Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thuiszorgdirecteuren sluizen jaarlijks tonnen weg naar eigen ondernemingen

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-11-om-15.17.01
Twee directeuren van thuiszorgaanbieder Alliade hebben namens de zorginstelling voor miljoenen euro’s aan opdrachten gegeven aan bedrijven waarvan de twee zelf eigenaar zijn. Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van eigen onderzoek. De twee directeuren zouden zich met hun acties schuldig hebben gemaakt aan verboden belangenverstrengeling.
Het gaat om de huidige en een oud-directeur van Alliade. Beide personen hebben zijn naast hun functie als directeur ook nog eens eigenaar van een serie zorgbedrijven, opererend onder de holding Freya Groep. De twee hebben verschillende onderaannemingsconstructies opgezet tussen Alliade en de Freya Groep.
In de praktijk houdt dit in dat cliënten van Alliade worden ondergebracht bij een onderneming uit de Freya Groep. Op dit manier hebben de directeuren jaarlijks meerdere tonnen aan vergoedingen zelf weten op te strijken. In 2014 liep dit bedrag zelfs op tot 730.000 euro.
RTL kwam tot de conclusie na het bestuderen van honderden documenten van de Kamer van Koophandel, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van Alliade zelf. De bevindingen werden voorgelegd aan een zestal deskundigen en accountants, die allen oordeelden dat de constructies illegaal zijn. Zo zegt hoogleraar zorgeconomie Wim Groot: ‘Het lijkt me duidelijk dat hier sprake is van een ongewenste situatie en belangenverstrengeling. Cliënten en de premiebetaler zijn hier de dupe van.’
Alliade zelf laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat de constructies en de verstrengelingen in de praktijk gegroeid zijn. Volgens hen zijn de constructies ook in dienst van de cliënten en zou van zelfverrijking geen sprake zijn. De raad van toezicht van Alliade zegt dan ook geen reden te zien op te treden. Zorgaanbieder Alliade heeft landelijk 7.000 cliënten en is goed voor een omzet van zo’n 350 miljoen euro per jaar.
Update 12 april:  Uit nader onderzoek van RTL Nieuws blijkt de belangenverstrengeling bij Alliade nog omvangrijker dan eerder werd gedacht. Zo bleek de vriendin van de directeur een managementfunctie te hebben bij Alliade, maar daarnaast ook op papier directeur te zijn bij een van de onderaannemers binnen de Freya Groep. In die directeursfunctie ondertekende ze contracten die ze als zorgmanager bij Alliade opstelde. De directeur en zijn vriendin worden in hun functie bij Alliade betaald door de premiebetaler en strijken daarnaast vanuit de Freya Groep ook nog eens in de inkomsten op die voortvloeien uit de contracten die zij zelf doorspelen. Waar Alliade na de eerdere onthullingen nog liet weten dat de constructies bekend zijn en dat geen actie zou worden ondernomen, laat een woordvoerder nu aan RTL Nieuws weten: ‘Je draagt vandaag informatie aan die voor ons nieuw is. Je kunt ervan op aan dat wij deze informatie zullen betrekken bij het genoemde onderzoek.’
Beeld: Google Maps

Meer over:

fraude, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.