Joop

Tientallen doden door noodweer Duitsland, Belgische steden geëvacueerd

  •  
15-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flooding in Belgium

© epa09345622 Cars in the water as flooding affects the area after heavy rains in Ensival, Verviers, Belgium, 15 July 2021. Heavy rains have caused widespread damage and flooding in parts of Be

In het westen van Duitsland zijn tot nu toe zeker 58 mensen om het leven gekomen als gevolg van de overstromingen door de hevige regenval van de afgelopen dagen. Nog eens tientallen mensen zijn vermist. In België is het dodental door de overstromingen opgelopen naar zes. De gemeente Luik heeft alle inwoners opgeroepen de stad zo snel mogelijk te verlaten.
Sinds dinsdag hebben het westen van Duitsland, België en in Nederland Limburg te maken gehad met extreem weer. Op veel plaatsen zijn de rivieren buiten hun oevers getreden. De Duitse bondskanselier Merkel heeft vanuit de Verenigde Staten, waar ze op werkbezoek is bij de Amerikaanse president Joe Biden, laten weten ‘geschokt te zijn door de ramp’. Vooral de regio Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Door de regen is de rivier Ahr, die uitmondt in de Rijn, overstroomd. Zeker 19 mensen kwamen daarbij om het leven.
In de Eifel-regio, op de grens met Nederland en België, is de noodtoestand uitgeroepen. Meerdere huizen staan er op instorten. Vanwege het heuvelachtige terrein is het moeilijk om de ondergelopen gebieden per boot te bereiken. Bewoners die door het snel opkomende water naar hun daken vluchttten, zijn er per helikopter geëvacueerd.
De Duitse premier van Noordrijn-Westfalen liet tijdens zijn bezoek aan het rampgebied weten dat het noodzakelijk is alles op alles te zetten om de klimaatcrisis te bestrijden:
"We zullen keer op keer met dit soort gebeurtenissen worden geconfronteerd, en dat betekent dat we versneld klimaatbeschermingsmaatregelen moeten treffen… klimaatverandering houdt zich niet aan landsgrenzen."
Ook in België is de nood hoog. Ongeveer tweeduizend mensen zijn noodgedwongen uit Chaudfontaine geëvacueerd. Het stadsbestuur van Luik heeft de inwoners van die stad opgeroepen ook zo snel mogelijk het gebied te verlaten. Donderdag en vrijdag wordt nog meer zware regenval verwacht. Op sociale media is te zien hoe ernstig de situatie is. Zo laat het account van weerdienst MeteoExpress een video zien van een auto die door het water wordt weggespoeld in de plaats Verviers:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Phil2
Phil215 jul. 2021 - 16:08

Het is het water dat ze aan de Amerikaanse westkust zo node missen. En dan nog zijn er mensen die Klmaatverandering kul vinden.

Greendutch
Greendutch15 jul. 2021 - 15:47

typisch beeld hierboven waar een boot op het droge ligt en een auto in het water drijft?! en wij hebben een nieuwe staatssecretaresse -Yelgisgoz: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/demissionair-kabinet-niet-van-plan-klimaatvonnis-uit-te-voeren-geen-halszaak - die geen vaart wil zetten achter klimaatverandering / maatregelen / wetgeving etc omdat het geen 'halszaak' zou zijn. stom!

Geen3
Geen315 jul. 2021 - 14:13

De grote bedrijven bestaan bij de gratie van het gedrag van de consumenten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jul. 2021 - 13:07

Wellicht dat ze nu eens doorkrijgen dat belastingenverhogingen niets voor het klimaat doen maar dat we de grote bedrijven nu moeten stoppen de aarde kapot te maken.

6 Reacties
adriek
adriek15 jul. 2021 - 14:11

Waarom alleen grote bedrijven? Kleine bedrijven en gewone mensen mogen ook best iets doen.

EenMening
EenMening15 jul. 2021 - 14:50

Dat geldt ook voor de klanten van die bedrijven.

harmmeijer
harmmeijer15 jul. 2021 - 15:19

@ EenMening Wat een ongelooflijke dooddoener. Als de bedrijven stoppen met produceren van allerlei rotzooi die ons door de strot wordt gedouwd en onze hebzucht blijven stimuleren, kunnen klanten het niet meer kopen. Heel simpel.

erikbos
erikbos15 jul. 2021 - 15:46

@Merel "Als de bedrijven stoppen met produceren van allerlei rotzooi die ons door de strot wordt gedouwd " Als je iets niet wil dan koop je het toch niet. Het probleem ligt toch echt bij de consument die 20 paar schoenen, om de paar jaar een nieuwe auto, etc. Of wordt u soms gedwongen spullen te kopen?

Mini2
Mini215 jul. 2021 - 19:44

@Merel Wat is 'rotzooi' ? Mag ik voor jou gaan bepalen wat wél of geen rotzooi is?

Berend22
Berend2216 jul. 2021 - 9:12

@erikbos waarom denk je dat er miljarden in marketing wordt geïnvesteerd, dat is om vraag te creëren, vraag die er initieel niet is. Waarom denk je bv dat er nu veel minder gerookt wordt dan vroeger toen rook reclame nog toegestaan was. #Marlboro Man.