Joop

Thierry en de Latijnse School

  •  
04-03-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
thierry

© cc-foto: Frans Peeters https://flic.kr/p/YxaXxf

Thierry was het slimste jongetje van de klas en hij mocht naar de slimste school waar hij de slimste woordjes uit de slimste talen leerde, zoals oikofobie en eugenes
Ter nagedachtenis aan Herman Besems, leraar Engels Stedelijk Gymnasium Nijmegen, die me heeft geleerd hoe je met een open hart in de klas en in de mensheid staat.
37108733224_26c96a12df_o

© cc-foto: Frans Peters

Een atheïstische politicus uit het progessieve Nederland met KKK-gedachtegoed, die met hoogdravend cultuurgevoel Latijnse frasen rondbazuint en de populistische meute meekrijgt. Voor mijn vrienden en studenten in de VS is er geen touw vast te knopen aan de persoon Thierry Baudet. Je moet daarvoor eerst het Nederlandse schoolsysteem begrijpen.
In Nederland gebeurt er iets groots als je 12 bent en in de brugklas zit. Dan ben je weer terug in de eerste klas want het leven begint opnieuw. Zelfs de onderwijzer krijgt een nieuwe naam en is nu een leraar. Met een test en een docentenadvies hoor je ineens bij de minst, gemiddeldst, of meest intelligente mensen. De scholen heten VMBO, HAVO en VWO, en VWO heeft nog een super-school die gymnasium heet.
Huiverige vragen Mijn Amerikaanse studenten schuiven ongemakkelijk in hun stoel. Dit mag in Amerika niet. Verschillen zijn er hier natuurlijk net zo hard, tussen openbare en privéscholen, en in geografische en socioeconomische stratificatie. Maar je mag het zo niet noemen, of institutionaliseren. Dat mag niet van de grondwet. En je mag ook geen dingen zeggen als “Mijn dochter is een echt havo-kind” of “Mijn dochter is slimmer dan mijn zoon”.
Er komen wat huiverige vragen uit de collegezaal. “What if you’re 11 and you’re having a bad year?” , of “Kids’ minds do not develop linearly. How does this system work?” , of “Can you at least switch tracks if it turns out that you’re in the wrong one?” Ze slaken een zucht van verlichting als ik ze vertel dat je (weliswaar met wat tijdverlies) van niveau naar niveau kunt springen. Maar fijn voelt het niet.
Voor Thierry is het wel fijn. Hij is het slimste jongetje van de klas en hij mag naar de slimste school. Daar leert hij de slimste woordjes uit de slimste talen, zoals oikofobie en eugenes. “ Vade me cum!” , zegt de rector van Thierry’s school die niet maar gewoon een directeur is. “Ga met me mee, Thierry!, dan “borgen” we samen “het Europese erfgoed” en de “joods, christelijke wortels van de West-Europese cultuur” (citaten uit het Gymnasium vademecum, oftewel handboek). Thierry leert alle woordjes en alle waarden.
Gouden toilet Donald woont ver weg en hij vindt woordjes moeilijk. Hij kan ze nooit onthouden, zelfs niet de woordjes van zijn eigen volkslied waarvan hij om de andere er een vergeet of per ongeluk met een hoofdletter schrijft. De waarden leert Donald wel, de gouden waarden van het Westen op een gouden toilet. En zo worden Donald en Thierry vriendjes in haat en politiek.
Donald heeft veel meer macht, maar hij kijkt met jaloezie naar Thierry die zo maar mag zeggen dat wit bloed niet met zwart bloed verdund moet worden, of dat zwarte mensen een lager IQ hebben. Thierry’s collega’s en kranten debatteren democratisch over het waar of niet waar van Thierry’s haat, en ze gaan niet met akelige protest-mutsjes de straat op. Wat een weelde heeft Thierry, een weelde die vastgeketend ligt, niet in een cultuur van goud of wapens (ik een beetje meer dan jij), maar in een cultuur van elitarisme (ik een beetje beter dan jij). Er spreekt een trouw uit de Hollandse politieke elite die tussen de Amerikaanse partijen ver te zoeken is, en Donald zou al zijn gouden toiletten à la minuut inruilen voor deze trouw.
Latijnse liederen Ik ken de Latijnse wereld van Thierry, en ik hou net als Thierry van Latijn. Mijn prachtvader zong me met liefde voor mens en wetenschap in slaap met Latijnse liederen uit zijn seminarietijd. En net als Thierry zat ik op een Stedelijk Gym.
Ik heb daar mijn liefde voor leren ontwikkeld, maar ik kreeg er ook een keer meppen omdat ik niet de juiste college-schoenen had, en een vader met een verkeerd beroep (maatschappelijk werker). Mijn leraren waren allemaal geweldige mensen begaan met de mensheid, maar de schoolcultuur, de drukkende komaf van een hoop leerlingen, en de exclusieve geur van de geschiedenis van exclusieve beschavingen, daar kon geen egalitaire leraar tegenop.
Thierry heeft daar veel van geleerd. Hem kan het leren volgens mij verder geen mallemoer schelen (anders doe je wat beter onderzoek naar de intelligentie van mensen), maar hij heeft alle elitaire trucjes goed onder de knie. Als hij met zijn Steinway-vleugel vrijt kan hij “coierit cum granditer piano” zeggen, of zoiets.
Europees erfgoed Mijn zoon leert geen Latijnse woordjes. Hij zit in seventh grade en mijn moeder vraagt op wat voor school hij nu zit. Ze wil eigenlijk weten of hij een vwo-kind is. Het enige wat ik kan zeggen is dat het hier in Amerika gewoon doorgaat zoals op de basisschool, allemaal samen. Mijn kind vliegt vrij rond in het niemandsland van het Amerikaanse onderwijssysteem.
Ikzelf trouwens ook. Ik heb ooit Engels en taalkunde gestudeerd, en zeker geen Nederlands, maar nu mag ik zomaar een programma Nederlands runnen op de meest vooraanstaande openbare universiteit van het land. Ik heb me nog nooit zo hokjesloos gevoeld.
Thierry weet daarentegen precies waar hij hoort. Hij hoort niet bij de mensheid, maar op de Latijnse School. Lekker stevig vast in het klassieke klassenbewustzijn van het Europese erfgoed. Fuck everyone else. En een hoop fanaten bevestigen Thierry’s waanideeën. “Blank” zou bijvoorbeeld een beter woord zijn dan “wit”, want als “blank” is het in het Latijn begonnen, en als “blank” zal het dus blijven! Een beetje taalkundige lacht zich krom.
Vredige samenleving Misschien moeten we Thierry en de fanaten van de Europese beschaving dan via het Latijn bereiken. Ik heb twee mooie woorden voor ze, qualis en aequalis , ze klinken zo Latijns-hetzelfde. Er is, geloof ik, geen etymologisch verband, maar het gaat in het leven niet om etymologische verbanden. Het gaat om liefde en vrede, en kwaliteit en gelijkheid vormen in balans een vredige samenleving, en vredige scholen.
Het bestaansrecht van scholen staat verankerd in de Nederlandse grondwet met een recht, niet alleen op onderwijs, maar op bekwaamheid van hen die onderwijs geven. Een vorm van onderwijskwaliteit in de grondwet, en godzijdank is dit zo. In Amerika staat onderwijs niet in de grondwet, en kwaliteit van onderwijs dus al helemaal niet. De staatsloterij betaalt hier de krijtjes , en verder geen algemene standaarden, geen eindexamens, niks.
Gelijkheid staat wel in de Amerikaanse grondwet, en daarom mag je geen vmbo, havo, vwo creëren. Via het gelijkheidsrecht doen scholen op allerlei creatieve manieren hun best de standaardloze boel gelijk te trekken. Vlaamse vrienden die net hier naartoe zijn geëmigreerd staan versteld van de creativiteit op scholen hier. Ik zelf ook nog steeds. En misschien kunnen de gymnasia van Nederland hier dan iets van leren. Ik begrijp dat ze interpersoonlijk een hoop minder exclusief zijn dan in mijn tijd, maar de Europees-exclusieve waarden zijn nog volop aanwezig in het vademecum. Een idee: misschien in 2018 wat uitgebreidere inclusieve en multiculturele waarden toevoegen.
Vriendschap Tot slot nog wat Latijn. Nos Iungit Amicitia , “ons verbindt de vriendschap”, het schoollied van mijn gymnasium. Het kan een hoop verschillende dingen betekenen. “Ons” kan staan tegenover “hun”, en vriendschap tegenover uitsluiting, maar de mooiste betekenis is de inclusieve saamhorigheid tussen mensen. Ik zeg dit niet uit “politieke correctheid” of “identiteitspolitiek” (ik hoor de Nedertrollen alweer schreeuwen), maar uit een gevoel van mensheid en menselijkheid.
De grijparmen van haat zijn in mijn twee landen anders, maar het gevecht ertegen lijkt me redelijk hetzelfde. Over drie weken sta ik met mijn zoon en massa’s andere leerlingen voor Donalds huis te demonstreren tegen de onmenselijkheid van de NRA, het machtige orgaan van Amerikaanse haat. De grootste docentenorganisatie van het land steunt het activisme met een ontegenzeggelijke verklaring die nu op Donalds buro ligt. De nationale organisatie voor schoolbeveiligers heeft eenzelfde verklaring afgelegd, zeker niet de meest politiek-opportune actie voor de school-politie in een zwaarbewapend land.
In een kleiner, vrediger Nederland hoop ik dat de gymnasia, verenigd in de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium, zich uitspreken tegen Thierry’s haat met een volgende verklaring:
“Wij, de Gymnasia van Nederland, nemen afstand van Thierry Baudet en zijn mensenhaat.
Nos Iungit Amicitia , wij staan in vriendschap met alle mensen die in ons land en in onze wereld leven.”
Een kortere versie van dit stuk verscheen eerder bij Frontaal Naakt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden6 mrt. 2018 - 7:01

Als u het niet eens bent met dat mensen in West-Europa uit een Joods-christelijke cultuur komen of welke naam u daar ook aan wilt geven, dan volgt daaruit dat u het eens bent met de stelling: een kind dat atheïstisch wordt opgevoed in Niger krijgt in principe dezelfde geestelijke bagage mee als in België. Dit is niet correct. De hele tekst ademt: "wat goed dat Donald Trump in de VS niet mag zeggen wat Thierry hier zegt". Een gotspe natuurlijk want wij hebben niet eens het 1st Amendment. Als gevolg hiervan ligt het recht op vrije meningsuiting niet vast maar betekent "vrijheid van meningsuiting", wat de regering van dat moment maar vindt dat het zou moeten betekenen. Vervelend voor u dat Thierry uw mooie Latijnse taal zo bevuilt. U noemt qualis en equalis. In het Japans bestaan ook twee woorden voor "de werkelijkheid". Honne (echt gevoelde werkelijkheid) en tatamae (publiek getoonde werkelijkheid). Uw column heeft betrekking op de tweede betekenis. U heeft het over haat in het algemeen. Als u die term gebruikt, ten opzichte van wie zou die haat dan worden geuit ?

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 mrt. 2018 - 0:49

Met het lagere of middelbare schoolsysteem in NL danwel de VS heeft Baudets opstelling natuurlijk niet zoveel te maken. Hetgeen het alle kanten op klotsende stuk hierboven degradeert tot een excercitie in overbodigheid. Hoewel knorretje Baudet voor zover ik weet nooit bij het corps heeft gezeten, is zijn aanstellerij typisch corpsballengedrag. Baudet is een faker, een wannabe. Hoe dan ook: dat corporale gedrag bestaat in de VS op minstens zo grote schaal. Waar de Nederlandse lullo's graag dwepen met Latijn om hun elitarisme te benadrukken, daar pochen de Amerikaanse fraternities graag met hun Griekse afkortingen.

bob b.
bob b.5 mrt. 2018 - 20:45

Intelligentie is geen voorwaarde om een respectabel en wijs mens te worden. Hoewel het wel helpt, alleen niet in het geval van Baudet. Baudet is het Vindicat typje: brallerig, egocentrisch, poenerig, elitair, maar niet echt slim. En zeker niet wijs. Daar hebben zijn oud docenten al eerder heel duidelijk over gesproken. Ondanks zijn dertig jaar denkt en voelt hij als een puber. Hij heeft een geldingsdrang die bepaald geen gelijke pas houdt met zijn kennis en inzicht voor zover aanwezig. Hij viel tijdens het Zijlstra debat ongenadig door de man toen hem door Wilders de oren werden gewassen vanwege zijn elementaire gebrek aan staatkundige kennis. En dan praten we over een jongen die het gymnasium doorliep en slaagde voor zijn rechtenstudie.

doewel
doewel5 mrt. 2018 - 14:09

Je moet een goed verhaal over Baudet natuurlijk nooit kapotchecken, maar met alle respect mevrouw, dit is een wat scheve voorstelling van zaken. Als er nou één snoeiharde, darwinistische leefomgeving is, dan is het wel de Amerikaanse highschool. Je hoort mij verder niet klagen hoor, het systeem was me op het lijf geschreven, "De beste tijd van m'n leven, etc", maar de suggestie dat de doorsnee Amerikaanse middelbare school een oase van egalitarisme is, mag niet onweersproken blijven. Misschien geldt dat voor Michigan met zijn gedeeltelijk Nederlandse wortels, ofschoon ik mij dat nauwelijks kan voorstellen, maar in mijn staat niet, sterker nog, ongelijkheid werd en wordt juist overal aangemoedigd. Jezelf onderscheiden is een deugd. Wij denken dat de cito erg is. Well, de cito is een dagje Efteling vergeleken bij de druk van een SATtestje. Ik had klasgenoten die nog liever onverdoofd hun teennagels lieten trekken. Terugkijkend, als vader van een trio middelbare scholieren/studenten, noem ik het een wonder, nee, een absoluut mirakel, dat er niet nog veel meer Columbines plaatsvinden dan het wekelijkse bloedbad van vandaag de dag. (Volgens mij chargeer ik nu een beetje, maar dat komt omdat ik de NYT niet meer lees, ik durf ’t gewoon niet meer. Als het er meer zijn hoor ik het wel.) Als exponent van ons voortreffelijke Nederlandse onderwijs was ik een piepjong baasje tussen allemaal veel oudere seniors. Ik deed eindexamen, I graduated so to speak. Bij alle vakken die ik aanvankelijk volgde werd ik na een maand opgeschaald; 'English' werd 'College English', Algebra werd College Algebra, handenarbeid werd CCPI, Spaans werd American History und so weiter. Bij dat opschalen - feitelijk van een 6-jarig Mavo pretpakket naar een soort van VWO-curriculum - ging het er niet zachtzinnig aan toe; ik herinner mij een soort SWAT-team dat me ten overstaan van al m'n gewelddadige NRA-white trash vriendjes uit de klas ontzette waarna ik, na een debriefing door DEA en FBI-stagiaires, met een gele bus naar een klas van samengeraapte bollebozen werd vervoerd. Of zoiets. Verplicht hè. Van mij hoefde dat niet, want waarom zou je voor je lol de hele dag papers schrijven over Hamlet (Frailty, thy name is woman) was-ie gek of niet?, de diepere oorzaken van de Civil War of de Nuclear Freeze? Ik was bijna 16, ik zat voornamelijk achter de meisjes aan, dat deed ik het liefst, meisjes met een rijbewijs en een Camaro, een Amerikaanse pruttelbak met veel volume en weinig inhoud, en stiekem roken achter de stands, ik kon sjekkies draaien, en dan bij de principal op het matje geroepen worden, prachtig. Willen winnen zit diep in de Amerikaanse ziel. Maar daarmee zit het verliezen ook diep in de Amerikaanse ziel, dat kan niet anders. Winst/verlies is een zero-sum game. Je moet het meemaken om het te begrijpen. Ik was bijvoorbeeld om het op z'n Amerikaans te zeggen: goed in sport, heel goed, wat zeg ik, ik was een absolute held, een ster, een multiple varsity athlete, Springsteens Glory days in the making. De jonge doewel was een alpha male met een beta brain, hoog op de apenrots, ver boven de boomgrens. Iedere morgen, tijdens het kwartiertje homeroom, werden de wapenfeiten van mijn maatjes en mij opgeblazen door de school speaker. Ik glom en glunderde het hele jaar door. Ik wel, mijn buurjongetje niet. Mijn buurjongetje moest dat aanhoren, iedere dag weer. Mijn buurjongetje was de zoon van de gepensioneerde tandarts wiens backyard aan die van ons grensde - we maaiden om en om met de tractor; hij had pukkels, een bril, een chronische koortslip, ongelijke benen en een onbestemde achternaam, iets Pools (nee, niet de una-bomber). Tijdens de lunch zat ie altijd alleen, soms gooide iemand van mijn tafel een stukje pizza naar 'm toe. Lachen. Ik zag dat wel, ik hoorde het lachen, ik registreerde de vernedering, maar ik voelde het niet. Het lot van anderen was precies dat: het lot van anderen. Als ik 'm nu google is hij van de aardbodem verdwenen. Op classreunions kwam hij ook al niet, heel veel mensen komen niet meer. Ik word droevig als ik daaraan denk. Ik denk steeds meer aan dat soort dingen. Dat winner takes all ophemelgedoe levert grootse dingen op, zeker. Het is een vitaal systeem, het vergt alles van iedereen, de hele tijd. Maar 't leidt ook in toenemende mate tot diepe, diepe frustratie bij alles wat niet meteen wint, niet meteen winst oplevert, of, wat ook kan in een veranderde wereld: nooit meer kan winnen. And I mean deep. Die groep groeit, dat kan niet anders, dat zit in de systematiek besloten. Maar wat dit alles met Baudet te maken heeft is me een raadsel.

4 Reacties
2countryman
2countryman5 mrt. 2018 - 14:58

Mmm... very odd. Clearly whatever education you received it didn't include critical thinking and analysis skills. This article uses a comparison of two ideologically different educational systems as a foil to analyze Baudet's blatant racism and xenophobia. It is NOT a piece comparing educational systems. My goodness take a step back and think before you react because as we would say in America your comment, "Is a very weak take."

EricDonkaew
EricDonkaew5 mrt. 2018 - 19:46

Mooi verhaal, doewel. Mijn complimenten!

doewel
doewel6 mrt. 2018 - 6:16

@2countryman "This article uses a comparison of two ideologically different educational systems as a foil to analyze Baudet’s blatant racism and xenophobia. It is NOT a piece comparing educational systems." Haha. U wrijft in een vlek. Verkiezingen in Nl verlopen al zo lang als ik mij kan herinneren via een vast stramien, het gaat erom dat je als eerste de ander voor racist uitmaakt. Dat kan op flauwe, kinderachtige, domme, schreeuwerige, semi-wetenschappelijke wijze, of een combinatie daarvan. Hoe het komt weet ik ook niet, maar het is een volkomen geaccepteerde vorm van smaad en laster. Mensen die zich eraan bezondigen slaan zichzelf op de borst van trots. De enige manier om de zaken een beetje leefbaar te houden is juist om iedere vorm van critical thinking and analysis tijdelijk uit te schakelen. En zelf maar wat te mijmeren.

doewel
doewel6 mrt. 2018 - 6:17

@Eric My pleasure.

Rick Hofland
Rick Hofland5 mrt. 2018 - 13:32

Er is van alles te zeggen over het Amerikaanse schoolsysteem en die van ons. Zo lang er echter onderzoeken zijn waarbij de Nederlandse scholieren zichzelf een dermate hoog cijfer voor persoonlijk geluk geven dat dit tot de hoogste in de wereld behoort en tegelijkertijd in Amerika om de week een doodongelukkige scholier erop uitgaat om zijn mede scholieren van het leven te beroven, ga ik er voor het gemak maar even vanuit dat het Amerikaanse systeem voorlopig niet als voorbeeld hoeft te dienen als we na willen denken over verbeteringen aan ons eigen systeem.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 mrt. 2018 - 10:37

Mooie bijdrage van mevrouw Toebosch. Verhelderend, de verschillende benaderingen van studenten in Nederland en de V.S.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal5 mrt. 2018 - 9:53

wer sich neckt liebt sich; ik denk dat de meesten een beetje verliefd of jaloers zijn op Baudet : alle aandacht en interesse willen ze ook wel hebben !

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot5 mrt. 2018 - 11:53

Dan is het goed dat je je beperkt tot je eigen gedachten. De spiegel van je ziel?

Dampert
Dampert5 mrt. 2018 - 8:23

"Een atheïstische politicus uit het progessieve (sic) Nederland met KKK-gedachtegoed, die met hoogdravend cultuurgevoel Latijnse frasen rondbazuint en de populistische meute meekrijgt. " Zo, stropoppen maken voor gevorderden! Ik denk alleen dat het wat effectiever is om met minder hyperbolen ten strijde te trekken. Dit is alleen maar beeldbevestigend voor de (potentiële) aanhang van de FvD: Arme Thierry, slachtoffer van karaktermoord en eenzaam strijder tegen de gevestigde orde. En met dit soort stukjes hebben ze nog deels gelijk ook. Volgens mij kom je veel verder met droge feiten en argumenten. Het zal best opluchten om vanuit de onderbuik te reageren, maar je wordt onherroepelijk verslagen op ervaring.

4 Reacties
2countryman
2countryman5 mrt. 2018 - 16:45

Why are the Dutch so fixated on this notion of the importance of nuance (in this instance, suggesting that Professor Toebosch "tone it down" and limit her hyperbolic statements) when she is arguing critically? I find it most interesting how extraordinarily uncomfortable the Dutch become when academics and scholars take positions of advocacy. Noam Chomsky, one of the great intellects of the world, is defined by both his scholarly contributions to science, linguistics and his work as an advocate. Seriously, what are the Dutch so afraid of? I find it remarkably ironic that a country that prides itself on its "Dutch Directness" also twists itself into a pretzel when an academic is direct, thoughtful and intellectually clever. Perhaps, it is symbolic of the Netherlanders' collective fear of change and adaption. The Polder System is a highly efficient and effective ideological foundation on which to build a country out of a swamp. Contrarily, it is a lousy foundation to critically analyses one's history, elitism and inherent racism. My advice to my Dutch friends, start doing this work now. Otherwise, the global society of the 21st century will pass you by.

Vliet2
Vliet25 mrt. 2018 - 19:29

Contrarily, it is a lousy foundation to critically analyses one’s history, elitism and inherent racism. My advice to my Dutch friends, start doing this work now. Otherwise, the global society of the 21st century will pass you by. Yes it would be a shame if we wouldn't keep up with Trump, Putin, Xi, Erdogan, Modi and all those other world leaders of the 21st century global society.

OlavM
OlavM6 mrt. 2018 - 1:46

@ 2countryman: […..the Netherlanders’ collective fear of change and adaption. The Polder System is a highly efficient and effective ideological foundation on which to build a country out of a swamp. Contrarily, it is a lousy foundation to critically analyses (sic, OM) one’s history, elitism and inherent racism.] I suppose you meant: “critically analysing” or “critical analyses of” one’s history, elitism and inherent racism? Anyway, you’re right. The generally held self-image of the Dutch is completely wrong pertaining the obstinate maintenance of the traditional Black Pete, for instance.

Dampert
Dampert6 mrt. 2018 - 10:27

@2countryman. Ik heb geen idee waarom u denkt dat ik bang ben voor verandering, maar u heeft gelijk dat ik aan het polderen ben. Ik geloof namelijk dat het best nuttig is om een ander te overtuigen. Dat is voor mij ook wat anders dan het zoeken naar slappe compromissen. Ik vind het belangrijk om feiten en meningen gescheiden te houden, drogredeneringen te vermijden en te streven naar objectiviteit. Daar is verder weinig ideologisch aan. Voor maatschappelijke verandering heb je een breed draagvlak nodig en dat bereik je niet met rammelende preken voor eigen parochie. De vergelijking met de KKK kan ik dan ook niet zien als 'direct, thoughtful and intellectually clever ', integendeel.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon5 mrt. 2018 - 8:07

Politicus

Katwezel
Katwezel5 mrt. 2018 - 6:55

Ik denk dat de schrijver vanuit haar elitaire positie op een topuniversiteit een beetje een verkeerd beeld van het Amerikaanse onderwijssysteem heeft. Egalitair? Nergens in de Westerse wereld is er waarschijnlijk zoveel ongelijkheid in het onderwijs. Ga op een lagere of middelbare school kijken in een arme buurt en je denkt dat je in een 3e wereldland bent. Scholen in de VS krijgen geen geld van de centrale overheid, maar worden met name gefinancierd vanuit lokale fondsen. Dat betekent hoe armer de gemeente of wijk, hoe armer de school, hoe slechter het onderwijs en faciliteiten. Hierdoor wordt het bijkans onmogelijk voor leerlingen om op te klimmen uit een lagere sociale klasse, het dit is waarschijnlijk de grootste reden waarom er zoveel ongelijkheid is in de VS. Hier een goed artikel in de Atlantic: https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/08/property-taxes-and-unequal-schools/497333/

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer5 mrt. 2018 - 6:54

Totaal misplaatst om Thierry Baudet met KKK te linken. Verder mag FvD een nieuwe partij zijn, het is wel een van de partijen die echt voor een referendum is. De meeste andere partijen negeerden in het Oekraine-debat de uitslag van het referendum, en/of schaffen nu het referendum af. Denk aan: PvdA, D66, CDA, VVD, CU, SGP, GL. En als een partij niet geïnteresseerd is in mijn mening, dan ga ik 100% zeker nooit meer stemmen op zo'n partij.

6 Reacties
adriek
adriek5 mrt. 2018 - 8:40

Je Vriend Thierry is zelfs niet geïnteresseerd in de mening van zijn mede(bestuurs)leden: als hun mening hem niet bevalt zet hij ze uit zijn elitepartijtje.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer5 mrt. 2018 - 9:40

@AdrieK Uiteindelijk gaat het erom waar een partij voor staat en hoe ze stemmen in de Tweede Kamer of Gemeenteraad. En bij CDA / VVD / PvdA / D66 / GL / SGP / CU zien we dat ze de mening van de bevolking niet eens willen horen. Alleen SP, FvD, PvdD, 50Plus en PVV zijn voor een referendum.

mordicant
mordicant5 mrt. 2018 - 13:22

Bobby, Als jij zo dol bent op referenda zou jij dan ook telkens op komen draven als er 15 referenda per jaar zijn? Zou jij met overtuiging en inzicht stemmen als er een referendum komt over de ruilverkaveling in Oost Groningen? Of je verhelderende inzicht laten zien als er gestemd moet worden over aanpassingen op de belastingwet voor handel in roerende goederen? Of zou jij het dan misschien een goed idee vinden om beslissingen over dergelijke specialistische zaken over te laten aan je gekozen vertegenwoordiging in de kamer? Valt het je ook niet op dat het rijtje voorstanders voor referenda die je noemt ( SP, FvD, PvdD, 50Plus en PVV) allemaal 1 kenmerk gemeen hebben... Populisme van het ergste soort: Een deel van de kiezers naar de bek lullen, maar keihard weglopen voor de daadwerkelijke verantwoordelijkheid om plaats te nemen in een kabinet of een coalitie. Daar kun je niet op bouwen, Bobby.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 mrt. 2018 - 14:15

Heer De Bouwer vergist zich. Ook DENK stemde tegen afschaffen referendum. Bovendien is het juister een onderscheid te maken tussen de referenda. Het Oekraine-referendum was raadgevend. Partijen zijn er dan, de naam zegt het al, niet aan gebonden. Om nu het FvD op te voeren als een voorbeeld van democratie is zeer onnozel, De Bouwer. Niet doorgedrongen hoe ondemocratisch de partijstructuur is? En: alle partijen zijn geinteresseerd in uw mening, bij de verkiezingen. Let wel. Het afschaffen van het raadgevend referendum, met name de manier waarop dit gegaan is, is ontzettend verkeerd geweest. Een les in hoe je de kloof tussen politiek en burger vergroot.

EricDonkaew
EricDonkaew5 mrt. 2018 - 19:52

@Bobby de Bouwer: En bij CDA / VVD / PvdA / D66 / GL / SGP / CU zien we dat ze de mening van de bevolking niet eens willen horen. Alleen SP, FvD, PvdD, 50Plus en PVV zijn voor een referendum. ----------------------------------- En dat is ook precies de scheidslijn tussen de gevestigde en de niet-gevestigde orde. Maar eerlijk is eerlijk, ook DENK hoort in de tweede opsomming.

bob b.
bob b.5 mrt. 2018 - 20:30

Bobby, alsof referenda zaligmakend zijn. Want daar denkt Nederland toch wat anders over. De steun voor referenda onder alle kiezers neemt al vanaf 2006 af. Alleen bij SP en PVV stemmers is er op dit moment nog een meerderheid (80 resp. 70%) die voor het referendum is. Dan praat je over een krappe 16% van de kiezers. Tel je daarbij de kleine 30% van alle andere partijen, dan zit je op 46%. Dus is het een heel democratische maatregel geweest om het huidige referendum af te schaffen. Met andere woorden, we hebben geen referendum over het referendum nodig om dat te kunnen vaststellen. Het kan allemaal veel eenvoudiger én goedkoper worden vastgesteld, zonder dat er misbruik of beïnvloeding van buitenaf plaats vindt.

JanB2
JanB25 mrt. 2018 - 3:27

Het gymnasium, als zijnde een scholengemeenschap waar verplicht in Grieks of Latijn eindexamen moet worden gedaan, wordt schromelijk overschat. Ik ben zelf latinist en ik weet waar ik het over heb. Louter teksten leren vertalen vanuit een dode taal naar het Nederlands, zonder deze taal feitelijk te leren spreken of in gesproken woord te verstaan (dat heeft immers weinig zin bij een dode taal) heeft waarde, zonder meer. Maar die waarde moet niet worden overdreven. Wie Tacitus, Cicero of de Meditaties van Marcus Aurelius wil doorgronden pakt beter een vertaling in een taal die hij of zij, in tegenstelling tot het Latijn, perfect beheerst zodat het lezen nagenoeg automatisch gaat en men niet wordt afgeleid van de inhoud door een slepend vertaalproces. Want zelfs de beste latinist* beheerst het Latijn niet goed (laat staan perfect), althans niet op de manier waarop hij of zij de moedertaal of een moderne vreemde taal beheerst. Een en ander is waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat men de taal niet leert spreken of verstaan. Neuropsychologen kunnen daar wellicht meer over vertellen. Wat men wél bijgebracht krijgt is een beter inzicht in de structuren van talen en grammatica in zijn algemeenheid. Zinsontleding is bijvoorbeeld onmisbaar bij het vertalen van Latijnse (maar ook oud-Griekse) teksten. De bijna wiskundige manier van kijken naar teksten die daaraan ten grondslag ligt is op nagenoeg iedere taal toepasbaar. * bedoeld wordt een latinist op 6vwo niveau, klassiek geschoolden op academisch niveau zijn in de regel een stuk taalvaardiger in Latijn en/of oud-Grieks natuurlijk.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2018 - 9:20

Latijn natuurlijk gewoon worden gesproken ook al gebeurt dat maar zelden. Voor zover ik weet doen Jezuiten dat. Er is ook een nieuwsprogramma op de Finse staatsradio in klassiek Latijn. Aantal luisteraars onbekend. Radio Vaticaan schijnt alleen gebeden in het Latijn uit te zenden. Een gemiste kans.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2018 - 9:20

kan

OlavM
OlavM6 mrt. 2018 - 0:58

@ JanB: In dit geval ben ik het met je eens. Ik heb zelf met veel plezier gymnasium gevolgd (en ben in het algemeen geïnteresseerd in talen), maar ik vond als scholier al dat het gymnasium werd overschat en eenzijdige kanten had, en had toen ook al een hekel aan de pretenties die er omheen hingen.

Edwin8
Edwin85 mrt. 2018 - 1:54

Thierry Baudet is een prima voorbeeld dat een hoge opleiding hebben genoten niet synoniem staat aan het in staat zijn tot het nemen van betere beslissingen. Oftewel, Baudet is een pretentieuze ***. Daar kan ik in meegaan met de schrijfster. Jammer dat de schrijfster ondanks haar hoge opleiding vervolgens ook vervalt in ideologische prietpraat. Er is namelijk niets mis mee om te oordelen dat niet iedereen gelijk is, en dat de ene persoon wellicht wat meer tijd nodig heeft om op een hoger niveau te komen dan de ander. Daarom zijn er politici die zich inzetten voor de optie van het stapelen van onderwijs. Als een degelijke basis van huis uit ontbreekt is het belangrijk om eerst de basis op te doen waarop men verder kan groeien. Dus prima dat er meerdere niveaus cq. snelheden zijn in het NL onderwijs. Het grote probleem is dat men mensen met een lagere opleiding kwalificeert als minderwaardig en dat het steeds lastiger wordt om op eigen snelheid te ontwikkelen. Het Amerikaanse systeem waar je niet mag zeggen dat men niet gelijk is maar de top universiteiten alleen toegankelijk zijn voor de mensen die daar financieel daadkrachtig toe zijn is overigens onze toekomst waar ik van gruwel. Zo ziet u maar weer hoe politiek correct geneuzel in combinatie met een hyper kapitalistisch systeem destructief kan zijn. Maar loof vooral de "creatieve oplossingen"... Overigens, uitspraken als “Mijn dochter is een echt havo-kind” of “Mijn dochter is slimmer dan mijn zoon" heb ik nooit gehoord, maar wellicht kan dit veranderd zijn in de loop der tijd. Of deze uitspraken vinden plaats in hetzelfde pretentieuze milieu als waar Baudet zich in begeeft. Dus check even of mensen in uw omgeving die dit soort uitspraken doen toevallig ook geen last hebben van een opgeblazen ego.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2018 - 10:00

Voor universitetein geldt dat geselecteerd wordt op de scores van een "entree examen" de SAT van Educational Testing Service of de ACT. De betere universiteiten kom je alleen in met topscores. Goede studenten komen in aanmerking voor beurzen.

Katwezel
Katwezel5 mrt. 2018 - 12:15

@DanielleDefoe 5 maart 2018 at 11:00 Maar als je de pech hebt gehad om in de verkeerde buurt geboren te zijn moet je naar een arme school met slechte faciliteit en onderbetaalde en ondergekwalificeerde leraren en wordt het heel erg lastig om je daar nog aan te onttrekken. Dan haal je die SAT ook niet meer ook al had je misschien wel de potentie.

Edwin8
Edwin85 mrt. 2018 - 13:05

Niet iedereen krijgt zomaar een studiebeurs, en een jaartje studeren aan Harvard kost al snel richting de 65.000 dollar (+/- 50.000 euro) Men moet behoorlijk uitblinken als men een studiebeurs wil verwerven, en vaak is een sportbeurs een manier om voor minder kapitaalkrachtigen toch een plekje aan de betere universiteit te verwerven. Natuurlijk zijn er goedkopere optie`s, dat zijn de zogeheten staatsuniversiteiten. Maar die staan meteen ook slechter aangeschreven. Oftewel, de top is alleen toegankelijk met voldoende geld. En zo wordt de segregatie in stand gehouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2018 - 13:37

"Dan haal je die SAT ook niet meer ook al had je misschien wel de potentie." klopt. De echte ellende zit in de lagere regionen van het onderwijs. De niveauverschillen in het onderwijs zijn enorm. Dat is ook de reden waarom er "entrance" examens zijn. De kosten van Harvard zijn inmiddels al in de buurt van de 70.000 dollar en om ondersteuning te krijgen moet je natuurlijk wel eerst zijn toegelaten. Sommige staatsuniversiteiten ( UCLA, Michigan, Pennsylvania om er een paar te noemen) zijn ook top instituten en het verschilt ook nog eens welke faculteit het betreft. Harvard is vooral bekend om zijn business school.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 mrt. 2018 - 14:44

DanielleDefoe 5 maart 2018 at 14:37 [ Harvard is vooral bekend om zijn business school.] Vlak law en medical ook niet uit.

Edwin8
Edwin85 mrt. 2018 - 15:35

Kijk aan, 70.000 dollar inmiddels. Maar goed, als je dus geen beurs hebt, maar wel de capaciteiten hebt ben je afhankelijk van het feit of je familie goed in de slappe was zit. Is dat niet zo, dan is de universiteit dus een no-go. Daarom hekel ik die politiek correcte nonsens over gelijkheid. Er is geen gelijkheid, mensen leren op verschillende snelheden en de ene mens is gewoon minder in staat om theoretische leerstof tot zich te nemen dan de ander. Is geen schande om dat te erkennen en kan juist leiden tot een betere begeleiding. Men moet geloven in gelijke kansen, en dat ontbreekt grotendeels in de US of A.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2018 - 21:51

Nick the Stripper 5 maart 2018 at 15:44 dat klopt maar ook een "tweede rangs" universiteit kan je nog steeds een uitstekende opleiding bezorgen. UCLA is voor linguistiek een heel ardige keus en volgens de lijstjes Amsterdam ook. Helaas geldt nu eenmaal dat "potentie" niet valt vast te stellen. Een student moet het hebben van haar eerder geleverde prestaties. Dat is hier niet anders.

Henri Zwols
Henri Zwols5 mrt. 2018 - 1:40

> “Blank” zou bijvoorbeeld een beter woord zijn dan “wit” Omgekeerd is het ook gek om te stellen dat “wit” een beter woord is dan “Blank”. Blank hebben we overgenomen van de Fransen en is hier veel meer ingeburgerd dan wit, dat pas heel recent uit Amerika is over komen waaien.

Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2018 - 1:31

Thierry het slimste jongetje van de klas? Hij lijkt me toch eerder de zelfoverschattende ijdeltuit die op school heel veel gecorrigeerd zal zijn en dat zelf pesten noemde. Niet dat dat corrigeren ook maar iets geholpen heeft, want veel is er niet verbeterd aan zijn gedrag. Hij komt zijn tijd nog steeds poserend door: hier een snuif aan een bosje lavendel, daar wat gekoketteer met een piano en nog steeds heel hard roepen dat muziek de laatste anderhalve eeuw toch zo is gedegenereerd. Net als de schilderkunst overigens, want sinds die niet meer figuratief is is dat toch allemaal niet meer te begrijpen. Dat is niet het slimste jongetje van de klas maar het sukkeltje die het allemaal niet bij kan benen en zonder zekerheden die je uit boekjes over het verleden kunt leren helemaal van de leg raakt. Alleen krijgt hij, zoals op het schoolplein, geen draai meer om zijn oren als hij zich met dergelijke flauwekul in het gesprek wil mengen maar heeft hij zich een publiek gevonden. Een publiek dat ook niet al te slim is en het al heel wat vindt als je vermeend elitair gedrag (het is gewoon de domste vorm van conservatisme) weet na te bootsen. Dat publiek was ook al zo verguld met Fortuyn: die had immers ook gestudeerd (al liep zijn academische carrière al vanaf het begin net zo vast als die van Baudet) en die wist ook zo aardig als elitair te poseren (door zijn Rotterdamse woning een palazzo te noemen). In hun ogen is het al heel wat als je domme praatjes op zo'n manier de schijn van enig cachet weet mee te geven. Vandaar ook dat Hiddema (een veel berispte advocaat die bekendheid kreeg met de verdediging van de weduwe van Rost van Tonningen en verder net zo'n enorme poseur) zo'n geschikte secondant is. Het heeft allemaal niets te maken met het slimste jongetje van de klas maar juist met het tegendeel: vorm boven inhoud. Een vorm waar mensen die er geen snars van begrijpen inhoud achter vermoeden in plaats van een volkomen gebrek daaraan.

Dongen2
Dongen24 mrt. 2018 - 21:24

Thierry Baudet gelijkstellen met de KKK? Meen je dit serieus? Erg gemakzuchtig voor een universitair docent. Elitair is hij zeker, maar dat vind ik van iemand als Pechtold ook. Wat betreft de ‘haat’, ik hoor FVD niet iedere dag over ras spreken, maar ik lees hier iedere dag wel een stuk waar zeer negatief gesproken wordt over FVD of Baudet. Die vrijheid moeten mensen hebben, maar je kan je afvragen bij wie de haat en obsessie nou werkelijk aanwezig is.

5 Reacties
Alison Wong
Alison Wong4 mrt. 2018 - 22:52

Niet zo huilen. Hij is door en door een extremist in de racistische vorm.

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:30

heb je onder een steen gelegen of kijk je gewoon opzettelijk weg van de vastgelegde ! racistische uitspraken van Baudet en zijn vergoeilijking van uitspraken van leden van zijn partij? Iets waar Femke Halsema nog vlijmscherp op fileerde en Baudet in al zijn eruditeit alleen nog maar kon stotteren. Zo slim is dat jongetje nu eenmaal niet, geconfronteerd met een vrouw die wel intellectueel is

Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2018 - 1:32

"Elitair is hij zeker" Kun je me uitleggen op basis waarvan Baudet tot welke elite dan ook behoort?

Dongen2
Dongen25 mrt. 2018 - 10:54

@Alison Wong Mooie onderbouwing, ik ben onder de indruk. @Johan eldert Geef me een citaat van hem dat mensen van verschillende 'rassen' verschillend behandeld moeten worden of een citaat waaruit blijkt dat hij per definitie een donker persoon inferieur vindt aan een blank persoon. Veel succes met je zoektocht. @Piet de Geus Ik vind hem elitair in zijn uitstraling. Het is geen man waar de doornee persoon sympathie voor kan opbrengen. Daarom is de keuze voor Theo Hiddema als tweede man een goede. Bij hem is het knuffelgehalte toch wat hoger. Baudet is toch meer de bekakte bal die een specifieke groep mensen aanspreekt en die zullen naar mijn inschatting vaak hoogopgeleid zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2018 - 14:28

"Baudet is toch meer de bekakte bal die een specifieke groep mensen aanspreekt en die zullen naar mijn inschatting vaak hoogopgeleid zijn." Hoeveel hoogopgeleiden schat jij dat er in dat poseren met een bosje lavendel en een vleugel trappen? Ook de gemiddelde bekakte bal weet echt wel van fake te onderscheiden, zeker als het gaat over iemand die doet alsof hij bij de eigen groep hoort.

H.Witte
H.Witte4 mrt. 2018 - 21:19

Prachtig stuk. Complimenten. In melle sunt linguae sitae vestrae atque orationes, facta atque corda in felle sunt sita atque acerbo aceto. In honing zijn uw tong en woorden gelegen, uw daden en uw hart in gal en bittere azijn.

OlavM
OlavM4 mrt. 2018 - 21:10

Ik zie er geen enkele meerwaarde in dat verenigde gymnasia in Nederland zich zouden uitspreken tegen Thierry Baudet. Hij is een gederangeerde ijdeltuit, met een gedachtegoed dat kan worden omschreven als belegen, bij elkaar gesprokkelde en dooreen gehusselde hersenspinsels, die tezamen een brei van stinkende, maatschappelijke modder vormen. Alle enigszins helder denkende personen met een waar gevoel voor democratie en mensenrechten, met weerzin tegen fascisme, racisme en discriminatie, met welke opleiding of achtergrond dan ook, moeten zich ertegen uitspreken en bereid zijn de aanzwellende donkerbruine golf te weerstaan. Eenzelfde verhaal geldt voor de VS en Trump. Hier hebben we veel meer aan.

2 Reacties
Davy ????
Davy ????5 mrt. 2018 - 6:39

@OlavM En als mensen zich niet uitspreken tegen mensen zoals Baudet en Trump?

OlavM
OlavM6 mrt. 2018 - 0:40

@ Davy: [En als mensen zich niet uitspreken tegen mensen zoals Baudet en Trump?] Een raadselachtige reactie. Wat wil je hiermee zeggen? Er zijn gelukkig veel mensen die zich tegen Baudet, Trump en soortgenoten uitspreken, en dat zullen er steeds meer worden. Waar het mij hier om gaat, is, dat "Gymnasia van Nederland" -waarvoor de schrijfster pleit- als zodanig voor mij geen enkele bijzondere meerwaarde hebben. Een nogal merkwaardige categorie bij dit onderwerp.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams4 mrt. 2018 - 20:22

Ach het is maar een politicus, niet gekker dan de rest in Den Haag en ook niet ijdeler. Ik snap de ophef niet. Hij zal met anderen moeten regeren als het ooit zover komt en dat haalt de extremen er wel uit. Het komt mij over als angst voor een man die de gevestigde orde nerveus maakt. En dat kan geen kwaad voorlopig. Dus geef de man wat ruimte.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:32

niet de gevestigde orde maar groepen in de samenleving staan onder druk en die spreken zich ook uit tegen zijn opvattingen. van christenen atheisten, moslims, joodse gemeenschap. dus nee geen ruimte voor racisten in dit land