Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thuiszorg krijgt te weinig betaald door gemeenten

  •  
03-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
elder-1471399_1280
Tachtig procent van de Nederlandse gemeenten betaalt geen eerlijk tarief aan thuiszorgorganisaties. Dit schrijft Trouw. Brancheorganisatie BTN vroeg aan haar leden of ze voldoende betaald kregen om de kosten te dekken en een beetje winst te maken. Dit is slechts in 56 gemeenten het geval. 53 Betalen er net genoeg en liefst 178 gemeenten betalen tarieven die zo laag zijn dat de betrokken bedrijven met verlies draaien.
De zorgelijke ontwikkeling lijkt niet los te staan van de grote decentralisatie die in 2015 door het toenmalige kabinet werd doorgevoerd. Hierdoor kwam de verantwoordelijkheid voor thuiszorg bij de gemeenten te liggen. Sinds die tijd zijn al veel thuiszorgorganisaties omgevallen. Aan een lange lijst werd vorige week Vérian toegevoegd. Het bedrijf, met 1100 medewerkers, ging failliet omdat er te weinig werd betaald door betrokken gemeenten, zeggen medewerkers. Om die reden voerden ze actie op het stadhuis in Nijmegen (tekst loopt door onder de video):
BTN-bestuurder Hans Buijing tegen Trouw: ‘Als gemeenten hun tarieven niet verhogen, zullen thuisorganisaties stoppen.’ Hij vestigt zijn hoop op de nieuwe gemeentelijke colleges die op dit moment gevormd worden. Gemeenten moeten zich gewoon houden aan geldende cao-regelingen, stelt Buijing.
Volgens cijfers van de Rabobank  zijn er juist in de komende jaren alleen al voor de ouderenzorg ruim 100.000 extra medewerkers nodig, bovenop het huidige personeel. Ze baseert zich hierbij op cijfers van branchevereniging ActiZ. Deze vraag komt door de zogenaamde dubbele vergrijzing die in Nederland optreedt: het aandeel van het aantal ouderen stijgt en mensen worden steeds ouder.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.