Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tienduizenden de straat op tegen TTIP

  •  
23-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hannover
Zaterdagmiddag demonstreerden tienduizenden mensen in Hannover tegen het omstreden vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Zondag zullen de Amerikaanse president Obama en de Duitse Bondskanselier Merkel daar samen de grootste industriebeurs ter wereld openen. Volgens de organisatoren waren er op het hoogtepunt meer dan 50 duizend demonstranten op de been, de politie telde  ruim 35 duizend aanwezigen.
Breekijzer Op het protest waren zowel politieke partijen als De Groenen, Die Linke en de Piraten vertegenwoordigd, evenals ngo Greenpeace, het Nederlandse Milieu Defensie en de linkse krant Junge Welt. De stoet droeg ook een kar met daarop een houten paard met zich mee, een verwijzing naar het homerische paard van Troje. Tegenstanders van het verdrag hekelen het feit dat politici net doen alsof het een geweldige kans is, terwijl niemand mag zien wat er precies instaat. Eenmaal in werking zullen de nadelen Europa binnensluipen, zoals de Griekse soldaten Troje. Gevreesd wordt dat het nieuw in te richten investeringshof door grote bedrijven als breekijzer zal worden ingezet tegen overheidsreguleringen van lidstaten en om kleinere partijen buitenspel te zetten.
Aanstande maandag zal in New York de 13de onderhandelingsronde over TTIP plaatsvinden. De onderhandelaars willen haast maken met het ondertekenen van het verdrag, omdat na de zomer het politiek proces zo goed als stil zal komen te liggen vanwege de verkiezingen.

Meer over:

economie, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.