Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tientallen besmettingen en één dode na avondje klaverjassen

  •  
30-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-11-30 om 21.02.16
Een klaverjasavond in het dorpshuis in Sappemeer is een coronabrandhaard gebleken, waarbij 28 mensen na afloop positief werden getest. Eén persoon moest vanwege de besmetting op de intensive care worden opgenomen, waar hij overleed. Dat meldt RTV Noord. Slechts acht aanwezigen raakten niet besmet.
Volgens voorzitter Brongers van dorpshuis De Volendammer zijn alle coronamaatregelen in acht genomen: iedereen kon een QR-code tonen, er is gevraagd naar eventuele klachten en om 17.00 uur gingen de deuren dicht. Dat was op zaterdag 13 november. De maandag erna kwam het eerste bericht over een besmetting: ‘Daarna ging het snel.’
De voorzitter en haar man werden zelf ook ziek. RTV Noord schrijft:
"‘Je schrikt er wel van’, zegt Brongers, die vasthoudt dat het dorpshuis zich aan alle maatregelen heeft gehouden. ‘Anderhalve meter afstand houden hoefde toen nog niet. En verder kun je niet veel, alleen mensen op hun woord geloven dat ze niks hebben. Anders zou ik het ook niet weten.’"
De overleden persoon zou volgens andere aanwezigen op de dag zelf al gezegd hebben zich niet goed te voelen. Het dorpshuis is voorlopig gesloten voor evenementen. Volgens Brongers heeft de uitbraak laten zien dat zelfs met het in acht nemen van alle maatregelen er nog steeds van alles mis kan gaan: ‘Je kunt de veiligheid van de mensen niet meer garanderen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:10

Je bent ook zelf niet helemaal fris als je zulke gore gure zaaltjes opzoekt. Het ziet er aan de buitenkant al niet uit.

pastafari
pastafari1 dec. 2021 - 15:11

"...het dorpshuis zich aan alle maatregelen heeft gehouden..." Er zijn schijnbaar mensen die denken omdat het mag, het risicoloos is. Er waren op 13 november 14k besmettingen, tendens stijgend. Dan mijdt je toch zulke avonden.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:10

Precies. Ga fijn online klaverjassen.

vdbemt
vdbemt1 dec. 2021 - 9:51

"De overleden persoon zou volgens andere aanwezigen op de dag zelf al gezegd hebben zich niet goed te voelen". Dus, tijdens een pandemie, ga je, als je je niet goed voelt, gewoon klaverjassen. En diegenen die wisten dat hij zich niet goed voelde, die spelen gewoon gezellig met hem mee. Dit alleen al is ontzettend stom. Wat kun je je nog meer afvragen. Is dhr. Brongers eerlijk over de controle? Zijn de QR-codes op de juiste manier gecontroleerd? Zijn de QR-codes wel goed geweest? Wie geeft er trouwens ook zo'n naam aan het dorpshuis: de Volendammer......

5 Reacties
LHTJ
LHTJ1 dec. 2021 - 10:50

Je kunt je veel afvragen, maar of een klaverjasclub in een dorpshuis sjoemelt met QR codes lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Naïviteit en de typische mentaliteit van de mensen op het platteland met een zekere leeftijd van "niet aanstellen maar doorzetten" zorgt wellicht ook voor onderschatting van de risico's. Die leeftijd is een aanname vanwege de stelling dat een dertiger over het algemeen niet klaverjast op een zaterdagmiddag in een dorpshuis.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 dec. 2021 - 13:17

LHTJ Mensen op hun blauwe ogen geloven na een sterfgeval is niet verstandig.

vdbemt
vdbemt1 dec. 2021 - 14:01

@LHTJ. Wie heeft het over leeftijd? Ik niet.

LHTJ
LHTJ1 dec. 2021 - 16:39

@stokkickhuysen eens, maar dat doe ik toch ook niet of wel? @vdbemt Klopt, jij niet. Ik haal dat aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 11:14

Mensen zullen vaker besmet zijn geraakt tijdens deze of gene bijeenkomst waar ze beter niet naar toe hadden kunnen gaan zoals een bruiloftsfeest of een verjaardag. Tsja de Volendammer…het is maar een naam. Voormalige viswinkel?

Phantom3
Phantom31 dec. 2021 - 9:35

Alle maatregelen in acht nemen en dan nog gebeurt dit. Zouden de maatregelen wel werken?

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:12

Als je klachten hebt, blijf je thuis..... zoek de drukte niet op... en zeker niet voor zoiets onbenulligs. Ofwel, mensen zelf denken weer eens niet verder na dan hun neus groot is. Dom volk.

FromValue
FromValue1 dec. 2021 - 9:30

"De overleden persoon zou volgens andere aanwezigen op de dag zelf al gezegd hebben zich niet goed te voelen." - Dit is natuurlijk de motor achter besmettingen - Ook op scholen. Gisteren in een klas van 25 kids 4 naar huis gestuurd met Corona achtige klachten - Tegen stupiditeit is geen vaccin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2021 - 7:57

Niet alles; als je je niet goed voelt blijf je thuis toch en doe je een test?

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 13:36

Minoes, Hoe bepaal je dat je je niet goed voelt? Ik zou het niet weten. Ik nies en snotter altijd. Ik kuch ook, copd sinds jaren. Mijn long covid begon met andere ernstige symptomen niet de door Jaap van Dissel genoemde! Dat is deel van het probleem denk ik.

Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:13

@Grijsje, simpel, dan blijf je dus thuis. Sowieso al met gekuch. Waarom zadel je anderen daarmee op? Ik heb altijd al een pesthekel aan die rochelaars gehad die amper of niet hun hand/arm voor hun mond houden en jou fijn met hun gesnotter bestookten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2021 - 4:56

Peters Stans Ik heb aan zoveel een hekel, ook aan wat je nu zegt!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2021 - 10:35

Grijsje63 Je hebt gelijk. Alleen iemand die zich totaal anders voelt dat normaal zou toch die afweging moeten maken. Ik begrijp je probleem, je er niets van aantrekken wat iemand zegt is het beste. Je kunt nu eenmaal geen 2 jaar in quarantaine gaan.

Break on through
Break on through1 dec. 2021 - 4:44

Laat duidelijk zien dat de maatregelen veel te laat zijn afgekondigd. Maar hoe moeilijk is het om mensen vroegtijdig een boostershot aan te bieden. En desnoods nog één. En waarom word altijd zo verschrikkelijk lang gewacht met preventieve maatregelen. Safety first!

4 Reacties
lmgikke
lmgikke1 dec. 2021 - 7:25

Dit laat ook duidelijk zien dat de meeste mensen gewoon epigonen zijn. Ze doen wat de regels toelaten (en liefst nog iets meer). En maar vrijheid, grondwet etc roepen. Maar zelf nadenken zit er blijkbaar niet in.

Jozias2
Jozias21 dec. 2021 - 7:38

@break Dit was een bijeenkomst op 13 nov. Het advies van de Gezondheidsraad op een booster aan te bieden voor de categorie 60+ is pas gegeven op 2 november. Een paar dagen geleden is pas geadviseerd om dat bij iedereen van 18-60 te doen. Als er wat is aan te merken op het aanbieden van booster prikken dan moet je bij de deskundigen van de Gezondheidsraad zijn. Het lijkt me problematischer als politici het advies van deskundigen in de wind gaan slaan.

Break on through
Break on through1 dec. 2021 - 7:54

Klopt, zelf nadenken is te moeilijk voor de meeste. Maar dat mensen zelf liefst net even ietsje meer doen dan gewenst is niet bepaald mijn ervaring. Eerder "in Godsnaam maar doen dan ben je van het gezeik af maar liever niet" Daar zit misschien de kneep wel. Het duurt in dit land gewoon veel te lang om effectief in te spelen op deze corona crisis. Als we drie maand terug waren begonnen met boostershots (waar andere landen al begonnen zijn) hadden we er anders voor gestaan.

Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:13

@Imgikke, Precies!

Simon Cohen
Simon Cohen1 dec. 2021 - 0:55

Zoals nog veel meer bij bij strenggelovige kerkdiensten, samenkomsten in moskeeën, en klassen met leerlingen, waar in alle gevallen veel meer besmettingen voorkomen door het hoge aantal ongevaccineerden.

Déjà vu
Déjà vu30 nov. 2021 - 23:53

Het zit hem toch echt in de naam: Volendammer! Zoiets roept onheil af. Bespaar me de opsoming hiervan.

Erik20
Erik2030 nov. 2021 - 21:37

"De overleden persoon zou volgens andere aanwezigen op de dag zelf al gezegd hebben zich niet goed te voelen." Hij heeft zich dus niet aan de regels gehouden. Al ben je gevaccineerd moet je bij klachten thuisblijven. Als mensen over klachten liegen om ergens binnen te komen ondermijn je het systeem. Ik weet bijvoorbeeld dat er bij mijn sportschool mensen met een QR code rondlopen die helemaal niet gevaccineerd zijn. (Vals dus) Dat moet de overheid veel harder aanpakken. De sportschool zelf maakt zich er ook niet heel druk om omdat ze geen klanten willen verliezen...

Thuiszitter
Thuiszitter30 nov. 2021 - 20:41

Vallen nog veel meer doden , Nederland staat onderaan het lijstje van het geven van boosters. En waarom ? , schiet mij maar lek.

Absentereo
Absentereo30 nov. 2021 - 20:40

Leer momentje: De 'wappies' waarschuwen er al weken voor.... Oudere groep, veelal, als niet allemaal, gevaccineerd, anders getest. Slechts 8 van de 36 corona vrij gebleven. Gevaccineerden zijn duidelijk niet veilig. Ook niet een beetje. De kans dat een gevaccineerde dit binnen gebracht heeft is enorm. QR betekent enkel maar scheinveiligheid. De enorme stijging aan gevallen kun je verklaren doordat er gewoon geen maatregelen gelden voor de gevaccineerde maar toch onbeschermde groep. De werking van vaccins neemt af over tijd. De 70+ groep is al niet meer beschermd. Dat is ook waarom ze het leeuwendeel zijn van de bezetting op de ICs.

13 Reacties
JasDon
JasDon30 nov. 2021 - 21:00

Als deze klaverjassers allen wappies waren geweest hadden er veel meer uitvaarten gevolgd. Nu jij weer. "Dat is ook waarom ze het leeuwendeel zijn van de bezetting op de ICs." Ongevaccineerden zijn nog steeds het leeuwendeel op IC's, 70% dus. Dus je bent gewoon keihard aan het liegen wanneer je alleen al de suggestie wekt dat het gevaccineerde 70 plussers betreft. En flikker lekker op naar je Willem Engel werkgroepje.

adriek
adriek30 nov. 2021 - 21:30

De vraag die in dit verband echt telt is of de overledene wel of niet gevaccineerd was. Het is allang bekend dat gevaccineerden ook besmet kunnen raken, dat was al bekend voordat corona bekend was: vaccinatie beschermt nu eenmaal niet tegen besmetting, door vaccinatie reageert je immuunsysteem sneller waardoor je minder ernstig ziek wordt. Dat is hoe vaccinatie werkt. Al honderden jaren... Het leeuwendeel van de bezetting op de IC zijn 50+ niet-gevaccineerden en 70+ gevaccineerden, ongeveer 50/50, al kan dat per dag veranderen. Let wel: 85 procent van Nederland is gevaccineerd, als het aantal gevaccineerden op IC ongeveer gelijk is aan het aantal ongevaccineerden betekent dat dat de kans om op IC te komen voor een ongevaccineerde ongeveer zes keer groter is, voor iemand onder de zestig is die kans nog heel veel groter. Vaccineren helpt dus, je kunt linksom of rechtsom allerlei argumenten aanvoeren, maar dat blijft als een paal boven water staan.

itsme3
itsme330 nov. 2021 - 21:43

"De werking van vaccins neemt af over tijd. De 70+ groep is al niet meer beschermd. Dat is ook waarom ze het leeuwendeel zijn van de bezetting op de ICs. " Interessant. Zeker als je nagaat dat in de laatste weken 71% van de op de IC opgenomen patienten niet gevaccineerd was. Ik ga er vanuit dat u bedoelt dat met name bij hen de werking van het vaccin is afgenomen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 nov. 2021 - 21:45

[ Dat is ook waarom ze het leeuwendeel zijn van de bezetting op de ICs.] 50% van de ziekenhuisopnamen is ongevaccineerd. 70% van de IC opnamen is ongevaccineerd. Je bewering is vals.

JanB2
JanB230 nov. 2021 - 22:28

Ongeveer 70% van de patienten op de IC is NIET gevaccineerd. Ondanks de teruggelopen effectiviteit van de vaccins heeft een gevaccineerde nog steeds een voordeel. Zaak is nu om snel te boosteren.

RainB
RainB1 dec. 2021 - 3:55

Geen probleem, gewoon nog een prik en nog 1 en nog 1 en nog 1. Tijdelijke symptoombestrijding is altijd nog winstgevender dan aanpassen en oplossen. Als we mensen hiermee hun ogen kunnen dichtsmeren met valse hoop en vals gevoel van veiligheid, valt er het meest te verdienen.

lmgikke
lmgikke1 dec. 2021 - 7:23

@RainB, "valt er het meest te verdienen. " Door wie? de farmaceutische industrie? Nee hoor, die zouden nog veel een veel meer verdienen aan medicijnen en behandeling als er niet gevaccineerd was. Een ziekenhuis of IC opname kost vele malen meer dan een vaccinatie. Dus die vlieger gaat niet op.

De Twijfelaar
De Twijfelaar1 dec. 2021 - 9:01

@Imgikke "Door wie? de farmaceutische industrie? Nee hoor, die zouden nog veel een veel meer verdienen aan medicijnen en behandeling als er niet gevaccineerd was. Een ziekenhuis of IC opname kost vele malen meer dan een vaccinatie." Niet perse, zonder vaccins waren de IC's helemaal volgelopen en waren er veel doden gevallen. Pharma heeft op de lange termijn dus meer te verdienen op vaccins en doorgaan met de status quo. Zeker als mensen dan elke 6 maanden een booster moeten halen omdat er geen vaccins naar derdewereldlanden gaan en de varianten daar kunnen blijven floreren.

adriek
adriek1 dec. 2021 - 9:40

"50% van de ziekenhuisopnamen is ongevaccineerd. 70% van de IC opnamen is ongevaccineerd. Je bewering is vals." Je negeert het belangrijkste stuk, dus dat herhaal ik nog maar even (dat blijft ook bij de door jou gegeven percentages staan: "85 procent van Nederland is gevaccineerd, als het aantal gevaccineerden op IC ongeveer gelijk is aan het aantal ongevaccineerden betekent dat dat de kans om op IC te komen voor een ongevaccineerde ongeveer zes keer groter is, voor iemand onder de zestig is die kans nog heel veel groter." Je mag de rekensommetjes nog even overdoen met jouw getallen, er zullen achter de komma ongetwijfeld verschillen zijn.

Sonic2
Sonic21 dec. 2021 - 10:33

We hebben in dit land 12,6 miljoen gevaccineerden. Ik heb het net even opgezocht. Daarvan liggen er 180 op de IC. Ik denk dat het er wat meer zijn. Van die mensen op de IC hebben bijna al die mensen onderliggend lijden en een afweerstoornis. Dat is helemaal niets. En wees nu eens eerlijk en zet het eens in de context. Op basis van 180 IC opnames waar er een aantal al meerdere dagen en weken liggen vindt u dat het vaccin niet werkt. Dit is geen slachtoffer rol, maar als ik zulk fake news en zulk groot misbruik van cijfers hier had gedeeld dan was ik virtueel gevierendeeld. Dan stond het handjevol haters wat ik hier heb voorop om me te veroordelen. Dit is het ziekenhuis gedeelte. Dan die besmettingen. Voor miljoenen en miljoenen gevaccineerde Nederlanders geldt dat ze de afgelopen weken een natuurlijk booster hebben gehad. Die dode is verschrikkelijk, maar voor de rest is het prima dat deze gevaccineerden mensen boven op hun vaccin immuniteit ook het nu natuurlijk hebben. Wat is het probleem? Duiden. Daar gaat het om. Overigens houdt het vaccin ook massaal 70+ uit het ziekenhuis. Degene die er liggen zijn mensen met een afweer stoornis. Stop a.u.b met schandalig goochelen met cijfers en stop met die misbruiken voor je eigen standpunt.

Thuiszitter
Thuiszitter1 dec. 2021 - 12:17

Zeg absentero je praat maar wat , laat je nu maar vaccineren, daar doe je goed aan . Het leeuwendeel op de ic’s zijn geen gevaccineerden 70+ , hoeveel jaar is Wouter ? boven de 50 ? Dan advies zeer snel die prik te halen !!

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 dec. 2021 - 13:49

je had moeten stoppen na dat 'leermomentje' Man up, een prikje doet geen pijn.

Peter Stans
Peter Stans1 dec. 2021 - 17:15

Zal ik mij nog aansluiten in de rij van degenen die je al om de oortjes slaan met je valse bewering over de verhouding ongevaccineerden/gevaccineerden? Nog los van percentages dat je "per ongeluk natuurlijk" vergat te melden dat er 16 miljoen gevaccineerden zijn en 1.2 miljoen ongevaccineerden (afgerond).