Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Tien redenen waarom GroenLinks niet moet gaan regeren met de VVD

  •  
16-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
17568710453_397a46537a_z
"GroenLinks staat als potentiële ‘kingmaker’ nu voor de existentiële keuze: meeregeren of in de oppositie?"
Mark Rutte is een sluwe politicus. De tweestrijd die hij zo graag wilde heeft hij gekregen, niet met Geert Wilders, maar met… Recep Tayyip Erdoğan. Dit onverwachte, maar handig uitgebuite conflict heeft Rutte alsnog de premierbonus bezorgd, waardoor de VVD de grootste partij is gebleven. Rutte-III met het CDA en D66 ligt voor de hand, maar er moet nog iets bij. GroenLinks staat daarom als potentiële ‘kingmaker’ nu voor de existentiële keuze: meeregeren of in de oppositie? Ik zeg: niet doen. Om de volgende tien redenen:
1 GroenLinks is in de persoon van Jolande Sap al eens vreselijk in het pak genaaid door Mark Rutte: bij de beslissing om de militaire missie in Kunduz te steunen. Die meegaandheid heeft de partij gespleten en tot 4 zetels teruggebracht.
2 GroenLinks zal de progressieve bijwagen zijn van een kabinet dat verder zal bestaan uit ‘doe normaal’-moralisten en Wilhelmus-nationalisten (kortom: ‘Wilders light’) die bovendien een rechts sociaaleconomisch beleid voorstaan. D66 is cultureel liberaal maar ook voorstander van de rechtse meritocratie. Pechtold predikt dan wel de kansengelijkheid, maar uitsluitend via het langetermijn traject van ‘onderwijs, onderwijs, onderwijs’; hij voelt weinig voor herverdeling van de rijkdom van boven naar beneden.
3 Rutte acteert ‘groen-rechts’ en zal een beetje verder moeten vergroenen onder druk van D66, maar een werkelijke omslag naar langetermijndenken en groene duurzaamheid is alleen mogelijk door meer macht voor radicalere partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren.
4  Over 4 jaar (of eerder) is Nederland Rutte-moe en nog veel harder toe aan meer sociale gelijkheid en rechtvaardigheid. D66 heeft zich dan gecompromitteerd met rechts beleid en verliest.
5  Jesse Klaver vertelde me een tijdje geleden dat hij een 7-jaren plan heeft: ‘Het hoeft niet bij deze verkiezingen te gebeuren, maar bij die daarna’, dus bijvoorbeeld in 2021. Als hij premier wil worden, dan moet hij niet zijn glazen ingooien door dat plannetje in te korten. Kortetermijndenken past niet bij GroenLinks. Het Grote Verhaal is nog lang niet af. En Jesse zelf ook niet.
6  De beweging die GroenLinks onder Klavers inspiratie is gestart kan in de oppositie uitgroeien tot de leidende kracht op links. De PvdA is verder gespleten, en heeft massa’s kiezers zien vertrekken naar GroenLinks en naar de SP (en helaas ook naar de VVD en de PVV). De strategie om de sociaal-liberale en klassiek-sociaaldemocratische vleugels bij elkaar te houden in de beruchte ‘spagaatstand’ is definitief mislukt. GroenLinks is op zijn beurt sociaaldemocratischer geworden. De SP heeft zich gehandhaafd maar surplace , en lijkt geen dynamische kracht te zijn. Misschien kan een nieuwe leider als Ron Meyer daar verandering in brengen.
7 GroenLinks kan en moet de oppositie gebruiken om nauw samen te werken met de PvdA, in de richting van fusie. Zowel programmatisch als tactisch gezien is daar alle reden voor. Dan zou er een blok ontstaan van 23 zetels: de tweede partij van het land en groter dan PVV, CDA en D66.
8 Na de zenuwslopende presidentsverkiezingen in Oostenrijk wordt ook in Nederland de politieke constellatie van de toekomst zichtbaar: groen, links, (sociaal)liberaal en pro-Europees tegenover nationalistisch en populistisch rechts: liberale democraten tegenover illiberale democraten, voorstanders van de open, diverse samenleving tegenover degenen die de grenzen willen dichtgooien en ‘onder ons’ willen blijven. Die nieuwe progressieve coalitie gaat net als de nationalistische Internationale deels voorbij aan de traditionele links-rechts tegenstelling. Maar behalve voor de gastvrije samenleving en een geweldsarme Europese beschaving, blijft zij strijden voor radicale sociale gelijkheid: een strijd die urgenter is dan ooit.
9 In Nederland is de opmars van de populisten tot staan gebracht. Dat is een signaal voor heel Europa, met name voor Frankrijk, waar in de nieuwe politieke constellatie Emmanuel Macron tegenover Marine le Pen staat opgesteld. De landen van het Nee van 2005 kunnen in 2017 allebei Ja zeggen. En als Duitsland Schulz kiest als nieuwe kanselier (maar Merkel is ook goed), dan is Europa voorlopig gered. Laat die nieuwe politieke constellatie verder rijpen, niet alleen in Nederland (denk aan de komende gemeenteraadsverkiezingen) maar ook in Europa.
10 Politieke macht is nodig en nuttig, want je kunt er de maatschappij mee veranderen. Maar macht is ook gevaarlijk, en eigenlijk ‘nooit in goede handen’, zoals de socioloog Van Doorn zei. Ook GroenLinks zal onvermijdelijk door de macht worden gecorrumpeerd, en moet zich van dit risico blijvend bewust zijn, ook in de oppositie. Het is dan ook beter dat Jesse Klaver nog even wacht met de macht, zodat hij en zijn fractieleden alert blijven voor zelfkritiek en zelfrelativering kunnen oefenen. Dat maakt hem over een paar jaar tot een betere premier en zijn collega’s tot betere ministers. In plaats van nu in allerlei machtsspelletjes verstrikt te raken als vierde wiel aan een wagen die rechtsaf slaat.
De verleiding van de macht heeft GroenLinks in het recente verleden al genoeg problemen bezorgd. De sfeer van ‘aan tafel willen zitten’ en ‘mee willen doen’, die Jolande Sap van Femke Halsema heeft geërfd, heeft veel kwaad gedaan. Daarom raad ik Jesse Klaver aan: niet doen. Nu nog niet.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

Magalaan
Magalaan23 mrt. 2017 - 18:58

Laat ik eens even gemeen denken. Als Groen Links het niet doet, dan doen wij het lekker wel. Dan kunnen we misschien de carrière van onze Jeroen te redden. We maken hem minister en hij kan zijn positie in Europa houden en ons in andere posities helpen. Ja, dat is erg socialistisch. Alleen hoe krijgen we die sukkels van GL zo ver dat ze uit de regering blijven. Best is waarschuwen voor kleine Satan. Je weet wel Mark. Okay hij was onze vriend, maar dat is politiek, intrige hoort erbij anders blijf je langs de kant en kan je nooit je zakken vullen, uh, uh, ik bedoel idealen verwezenlijken. Er moet natuurlijk wel een idealistisch sausje overheen worden gelegd, zodat het bij de kiezers lekker naar binnen glijdt. Daar hebben we sociologen voor, die weten hoe groepen beïnvloed moeten worden, daar hebben ze een hele wetenschap van gemaakt. Dat zijn wetenschappelijk gedecoreerde beroepsmanipulatoren. Waar je voor uit moet kijken zijn de kwakzalvers, de volksgenezers zonder wetenschappelijke opleiding. Je weet wel die Wilderstypen. Maar goed die klaver is nog jong en onervaren, ik denk dat we die nog wel kunnen sturen. Die kan nog wel een paar dingetjes van ons leren. Laten we eens onze diensten aanbieden.

Harry5
Harry522 mrt. 2017 - 15:48

Als de VVD meedoet in de nieuwe regering dan moet GL gewoon niet meedoen. Als er een coalitie zonder de VVD kan worden gevormd dan heeft GL wel een goede kans om een groot deel van haar punten verwezenlijkt te krijgen. Bijv. een coalitie CDA, GL, SP D66, PVDA en CU heeft ook het benodigde aantal zetels voor een meerderheid en zo'n coalitie zou goede stappen kunnen zetten op het gebied van ruimhartigere vluchtelingenopvang, vergroening van economie en een eerlijker en beter belastingsysteem. Want ik blijf erbij dat het CDA een partij is die in principe met alle winden kan meewaaien, wordt er rechts beleid gevoerd dan doet de partij dit, maar in een linkse coalitie kan de partij heel goed links beleid voeren.

Kees777
Kees77721 mrt. 2017 - 15:14

Wat GroenLinks vooral niet moet doen is fuseren met de PvdA. GroenLinks kan nu eindelijk het verschil maken in een nieuwe regering. De eventuele slechte naam heeft GroenLinks toch al vanwege oude akkoorden en is daar medeverantwoordelijk voor. Maar niet regeren is eigenlijk een soort kiezersbedrog. De SP is meer een partij, die als getuigpenispartij fungeert. Breekpunten maken een partij oninteressant bij de formatie.

bestwelbeu
bestwelbeu17 mrt. 2017 - 20:03

Leerzaam deze campagne om Groenlinks de stempel van wegloper te besparen.

Zakenpief
Zakenpief17 mrt. 2017 - 15:13

Laat ik dan eens twee redenen voor GL noemen om WEL deel te nemen aan het aanstaande kabinet: 1. D66. GroenLinks kan de komende jaren in D66 zeker een partner vinden op het gebied van vergroening en immigratie. Klaver zal dan wel de nadruk moeten leggen op de G en niet de L. Hij kan niet verwachten dat het nivelleringsfeestje wat hij in gedachten had met VVD, CDA en D66 mogelijk is. 2. De economie. Momenteel heeft de Nederlandse economie een klein beetje rugwind. Er valt dus wat te verdelen in plaats van te bezuinigen. Links zou gek zijn deze periode helemaal aan Rechts over te laten.

Fredolo
Fredolo17 mrt. 2017 - 11:26

Ik snap het betoog. Er is zeker een houdini-act nodig, wanneer ze besluiten om mee te regeren, want het wordt een behoorlijk rechts kabinet, waar ze zitting in zouden nemen. En uitruilen is een gevaarlijk spel. Ik ben het -na aarzeling- wel met de auteur eens. MITS zij in de oppositie een verbindend element proberen te zijn met een doel voor ogen, zoals de auteur ook bepleit.

Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 6:20

Ik ben ook niet vergeten dat het GL was die in 2013 instemde met een verhoging van het eigen risico van maar liefst 130 euro ineens. Dat kan zomaar weer gebeuren!

1 Reactie
Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 6:20

2012

Paddy3
Paddy317 mrt. 2017 - 0:08

Kortom links wil niet regeren. Is dat geen kiezerbedrog?

Schouten2
Schouten216 mrt. 2017 - 23:11

Nou dit betoog laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ik zeg: Meeregeren, hoe eerder zo'n radicaal linkse partij gedecimeerd wordt in zetelaantal hoe beter!

rbakels
rbakels16 mrt. 2017 - 20:30

Steeds meer ondernemers zijn "groen", vaak trouwens omdat daar geld aan te verdienen is. Bij de VVD voelen ze zich niet thuis.

1 Reactie
Paddy3
Paddy317 mrt. 2017 - 0:07

O jawel hoor. Ik ken er genoeg.

Minoes2
Minoes216 mrt. 2017 - 18:23

In een zin; Je moet je ziel niet aan de duivel verkopen. Maar blijkbaar hebben Nederlanders daar niet zo'n moeite mee.

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 mrt. 2017 - 20:35

Niet zolang het geld oplevert. Dan is alles toegestaan. Moraliteit is leuk maar mag natuurlijk niet ten koste van de portemonnee gaan.

Klapschaats2
Klapschaats216 mrt. 2017 - 17:19

Het effect van mogelijke toename in aanslagen is als scenario compleet buiten beschouwing gebleven. Dat zou m.i. ten minste een noodzakelijke aanvulling zijn.

richarrd
richarrd16 mrt. 2017 - 16:01

Mij werd net geadviseerd om het land te verlaten omdat het in Nederland nooit leuk zal worden voor iemand die links is. Linkse mensen zullen altijd degene zijn die aan het korte eind zullen trekken in Nederland en ze kunnen beter emigreren, daar komt het op neer.

2 Reacties
Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 6:21

Als ik kon zou ik hier per direct vertrekken! Helaas is dat niet voor eenieder weggelegd.

Angelina B
Angelina B17 mrt. 2017 - 8:31

@Minoes en waar wil je dan naartoe waar is het wel beter dan hier?

Pater
Pater16 mrt. 2017 - 15:44

Als zelfs Dick Pels, een progressieve liberaal ook wel een sociaal-individualist genoemd, samenwerking met Rutte afraadt maak ik me geen moment zorgen dat Klaver die weg opgaat. Klaver gaat netjes praten en zal na een paar weken concluderen dat er veel te weinig te halen valt. Pels was directeur van het WB van GL in de tijd van Sap, in de tijd dat het woord solidariteit in het hele programma van GL niet meer voor kwam. - Pels verraadt zich door het willen "overstijgen van de oude links-rechts-tegenstellingen". Laat me je vertellen, Pels, dat die oude tegenstellingen nog heel echt zijn. Het kapitaal heeft arbeid en milieu uitgebuit en het erge is, dat die sociaal-liberalen zoals ons Blommetje daar ook echt in zijn gaan geloven. Zie Oudenampsen, een heel wat betere gids dan doollicht Pels. Een fusie met de PvdA nu is oerstom: de PvdA zal zelf moeten kiezen of ze weer socialistisch wil worden. Als die keus naar links uitvalt en als de PvdA door deze harde les niet meer allereerst naar rechts kijkt kunnen we verder kijken. De eerste opgave is: PvdA en SP hebben nu GL nog actief bestreden op de vergroening van de belastingen, Rutte en Buma hoefden dat geluid alleen nog te versterken. Een dergelijke verdeling kan links zich niet meer veroorloven. Het belastingplan van GL geeft de richting aan waarin de westerse maatschappij zich moet ontwikkelen, Pels noemt het niet eens. - "En als Duitsland Schulz kiest als nieuwe kanselier (maar Merkel is ook goed), dan is Europa voorlopig gered." Alsof het daarom gaat. Ik ben voorstander van de EU, maar als die zich de komende jaren niet los weet te maken van het neoliberale model en maar doorgaat op de weg naar federalisering zonder de burgers te kunnen overtuigen implodeert de EU zoals de PvdA dat nu heeft gedaan. Het verschil tussen Merkel en Schulz is nu juist het neoliberalisme! - " Dit onverwachte, maar handig uitgebuite conflict heeft Rutte alsnog de premierbonus bezorgd, waardoor de VVD de grootste partij is gebleven." Klopt, scheelt zeker vier zetels (vóór de verkiezingen noemde ik 2 a 3). Erger: ik denk dat Rutte achter de schermen het conflict ook knap heeft uitgelokt. Een geschenk uit de hemel.

2 Reacties
flardinga
flardinga18 mrt. 2017 - 13:07

Ik denk zelf als bescheiden burger de mening dat Klaver met zijn mensen niet in zee moeten gaan met Rutte en zijn mensen, Rutte gaat liever richting de PVV,CU of de SGP,dat heeft de geschiedenis ons al bewezen, in andere landen hebben de Groenen al meegewerkt met diverse regeringen dus om hen maar af te doen als dromers waar niks mee te beginnen valt is totale nonsens, soms waren die regeringen erg goed en soms waren de resultaten minder net als met andere regeringen, er huist een vooroordeel en dat zie en blijf je horen.

Geleen
Geleen18 mrt. 2017 - 15:03

Flardinga, als VVD graag zelfmoord wilt plegen dan MOET zij vooral in zee gaan met de PVV.... (geldt trouwens voor ieder andere partij) Ik verheug me al... :)

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mrt. 2017 - 14:16

Elke vorm van tegemoetkomen aan de VVD betekent: collaboreren met het einde van de beschaving, en misschien de mensheid zelf. Misschien denkt deze of gene dat ik raar geworden ben. Dat is niet zo. Wie nu nog niet begrijpt dat het één voor twaalf is, die zal het ook niet meer begrijpen. Geniet verder overigens van deze mooie lentedag, mensen.

2 Reacties
Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 6:23

Inderdaad, ik houd mijn hart vast! Ik ken Nederland niet meer terug, voel me een vreemde in eigen land.

Haastig
Haastig19 mrt. 2017 - 19:45

Cliff Clavin 16 maart 2017 at 15:16 "Elke vorm van tegemoetkomen aan de VVD betekent: collaboreren met het einde van de beschaving, en misschien de mensheid zelf." Ik ben reuze benieuwd naar je toelichting.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 mrt. 2017 - 14:01

Pels legt hier uit dat het beter is voor het land als progressieve partijen niet meeregeren. Beter een rechtse regering dan een centrumrechtse. Je moet ook niet de hemel op aarde wensen, daar is het hiernamaals voor uitgevonden.

1 Reactie
Pater
Pater16 mrt. 2017 - 15:57

GL moet keurig gaan praten en haar programma op tafel leggen. Over een paar weken zal blijken dat daar een enkel puntje uit gerealiseerd kan worden, de rest niet, en zal GL concluderen dat verder praten gen zin heeft.

Allemaal
Allemaal16 mrt. 2017 - 13:46

11. En nog wel de belangrijkste reden: GL is helemaal niet nodig. Het wordt gewoon VVD-CDA-D66 plus CU of eventueel PvdA. Laten we wel reeel blijven. GL heeft 14 zeteltjes. 8% van de stemmen. 92% van het Nederlandse volk is gewoon tegen de ontwrichtende maatregelen die GL voorstelt.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mrt. 2017 - 15:42

Haha - je interpretatie is van eenzaam niveau.

BramS2
BramS218 mrt. 2017 - 15:44

@Cliff Cavin aantal is misschien wat minder, maar ik denk toch dat meer dan 80% van Nederland GroenLinks niet ziet zitten (gelukkig).

JanVG2
JanVG216 mrt. 2017 - 13:45

Kortom links wacht totdat het nederlandse kiezersvolk in meerderheid links kiest ... wat nog nooit gebeurd is ... Bij de laatste verkiezingen heeft links meer dan 9% verloren!! - en dan reken ik D66 bij links (anders is het verlies nog groter). Als het een beetje tegenzit staat Jesse in 2060 nog te wachten op het juiste moment. Dit verhaal laat overigens wel zien waar de schoen wringt. GL heeft weliswaar op lokaal en provinciaal niveau geleerd te besturen, inclusief coalities en compromissen, maar op nationaal niveau hebben ze geen idee hoe dat werkt. Voornoemd "probleem" Sap is een goed voorbeeld. GL had zelf een politiemissie voorgesteld voor Afghanistan, inclusief instemming congres etc etc. Toen "naaide Rutte Sap in het pak" doordat hij precies deed wat GL had voorgesteld!! - wat een rotzak!! - Dat was natuurlijk de bedoeling! Alle leden en een groot deel van de kiezers van GL in opstand! Hier werd beleid uitgevoerd wat GL weliswaar had voorgsteld, maar natuurlijk niet om uitgevoerd te zien!! Dat zou betekenen dat ze verantwoordelijkheid droegen voor vuile handen ... nee, driewerf nee .. en Sap werd min of meer gelyncht voor het uitvoeren van wat het congres had goedgekeurd!! Het is deze mentaliteit die GL tot een gevaarlijke coalitiepartner maken. De kans dat de partij de coalitie (en haar eigenvertegenwoordigers) opblazen als een maatregel niet helemaal de ideale voorziene uitwerking heeft, is reusachtig groot. Als oppositiepartij is er eenheid, maar op het moment dat men uitvoerend is kan men zich niet meer verenigen in het "tegen" zijn, dan moet men ergens "voor" zijn in voor- en tegenspoed. De afgelopen jaren als "gedoger" heeft wellicht iets geholpen, maar om regeringsverantwoordelijkheid te nemen voor impopulaire zaken vraagt nog veel meer, van de fractie EN de leden.

1 Reactie
JanVG2
JanVG216 mrt. 2017 - 13:47

correctie: "Dat was natuurlijk de bedoeling! " moet zijn "Dat was natuurlijk NIET de bedoeling!"

richarrd
richarrd16 mrt. 2017 - 13:03

Over vier jaar zijn er weer verkiezingen en dan wordt de VVD net zo makkelijk weer de grootste en dan zitten we weer in dezelfde situatie. Ik geef het op en ik ga nu in de overlevingsmodus. Ik moet blijkbaar nu vooral aan mezelf gaan denken.

3 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna17 mrt. 2017 - 0:25

En dát (VVD -individualisme = opportunisme, egoisme) is dus preciés wat ze willen: in de overlevingsstand gaan staan - zodat je afstompt. Afgestompte mensen worden schapen. Gooi daar de schaamtedoctrine overheen - schuld & schaamte zijn giftige cocktails - en je hebt een volk volledig afgericht. Niks vrijheid - en zoals Martin hieronder zegt: links lullen & rechts je zakken vullen. Het rechtse neo-liberalisme ( of zoiets) van de VVD is de grootste segregatie-club aller tijden: rijk versus arm; hypocrisie & leugens versus een mooie sier naar buiten. Blijf leuke dingen doen en lees boeken..

Jo4Hanna
Jo4Hanna17 mrt. 2017 - 0:33

Ik bedoel met links lullen & rechts je zakken vullen VVD ( + CDA want die was al besmet en D'66 volgt snel genoeg). We gaan opnieuw zware tijden tegemoet met deze ultra-rechtse exclusieven. Nederland: het land van de verkapte exclusieven ( lees: superieuren)

Arend Wortel
Arend Wortel17 mrt. 2017 - 13:24

@Jo4Hanna "We gaan opnieuw zware tijden tegemoet met deze ultra-rechtse exclusieven" Gewoon even nieuwsgierig: als VVD, CDA en D66 al 'ultra-rechts' zijn, hoe zou je dan PVV, Front National, AfD en AK Parti omschrijven?

Martin007
Martin00716 mrt. 2017 - 12:54

Ik denk dat GL heel dicht bij de Partij voor de Armoede staat. En dat betekent: links lullen en rechts zakken vullen in een rechts kabinet. Dat heeft als gevolg dat de grote bedrijven en de jongens met de hoge inkomens er flink op vooruit gaan, waardoor de veroorzakers van die winst een vet betaalde functie wordt aangeboden, op het moment dat zij de politiek verlaten. De PvdA heeft laten zien dat de mensen in de partij zich niet druk maken om de volgende verkiezingen, want zij wisten wat er ging gebeuren als ze voornamelijk VVD beleid zouden gaan uitvoeren. Dit dus. De mensen van Groen Links zie ik op de zelfde manier in een rechts kabinet stappen en daar na 4 jaar de bonus voor incasserend (die vet betaalde functie). Maar wat er verder met de partij gebeurt, boeit ze geen meter. Zo lang zij zelf maar als winnaar uit de bus komen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:41

Het is de VVD niet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mrt. 2017 - 15:36

'Ik denk dat GL heel dicht bij de Partij voor de Armoede staat. En dat betekent:' Heb je nou niets beters te doen dan je onderbuik legen? Alhoewel waarschijnlijk te hoog gegrepen: probeer het eens op inhoud zou ik zeggen..

Poezenmens
Poezenmens16 mrt. 2017 - 12:54

Een kind kan verzinnen dat GroenLinks niet moet gaan regeren met dit superrechtse geweld. Daar zijn geen tien redenen voor nodig. Ze worden vermorzeld.

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna17 mrt. 2017 - 0:42

En dat zal ook gelden voor de CU - en op termijn opnieuw het CDA - zichzelf immers een 'bestuurderspartij' van de oude orde achtend. Ongelooflijk zo niéts als die mensen willen leren. Hoe D'66 die VVD spelletjes, bingo-attracties, cliché-roepers en op AMvB'tjes en essays gebaseerde John-de-Mol & casino-politiek van die nationalistische club gaat doorstaan - geen idee. Dit land is onder die VVD simpelweg onbestuurbaar: hoe harder ze de woorden 'bestuurder' en 'leider' roepen - des te heftiger de repercussie's

Jo4Hanna
Jo4Hanna17 mrt. 2017 - 0:50

Lenin had als doelstelling het land immers ook met de grond gelijk te maken - Rutte is een heimelijk bewonderaar van Trump. Rutte ( & Halbe Zijlstra met name) wil de UVRM ontmantelen. Lenin ak Rutte zit verpakt in technocratie =totalitair; onze instituties met name gekoppeld aan Schippers & verzekeraars zitten al 4 jaar volledig dichtgetimmerd in technocratie - wat ten koste gaat van de rechtsstaat

Nurks
Nurks16 mrt. 2017 - 12:42

Helemaal mee eens. GroenLinks moet natuurlijk alleen aan een regering meedoen als er een reële kans is dat ze konkreet iets kunnen betekenen. Naast VVD, CDA en D66 is dat natuurlijk onmogelijk, in ieder geval in de huidige verhoudingen. Maar dat GL en PvdA snel moeten fuseren, daar ben ik het helemaal niet mee eens. Alle dynamiek, die Jesse Klaver er in heeft kunnen brengen, is dan weg. Rottenberg en Deysselbloem in het bestuur van de GLvdA? Nee toch.

2 Reacties
Pater
Pater16 mrt. 2017 - 15:54

Hear hear! Laat de PvdA eerst maar eens herbronnen, kijken of ze de Blommetjes eruit gooien.

Paddy3
Paddy317 mrt. 2017 - 0:14

Links is blijkbaar slecht in onderhandelen. Jammer voor ze, maar zo blijven ze aan de zijlijn roepen.

korheiden2
korheiden216 mrt. 2017 - 12:34

Groen Links gaat niet met de VVD, dan verliezen ze onmiddellijk in de peilingen. Dick Pels denkt - en hoopt - dat Groen Links in de oppositie verder zal gaan groeien. Dat is maar zeer de vraag. De PvdA kan in feite niet nog verder zakken en zal zich - ook in de oppositie - wel enigszins gaan herstellen, zeker als men Aboutaleb over de streep trekt. De grote machtsblokken, ook in Europa, bestaan toch uit liberalen, christenen en socialisten. De Groenen blijven daar tot op heden bij achter. De uitslag van deze verkiezingen laat toch ook zien, dat de kiezers het in ons land nog zo slecht niet vinden en dat het geen tijd is voor experimenten. Laat GL in de oppositie blijven.

3 Reacties
Martin007
Martin00716 mrt. 2017 - 13:00

De uitslag laat NIET zien dat de kiezers het nog niet zo slecht vinden in dit land, maar dat de kiezer geen fluit van politiek af weet en het dus moet doen met de stompzinnige onzin en klinkklare leugens die de politici verkopen voor, tijdens en na verkiezingen. Hoeveel Nederlanders ONDER de 65 zouden weten dat de mensen die in 2018 met pensioen gaan, TWEE KEER zo veel belasting gaan betalen als degenen die nu al met pensioen zijn? Dit komt omdat de politiek niet doorzichtig is. Alle besluiten die zij nemen, daar wordt niet over gepraat. niet door de politici en niet door de media. Hoeveel desastreuze wetten heeft Rutte 2 nog meer aangenomen?

Allemaal
Allemaal16 mrt. 2017 - 13:48

Martin007, 'De uitslag laat NIET zien dat de kiezers het nog niet zo slecht vinden in dit land, maar dat de kiezer geen fluit van politiek af weet' Aha, dus de kiezer is dom en jij weet het beter?

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mrt. 2017 - 15:39

'De uitslag laat NIET zien dat de kiezers het nog niet zo slecht vinden in dit land, maar dat de kiezer geen fluit van politiek af weet ' Tuurlijk, want jij bent slim en de rest is dom.. Wanneer gaan we dat nou eens terug zien in je bijdragen?

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2017 - 12:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Dik Rondeltap
Dik Rondeltap16 mrt. 2017 - 13:26

Electoraat van de VVD tevreden?? De partij verliest waarschijnlijk acht zetels en heeft daarbij het geluk gehad dat de altijd alles weglachende partijleider Rutte net voor de verkiezingen in een fittie terechtkwam met een domme, arrogante, machtsbeluste Turkse politieke voetzoeker anders was het een stuk slechter afgelopen.

Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:44

Gedoe op justitie? Vergeten en vergeven. Sjoemelde VVD ers? Het hoort er kennelijk bij. Gedoe bij de belastingdienst? Ook vergeten en vergeven. Ik vind dit ook een ongelooflijk zwakte dat de andere partijen dit niet tot in den treuren hebben uitgebuit en Rutte waar kan voor of leugenaar of slechte partijleider hebben neergezet.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet16 mrt. 2017 - 12:29

Eén reden waarom GroenLinks wél moet gaan regeren met de VVD: de kiezer heeft zich uitgesproken. Of vindt de heer Pels dat dat verder niet terzake doet? Dan stel ik voor om dat hele gedoe van verkiezingen maar te laten voor wat het is voortaan...

4 Reacties
Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:44

De kiezer heeft idd gesproken en deze GL kiezer gaat er van uit dat Rutte niet gefacaliteerd wordt.

korheiden2
korheiden216 mrt. 2017 - 14:03

De kiezer heeft zich uitgesproken : de PvdA loopt leeg in GL, DENK en de PVV. Sommige VVD-kiezers gaan weer terug naar CDA en D66. Het aantal populisten is toegenomen : de PVV gaat van 15 naar 20 en Baudet komt eveneens met 2 zetels in de kamer. Maar een meerderheid kiest toch voor rechts beleid.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet16 mrt. 2017 - 14:37

Paul250371: Je kan er van alles aan vinden maar er zijn twee simpele feiten: De VVD is de grootste partij, en GroenLinks de grootste winnaar. Deze twee partijen zijn het dus aan de kiezer verplicht om op z'n minst serieus met elkaar in gesprek te gaan.

Geleen
Geleen18 mrt. 2017 - 15:15

Correct LastShadowPuppet .... De kiezer van GroenLinks heeft zich uitgesproken. Zij wilt verandering.... Zij wilt hoop en geen angst... Zij wilt een Samenleving en geen tweespalt... Zij wilt bewustwording en oplossingen.... Inderdaad de kiezer op GL heeft gesproken....

Joris1966
Joris196616 mrt. 2017 - 12:26

Ik denk dat als Groen Links de uitnodiging om te praten afslaat dat het hem goed uitkomt. Dan kan hij tegen heel Nederland zeggen dat hij het geprobeerd heeft met GL en dan neemt hij PvdA erbij als 4e partij (79). Dus dit artikel speelt hem in de kaart.

1 Reactie
Enzo2
Enzo216 mrt. 2017 - 13:20

Meer nog, als Jesse Klaver zich wil profileren als de toekomstige Minister-President, dan staat het wel heel erg min op zijn CV als hij hier een kans op het nemen van verantwoordelijkheid zonder meer afwijst. Als Klaver's ambities serieus zijn, dan is het nu de beste tijd om je in de regering te profileren en ervaring op te doen. Ook gaat het inmiddels beter met de economie en dat betekent vaak ook dat er 'cadeautjes' te vergeven zijn. Het zou GroenLinks heel erg misstaan wanneer zij niet de kans zou aangrijpen daarop rechtstreeks invloed uit te oefenen. Het zal wel betekenen dat er concessies gedaan moeten worden, en het is inderdaad mogelijk dat de linkse kiezer daar niet blij mee zal zijn. Maar dit lot wacht elke partij die zich als mogelijke regeringskandidaat ziet. Dat is de keerzijde van verantwoordelijkheid. Als je daarvoor weg loopt, hoe serieus mag je jezelf dan nemen als politicus?

Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 12:23

Helemaal mee eens. GL moet op geen enkele manier meewerken aan een kabinet met de VVD.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 12:23

En CDA.

Paddy3
Paddy317 mrt. 2017 - 0:18

En zal dus nooit regeren. Leuk om te vinden dat je gelijk hebt, maar je bereikt er zo weinig mee.

JasDon
JasDon16 mrt. 2017 - 12:22

@7 Brrrr... je moet falende op baantjes beluste PvdA politici niet belonen met een fusie. Het besmet GL alleen maar en zorgt voor een influx van (kamer)leden met vooral persoonlijke belangen.

Puin Ruimer
Puin Ruimer16 mrt. 2017 - 12:15

Pels geeft GL goede raad, maar ziet 1 ding over het hoofd. Over maximaal vier jaar is de hype Klaver voorbij en staat er een nieuwe hype voor de deur. Waarom? Omdat de media graag zijn macht toont om linkse lijsttrekkers te maken en te breken. Een aantal verkiezingen geleden was het Marijnissen, vervolgens Samsom, nu Klaver. Wie is de volgende? Over vier jaar is GL een partij als alle andere en krijgt zijn zetels niet kado zoals nu.

2 Reacties
Hjs2
Hjs216 mrt. 2017 - 13:35

Tuurlijk, het klimaat is een hype, die over 4jaar verdwenen is.....

jandebakker
jandebakker16 mrt. 2017 - 14:53

@Hjs Dat het klimaat over 4 jaar ook nog belangrijks is is een zekerheid. Dat andere partijen dat thema overlaten aan GroenLinks niet. Vooral niet nu GroenLinks heeft laten zien dat het onderwerp leeft bij een deel van de kiezers.

Henri Fred
Henri Fred16 mrt. 2017 - 12:14

10 redenen waarom klaver geen verantwoordelijkheid moet nemen. Wat een treurig betoog.

5 Reacties
Martin007
Martin00716 mrt. 2017 - 13:08

Waarom betekent "verantwoordelijkheid nemen" toch altijd hetzelfde als "de verzorgingsstaat de nek omdraaien"? De sociale maatschappij die wij na de oorlog hebben opgebouwd is als het ware een nationale verzekering tegen armoede. Dat kun je in 2017 heel goed zien. 31.000 Daklozen. 100.000 Gezinnen bij de voedselbank. 200.000 Gezinnen in de schuldsanering. 10 % van de bevolking onder de armoedegrens, en als je de stinkend rijke gepensioneerden eraf trekt, is dat percentage nog veel hoger. In 1980 hadden we ook een crisis. Geen 17, maar 15 miljoen inwoners. Geen 700.000, maar bijna een miljoen werklozen. Het is duidelijk, die crisis was vele malen zwaarder. MAAR. Hadden we mensen die niet genoeg geld hadden voor eten? Welnee. Hadden we 31.000 daklozen? Welnee, hier en daar een enkeling die psychisch niet helemaal in orde was. De schuldsanering bestond nog niet eens. Rutte 3 gaat hetzelfde doen als Rutte 2: zo veel mogelijk uitkeringen versoberen/afschaffen en zo veel mogelijk overheidstaken aan het bedrijfsleven uitleveren.

Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:45

DE VVD op geen enkel vlak steunen is 100% verantwoordelijkheid nemen.

7anpau1
7anpau116 mrt. 2017 - 15:46

"die wij na de oorlog hebben opgebouwd" Uit het totale gebrek aan historisch besef dat u hier met grote regelmaat tentoon spreidt leidt ik af dat u niet tot de generatie behoorde van de wederopbouw en ook niet tot de babyboom generatie en zelfs niet tot de generatie X. Dat mensen de crisis eind jaren '70 begin jaren '80 minder voelden kwam omdat toen in minder dan 10 jaar het totale tijdens de wederopbouw opgebouwde sociale vangnet is opgesoupeerd om vervolgens die sociale zekerheid op de pof door te zetten ten koste van een gigantische staatsschuld, is een directe oorzaak dat de poen nu op was.

Paddy3
Paddy317 mrt. 2017 - 0:24

@Paul, niet mee willen regeren, betekent juist dat je de andere partijen hun gang laat gaan. @Martin007, ook in 1980 hadden we daklozen en mensen met schulden.

Haastig
Haastig17 mrt. 2017 - 10:05

Paul250371 16 maart 2017 at 14:45 "DE VVD op geen enkel vlak steunen is 100% verantwoordelijkheid nemen." Waarvoor?

Josef K
Josef K16 mrt. 2017 - 12:11

Alsof de VVD en het CDA trek zouden hebben in een luchtfietsende boy-band politicus in de coalitie.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:46

Deze partijen verkopen hun moeder nog aan de markt, laten zich door een fascistenpartij gedogen. Alles voor het pluche, dus dit is een kleine stap voor hen.

Break on through
Break on through16 mrt. 2017 - 12:10

CU stuurt VVD nu al richting GL. Hebben er ook weinig zin (al heeft het alles van een strategische zet). GL kan gebruik maken van de situatie door absurd hoge eisen te stellen aan deelname. Gewoon alle eisen aan de orde stellen plus de eis dat alle PVV achtige figuren binnen de VVD (Zijlstra, Ten Broek, Kamp) uit de VVD gerouleerd worden. Als het er op uit draait dat het een formatie via CU word gaan ze daar toch fijn mee regeren. Over 1 1/2 jaar strand het schip toch weer.

Hendrik_69
Hendrik_6916 mrt. 2017 - 12:02

Een interessant stuk van iemand die weet waar hij het over heeft waar het GroenLinks betreft. Het roept wel een aantal vragen op. Want waar gaat het hier nu eigenlijk om. Gaat het om GroenLinks, of gaat het over Nederland? Er is onmiskenbaar sprake van verrechtsing in Nederland. Dit zou daarom wel eens de eerste en de laatste keer kunnen zijn dat GroenLinks invloed kan uitoefenen, en ik zou dat niet licht laten passeren. Als ik het belang van Nederland voor ogen had, althans. Regeren doet pijn en dat zal over 4 jaar niet anders zijn. GroenLinks heeft nu 14 zetels behaald met mooie praatjes en een gelikte campagne. Als dat wordt vertaald naar echte invloed en concrete resultaten dan moet er ook verantwoordelijkheid worden genomen, en dat zal een harde les worden. Maar dat is geen reden om het niet te doen, als je je eigen achterban en idealen serieus neemt ten minste.

2 Reacties
Enzo2
Enzo216 mrt. 2017 - 13:31

Ik geloof dat Asscher het omschreef als 'vuile handen maken' en dat is wel een treffende vergelijking. Het grote probleem voor een linkse partij is echter dat zij veel kiezers bedienen die hebben gestemd uit idealistische overtuigingen. Even heel erg generaliserend: links stemt met het hart, rechts stemt met het hoofd. Dat wil niet zeggen dat links heeft geen hersens heeft en rechts geen hart; dit geeft slechts aan de rechts de regering meer ziet als een huishoudboekje met plussen en minnen, en links de regering ziet als een uitvoerder van idealen. Ik weet dat ik hiermee generaliseer, maar ik geloof dat dit zeker ten dele waar is. Het gevolg is dat een links-georiënteerde partij veel sneller afgerekend zal worden op het doen van water bij de wijn. Een stemmer op rechts verwacht vaak niet anders, voor links worden er idealen verkwanseld (om maar een kreet te gebruiken die ik vaak voorbij heb zien komen). Alleen al om die reden is deelname aan de regering voor GroenLinks een riskante aangelegenheid. Echter, ik denk ook dat het politieke klimaat nog nooit meer gunstig is geweest om die deelname toch mogelijk te maken. Door de aantrekkende economie is er meer ruimte voor 'leuke dingen' (om maar een kreet van rechts te gebruiken), waardoor GroenLinks wel zeker iets zal kunnen betekenen in een regering. Als Klaver echt de ambitie heeft om te zijner tijd Minister-President te worden dan zou dit een uitstekende springplank kunnen zijn. Het nu goed doen in het komende kabinet, kan betekenen dat hij na vier jaar meeregeren (als de economie goed blijft) een nog groter draagvlak zal vinden voor de visie van GroenLinks. Uit angst voor verlies blijven zitten waar je zit, vind ik een schoffering van de vele kiezers die GroenLinks het vertrouwen hebben gegeven.

Jaco Stuifbergen
Jaco Stuifbergen17 mrt. 2017 - 19:49

Enzo ( 16 maart 2017 at 14:31 ) Was het maar zo dat rechtse partijen met hun hoofd stemden. Rechtse partijen beloven de overheid kleiner te maken, en geven daarom allerlei subsidies aan re-integratiebedrijven. Rechtse partijen willen marktwerking bevorderen, maar als een bank of woningcorporatie failliet gaat, springt de overheid toch nog bij. Rechtse partijen willen dat Griekenland zijn schulden afbetaalt, dus wat doen rechtse regeringen? Ze betalen de schulden voor Griekenland! (en Rutte beloofde dat we dat geld echt heus eerlijk helemaal 100% terug krijgen). Ik kan nog meer voorbeelden geven.

Johndon
Johndon16 mrt. 2017 - 12:02

Klinkt als een redelijke tactiek. Je kunt buiten de waard rekenen natuurlijk, als de problematiek van de multiculturele samenleving weer onder de mat wordt geveegd (door centrum rechts die nu het thema heeft opgenomen) en kritiek weer wordt geridiculiseerd zoals de afgelopen decennia is gedaan, en er is sprake van gebeurtenissen in de maanden voor de verkiezingen die als katalysator werken, dan heeft Wilders weer een kans. Dat wat nu versplintert is over verschillende partijen kan zich weer samenvoegen. Radicale sociale gelijkheid, dat klinkt eng, doet me denken aan fanatisme, Rosenmöller, Maoisme.. groepsdruk.., ik vraag me af wat dat concreet inhoud.

Wittemuis2
Wittemuis216 mrt. 2017 - 11:55

Ik zag Jesse gisteravond wederom als Obama zijn speech houden zelfs de scène met het bedanken van zijn first lady zat erin verwerkt, deze jongen zet veel.overboord indien hij mee mag regeren. Deze tien punten zal hem niet weerhouden denk ik.

7anpau1
7anpau116 mrt. 2017 - 11:52

Ook over 4 of 7 jaar zal men compromissen moeten sluiten. Als er geen hele gekke dingen gebeuren in de wereld dan gaan we 4 redelijk welvarende jaren tegemoet. Weinig reden om grote verschuivingen te verwachten. Een eventueel verlies voor D66 lijkt mij dan juist niet voordelig voor GL, zelfs als dat verlies komt door overstappers naar GL. Voor groen, progressief beleid zal GL een sterk D66 hard nodig hebben (en vice versa). Ik snap de scepsis, maar de sterke, gelijktijdige winst voor zowel D66 als GL biedt mogelijk ook kansen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037116 mrt. 2017 - 13:50

Dan gaan we 4 redelijk welvarende jaren tegemoet. De bestuurders en de aandeelhouders en de banken. De rest bestaat niet in VVCDA ogen.

7anpau1
7anpau116 mrt. 2017 - 15:49

Tjonge jonge, ik wist niet dat we zoveel bestuurders en aandeelhouders van banken hadden dat ze goed zijn voor 50 zetels.