Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tientallen gewonden bij demonstratie tegen waterdiefstal in Frankrijk

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1430 keer bekeken
  •  

Jaren geleden al voorspelden experts dat de klimaatcrisis zou gaan leiden tot oorlogen om water. In Frankrijk was het dit weekend de inzet van een veldslag op het platteland tussen oproerpolitie en de bevolking. Duizenden demonstranten zijn dit weekend in het midwesten van Frankrijk op de been gekomen om te protesteren tegen de diefstal van water door grote agro-bedrijven. Het leidde midden op de akkers tot hevige confrontaties. Er vielen tientallen gewonden, zowel aan de kant van de demonstranten, waarvan drie ernstig, als onder de oproerpolitie. De Franse autoriteiten hadden het protest vooraf verboden. De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin noemde het protest "een vorm van ecoterrorisme".

Inzet is de aanleg van immense waterbassins van plastic door grote agro-bedrijven met een omvang van wel 15 voetbalvelden. In die bassins moet in de winter en het najaar water opgevangen worden dat in de zomer gebruikt kan worden om akkers te irrigeren. Frankrijk kampt met enorme droogtes en een groot gebrek aan water. Afgelopen zomer was in verschillende dorpen geen drinkwater meer beschikbaar. Onder de demonstranten ook de bekende Franse groene europarlementariër Yannick Jadot.

De demonstratie vond plaats in de velden rond het dorp Sainte-Soline in het departement Deux-Sevres waar nu grote bassins worden aangelegd. Bassines Non Merci is een actiegroep van de milieubeweging, vakbonden en anti-kapitalistische activisten die zich verzet tegen de wat ze noemen de waterdiefstal door de agro-industrie. Zij vrezen dat de natuurlijke watertoevoer in het gedrang komt en dat het schaarse water benut wordt om gewassen te verbouwen die voor de export bestemd zijn. De bassins worden aangelegd door coöperaties van zo'n 400 boerenbedrijven. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.