Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tienduizenden de straat op tegen femicide in Mexico, vandaag vrouwenstaking

  •  
09-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
In Mexico Stad zijn naar schatting 80.000 demonstranten op de been gekomen om te protesteren tegen femicide, de moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn ( video ). Mexico wordt geteisterd door vrouwenhaat. Gemiddeld worden er per dag tien vrouwen vermoord. De demonstratie was onderdeel van Internationale Vrouwendag.
Vrouwen liepen met borden waarop teksten stonden als “Op weg naar huis wil ik me vrij voelen, niet moedig.” De protesten tegen het seksistische geweld nemen toe omdat er steeds meer slachtoffers vallen en de regering niet in staat blijkt er iets aan te doen of te willen doen. In 2019 werden er 3800 vrouwen vermoord, duizend daarvan zijn aangemerkt als femicide en dat is een toename van tien procent.
“Vandaag zijn vrouwen de voorvechters om onze maatschappij te veranderen door het geweld uit te roeien, het machismo te ontmantelen en gelijkheid en rechten te bewerkstelligen voor vrouwen zowel als kinderen”, schreef Claudia Sheinbaum, de burgemeester van Mexico Stad, op Twitter.
Maandag vindt er in Mexico een grote vrouwenstaking plaats. Onder de noemer ‘Een Dag Zonder Vrouwen’ wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn als de femicide doorzet en het land zonder vrouwen verder moet. Vrouwen en meiden blijven thuis en onttrekken zich aan activiteiten. Hieronder een uitleg in het Engels ( video ).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

michellekepen
michellekepen9 mrt. 2020 - 17:18

In Mexico worden jaarlijks zo'n 35.000 moorden gepleegd. Ongeveer honderd per dag. Ongeveer 11% van alle slachtoffers is vrouw. En ongeveer 3% is kennelijk slachtoffer, puur omdat ze vrouw zijn. Zie artikel. Ter vergelijk: in Nederland schommelt het aantal moorden jaarlijks zo tussen de 130 en 180. Waarvan zo'n 30 tot 50 vrouwelijke slachtoffers. Ongeveer 65-70% van de vrouwen worden omgebracht door hun (ex)partner. Die femicide in Mexico, is die nu werkelijk, zo hoog? Ja. Zeker als je kijkt naar de absolute aantallen. Er wordt er in Mexico nu eenmaal lustig op losgemoord. Maar ik vraag me af of in percentages bezien: doet Nederland het niet (veel) slechter dan Mexico? zie ook https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/aantal-moorden-in-nederland-flink-gedaald-vrouwen-lopen-vooral-gevaar/ https://www.destentor.nl/lelystad/cbs-moordlijst-flevoland-tweede-van-nederland-minste-slachtoffers-in-gelderland~a9727dad/

2 Reacties
Prietpraat2
Prietpraat29 mrt. 2020 - 22:12

Ik ben al een paar uur met mijn hoofd tegen een muur aan het bonken omdat de enige reactie op duizenden vrouwenmoorden in Mexico is dat een warhoofd beweert dat "wij in Nederland" eigenlijk veel erger zijn. Ja Michel, het percentage vrouwenmoorden van de Nazi's (die moorden er immers ook "lustig op los") was ook veel minder dan hier en nu in Nederland. Dus waar maakten we ons toen zo druk over? Maar goed, Mexico is ver weg, en ook nog eens niet geregeerd door een rechtse populist, dus dat verklaart de 1 reactie. En nu snel weer verontwaardigd zijn over de schilderijtjes aan de wand bij die VVD'er.

michellekepen
michellekepen10 mrt. 2020 - 12:17

Prietpraat, In plaats van uren je hoofd tegen de muur bonken. En een vvd-frame op te hangen, een halve Godwin (de nazi's) op te tuigen, wat vaak duidt op gebrek aan inhoud, had je ook je tijd kunnen besteden aan zorgvuldig lezen. "Die femicide in Mexico, is die nu werkelijk, zo hoog? Ja. Zeker als je kijkt naar de absolute aantallen." Nergens bestrijd ik, of suggereer zelfs maar, dat er reden is om ons niet druk te maken om femicide in Mexico. Maar als femicide als percentage van alle moorden in Mexico ongeveer 3% bedraagt, en in NL vele(!) veelvouden, dan mag je daar best op attenderen. En naar kijken. (ik sta open voor fouten in mijn berekeningen en/of mijn redenatie) Of is er soms een specifieke reden dat Prietpraat dat niet wil? Mag femicide in Nederland niet benoemd worden?