Joop

Thuiszorg krijgt te weinig betaald door gemeenten

  •    •  
03-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
elder-1471399_1280
Tachtig procent van de Nederlandse gemeenten betaalt geen eerlijk tarief aan thuiszorgorganisaties. Dit schrijft Trouw. Brancheorganisatie BTN vroeg aan haar leden of ze voldoende betaald kregen om de kosten te dekken en een beetje winst te maken. Dit is slechts in 56 gemeenten het geval. 53 Betalen er net genoeg en liefst 178 gemeenten betalen tarieven die zo laag zijn dat de betrokken bedrijven met verlies draaien.
De zorgelijke ontwikkeling lijkt niet los te staan van de grote decentralisatie die in 2015 door het toenmalige kabinet werd doorgevoerd. Hierdoor kwam de verantwoordelijkheid voor thuiszorg bij de gemeenten te liggen. Sinds die tijd zijn al veel thuiszorgorganisaties omgevallen. Aan een lange lijst werd vorige week Vérian toegevoegd. Het bedrijf, met 1100 medewerkers, ging failliet omdat er te weinig werd betaald door betrokken gemeenten, zeggen medewerkers. Om die reden voerden ze actie op het stadhuis in Nijmegen (tekst loopt door onder de video):
BTN-bestuurder Hans Buijing tegen Trouw: ‘Als gemeenten hun tarieven niet verhogen, zullen thuisorganisaties stoppen.’ Hij vestigt zijn hoop op de nieuwe gemeentelijke colleges die op dit moment gevormd worden. Gemeenten moeten zich gewoon houden aan geldende cao-regelingen, stelt Buijing.
Volgens cijfers van de Rabobank  zijn er juist in de komende jaren alleen al voor de ouderenzorg ruim 100.000 extra medewerkers nodig, bovenop het huidige personeel. Ze baseert zich hierbij op cijfers van branchevereniging ActiZ. Deze vraag komt door de zogenaamde dubbele vergrijzing die in Nederland optreedt: het aandeel van het aantal ouderen stijgt en mensen worden steeds ouder.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Appie Fries
Appie Fries4 jun. 2018 - 9:41

Gemeentes laten altijd biedingen doen, als de zorgbedrijven onder de kostprijs hun diensten aan gaan bieden, zijn ze gewoon dom bezig en verzieken hun eigen markt. Natuurlijk wil een gemeente zo min als mogelijk betalen het is tenslotte belastinggeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2018 - 18:24

Dat heet tegenwoordig 'zorg op maat' maar de maat der dingen is dus niet de mens, niet de zorg-behoevende noch de zorg-verleenster als u begrijpt wat ik bedoel. Thuiszorg wordt steeds meer afgestoten door zorginstellingen. Mensen weten vaak niet meer waar ze aan toe zijn, hulpbehoevende niet, thuiszorgers niet, Wat denk je overigens dat het kost, ieder jaar weer al die herkeuringen, die niets te maken hebben met 'keukentafelgesprekken' die zo 'knus klinken. Waar wel geld voor is is voor megalomane projecten, statussymbolen. Daar is men erg gevoelig voor heden ten dagen.

Hiltermann
Hiltermann3 jun. 2018 - 17:00

Slavernij 2.0 is uitgevonden door lokale overheden onder aanvoering van de landelijke overheid. Wanneer thuiszorg organisaties tegen elkaar uitgespeeld worden kun je geen beleid voeren. Uiteindelijk is de zorgvrager de dupe. Dit soort door de overheid gecreëerde wantoestanden is funest voor de motivatie van duizenden mannen en vrouwen die dagelijks zorg verlenen. Als contractpartij weten gemeenten donders goed dat een zorginstelling die het CAO loon moet betalen geen zorg kan verlenen onder de vastgelegde uurprijs in de CAO. Die minimumprijs vermeerderd met een opslag voor kosten moet in ieder geval betaald worden. Anders is er sprake van opgelegde dumping.

Inspector Gadget
Inspector Gadget3 jun. 2018 - 16:03

Schandalig is dit. Deze mensen horen van mijn part meer te verdienen dan bankiers.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2018 - 18:38

Heel aardige opinie in NRC hierover, echt, zou je moeten lezen als je kunt!. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/31/zowel-links-als-rechts-denkt-hoe-meer-banen-hoe-beter-a1604983

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2018 - 18:43

Ter nadere duiding; Het is een interview met David Graeber, momenteel hoogleraar in London.

Meta  Foor
Meta Foor3 jun. 2018 - 9:54

ik zie deze patienten (''clienten'' in de zorg) nog niet met spandoeken en petjes de straat op gaan.... ze staan derhalve helemaal onderaan de aandachtstrap ... jammer voor ze , maar zo is 2018.

Klaas Punt
Klaas Punt3 jun. 2018 - 9:18

"..de betrokken bedrijven met verlies draaien.." naar mijn mening dient niemand te verdienen aan thuiszorg. Uiteraard moeten de werkers goed betaald worden en niet afgescheept met idiote ZZP constructies. Maar de organisaties moeten in publieke handen zijn. Die stoppende organisaties dienen onder publiek eigenaarschap gebracht te worden en liefst voordat de "klanten" er iets van merken. Kom op wethouders, hier ligt een taak.

4 Reacties
punt2
punt23 jun. 2018 - 10:25

Dan zou je de thuiszorg moeten nationaliseren, wanneer je dat niet doet mogen en moeten zelfs de bedrijven kunnen verdienen aan de thuiszorg anders zou niemand het doen.

Piet de Geus
Piet de Geus3 jun. 2018 - 11:31

"Uiteraard moeten de werkers goed betaald worden en niet afgescheept met idiote ZZP constructies. Maar de organisaties moeten in publieke handen zijn." De problemen worden echter veroorzaakt door de publieke financiering. Of ben je vergeten dat de uitvoering niet zomaar naar de gemeenten is gegaan maar dat dat gepaard ging met bezuinigingen? Zolang de centrale overheid (die over de financiering gaat) haar handen in onschuld kan wassen en de zwarte piet heen en weer wordt geschoven tussen gemeenten en zorgorganisaties, los je dat nooit op.

Anoniempje5
Anoniempje53 jun. 2018 - 12:05

"Dan zou je de thuiszorg moeten nationaliseren" Dat is dan wellicht een oplossing want er is 1 ding zeker, als alles normaal verloopt, en dat is dat iedereen oud wordt. Het wordt toch met gemeenschapsgeld betaald en kan je dus meer doen met hetzelfde geld als er geen winst gemaakt hoeft te worden. Uiteraard moet er dan wel goed bestuur zijn maar dat is voor een commercieel bedrijf niet anders. En er zijn echt wel goede bestuurders te vinden die het werk belangrijker en leuker vinden om daar rijk van te worden ipv van het geld, villa's in het buitenland en tonnen kostende auto's.

Hiltermann
Hiltermann3 jun. 2018 - 17:08

Deze wantoestand is het gevolg van landelijk beleid door Rutte 1,2,3. Landelijke taken afstoten naar gemeenten met een opgelegde bezuiniging van 25% is de oorzaak van dit soort wanbeleid. Gemeenten moeten bij het rijk protesteren en dit afschuif systeem niet langer accepteren. Gemeenten hebben geen geldpers om de tekorten die het gevolg zijn van het landelijke beleid op te vangen.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2018 - 9:08

"De zorgelijke ontwikkeling lijkt niet los te staan van de grote decentralisatie die in 2015 door het toenmalige kabinet werd doorgevoerd". Wel. Je mag gerust stellen: het is de oorzaak. Het toenmalige kabinet Rutte heeft de boel over muur geflikkerd naar de gemeentes met tegelijkertijd een fikse korting op het budget. Zo was het kabinet ervanaf. En hebben ze de gemeentes met een ernstig probleem opgezadeld.