In slechts twintig jaar tijd is 10 procent van alle ongerepte natuur op aarde verdwenen. Wetenschappers voorspellen nu dat in dit tempo, over vijftig jaar alle regenwouden verdwenen zullen zijn.
Het is voor het eerst dat de vernietiging van ongerepte gebieden over de hele wereld in kaart is gebracht en het komt geen moment te vroeg: sinds de jaren 90 heeft de mens een einde gemaakt aan maar liefst 2 miljoen vierkante kilometer wildernis, een tiende van het totaal. Het zwaarst getroffen zijn het Amazonegebied (30 procent) en Centraal-Afrika (14 procent). De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
‘Dit is de eerste inschatting van de veranderingen over die periode en het was schokkend om vast te stellen dat een oppervlakte zo groot als Alaska is vernield in amper twintig jaar,’ aldus hoofdauteur James Watson van de Universiteit van Queensland in Australië.
In amper twee decennia tien procent van alle natuurlijke gebieden verliezen is gewoon ongelooflijk: als de huidige trend zich doorzet, zal er over vijftig jaar geen wildernis meer over zijn.
Als oorzaken voor de grootschalige natuurvernietiging noemen de wetenschappers enerzijds de snelle verstedelijking en grootschalige houtkap, maar anderzijds ook de klimaatverandering, bosbranden, mijnbouw en de voortdurende zoektocht naar aardolie. De onderzoekers trekken aan de noodbel: ‘Er resten nog slechts tien tot twintig jaar om het tij te keren.’
De aarde bestaat nu nog voor minder dan een kwart uit ongerepte natuur. Alle internationale afspraken ten spijt, zet de vernietiging hiervan in rap tempo door. Hoewel de afgelopen 20 jaar 4,1 miljoen vierkante kilometer als beschermd gebied werd aangewezen, gingen tegelijkertijd enkele miljoenen vierkante kilometers verloren. ‘Bossen en graslanden kunnen zich herstellen,’ zegt Nick Haddad, hoogleraar ecologie aan de universiteit van North Carolina. ‘Maar wildernis is voorgoed verloren.’
Met het verdwijnen van de natuurgebieden, verdwijnt ook de biodiversiteit en wordt de klimaatverandering versneld. ‘Schokkend en hartverscheurend,’ noemt Kierán Suckling, directeur van het Center for Biological Diversity het.
Ik denk dat de natuurgebieden die we de komende 10 of 20 jaar niet beschermen, waarschijnlijk nooit beschermd zullen worden. We staan nu voor de keuze: of we beschermen alles, of we raken alles kwijt.