Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tientallen vluchtelingenkinderen mogen Jungle van Calais uit en Engeland in

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-15-om-19.19.28

© cc-foto: Malachybrowne

Tientallen minderjarige alleenreizende vluchtelingen mogen de komende dagen het Verenigd Koninkrijk in. Dat hebben de Franse en Britse autoriteiten laten weten. De kinderen verblijven nu nog onder barre omstandigheden in de kampen in Calais.
‘Vijf minderjarige Syriërs en een Afghaanse minderjarige zijn onlangs naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht. Vanaf maandag zal een tiental andere minderjarigen volgen, en dinsdag nog een tiental anderen,’ liet een woordvoerder van de prefectuur Pas-de-Calais weten. De kinderen mogen de oversteek maken in het kader van een gezinshereniging.
Hoewel het goed is dat de kinderen de zwaar vervuilde en onveilige kampen mogen verlaten, is er nog weinig reden om echt te juichen. Immers, er blijven nog vele alleenreizende minderjarige asielzoekers achter. Een groot plan voor de toekomst van alle minderjarigen in het kamp is er niet, zo liet de woordvoerder weten.
Voor Frankrijk is het zaak dat de zogenaamde Jungle van Calais zo snel mogelijk wordt ontmanteld. Het land wil dat echter pas doen als er een duidelijk plan is voor alle minderjarigen in de kampen. Die belofte deed Frankrijk eerder deze week aan de kinderombudsmannen van Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Van de zeven- tot tienduizend mensen in de Jungle zijn er bijna 1200 minderjarig. Het Rode Kruis schat dat minstens 178 van hen familie heeft in het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe heeft de Britse overheid echter maar 72 dossiers goedgekeurd.
Bron: De Morgen  / cc-foto: Malachybrowne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.