Nieuwe nederlaag voor May, parlement wil Brexit kunnen overnemen
• 25-03-2019
• leestijd 3 minuten
Het Britse parlement heeft met een meerderheid van 27 stemmen
een amendement van Margaret Beckett aangenomen dat dient om een No Deal Brexit te voorkomen. In de motie wordt gesteld dat als de regering een week voor de Brexit-datum nog geen akkoord heeft bereikt het parlement bijeen moet worden geroepen. Het parlement moet dan stemmen over de vraag of een No Deal Brexit – die het land enorme schade gaat berokkenen – wordt goedgekeurd en of er uitstel aangevraagd moet worden voor de Brexit om de volksvertegenwoordiging de kans te geven zelf een akkoord te laten sluiten met Brussel. May wordt dan effectief buiten spel gezet. Drie ministers uit het kabinet van May hebben ontslag genomen om voor het amendement te kunnen stemmen. Uiteindelijk werd de stemming gewonnen met veel meer stemmen dan verwacht.
Update 21:15
Er wordt voorlopig niet opnieuw gestemd in het Britse parlement over het door de regering May bereikte Brexit-akkoord. Dat
meldt De Morgen :
"“Er is momenteel niet voldoende steun in het parlement om het een derde keer ter stemming voor te leggen”, aldus de eerste minister. De goedkeuring van de deal is voor de EU een voorwaarde om een geordende brexit uit te stellen tot 22 mei."
May hoopt dat de stemming eind deze week wel door kan gaan.
Eerder: Theresa May wil premierschap ruilen voor goedkeuring brexitdeal
De Britse premier Theresa May zou bereid zijn op te stappen, mits haar partijgenoten Mays brexitakkoord met de Europese Unie steunen. Die toezegging zou May zondagavond hebben gedaan tijdens een crisisvergadering binnen haar Conservatieve Partij. Zondag kwam al het nieuws naar buiten dat elf ministers uit haar kabinet
haar aftreden eisen.
In Groot-Brittannië dient zich een nieuwe week aan vol verdere onderhandelingen over de uittreding uit de Europese Unie. Binnen het Britse parlement lukt het May nog altijd niet om een meerderheid te vinden voor het akkoord dat ze sloot met de EU en dus moet May alles op alles zetten om de stugge brexiteers binnen haar eigen partij aan boord te krijgen. Dat probeert ze nu dus door haar eigen positie op te geven. Maar, zo zeggen ingewijden, dan moeten die hardliners wel eerst akkoord gaan, anders stapt ze op en wordt de deal nog steeds afgeserveerd.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt er maandagavond opnieuw gedebatteerd over het akkoord, onder meer over enkele amendementen waarmee de parlementariërs hopen de regie weer in eigen handen te krijgen. Ook wordt er waarschijnlijk besproken of er een derde stemming over het akkoord plaats zal vinden. Als May dan weer onderuitgaat, en die kans is groot, zit May muurvast: de Europese Unie heeft laten weten niet verder te zullen onderhandelen en dat de Britten het moeten doen met het akkoord dat er ligt. Voor May, die het vertrouwen van haar eigen partij nagenoeg kwijt is, zit er hoogstwaarschijnlijk niets anders op dan opstappen.
Aanvankelijk stond het Britse uittreden gepland voor aanstaande vrijdag. Dat is uitgesteld tot 12 april.