag me nog steeds af wie die 'we' is m.b.t. de zaken die 'we' belangrijk zouden ( moeten) vinden....

NHNB
NHNB28 jan. 2018 - 8:17

Vrouwen in de politiek ... Zoals Margaret Thatcher zul je het wel niet willen zeker ? Echt, het is totale nonsens om te denken dat politiek anders is als een vrouw haar bedrijft. Het is ook niet zo dat Shell Nederland ineens vrouwelijk is nu er een vrouw aan het roer staat. Of Post NL. Die hele identiteitspolitiek met quota voor elke minderheid per functie is een farce.

Martinel
Martinel27 jan. 2018 - 16:01

Ja hoor, kinderen van 10 en 8 die het over goed onderwijs hebben....zij horen buiten te spelen ipv zich druk te moeten maken over goed onderwijs. 43 en bejaard? Wat is dit voor zielige vertoning...van PvdA en VVD moet men tot 67 en straks wellicht tot ons 70ste werken. PvdA ga je eens richten op de tweedeling in de samenleving, waarin sommigen al lichamelijk versleten zijn op hun 50 ste. Gelukkig hoef ik niet op de PvdA te stemmen, nooit gedaan en zal het nooit doen. Voor mij wordt het PvdD. Als ex-SPlid en zeer teleurgesteld in de gemeentelijke politiek van Amsterdam verwijs ik deze column naar de soapblaadjes die dit land rijk is.

2 Reacties
Martinel
Martinel27 jan. 2018 - 16:07

U heeft waarschijnlijk een man of vrouw die tijdens uw afwezigheid samen met de kinderen voor de tv zit? Hoe stelt u zich het voor als je als vrouw alleen dit allemaal moet organiseren? Laat vrouwen eens met rust. De PvdA heeft afgedaan. Asscher en de zijnen hebben Amsterdam en Nederland verkwanseld aan de markt. Ga daar eens wat aan doen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 15:13

Sp en PvdD beide goed! In onze gemeente zijn ze niet te vinden. GL wel maar ik heb daar nog niet veel van gezien helaas! Hier is het rechts wat regeert. Debatten en campagne voeren? Ik zie het hier niet en heb het nog nooit gezien. De SP heeft hier wel een afdeling geopend, althans geprobeerd, weet niet of het gelukt is. Het aantal partijen dat deelneemt is hier nog steeds niet bekend, alleen een voorlopige lijst, geen definitieve.

Enzo2
Enzo227 jan. 2018 - 10:47

Alsjeblieft zeg ... Is dit de Linda of de Libelle ofzo? De wekelijkse column van Anne-Wil (of hoe ze ook moge heten) is er niets bij. En alweer die nadruk op hoe lastig en intensief een job in de politiek voor vrouwen is. Voor mannen niet dan? Die hoeven er geen offers voor te brengen? Trek toch niet eeuwig die 'kijk eens hoeveel ik hiervoor over heb!"-kaart. De campagne zou moeten gaan over de standpunten die je verkondigt, niet over je kotertjes op de bank. De eikeltjespyjama ontbreekt nog in het idyllische plaatje. Het is een schattig staaltje 'Ik ben net zoals jij, lieve kiezer. Kijk eens hoe gezellig we samen klessebessen' profileren, maar uiteindelijk is het weinig meer dan navelstaren. Ik beschouw mijzelf als feministe, maar ik ga bijna verlangen naar een mannelijke PvdA-fractievoorzitter zodat we voortaan van dit soort tenenkrommend geneuzel verschoond blijven.

8 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 jan. 2018 - 14:59

Zo is dat. Ik mag lijden dat er tussen de gestaalde kaders van de homo economicus en de partijtijgers aan de ene kant, en de tante-betjes, de theetantes, de sloven en de slonsjes aan de andere kant, ook min of meer normaal converserende dames bij de PvdA rondlopen. Mijn hemel, als het zo moet dan: minder, minder vrouwen in de politiek, aub, in Gods- en vredesnaam. Meer ballen!

Karingin
Karingin27 jan. 2018 - 19:06

Nou ja zeg. Waarom mag een vrouw het niet over haar gezinsleven hebben? In de campagne zal het vast over andere dingen gaan. Maar dit is een briefwisseling en daarin deel je normaal gesproken dat wat je bezighoudt, ik mag hopen dat bij jullie ook je naasten daarin een prominente rol spelen.

Enzo2
Enzo228 jan. 2018 - 6:15

Karingin, Welnee. Dit is campagne voeren in briefvorm. Als dit slechts 'een briefwisseling' geweest zou zijn, dan hadden deze tante-betjes (met dank aan Grietje voor de term) hun ontboezemingen wel privé per email of briefpost gestuurd. Ergo, het schrijven is niet primair bedoeld voor elkaar, maar voor de externe lezer. De 'briefwisseling' is niet meer dan stijlvorm voor de campagne.

NHNB
NHNB28 jan. 2018 - 8:21

Is dit niet tevens ook iets typisch Amsterdams trouwens? Dat navelstaren ? Mensen daar zijn best wel een beetje erg op zichzelf gericht, en je ziet er ook veel oogkleppen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)28 jan. 2018 - 8:23

"Nou ja zeg. Waarom mag een vrouw het niet over haar gezinsleven hebben? " En over hoe ze opgetut het huis uit rent met haar rode jurk. Nog een schattige anekdote over iets grappigs dat haar kind zei. In deze fase moet je iedere kans die je krijgt aangrijpen om toch wat van je standpunten duidelijk op papier te zetten. Dat kan je makkelijk in zo'n brief verwerken door te beginnen met een anekdote die leid naar je standpunt. Je hoort mannen toch ook nooit over hoe kinderen, een baan en alles te combineren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 14:37

Big guy Bane(4U) Haha, hadden mannen het daar maar eens over.... die drukken veelal en nog steeds graag de snor, hebben het altijd ' te druk' .

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 15:17

Die mannen onttrekken zich nog steeds meer dan vrouwen aan de zorg voor kinderen. Dan kun je daar wel neerbuigend over doen. Ik vind het al bewonderenswaardig als beiden een full-rime baan hebben en kinderen. Dan niet te vergeten die participatie-maatschappij. Heb je nog een hulpbehoevende pa en/of ma erbij of een buurvrouw, ga er maar aan staan. Er zitten maar 24 uur in een etmaal en kinderen hebben ook Quality-time ( vreselijk woord) met hun ouders nodig dacht ik zo.

Karingin
Karingin28 jan. 2018 - 17:42

Wat een gelul. Het is heel normaal dat een politicus ook een inkijkje in zijn/haar persoonlijkheid geeft. Of ze dat goed doet is een tweede, maar iemand die eindeloos alleen maar standpunten herhaalt is dodelijk vermoeiend.

Klaas Punt
Klaas Punt27 jan. 2018 - 10:46

Ik zie het probleem niet maar ik zal het eens opnemen met de voorzitter van mijn afdeling, een vrouw dus. En verder Marjolein, met 43 kan je nog minstens 30 jaar door, mits jouw hart links blijft.

2 Reacties
Thuru
Thuru27 jan. 2018 - 22:41

Dat kan ook met een rechts hart.

Buzzer
Buzzer28 jan. 2018 - 8:32

"En verder Marjolein, met 43 kan je nog minstens 30 jaar door, mits jouw hart links blijft. " De PvdA is al jaren geen linkse partij meer, of heeft u gemist dat ze samen met de VVD de sociale voorzieningen danig gesloopt heeft?