Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tiger team ontkomt niet aan Bokito-achtige voorstellen bij gebruik ABC-wapens

  •  
27-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1026 keer bekeken
  •  
atoombom

cc-foto: WikiImages

We missen als Westen tot nu toe een Bokito-antwoord op de Bokito-aanval van Poetin op Oekraïne.

De militaire doctrine van Rusland en de oorlog in Oekraïne tonen aan dat diplomatie en gemaakte afspraken niet meer effectief werken tegen dictators die lak hebben aan gezaghebbende internationale organisaties, verdragen en overeenkomsten die bedoeld zijn om een derde wereldoorlog, oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de mensheid te kunnen voorkomen. Een doctrine waarvan het gebruik van atomaire, bacteriologische en chemische wapens (ABC-wapens) onderdeel kan zijn en het plegen van oorlogsmisdaden niet meer als een incident moet worden beschouwd.

Het Westen en de NAVO weten niet goed hoe zij met deze nieuwe werkelijkheid in de oorlog in Oekraïne om moeten gaan. Tot nu toe wordt met alle middelen getracht om een verdere escalatie met Poetin en een mogelijke derde wereldoorlog te voorkomen. Dat is de doorslaggevende reden waarom het herhaalde en dringende verzoek van Oekraïne om een no-fly zone in te stellen boven Oekraïne, hardnekkig wordt geweigerd.

Inmiddels zijn (militaire) deskundigen al zo ver te veronderstellen dat de oorlog weleens lang zal kunnen duren. Tot het moment aanbreekt dat Poetin tevreden is en hij verwacht zonder al teveel gezichtsverlies de oorlog te kunnen beëindigen.

Poetin heeft door zijn zijn angstaanjagende dreigement van het gebruik van ABC-wapens in Oekraïne een voortdurende weifelende houding van de NAVO weten te bewerkstelligen ten aanzien van een passende militaire reactie op zijn militaire strategie. Zo heeft hij met zijn militaire doctrine veel zaken ongehinderd naar zijn hand kunnen zetten, ondanks de door het Westen ingestelde zware economische sancties. Rusland-kenners weten dat voor Poetin mensenlevens niet tellen of relevant zijn. Een immens verlies van eigen soldaten evenmin, hoe omvangrijk die verliezen aan Russische zijde ook zullen zijn.  

Artikel 5 van het NAVO-verdrag laat veel ruimte open om als echt afschrikwekkende glasheldere rode lijn te kunnen fungeren in vooraf onduidelijke situaties. Zoals bijvoorbeeld een omvangrijke cyberaanval op een NAVO-lidstaat of het binnenvliegen van Russische gevechtsvliegtuigen in één van de Baltische Staten of Polen. Bij een daaropvolgende confrontatie zal het gebruik van ABC-wapens alleen theoretisch nog uit te sluiten zal zijn.

Het Westen moet inmiddels weten dat het NAVO-verdedigingsprincipe niet meer effectief werkt bij dictators van een nucleaire grootmacht die de weg totaal kwijt raken als ze hun zin niet krijgen en onder druk komen te staan.

Vanuit de natuur is bekend dat altijd de sterkste van zijn soort overleeft. We missen als Westen tot nu toe een Bokito-antwoord op de Bokito-aanval van Poetin op Oekraïne. Het Tiger Team, dat door de Amerikaanse regering is ingesteld om een rampenplan te maken voor het geval Poetin daadwerkelijk overgaat tot het gebruik van atomaire, bacteriologische of chemische wapens, zal om succes te kunnen hebben zeker een meer Bokito-achtige reactie moeten voorstellen.

cc-foto: WikiImages

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.