De premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, heeft een stemming onder mede-partijgenoten over haar leiderschap overleefd. Met 200 stemmen voor en 117 stemmen tegen kreeg ze een ruime meerderheid van de stemmen, los daarvan zal ze wel na deze ambtsperiode stoppen. In een toespraak voor haar partijgenoten liet ze weten een ordentelijke Brexit te willen begeleiden om daarna een stap terug te doen. Een strijdbare May had voorafgaand aan de stemming over haar leiderschap al gezegd een afwijzing met alles wat ze heeft te willen bestrijden.
De aanloop naar de stemming was stormachtig. Hoeveel Tories (de conservatieve partij) de stemming hadden aangevraagd was niet geheel duidelijk. Sir Graham Brady, voorzitter van het 1922 Committee (een commissie met conservatieve leden die geen regeringsfunctie bekleden) zei 48 brieven te hebben ontvangen. Meer dan twintig partijleden uit het parlement gaven openlijk toe een brief met een verzoek tot stemming over het lot van May te hebben ingezonden.
Mogelijke opvolgers als Boris Johnson, Sajid Javid, Jeremy Hunt en Penny Mordaunt zullen nu nog even geduld moeten hebben. Wat de uitslag betekent voor de Brexit is nog onzeker. Wat wel duidelijk is, de weg die May moest afleggen na haar aantreden was onstuimig. Haar plan voor de Brexit, het zogenaamde ‘Chequers-voorstel,’ werd afgewezen door de Europese Unie in september van dit jaar en deed de ministers Boris Johnson en David Davis besluiten af te treden, uit onvrede met het plan. De laatste was extra pijnlijk omdat hij, net als zijn opvolger Dominic Raab, als bewindspersoon de Brexit in zijn portefeuille had. Inmiddels is ook Raab opgestapt omdat hij het niet eens was met May over de wijze waarop een Brexit vorm zou moeten krijgen.
Vorige maand bereikten de onderhandelaars van de Britten en de Europese Unie alsnog een akkoord. Toen moest May de grootste hobbel nog nemen; het overtuigen van haar politieke mede- en tegenstanders in eigen land. Dit leidde onder andere tot de stemming die vanavond haar lot bepaalde voor de komende periode. Ze is nu, wettelijk gezien, minstens een jaar lang gevrijwaard van pogingen haar af te zetten.