Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theresa May premier, Brexit Boris op Buitenlandse Zaken

  •  
13-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3989901025_552b920c23_b
Theresa May is woensdag officieel benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk. Op Buckingham Palace werd zij ingezworen door koningin Elizabeth, vlak nadat die het ontslag van David Cameron had geaccepteerd.
Het is nu aan de nieuwe premier de taak om de onderhandelingen met de Europese Unie te leiden over het vertrek van Groot-Brittannië. Dat hoeft zij niet alleen te doen: woensdagavond maakte May bekend dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken niemand minder is dan Boris Johnson, een van de leiders van de Brexit-campagne.
Van May werd gedacht dat zij geen liefhebber was van Johnson. Tijdens haar campagne stak ze al eens de draak met hem. Volgens een parlementslid is de keus echter op Johnson gevallen, omdat hij nu ‘zijn charmes kan inzetten bij de Europese leiders’. Johnson zou binnen de partij gezien worden als een ‘Eurofiele Brexiteer’, iemand die vóór Europa is, maar tegen de EU.
Johnson vervangt Philip Hammond, die wordt nu minister van Financiën nadat eerder vandaag George Osborne zijn ontslag indiende. Verder werd bekendgemaakt dat Michael Fallon (Defensie) en Amber Rudd (Binnenlandse Zaken) in het kabinet zullen blijven.
Over de aanstelling van Boris Johnson als de man die het Verenigd Koninkrijk straks in het buitenland moet vertegenwoordigen, komt al direct de nodige kritiek. Die kritiek heeft er mee te maken dat Johnson zich in het verleden niet al te fijnzinnig heeft uitgelaten. Zo zal Johnson straks wellicht op bezoek moeten bij de Turkse president Erdogan die hij ‘een masturberende geitenneuker’ noemde, bij Obama die ‘anti UK’ zou zijn omdat hij ‘een halve Keniaan’ is en als zwarte man ‘een watermeloenglimlach’ heeft. Of misschien wel bij Hillary Clinton, volgens Johnson ‘een sadistische verpleegster in een gekkenhuis’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.