Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe nederlaag voor May, parlement wil Brexit kunnen overnemen

  •  
25-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
36679610714_a22de6736e_k
Het Britse parlement heeft met een meerderheid van 27 stemmen een amendement van Margaret Beckett aangenomen dat dient om een No Deal Brexit te voorkomen. In de motie wordt gesteld dat als de regering een week voor de Brexit-datum nog geen akkoord heeft bereikt het parlement bijeen moet worden geroepen. Het parlement moet dan stemmen over de vraag of een No Deal Brexit – die het land enorme schade gaat berokkenen – wordt goedgekeurd en of er uitstel aangevraagd moet worden voor de Brexit om de volksvertegenwoordiging de kans te geven zelf een akkoord te laten sluiten met Brussel. May wordt dan effectief buiten spel gezet. Drie ministers uit het kabinet van May hebben ontslag genomen om voor het amendement te kunnen stemmen. Uiteindelijk werd de stemming gewonnen met veel meer stemmen dan verwacht.
Update 21:15
Er wordt voorlopig niet opnieuw gestemd in het Britse parlement over het door de regering May bereikte Brexit-akkoord. Dat meldt De Morgen :
"“Er is momenteel niet voldoende steun in het parlement om het een derde keer ter stemming voor te leggen”, aldus de eerste minister. De goedkeuring van de deal is voor de EU een voorwaarde om een geordende brexit uit te stellen tot 22 mei."
May hoopt dat de stemming eind deze week wel door kan gaan.
Eerder: Theresa May wil premierschap ruilen voor goedkeuring brexitdeal
De Britse premier Theresa May zou bereid zijn op te stappen, mits haar partijgenoten Mays brexitakkoord met de Europese Unie steunen. Die toezegging zou May zondagavond hebben gedaan tijdens een crisisvergadering binnen haar Conservatieve Partij. Zondag kwam al het nieuws naar buiten dat elf ministers uit haar kabinet haar aftreden eisen.
In Groot-Brittannië dient zich een nieuwe week aan vol verdere onderhandelingen over de uittreding uit de Europese Unie. Binnen het Britse parlement lukt het May nog altijd niet om een meerderheid te vinden voor het akkoord dat ze sloot met de EU en dus moet May alles op alles zetten om de stugge brexiteers binnen haar eigen partij aan boord te krijgen. Dat probeert ze nu dus door haar eigen positie op te geven. Maar, zo zeggen ingewijden, dan moeten die hardliners wel eerst akkoord gaan, anders stapt ze op en wordt de deal nog steeds afgeserveerd.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt er maandagavond opnieuw gedebatteerd over het akkoord, onder meer over enkele amendementen waarmee de parlementariërs hopen de regie weer in eigen handen te krijgen. Ook wordt er waarschijnlijk besproken of er een derde stemming over het akkoord plaats zal vinden. Als May dan weer onderuitgaat, en die kans is groot, zit May muurvast: de Europese Unie heeft laten weten niet verder te zullen onderhandelen en dat de Britten het moeten doen met het akkoord dat er ligt. Voor May, die het vertrouwen van haar eigen partij nagenoeg kwijt is, zit er hoogstwaarschijnlijk niets anders op dan opstappen.
Aanvankelijk stond het Britse uittreden gepland voor aanstaande vrijdag. Dat is uitgesteld tot 12 april.
Bron: ITV / cc-beeld: EU2017EE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

webmaatje
webmaatje26 mrt. 2019 - 8:28

Morgen, woensdag, stemt het Britse parlement over een aantal opties om te kijken wat uiteindelijk een meerderheid oplevert. May kan die uitslag bpycotten en gewoon aan haar eigen deal vasthouden. Wat er dan gebeurt, is niet te voorspellen...misschien een motie van wantrouwen die het wel haalt. Een brexit, in welke vorm dan ook, zal de verhoudingen in de EU veranderen als de een na grootste economie eruit stapt. De balans zal dan in de richting van de zuidelijke landen uitslaan, terwijl er nu nog een evenwicht tussen noorde n zuid is, Daarbij komt ook nog eens dat gisteren 50 leden van het Duitse parlement samen met 50 leden van het Franse parlement gezamenlijk vergaderd hebben. Er kunnen geen besluiten genomen worden, maar toch... . Ze vergaderen voortaan 2 x per jaar zo samen.

Spanveer
Spanveer25 mrt. 2019 - 23:19

Daar zal de EU blij mee zijn, in plaats van onderhandelen met mevrouw May willen nu alle 600 parlementsleden met de EU om de tafel gaan zitten. Geen idee wat er tegenwoordig in de fish and chips zit maar de voorstellen worden steeds dwazer. Het lijkt uitgesloten dat de EU dit nieuwe voorstel zal accepteren omdat aan de belangrijkste voorwaarde nog steeds niet is voldaan. Dat is een voorstel waarvoor in het parlement een meerderheid te vinden is. Zolang er geen meerderheid is in het parlement heeft verder onderhandelen geen zin.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal225 mrt. 2019 - 19:34

het was al duidelijk dat de EU een grote koehandel was, dus deze deal kan daar ook nog wel bij.

1 Reactie
Freek3
Freek325 mrt. 2019 - 20:20

Dit is het lagerhuis dat niet weet wat het wil, behalve dan dat ze via een stemming de zeggenschap over bepalen wat er met de Brexit gebeurt naar zich toe trokken. Er is geen meerderheid voor Mays deal, geen meerderheid voor No Deal, geen meerderheid voor alsnog remain een geen meerderheid voor een herhaald referendum. Ze willen het per se voor het zeggen hebben, maar ze weten niet wat ze willen. En daarom lukt het niet, daar heeft de EU niets mee te maken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mrt. 2019 - 18:39

Ik begin me ernstig af te vragen of May aan een of andere vorm van autisme leidt, ik denk dat het beste voor het land is dat ze aftreedt, met zo’n leider ga je zeker de afgrond in.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mrt. 2019 - 16:25

Ik zag het May zeggen, zojuist. Een tweede referendum is ondemocratisch. De kiezer heeft gesproken. En dat is het. May was regenstander van de Brexit, maar volgt de uitspraak van de kiezers. Volkomen terecht. Gelukkig iemand die de dictatoriale wijsneuzerij van de zogenaamd verstandige mensen terzijde schuift. Democratie is geen voorrecht van sommigen maar het recht van allen. En vanuit die situatie hebben allen dezelfde rechten. Bij een referendum is de stem van de meerderheid beslissend. Daar komt geen intelligentietest aan te pas. Trouwens, er zijn oneindig veel meer vormen van domheid dan alleen gebrek aan intelligentie.

3 Reacties
toshiba
toshiba25 mrt. 2019 - 17:56

de kiezer wist helemaal niet wat de consequenties waren, en als een meerderheid van de engelsen een nieuw referendum wilt, is dat net zo democratisch. namelijk de stem van de meerderheid, ongeacht welke kant dat komt.

Freek3
Freek325 mrt. 2019 - 20:23

[Ik zag het May zeggen, zojuist. Een tweede referendum is ondemocratisch. De kiezer heeft gesproken. En dat is het. ] Als dat zo is, dan moeten May en jij ook eerlijk zijn. Het eerste referendum vond in 1975 plaats, het zou niet over een tweede referendum gaan, maar over een derde. En dat referendum van 1975 moet dan geldig zijn en blijven.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mrt. 2019 - 20:54

Toshiba, dat de kiezer de consequenties niet kende, betekent niets. De kiezer kent ook de consequenties niet van de parlementsverkiezingen. Risico is inherent aan verkiezingen. Dat een meerderheid iets anders wil, zegt in dit geval alles en niets. Alles omdat het de meest ondemocratische manier is om een genomen besluit te herroepen. Niets omdat de consequentie een regelrechte nachtmerrie is: elke meerderheid voor het herroepen van een besluit kan een eerder genomen, herroepen en wederomgenomen besluit herroepen.

W2
W225 mrt. 2019 - 14:25

De EU had uitstel nooit moeten verlenen, gewoon 29 maart aanhouden en dan is het aan het Britse parlement, parlement keurt deal goed of parlement keurt deal af met gevolg harde Brexit of parlement trekt artikel 50 in! Stop met deze poppekast en hak knoop door nog verder uitstel en doormodderen is alleen maar schadelijk...

Phil2
Phil225 mrt. 2019 - 13:12

Seinfeld zou zeggen: het is 'Bizarro World' waarin alles upside down is of het tegenovergestelde. Bij doorheen krijgen van haar deal zou je zeggen dat May -juist- kan aanblijven, zeker om de puntjes op de ï te zetten. Bij niet erdoorheen krijgen, moet ze aftreden, want dan gaat sowieso een nieuwe fase in. Net zoals dat Cameron aftrad bijna 3 jaar geleden.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 mrt. 2019 - 14:02

Nou zo erg als Alice in Wonderland is het nu ook weer niet hoor.Volgens het verhaal leed de auteur aan aan clusterhoofdpijn lijdende migraine. Dat moet je dus uitzingen en vooral geen pil slikken want die helpen maar even.En clusterhoofdpijn, de naam zegt het al, komt en gaat. Wat altijd helpt is geduld, als je maar geduldig bent gaat alles weer voorbij, ach voorgoed voorbij.

JanB2
JanB228 mrt. 2019 - 3:40

Allemaal gepasseerde stations. De deadline is 12 April. Dan moet het rond zijn. Er is zelfs geen tijd meer voor puntjes op de i, laat staan voor nieuwe voorstellen of een wisseling van premier.

Kloot2
Kloot225 mrt. 2019 - 13:08

Grappig dat May EU profiteurs die niks anders willen dan de Brexit afblazen voor deze ''keuze'' stelt die er toe gaat leiden dat het is afgelopen met EU profiteren. Zij het met zachte Brexit in plaats van een harde waar de Britse arbeiders voor hebben gekozen. EU profiteurs willen maar 1 ding. Het referendum herhalen totdat de uitkomst in hun straatje past. Te weten als nettobetaler lid blijven van de EU, zelf dik profiteren en de rekening daarvoor neerleggen bij de arbeiders die alleen maar nadeel hebben van de EU.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 mrt. 2019 - 13:57

Inderdaad, Kloot, ik zou het niet eens scherper durven zeggen.

Freek3
Freek325 mrt. 2019 - 20:25

[Zij het met zachte Brexit in plaats van een harde waar de Britse arbeiders voor hebben gekozen.] Hard of zacht werd beslist niet genoemd in de referendum vraag. Heb jij alle kiezers gesproken om dit te kunnen weten?

Freek3
Freek325 mrt. 2019 - 20:28

[Te weten als nettobetaler lid blijven van de EU.] Zo veel betaald het VK niet. Ongeveer evenveel als Italië, keurig in de middenmoot ergens tussen ontvangen en betalen. De Rebate is immers nog steeds geldig. Het is een argument uit een natted duim gezogen.

Bouwman2
Bouwman225 mrt. 2019 - 12:40

Dit aangekondigd vertrek komt neer op koehandel. Het lijkt op opoffering, maar het is gewoon het eigen belang dat mrs May voorrang geeft. Het algemeen belang zou beter gediend zijn met een remain niet met welke berexit so ever. Ook al stapt mrs May op, daarmee is de ontzettende woede van de brexiteers niet gestild. De les is dat een referendum het middel niet is om onbehagen te stuiten. Het is dus heel verstandig dat af te schaffen, onklaar te maken, want ze zal nooit de vrede bevorderen. Altijd zullen er zijn die de uitkomst niet aanvaarden. Doet u mij maar een zo hard mogelijke scheiding, want pas door een shocktherapie komen mensen bij zinnen. Als pappen en nathouden toch niet werkt, dan moet het scherpe lancet maar ter hand worden genomen. Vervelend en verschrikkelijk pijnlijk, natuurlijk en goed dat u erop wijst maar geen verdriet duurt honderd jaar.

msj_meijerink
msj_meijerink25 mrt. 2019 - 12:33

De rommel wordt steeds erger in het Perfide Albion. Straks moet ER afreden

Norsemen
Norsemen25 mrt. 2019 - 11:52

Je eigen positie opgeven om het land iets goeds te brengen. Dat hebben niet veel politici haar voorgedaan.

2 Reacties
madbako
madbako25 mrt. 2019 - 12:49

Ach joh, het is gewoon 2x nix. May en de Brexit. Ik noem het eerder zonder gezichtsverlies de achterdeur nemen.

Norsemen
Norsemen25 mrt. 2019 - 13:33

De brexit is natuurlijk waardeloos, maar eentje zonder deal is nog 10x waardelozer.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 mrt. 2019 - 11:46

Er is geen enkele garantie dat als May weg is de Britten de deal alsnog zullen uitvoeren. Het is vooral bedoeld als krachteloze tegenzet in het schaakspel met de EU. Waar de EU maar een antwoord opheeft: Njet!

Claesz Pieter
Claesz Pieter25 mrt. 2019 - 10:58

En vervolgens gewoon blijven zitten als ze haar deal er doorheen heeft bij haar partijgenoten, gewoon omdat het kan ;-)

groentje7
groentje725 mrt. 2019 - 10:58

Wat hebben die tegenstanders van dit akkoord daar dan bij te winnen? Ze leveren een hoop in en krijgen er niks voor terug. Want May zou toch al opstappen, als ik me goed herinner.

6 Reacties
Elias Unique
Elias Unique25 mrt. 2019 - 11:13

Je voorkomt een no-deal Brexit.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins225 mrt. 2019 - 11:16

Dat zijn facisten die een hardbrexit willen, dus een no deal. Zij doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Inclusief landverraad, een fuck you naar de volgende generatie en gewoon zorgen dat alle onderhandelingen muurvast komen te zitten. Ik had gehoopt dat ze hun eigen glazen zouden ingooien en art 15 gerevoked werd. Helaas heeft May daar niet de ballen voor.

madbako
madbako25 mrt. 2019 - 12:50

@Elias Unique 25 maart 2019 at 12:13 Je voorkomt een no-deal Brexit. Hullie probleem, niet mijn probleem Exit

Elias Unique
Elias Unique25 mrt. 2019 - 14:12

@madbako: Correct. Ik gaf alleen aan dat de tories er wel "iets" voor terugkrijgen.

Komtgoed
Komtgoed25 mrt. 2019 - 14:36

Wat een soap. Nu nog even wachten of dit klopt natuurlijk want wat daar in Engeland allemaal gebeurt wordt grotendeels door de objectieve pers bedacht. Iemand offert zich op om een deal erdoor te krijgen waar men al 2x met grote meerderheid tegen heeft gestemd. Is May zo ver afgedwaald en hopeloos dat ze denkt dat het nu wel doorgaat? Ze is de controle al een poosje kwijt maar dit slaat alles. Als haar opstandige achterban nu wel akkoord gaan dan zijn ze ongeloofwaardig dus dat gaan ze niet doen. Ze kunnen het voorstel nu weer afschieten want het is duidelijk dat May niets meer heeft. Ze heeft dan al haar troeven gebruikt. Deze dame is eigenlijk al opgegeven.

Claesz Pieter
Claesz Pieter25 mrt. 2019 - 15:21

DP, Uw gebruik van de term "fascisten" is nogal inflatoir, u bent een beetje als dat jochie dat steeds "wolf" roept.