Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Gemeentes laten altijd biedingen doen, als de zorgbedrijven onder de kostprijs hun diensten aan gaan bieden, zijn ze gewoon dom bezig en verzieken hun eigen markt. Natuurlijk wil een gemeente zo min als mogelijk betalen het is tenslotte belastinggeld.
Dat heet tegenwoordig 'zorg op maat' maar de maat der dingen is dus niet de mens, niet de zorg-behoevende noch de zorg-verleenster als u begrijpt wat ik bedoel. Thuiszorg wordt steeds meer afgestoten door zorginstellingen. Mensen weten vaak niet meer waar ze aan toe zijn, hulpbehoevende niet, thuiszorgers niet, Wat denk je overigens dat het kost, ieder jaar weer al die herkeuringen, die niets te maken hebben met 'keukentafelgesprekken' die zo 'knus klinken. Waar wel geld voor is is voor megalomane projecten, statussymbolen. Daar is men erg gevoelig voor heden ten dagen.
Slavernij 2.0 is uitgevonden door lokale overheden onder aanvoering van de landelijke overheid. Wanneer thuiszorg organisaties tegen elkaar uitgespeeld worden kun je geen beleid voeren. Uiteindelijk is de zorgvrager de dupe. Dit soort door de overheid gecreëerde wantoestanden is funest voor de motivatie van duizenden mannen en vrouwen die dagelijks zorg verlenen. Als contractpartij weten gemeenten donders goed dat een zorginstelling die het CAO loon moet betalen geen zorg kan verlenen onder de vastgelegde uurprijs in de CAO. Die minimumprijs vermeerderd met een opslag voor kosten moet in ieder geval betaald worden. Anders is er sprake van opgelegde dumping.
Schandalig is dit. Deze mensen horen van mijn part meer te verdienen dan bankiers.
Heel aardige opinie in NRC hierover, echt, zou je moeten lezen als je kunt!. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/31/zowel-links-als-rechts-denkt-hoe-meer-banen-hoe-beter-a1604983
Ter nadere duiding; Het is een interview met David Graeber, momenteel hoogleraar in London.
ik zie deze patienten (''clienten'' in de zorg) nog niet met spandoeken en petjes de straat op gaan.... ze staan derhalve helemaal onderaan de aandachtstrap ... jammer voor ze , maar zo is 2018.
"..de betrokken bedrijven met verlies draaien.." naar mijn mening dient niemand te verdienen aan thuiszorg. Uiteraard moeten de werkers goed betaald worden en niet afgescheept met idiote ZZP constructies. Maar de organisaties moeten in publieke handen zijn. Die stoppende organisaties dienen onder publiek eigenaarschap gebracht te worden en liefst voordat de "klanten" er iets van merken. Kom op wethouders, hier ligt een taak.
Dan zou je de thuiszorg moeten nationaliseren, wanneer je dat niet doet mogen en moeten zelfs de bedrijven kunnen verdienen aan de thuiszorg anders zou niemand het doen.
"Uiteraard moeten de werkers goed betaald worden en niet afgescheept met idiote ZZP constructies. Maar de organisaties moeten in publieke handen zijn." De problemen worden echter veroorzaakt door de publieke financiering. Of ben je vergeten dat de uitvoering niet zomaar naar de gemeenten is gegaan maar dat dat gepaard ging met bezuinigingen? Zolang de centrale overheid (die over de financiering gaat) haar handen in onschuld kan wassen en de zwarte piet heen en weer wordt geschoven tussen gemeenten en zorgorganisaties, los je dat nooit op.
"Dan zou je de thuiszorg moeten nationaliseren" Dat is dan wellicht een oplossing want er is 1 ding zeker, als alles normaal verloopt, en dat is dat iedereen oud wordt. Het wordt toch met gemeenschapsgeld betaald en kan je dus meer doen met hetzelfde geld als er geen winst gemaakt hoeft te worden. Uiteraard moet er dan wel goed bestuur zijn maar dat is voor een commercieel bedrijf niet anders. En er zijn echt wel goede bestuurders te vinden die het werk belangrijker en leuker vinden om daar rijk van te worden ipv van het geld, villa's in het buitenland en tonnen kostende auto's.
Deze wantoestand is het gevolg van landelijk beleid door Rutte 1,2,3. Landelijke taken afstoten naar gemeenten met een opgelegde bezuiniging van 25% is de oorzaak van dit soort wanbeleid. Gemeenten moeten bij het rijk protesteren en dit afschuif systeem niet langer accepteren. Gemeenten hebben geen geldpers om de tekorten die het gevolg zijn van het landelijke beleid op te vangen.
"De zorgelijke ontwikkeling lijkt niet los te staan van de grote decentralisatie die in 2015 door het toenmalige kabinet werd doorgevoerd". Wel. Je mag gerust stellen: het is de oorzaak. Het toenmalige kabinet Rutte heeft de boel over muur geflikkerd naar de gemeentes met tegelijkertijd een fikse korting op het budget. Zo was het kabinet ervanaf. En hebben ze de gemeentes met een ernstig probleem opgezadeld.