Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thuiswerken moet opnieuw de norm worden

  •  
06-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
ANWB: drukste ochtendspits dit jaar met 555 kilometer file

© Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Niet vanwege corona maar omdat energie zo duur wordt.
De oude tijden zijn weer terug: woensdagochtend bereikte het aantal kilometers file met 555 een voorlopig jaarrecord. Daar is de afsluiting van de A12 mede debet aan maar de hoofdoorzaak was toch dat Nederland blijkbaar het thuiswerken zat is.
Ongetwijfeld hoorden de radioluisteraars onder de automobilisten bezorgde berichten over de komende energiecrisis. De gasprijzen rijzen zodanig de pan uit dat gebruikers massaal gedwongen zullen zijn hun bestedingspatroon aan te passen. Het IMF voorspelt een scherpe terugval van de de economische groei. De Europese regeringsleiders vergaderden al over deze dreiging. Naar gewoonte stelde Mark Rutte voor nog maar even af te wachten. Op de televisie meldde hij dat er wilde plannen waren voorgesteld.
De automobilisten, die zich in de file zaten te verbijten, hadden wellicht voor het eerst van hun leven aan de pomp méér dan twee euro betaald voor een liter benzine. Met de gasprijzen stijgen ook die van olie en alle bijbehorende derivaten. Dat gaat nog een hoop geld kosten.
Je vraagt je dan ook af wat die automobilisten daar in de file deden. Ze verstookten dure benzine om met veel moeite en ergernis een plek te bereiken waar ze helemaal niet per se hoefden te zijn. In het hart van de coronacrisis hebben wij immers geleerd dat miljoenen Nederlanders net zo goed thuis kunnen werken. Daarmee besparen ze energie. Weliswaar verbruiken ze daarvan wat meer in de thuissituatie maar dat weegt niet op tegen de winst die wordt geboekt door uitblijvend woon-werkverkeer en de besparingen die de baas kan inboeken omdat kantoren leeg staan.
Behalve de torenhoge prijzen is er nog een reden om zuinig te zijn met energie: er blijft dan meer over om de strategische voorraden aan te vullen. Die zijn momenteel te klein voor een strenge winter. En dan zwijgen we nog maar over de vermindering van de CO2-uitstoot.
We kunnen ons niet veroorloven terug te keren naar onze manier van leven uit 2019. Dat is voorlopig veel te duur. Thuiswerken moet opnieuw de norm worden.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en geschiedenis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (83)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 7:40

De heldere en blauwe luchten waren weer snel verdwenen. Er zijn ook nog werkgevers die wel willen dat er een bepaald aantal dagen thuis gewerkt wordt. Soms is het al naargelang de mogelijkheden. Sommigen werkten al voor de crises meerder malen thuis.

EricDonkaew
EricDonkaew7 okt. 2021 - 10:09

Thuiswerken moet opnieuw de norm worden. ------------------------------------------------- Er moet dit, er moet dat, in werkelijkheid moet er natuurlijk helemaal niks. Als ik de reacties zo lees, heeft het thuiswerken zowel voor- als nadelen voor het klimaat en de energievoorziening. Ik heb de neiging om ze tegen elkaar weg te strepen. Het klimaatargument zou ik niet willen gebruiken in de al-dan-niet-thuiswerkkwestie. Vraag aan de mensen die in de file staan waarom ze in de file willen staan. Er zullen vele verschillende antwoorden komen, die er uiteindelijk toch op neer komen dat om een aantal redenen fysieke aanwezigheid wordt verlangd. In overgrote meerderheid zullen de forensen op weg zijn naar een bedrijf waar geld verdiend moet worden. Pleidooien voor thuiswerken komen meestal uit de ambtelijke en soms zelfs wereldvreemde hoek. Thuiswerk kán overigens heel goed, maar dan op stukgoedbasis (bijvoorbeeld sitebouwen of freelance artikelen schrijven) of in een setting van overwerk, overnight- en weekendservice. Maar in een 9-tot-5-setting wordt het in het bedrijfsleven nu eenmaal niet zo geapprecieerd. Of je bent daytrader zoals ik. 100% thuis.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 okt. 2021 - 7:47

De afgelopen 1,5 jaar kon alles vanaf huis; school, de boodschappen, museumbezoek, verjaardagen, cultuur of restaurantmaaltijden, je hoefde en mocht er de deur niet voor uit. Behalve thuiswerken is er dus nog een wereld te winnen aan bezuiniging op mobiliteit.

FredD2
FredD27 okt. 2021 - 4:57

Zoals een aantal mensen hier al aangeven, niet ieder beroep is geschikt om thuis uit te voeren en dat klopt. Daarom is het belangrijk dat de mensen die wel vanuit huis kunnen werken dit ook doen om zo solidair te zijn met de mensen die geen keuze hebben. Verder zijn alle tegenwerpingen om thuis te werken onzin. "Wij mensen zijn sociale dieren" Ach ben je echt zo triest dat je voor je sociaal leven afhankelijk bent van je collegae? "Wie betaald de kosten?" die paar uur dat je normaal gesproken per dag in de auto of in het OV zit ben je niet meer nutteloos kwijt. In mijn geval betekent thuiswerken 3 uur per dag winst. Ik krijg dus nu hetzelfde per 8 uur werk als waar ik voor de Corona crisis 11 uur voor moest inleveren. Dit geldt voor veel mensen. "Met de klant in het echt spreken is altijd anders" Klopt, maar anders is niet beter, je kunt het nieuwe je ook eigen maken. Verder thuiswerken scheelt gewoon heel veel files, scheelt heel veel energie en tijd. Je moet alleen even wennen.

FredD2
FredD27 okt. 2021 - 4:28

Ouderwets maar weer houdt sprokkelen denk ik? Dat lost iig de kosten op voor het verwarmen van jezelf.

1 Reactie
FredD2
FredD27 okt. 2021 - 4:57

Lol, houdt = hout natuurlijk...

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:26

2 euro betaal je aan de pomp bij de rijksweg. Moet je, tenzij je helemaal leeg staat, al nooit doen. THuiswerken (hybride, kantoor en thuis) zou al, waar mogelijk, gewoon in overleg meer en meer genormaliseerd moeten worden. Zelf zit ik 1 of 2 dagen in de maand op kantoor. Meer is eigenlijk niet nodig. (en thuiswerken is vele male efficienter ook).

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 okt. 2021 - 17:02

De prijzen zijn torenhoog vooral vanwege de extreme accijnzen en btw. Voor de thuiswerkers gaat de verwarming nog wel eens flink duur worden dit jaar. De overheid heeft uiteraard direct voor zichzelf een goede en riante thuiswerk regeling geregeld. Voor de meeste Nederlanders zal dat echter niet op gaan. Daarnaast is het ook wel zo gezond en prettig om af en toe op kantoor te werken. Niet iedereen heeft een huis met 5 kamers en een tuin namelijk. Maar goed, bij mijn bedrijf zullen we waarschijnlijk nooit meer fulltime op kantoor werken. Dat scheelt toch kilometers, brandstof en filedrukte.

Wieowie
Wieowie6 okt. 2021 - 15:41

Wat een gezeur. Ik hoef inderdaad niet naar kantoor, maar ik doe het toch. Het is juist gezellig om met collega’s te werken. Moet ik dit weekend uit eten? Nee. Wat kost dat wel niet al die mensen die zich naar een restaurant verplaatsen? Corona heeft laten zien dat mensen ook best thuis kunnen eten. Moet dat nou in de herfstvakantie naar een verwarmd zwembad? Corona heeft laten zien dat mensen ook best zonder kunnen. Een ieder die moppert, die moet maar thuisblijven. Levert niks op, maar het wordt wel gezelliger.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2021 - 17:50

Tot de rekening komt.

Division Bell
Division Bell6 okt. 2021 - 15:17

" In het hart van de coronacrisis hebben wij immers geleerd dat miljoenen Nederlanders net zo goed thuis kunnen werken. " Dat het kan betekend nog niet dat het voor iedereen goed werkt of gewenst is. We hebben bewezen dat we ook kunnen leven met een avondklok en met gesloten winkels maar dat wil niet zeggen dat noodmaatregelen vanzelf ook als de nieuwe norm geaccepteerd worden. Menig ouder is het goed zat om aan de eettafel te video vergaderen terwijl de kinderen door het huis rennen net als alleenstaanden die de hele dag geen mens van vlees en bloed te spreken of zien kregen. De mens is nu eenmaal een sociaal dier en geen computerserver die via een draadje aan en uit geschakeld kan en wil worden. Het leek inderdaad een leuke kostenbesparing voor de baas maar kennelijk woog die winst niet op tegen de verminderde productiviteit, anders had de baas zijn werknemers wel thuis laten blijven werken. En terwijl de energierekening thuis stijgt blijft het warme bureau voor de werknemer op de zaak gratis, dat gaat deze reislust alleen maar versterken. Misschien hadden we de gaskraan in Groningen toch niet zo abrupt moeten dichtdraaien. We gaan gewoon bijna helemaal terug naar het oude normaal dat was het gevolg van eeuwen evolutie, de politiek kan hier maar beter zijn beleid alvast op aanpassen in plaats van verwoed proberen vast te houden aan de noodmaatregelen.

2 Reacties
FredD2
FredD27 okt. 2021 - 4:38

@Division Bell, ik zie alleen maar onderzoeken dat de productiviteit juist omhoog gaat. Waar haalt u de informatie vandaan dat dit juist niet zo is?

EricDonkaew
EricDonkaew7 okt. 2021 - 9:09

@FredD: (...) ik zie alleen maar onderzoeken dat de productiviteit juist omhoog gaat. Waar haalt u de informatie vandaan dat dit juist niet zo is? ------------------------------------------------ Dat zijn typisch van die onderzoeken waarbij de uitkomst al vaststaat en waar er alleen nog maar cijfertjes en 'feitjes' bij moeten worden getoverd. Mijn ervaring met thuiswerken en thuiswerkers is niet best. De productie ligt gewoon een stuk lager. Voor ambtenaren maakt het in de regel niet zo veel uit of ze op kantoor werken, thuiswerken of helemaal niet werken. Ik was nog maar een paar jaar geleden een half jaartje ambtenaar (gek verhaal, daar wil ik het verder niet over hebben) en wat ik soms hoorde was: "Ik heb morgen niet veel te doen, ik ga maar thuiswerken." Ja, thuiswerken is goed, maar alleen voor bepaalde type thuis'werkers'. De nieuwe files staan er niet voor niks. Waar echt gewerkt moet worden, verlangt men fysieke aanwezigheid.

CharlesdeValois
CharlesdeValois6 okt. 2021 - 12:17

Dat sfeertje zullen we el missen.https://www.youtube.com/watch?v=hZBHkJFcYII

Break on through
Break on through6 okt. 2021 - 11:53

Goed verhaal! Ik vrees dat terug naar de situatie van (voor) '19 helemaal uitgesloten is. We moeten sowieso massaal van het gas af. Nu blijkt dat er meer redenen zijn aan te voeren waarom. Thuis werken lijkt me inderdaad een heel goed idee. Blijkt te kunnen en nu dient de volgende noodzaak zich aan. Helemaal als de thuiswerker zn huisje (deels) opwarmt via zonnepanelen.... Nu het gestolde wantrouwen naar die verdomde werknemer nog wegnemen. Want die is absoluut niet te vertrouwen natuurlijk :)

8 Reacties
adriek
adriek6 okt. 2021 - 12:23

Vooralsnog is 'van het gas af' voor 99% kretologie. Behoudens wat experimentjes gebeurt er nog niets. De terugkeer naar 2019 is uitgesloten? Vertel dat aan al die mensen die weer alsvanouds twee keer per dag in dezelfde file staan. De verkeersdruk is alweer bijna op het oude niveau. Blijkbaar lokt de koffiemachine van de zaak meer dan de senseo thuis. We konden een jaar helemaal thuis werken, het zou toch mogelijk moeten zijn om een uurtje of twee later te beginnen en/of eerder op huis aan te gaan, of twee dagen per week thuis te werken? Niet dus blijkbaar.

erikbos
erikbos6 okt. 2021 - 12:46

"thuiswerker zn huisje (deels) opwarmt' Dat gaat dan frisje worden, in de wintermaanden is de opbrengst van zonnepanelen slechts een fractie van de zomermaanden.

Break on through
Break on through6 okt. 2021 - 12:46

Klopt wat je zegt Eirda. We konden vorig en afgelopen jaar helemaal thuis werken. Dus kan dat nu ook. Maar willen van werkgevers is ook iets. Toen de noodzaak weg was waren de excuses om mensen weer op kantoor te laten werken niet van de lucht. Ik vermoed dat thuiswerken het meest effectief is om energiecrisis te lijf te gaan. We hebben de techniek in huis dus why not? Van het gas af is in zoverre kretologie dat onze energienetwerken (plaatselijk) helemaal vast lopen door zonnepanelen her en der. Het is dus maar wat je kretologie noemt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine6 okt. 2021 - 13:28

Je huis verwarmen met zonnepanelen is een utopie. In de winter is de opbrengst van zonnepanelen verwaarloosbaar. Daar kun je misschien de koelkast, televisie en stofzuiger mee van stroom voorzien. Maar nooit een warmtepomp. De groene energie voor warmtepompen zal moeten komen van windmolens en 'biomassa'

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 14:17

@Erikbos, wat je in de zomer als overcapaciteit krijgt kan je in de winter weer verrekenen. Niet helemaal overigens maar het is heel goed mogelijk om energieneutraal te verwarmen. Nu de energie prijzen stijgen loont het zeker om zonnepanelen te nemen. Je verbruikt weinig maar krijgt veel terug.

erikbos
erikbos6 okt. 2021 - 15:28

@EUpiet "wat je in de zomer als overcapaciteit krijgt kan je in de winter weer verrekenen." Op papier wel ja. In de praktijk zal er toch een fossiele energiecentrale jou in de winter van electriciteit voorzien of je stookt zelf gas. Zolang het overschot in de zomer niet effecient opgeslagen kan worden ben je alleen op papier energieneutraal.

Salama.
Salama.6 okt. 2021 - 15:39

@EUpiet Die vlieger gaat op zolang de salderingsregeling blijft bestaan, maar die wordt waarschijnlijk vanaf 2023 afgebouwd. De overheid vindt het nu eenmaal zinvoller om buitenlandse investeerders op dit gebied te faciliteren via de SDE++ dan de eigen burgers.

Break on through
Break on through7 okt. 2021 - 10:30

Aanpassing salderingsregeling staat nog steeds is de ijskast. Ook bij het komende kabinet. In de winter zijn we strakjes veel meer afhankelijk van windmolens op zee. Word druk aan gebouwd. Als je dus zomers hebt geleverd kun je dat via de wind in de winter weer terug vragen. En zo ben je dan op jaarbasis (bijna) energieneutraal. Kan altijd wat aan mankeren natuurlijk. Kan positief of negatief uitpakken.

Thuiszitter
Thuiszitter6 okt. 2021 - 11:28

Ik werk al 2 decenia’s vanuit huis . De wat jongeren missen de sfeer op de werkvloer en gaan daarom weer graag naar werkplek buitenhuis aldus mijn veertigjarige schoonzoon . Ik geloof daar wel in maar gezien de lange files zou ik toch liever thuis blijven. Dat Rijkswaterstaat zo nodig een gedeelte van de noordelijke rijbaan A12 ri Den Haag/Rotterdam moet afsluiten is wel wat vreemd. Ze hadden toch een paar rijbanen open kunnen houden zodat er toch enige doorgang kan plaatsvinden , zo ging dat voorheen. Dan onstaan er ook nog files maar in mindere mate.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter6 okt. 2021 - 11:28

Ontstaan

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:32

@Thuiszitter, nee dat kon niet. Simpelweg omdat de staat van de viaducten zo slecht was dat het en sneller moest en beter ook om dan alles af te sluiten. Een paar rijbanen? Maar er zijn er maar drie. Een paar betekent dus, dat het werk drie keer langer zou gaan duren.

Verver
Verver6 okt. 2021 - 10:46

Thuiswerken? Ik schat in dat de meerderheid van de beroepsbevolking niet thuis kan werken, cijfers heb ik niet. Beter wat doen aan de torenhoge energieprijzen.

4 Reacties
adriek
adriek6 okt. 2021 - 12:34

Ik schat dan weer in dat de meerderheid van de kantoorslaven minimaal twee dagen per week zou kunnen thuiswerken en de andere dagen buiten de spits kan reizen. De energieprijzen bestaan voor de helft uit belastingen en voor de andere helft uit vraag en aanbod-prijzen. Als de vraag daalt, dalen de prijzen ook. Dus thuiswerken helpt.

Verver
Verver6 okt. 2021 - 12:55

Deels waar, maar waar ik eigenlijk op doel is dat het stuk thuiswerken als oplossing geeft. Maar dat is geen oplossing. Als thuis de hele dag de kachel aan is en veel elektriciteit wordt gebruikt, is het een verschuiving. M.a.w. los het eigenlijke probleem op, de torenhoge energieprijzen.

Verver
Verver6 okt. 2021 - 12:56

en als aanvulling: thuiswerken is geen norm.

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:33

"wat doen aan hogere energieprijzen"... moet je streven naar meer EU. Maar dat was jarenlang niet aan het te conservatieve landje hier besteed.

Gaz Typari
Gaz Typari6 okt. 2021 - 10:46

Mijn huis is van mij en mijn gezin. Mijn kinderen mogen gewoon spelen zonder de hele dag op de tenen te moeten lopen en te fluisteren. De baas of de klant heeft in ons huis helemaal niets maar dan ook niets te zoeken. Dat is privé. Voor werk hebben we het kantoor. Thuiswerken mag nooit de norm worden!

2 Reacties
Haz
Haz6 okt. 2021 - 12:37

Als het de norm is maar je hebt de keus wel om op kantoor te werken als je dat echt wilt, dan is er toch geen probleem?

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:34

Voor jou niet, voor mij is het al de norm (en daar heb jij dan weer niks mee te maken).

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine6 okt. 2021 - 10:45

Dus de winter maar thuiswerken en dan allemaal thuis de thermostaat op 21 graden zeker. Daar kun je nog een mooi rekensommetje van maken. Wordt nog spannend denk ik, welke optie zou beter zijn voor het klimaat?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2021 - 12:18

De meeste huizen worden nog steeds door meer dan een persoon bewoond. Daar zal het in veel gevallen voor de temperatuur weinig uitmaken.

Haz
Haz6 okt. 2021 - 12:36

Of ik nou thuis ben of niet, die thermostaat staat toch wel aan. Heb ook nog husidieren die niet dood willen vriezen ;) Dus dan is het beter voor het klimaat dat ik lekker thuiswerk. Aju.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 12:48

De meeste huizen hebben wel een zeer beperkt aantal bewoners. Als ik thuis ben staat de thermostaat op 18.

frankie48
frankie486 okt. 2021 - 12:55

Beste Haz, En dus beter voor de huisdieren, beter voor de sociale cohesie in een buurt en de verzekeringsmaatschappijen zal je ook niet horen klagen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine6 okt. 2021 - 13:27

@Han, we hebben nog nooit zoveel eenpersoonshuishoudens gehad dan tegenwoordig. En mensen die samenwonen werken meestal ook beiden. Veel mensen kunnen niet thuiswerken (bouw, zorg, onderwijs, productie, etc, etc). Dus je hebt al twee kantoorpikken nodig die allebei kunnen thuiswerken wil je verhaal opgaan. Het scheelt echt behoorlijk wat energie of de thermostaat 8/9 uur per dag op 16 graden staat ipv 20. Dus ik denk dat het een interessante rekensom kan worden.

Rechtvznraap
Rechtvznraap6 okt. 2021 - 10:38

Helemaal mee eens Han. Overweeg in ieder geval een deel van de week thuis gaan werken voor diegenen die kan. Zeker in de randstad.

frankie48
frankie486 okt. 2021 - 10:24

Dat "opnieuw" is overbodig Han, en niet omdat het oude tijden zijn qua aantal km-files of de energieprijzen die de pan uitrijzen en omdat je daar ons milieu een plezier mee zou doen, maar omdat innovatieve technologische ontwikkelingen ons hebben laten zien dat een fysieke kantoorruimte net zo gemakkelijk voor een virtuele kantoorruimte op een woonadres ingeruild kan worden, zolang er maar vanuit een zakelijk adres en met de juiste communicatiemiddelen vanuit dat woonadres gewerkt wordt. Ik zou wel onderzocht wil hebben hoe vaak consumenten in coronatijd toen iedereen thuis moest werken, bij de afhandeling van een zaak tegen het feit aanliep dat een medewerker aan de andere kant van de lijn moest zeggen, dat kan ik niet voor uw regelen omdat ik door corona niet op kantoor aanwezig ben, maar vanuit mijn kantoor aan huis u te woord moet staan.

Bastet2
Bastet26 okt. 2021 - 10:19

Zuinig zijn met het verbruiken van energie is altijd zinvol, maar in dit betoog gooi je alle energiedragers op een hoop en doe je alsof die uitwisselbaar zijn. Het heeft geen enkele zin om de auto te laten staan om de strategische voorraden aardgas voor een strenge winter aan te vullen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2021 - 12:19

Wel als dit thuisblijven bovendien tot besparingen op het gebied van gas leidt.

Pardoes2
Pardoes26 okt. 2021 - 10:00

Als de gasprijzen zo hoog worden kan ik me voorstellen dat de mensen juist niet thuis willen blijven. Dan moeten ze zelf de verwarmingskosten betalen. Op kantoor doet de baas dat.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 9:57

"Je vraagt je dan ook af wat die automobilisten daar in de file deden. Ze verstookten dure benzine om met veel moeite en ergernis een plek te bereiken waar ze helemaal niet per se hoefden te zijn." Kul natuurlijk. Een persoonlijke afspraak voor een salesgesprek bij een klant werkt iets anders dan online. Soms moet je fysiek aanwezig zijn om fysiek werk te kunnen doen. We zijn niet allemaal historicus. Er is genoeg energie. Het is maar hoe je er mee om gaat. - Bouw een 2-3 tal kerncentrales. Veilig en het ridicule Timmerfrans plan kan daarmee grotendeels de prullenbak in ten aanzien van Nederland. - Importeer gas waar nodig uit Rusland. - Stop de vervuilende biomassacentrales. Dat scheelt ook weer bomen uit Noord Amerika. - Moedig elektrisch rijden aan.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2021 - 12:21

Rusland doet een beetje moeilijk over gas om zo snelle opening van Nordstream 2 af te dingen. Het probleem met deze leverancier is dat de grote baas (Poetin) allereerst in termen van macht en strategie denkt en pas in tweede instantie in termen van geld verdienen.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 14:19

@Han: Correct. Toch denk ik dat je onder voorwaarden best iets met Poetin kunt afspreken. Het is wel een man van z'n woord. Ik kan geen windmolen of zonnepark in een weiland meer zien. Ik weet dat je wat meer linkse opvattingen hebt. Hoe kijk jij verder tegen kernenergie aan? Ik als een meer midden/rechts georiënteerd persoon (extreem rechts op dit platform waarschijnlijk) denk dat dit de betere, misschien wel de minst slechte oplossing is voor de problemen met het klimaat. Zowel in politieke zin als in de uitvoerbaarheid.

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 14:27

/Een persoonlijke afspraak voor een salesgesprek bij een klant werkt iets anders dan online. Soms moet je fysiek aanwezig zijn om fysiek werk te kunnen doen/ Dat is nu ook weer onzin, juist sales kan heel goed online. De afgelopen anderhalf jaar heb ik voor twee ton gewoon via mail besteld. Slechts 1x telefonisch contact gehad. /Bouw een 2-3 tal kerncentrales/ Uranium is een schaars goed en in handen van landen waar je niet graag zaken mee wilt doen. Winning van uranium legt nogal een wissel op de natuur en op de bevolking in de omgeving. Verder duurt het nogal wat jaren om kerncentrales te bouwen en ze zijn niet winstgevend. Het kan maar er zitten heel veel haken en ogen aan en helemaal in zo een dichtbevolkt land als Nederland. /Importeer gas waar nodig uit Rusland/ Is dat geopolitiek gezien slim? Je afhankelijk maken van een land zoals Rusland?

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 14:28

Aanvulling, /moedig elektrisch rijden aan/ Ja en waar komt de stroom vandaan om die dingen op te laden?

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 17:01

@EUPiet: Zoals ik aangaf, kerncentrales.

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:36

Poetin een man van zijn woord? hahaha, ja zijn eigen woord.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend7 okt. 2021 - 6:26

@EUPiet: "Dat is nu ook weer onzin, juist sales kan heel goed online. De afgelopen anderhalf jaar heb ik voor twee ton gewoon via mail besteld. Slechts 1x telefonisch contact gehad." Dat gaat niet op bij elk product of dienst die je levert of besteld. Maar nu hebben we het alleen nog maar over sales. Niet alles kan online achter zo'n camera. Ik heb bijna 3 maanden uitsluitend thuis gewerkt. Het is afgezien van je persoonlijke gesteldheid ondoenlijk om je werk echt goed te doen. "Uranium is een schaars goed en in handen van landen waar je niet graag zaken mee wilt doen. Winning van uranium legt nogal een wissel op de natuur en op de bevolking in de omgeving. Verder duurt het nogal wat jaren om kerncentrales te bouwen en ze zijn niet winstgevend. Het kan maar er zitten heel veel haken en ogen aan en helemaal in zo een dichtbevolkt land als Nederland." We doen al lang heel veel zaken met landen die je liever niet als vriend hebt. Pasgeleden hebben we nog een beginnende democratie naar onze vijand overgedragen om vervolgens de sharia in te voeren. Ook met de Taliban gaan we gewoon zaken doen om de grondstoffen voor de productie van onze televisies, laptops en telefoons veilig te stellen. Zo doen we ook veel zaken met China, Rusland, Filippijnen, Brazilië, Qatar, Pakistan, Saudi Arabië, Egypte enzovoort. Het duurt inderdaad jaren om zo'n centrale te bouwen. Volgens mij iets van 10-15 jaar. Daarom kun je maar beter nu beginnen. Ze zijn net zo milieubelastend als windmolens die in dezelfde energie voorzien. Zonnepanelen zijn nog veel milieubelastender. Overigens komt nog steeds veel "groene" stroom van kerncentrales in Frankrijk. Als daar iets mee gebeurt zijn we ook de sjaak. "Is dat geopolitiek gezien slim? Je afhankelijk maken van een land zoals Rusland?" Met eigen reserves is dat geen probleem. Daarbij maak je je niet afhankelijk, maar koop je iets in. Dat kan tegen andere tarieven ook uit Noorwegen natuurlijk. Als er een reden is om niet meer in te kopen omdat Poetin vervelend doet kun je altijd nog aanspraak maken op gas uit Noorwegen of aanspraak maken op reserves.

KeesVanZundert
KeesVanZundert6 okt. 2021 - 9:56

Reiskosten (of leaseauto) wordenbetaald, de nutsvoorzieningen thuis niet. Zo denkt men bij mij op kantoor. Ik zet thuis lekker de kachel aan en koop die koffie wel zelf, ga ik niet voor in de file staan.

Wappie Kappie
Wappie Kappie6 okt. 2021 - 9:46

Niet elk beroep is geschikt voor thuis werken. We hebben niet allemaal bureaubaantjes. Verder zouden de energieprijzen en belasting aangepakt moeten worden vanuit het feit dat kartelvorming in elke vorm van industrie strafbaar is gesteld, maar wat met olie en gas de norm is. Maar dat gaat niet gebeuren. De lobby vanuit deze industrie is de sterkste die er is. Het geld wat er in om gaat houd landen zoals de VS en Rusland boven water, om nog maar niet te spreken over vrijwel de gehele regio in het midden oosten. Het is niet alleen het autovervoer wat hier onder lijdt. Thuis werken vereist ook het verstoken van meer gas of elektriciteit om de woning te verwarmen. Alle vormen van energie gaan meer kosten. Die kosten zien we ook terug in de beprijzing van producten en grondstoffen. Het vervoer is ook ineens zo goed als onbetaalbaar geworden. De importheffingen komen daar nog eens over heen. Het is een beetje een 'perfect storm' aan het worden. Ik voorzie daarom ook inflatiecijfers die we in de afgelopen 50 jaar niet eerder hebben gezien. We zitten ook nog eens in een economische bubbel die groter is dan in 2008 of in 2002. Als die knapt, dan zijn de rapen helemaal gaar.

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 9:40

Tsja, dat kon ruim twintig jaar geleden al. Ik werkte toen al veel thuis. (nadat ik zelf de infrastructuur bij mijn werkgevers er voor had ingericht). Maar er zijn nog steeds veel managers die heel graag koppen tellen en werknemers niet vertrouwen. Het zal mij niets uitmaken wat die werknemer thuis doet als de resultaten maar gehaald worden. Maar er zijn dus heel veel antieke managers die mensen willen zien werken. Dat is 1 kant van het verhaal. Er zijn ook heel veel werknemers die juist naar kantoor willen zodat ze zichzelf kunnen profileren en belangrijk kunnen zijn. Netwerken en wat hoger op de apenrots komen. Ook zijn er werknemers die gewoon de thuissituatie ontvluchten omdat het thuis niet geschikt is om te werken. Dus er zijn diverse oorzaken en ik verwacht niet dat we het gaan doorbreken. Of er moet een verplichting op thuiswerken komen als thuiswerken kan. Wat ook niet gaat gebeuren want we willen werkgevers niet tegen de haren instrijken en accepteren liever een miljardenschade door files.

3 Reacties
InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 10:02

"Er zijn ook heel veel werknemers die juist naar kantoor willen zodat ze zichzelf kunnen profileren en belangrijk kunnen zijn. Netwerken en wat hoger op de apenrots komen." Je doet je naam eer aan. Mag ik vragen wel werk je doet? Veel gepest vroeger?

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 11:55

Kom kom InDeWaterVriend. Geen ad hominems en zaken in het persoonlijke trekken. Je kan beter. Dus probeer iets inhoudelijks of ga anderen lastig vallen. op kantoor of zo.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend7 okt. 2021 - 6:53

@EUPiet: Nou, vooruit ik doe een poging... In de context van het verhaal van Han en jou zinsnede "heel veel werknemers" geeft de schijn aan dat de berg automobilisten in de file staan om zichzelf te kunnen profileren, belangrijk kunnen zijn, willen netwerken en hoger op een apenrots willen komen. Ik denk dat je hier een te negatief beeld neerzet van de meerderheid die gewoon z'n werk doet, zeg maar jan-met-de-pet, Henk en Ingrid, wat je voorkeur ook heeft. Die mensen die 40 uur per week of meer werken om rond te komen en zich blauw aan belastingen te betalen zodat anderen overdag kunnen demonstreren. Ik ken de strebers ook wel, maar over het algemeen is dat niet het geval. Een aantal van de redenen van die drukte is dat: 1. De meeste mensen terug zijn van vakantie. 2. Je nu gewoon weer naar het werk mag. 3. Het gisteren slecht weer was. 4. Een grote afsluiting op de A12. Heeft niks met rotsapen of wat voor carrière-tijgers te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens6 okt. 2021 - 9:29

Ik begrijp er ook geen zak van. De meeste mensen om mij heen werken grotendeels thuis. Degenen die in het onderwijs en zorg werken minder. Maar ook in die sectoren doen mensen thuis wat thuis kan. Bij ambtelijke overheidsorganisaties komt maar een deel naar het kantoor en dan vraag ik mij nog af waarom ze daar zijn. Dus wie zitten er nu in die auto's en waarom gaan ze naar het werk? Ik snap er weinig van omdat tijdens corona al gebleken is dat thuis de productiviteit hoger is dan op het kantoor. Zijn er nog zoveel werkgevers die dom zijn? Zijn er nog zoveel werkgevers die vinden dat ze de baas moeten laten zien dat ze hard werken door naar kantoor te komen? Je kan je collega's en zakelijke relaties overal ontmoeten. Een groot grand café is ook prima bovendien is daar de koffie beter. Ik zou dat toch graag beter uitgezocht zien. Verder heeft Van der Horst natuurlijk gelijk met zijn betoog.

15 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 6 okt. 2021 - 9:45

@DaanOuwens - Ik begrijp er ook niets van. Mijn werkgever heeft iedereen gevraagd toch vooral weer zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Mijn buurman is gevraagd om minstens 1 (steeds wisselende) dag per week naar kantoor te komen maar verder toch vooral zoveel mogelijk thuis te blijven werken. We doen allebei ongeveer hetzelfde werk. Ik heb al een sollicitatiebrief de deur uit gedaan.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 10:00

Soms moet je met z'n allen in een ruimte voor bepaalde meetings. Dat gaat niet online. Daarbij is het heel gezond je collega's 2-3 dagen per week te ontmoeten. Dan hoor je veel meer dan vanuit huis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 10:08

Wie zitten er nu in die auto’s en waarom? Ook overdag is de A- weg die ik oversteek op weg naar huis weer als van ouds vol. Dat kan niet allemaal woon-werk verkeer zijn. De provinciale weg om de hoek wordt ook zaterdag druk bereden. Pretverkeer?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 okt. 2021 - 10:10

in zo'n grand cafe dan betaal je meer voor je koffie als je salaris opbrengt dus dat lijkt me niet echt handig ten tweede moeten mensen eens ophouden met in de kroeg te werken daarom moet het rookverbod snel opgeheven worden mensen moeten het recht hebben op een werkvrije rookplek

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 10:10

NB fysieke colleges zijn hervat. Een verademing. De treinen zitten ook weer vol jongeren.

DaanOuwens
DaanOuwens6 okt. 2021 - 10:31

@ DanielleDefoe Ik mag hopen geen pretverkeer, ik snap niet eens waarom mensen dat zouden doen. Ik zeur tegen het onderwijsvolk om mij heen. HBO, MBO en VMBO dat ze moeten gaan werken met meer hybride onderwijs. Deels afstand, deels op school. Binnen de MBO-raad speelt die discussie ook, maar er zijn verschillende opvattingen. Een soort old school v.s. new school. Met een zeer homogene groep kan je nog wel klassikaal als norm hebben maar als de onderlinge verschillen toenemen wordt dat lastig. Ik zie dus liever afstand onderwijs gecombineerd met persoonlijk aandacht op maat. Maar onderwijs krijgt wel vaak te maken met nieuwe regelgeving maar zelden met echte inhoudelijke vernieuwing.

Gaz Typari
Gaz Typari6 okt. 2021 - 10:51

De productiviteit hoger? De mensen sneller opbranden bedoel je? Meer gouden eieren uit de kip trekken zonder je om haar welzijn te bekommeren. Nee in een jaartje merk je het economisch nog niet zo. Maar een huis is om te wonen en een werkplaats om te werken.

vdbemt
vdbemt6 okt. 2021 - 11:38

Factoren die meespelen zijn: > meer mensen hebben een auto gekocht, omdat dat veiliger is dan met OV > om diezelfde reden gaan meer mensen, die al wel een auto hadden, maar hem niet gebruikten voor woonwerkverkeer, nu nog wél met de auto. De winst die gehaald wordt met (gedeeltelijk) thuiswerken wordt tenietgedaan door het feit dat er veel meer auto's op de weg zijn gekomen.

jandebakker
jandebakker6 okt. 2021 - 12:13

@DaanOuwens Zo ingewikkeld is het niet. Er zijn zat mensen die een beroep hebben wat niet thuis uitvoerbaar is, zoals bijv. de medewerkers van uw Grand Cafe ;). Wat je extra terug ziet omdat veel van deze mensen werkzaam zijn in sectoren die te maken hebben gehad met aanvullende corona regels (horeca, cultuur, recreatie en detailhandel). Daarnaast heb je ook de groep mensen die beter functioneren op kantoor dan thuis (bijv. de collega met drie jonge kinderen) en tot slot heb je nog de groep die onderweg is omdat ze ergens in een Grand cafe hebben afgesproken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 12:14

vdbemt klopt wel denk ik, al was het OV ongekend veilig, met name in 2020 toen iedereen geacht werd thuis te blijven ipv er al dan niet met de auto op uit te gaan. Het reed weet ik uit ervaring ook beter op tijd, er was ruim plaats en de wifi deed het meestal. Een ongekende luxe.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 12:42

DaanOuwens 6 oktober 2021 at 12:31 Zelf vond ik de online colleges en werkgroepen verschrikkelijk. De medestudenten die ik sprak waren het daar van harte mee eens. Veel wat daar geschikt voor is zoals opdrachten en papers gaan al jaren per internet vanwege plagiaat controles.

DaanOuwens
DaanOuwens6 okt. 2021 - 14:08

@ Jonkheer Jij schrijft: Ik heb al een sollicitatiebrief de deur uit gedaan. Ik snap dat. Succes ik hoop dat het lukt. @ InDeWaterVriend Jij schrijft: Soms moet je met z’n allen in een ruimte voor bepaalde meetings. je hoeft nooit in een bepaalde ruimte. Daarvoor het je teams. @ Griezel in post-gezellig Nederland In zo’n grand cafe dan betaal je meer voor je koffie als je salaris opbrengt dus dat lijkt me niet echt handig Dat is niet mijn ervaring. @ Gaz Typari Jij schrijft: Maar een huis is om te wonen en een werkplaats om te werken. Ik werk al meer dan 20 jaar een deel van de week thuis. Hield langer geleden zelf vergadering in mijn achtertuin. Nooit enig probleem mee gehad. Mijn zakelijke relaties overigens ook niet. @ vdbemt Ook het gebruik van het OV neemt toe. Ik heb niet de indruk dat je hier solide verklar8ingen hebt. @ jandebakker Jij schrijft: zoals bijv. de medewerkers van uw Grand Cafe ;). Die beginnen later. Ook de collega met 3 kinderen is weinig aannemelijk tenzij er sprake is van een 3 ling. Dat komt niet zo gek vaak voor. @ DanielleDefoe De studenten die ik spreek vinden het afstand onderwijs wel lekker. Maar dat zij er maar enkelen. Ik begrijp dat die groep groter is dan vaak wordt gedacht maar wel een minderheid. Zelf had ik ook niet zo veel op met de klas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 14:50

DaanOuwens De werkplekken in de studieruimten zijn ook weer in gebruik, ook al moet je nu je eigen laptop meebrengen. Zelf werk ik ook liever niet thuis. Het geeft meer structuur aan de dag.

Peter Stans
Peter Stans6 okt. 2021 - 20:31

@IndeWaterVriend, Dan hoor je veel meer dan vanuit huis...... klopt, alleen daar zit ik niet op te wachten. Ik was maandag (1e maandag van de maand) op kantoor. En heb, na 1.5 jaar weer een uur of vier zitten "luisteren" naar 2 beppende collega's van een andere subafdeling (die achter een kastenafscheiding zitten, je ziet elkaar niet, maar hoort alles) die elkaar ook al een tijd niet gezien hadden (nu maakte dat vroeger voor hen niet uit). Als bij hen de mond 2 minuten dicht is, is het al veel te noemen. Ik bedacht mij dat dit een van die dingen is waar ik thuis volstrekt geen last heb.

DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2021 - 13:03

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Zelf werk ik ook liever niet thuis. Het geeft meer structuur aan de dag. Ik vind dat zo grappig dat je dat schrijft. Ik lees dat met verbazing. Mensen zitten heel verschillend in elkaar. Ik ben nu niet echt druk, ik doe weinig. Maar een aantal jaren geleden werkte ik 60 uur per week. Ik werkte mijn mail 's nachts af tussen 3 en 4. En ging dan weer rustig slapen. Nu doe ik dat soort dingen niet meer en slaap ik 's nachts gewoon. Maar beide voelde prettig. Ik heb wel moeten overschakelen naar een lager tempo dat vroeg ff tijd. De structuur vond ik maar niets. Ik werkte ook vaak thuis maar ik nam mijn dochter soms ook mee naar kantoor dus werk/privé liep bij mij altijd door elkaar. Ik zie dat vrienden van me ook doen. Ik denk dat de optimale situatie voor iedereen anders is. Je moet het je zelf niet laten over komen. Dus je moet het zelf inrichten zoals je het wil hebben. Een paar dagen universiteit en een paar dagen thuis moet toch wel kunnen. Nadenken dingen uitzoeken en schrijven deed ik altijd liever thuis in plaats van ieder half uur een collega aan mijn buro met een vraag over zijn vakantieplanning. Ieder mens is dus anders maar meer thuis werken lijkt mij wel een noodzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 9:20

Ook electrisch rijden slurpt energie. Autorijden is de norm geworden. Draai dat maar eens terug.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt6 okt. 2021 - 9:27

Of het nou fossiel of electrisch is, het slurpt dus energie. Simpelweg dus alleszins reden om van thuiswerken de norm te maken.

Jonkheer
Jonkheer 6 okt. 2021 - 9:41

@Danielle - Dat kunnen we niet terugdraaien. En moeten we ook niet willen. Vervoersuitdagingen zijn van alle tijden. In en rond Athene en Rome werd al steen en been geklaagd over enorme de verkeersdrukte (voetgangers, handkarren, paarden, ossenkarren). In de middeleeuwen was er binnen de stadsmuren vaak geen doorkomen aan. En in de 18e en 19e eeuw werden voor transport zoveel paarden gebruikt dat alle Europese steden kampten met een enorm mestprobleem. Transport - ja, ook voor de spijkerbroek aan onze kont en het pak melk dat we zo openen - is een noodzakelijk kwaad. Dat kun je inderdaad niet terugdraaien. De Corona crisis heeft ons alleen getoond dat we best wat slimmer om kunnen gaan met persoonsvervoer. Als werkgevers daar ook voor open staan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 10:00

[En moeten we ook niet willen. ] Waarom niet? Gemotoriseerde mobiliteit is geen natuurverschijnsel en valt door beleidsmaatregelen te beinvloeden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 okt. 2021 - 10:01

auto's moeten gewoon weg ze verpesten alles

vdbemt
vdbemt6 okt. 2021 - 11:43

@Jonkheer. Je spreekt jezelf tegen. "Dat moeten we niet willen" tegenover "De Corona crisis heeft ons alleen getoond dat we best wat slimmer om kunnen gaan met persoonsvervoer." Als we het niet moeten willen, waarom is het dan slimmer? Je vergelijking met de Romeinen en de Middeleeuwen gaat natuurlijk ook mank. Er was toen geen uitstoot EN er was veel meer ruimte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 12:20

In de tijd van de postkoets viel de drukte in de buitengebieden gelukkig wel reuze mee en paardemest was daar geen probleem. In de huidige steden zijn particuliere auto's even overbodig als paarden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2021 - 12:30

Wat dat hybride online en fysiek onderwijs betreft, dat zou een erg goed idee zijn want er is geen enkele reden waarom dat in college- en werkgroepzalen zou moeten plaatsvinden allemaal. Alleen zouden de meeste docenten dan een serieuze en zware bijscholing moeten ondergaan want on line onderwijs geven is niet camera en microfoon van je laptop aanzetten. Om te laten zien wat ik bedoel hier een voorbeeld. Kijk maar eens hoe deze gratis cursus van Harvard University in elkaar zit. Het is overigens geen eenmalige cursus. Alles is opgenomen. Let op de manier waarop je tot interactie wordt gebracht. https://online-learning.harvard.edu/course/women-making-history-ten-objects-many-stories?delta=2