Joop

Britse premier May overleeft stemming over haar positie

  •    •  
12-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
45000804455_751ad2efae_k
De premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, heeft een stemming onder mede-partijgenoten over haar leiderschap overleefd. Met 200 stemmen voor en 117 stemmen tegen kreeg ze een ruime meerderheid van de stemmen, los daarvan zal ze wel na deze ambtsperiode stoppen. In een toespraak voor haar partijgenoten liet ze weten een ordentelijke Brexit te willen begeleiden om daarna een stap terug te doen. Een strijdbare May had voorafgaand aan de stemming over haar leiderschap al gezegd een afwijzing met alles wat ze heeft te willen bestrijden.
De aanloop naar de stemming was stormachtig. Hoeveel Tories (de conservatieve partij) de stemming hadden aangevraagd was niet geheel duidelijk. Sir Graham Brady, voorzitter van het 1922 Committee (een commissie met conservatieve leden die geen regeringsfunctie bekleden) zei 48 brieven te hebben ontvangen. Meer dan twintig partijleden uit het parlement gaven openlijk toe een brief met een verzoek tot stemming over het lot van May te hebben ingezonden.
Mogelijke opvolgers als Boris Johnson, Sajid Javid, Jeremy Hunt en Penny Mordaunt zullen nu nog even geduld moeten hebben. Wat de uitslag betekent voor de Brexit is nog onzeker. Wat wel duidelijk is, de weg die May moest afleggen na haar aantreden was onstuimig. Haar plan voor de Brexit, het zogenaamde ‘Chequers-voorstel,’ werd afgewezen door de Europese Unie in september van dit jaar en deed de ministers Boris Johnson en David Davis besluiten af te treden, uit onvrede met het plan. De laatste was extra pijnlijk omdat hij, net als zijn opvolger Dominic Raab, als bewindspersoon de Brexit in zijn portefeuille had. Inmiddels is ook Raab opgestapt omdat hij het niet eens was met May over de wijze waarop een Brexit vorm zou moeten krijgen.
Vorige maand bereikten de onderhandelaars van de Britten en de Europese Unie alsnog een akkoord. Toen moest May de grootste hobbel nog nemen; het overtuigen van haar politieke mede- en tegenstanders in eigen land. Dit leidde onder andere tot de stemming die vanavond haar lot bepaalde voor de komende periode. Ze is nu, wettelijk gezien, minstens een jaar lang gevrijwaard van pogingen haar af te zetten.
Cc-foto: Tiocfaidh
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Libertain
Libertain14 dec. 2018 - 6:35

(“”Een belg of een Nederlander”) Tussen ons even, waarom mag het bijvoorbeeld geen Griek, Pool of Hongaar zijn? Zijn die bij voorbaat altijd uitgesloten?

koffieleut2
koffieleut213 dec. 2018 - 20:37

Zonder GB heeft de EU nagenoeg vrij spel. Voormalig Oostblok sputtert her en der nog wat tegen, maar uiteindelijk zullen Frankrijk en Duitsland de dienst uit maken. Dat compenseren we dan weer door iemand van een klein land "belangrijk"te maken binnen de EU. Een belg of een Nederlander. Denk dat niet alleen GB slecht af is, D66 vertegenwoordigers en alles wat er op lijkt zijn de enige die hier beter van worden. En lobbyisten natuurlijk.

Libertain
Libertain13 dec. 2018 - 14:49

De beste commentaar uit de internationale pers over het feit dat May het stemming van wantrouwen heeft overleefd: -" Hoewel allemaal zeer intevreden over is er werkelijk helemaal niemand die deze afschuwelijke taak (Brexit) op zich wil nemen om de kar verder te gaan trekken" Dan moet maar May aanblijven.

Hiltermann
Hiltermann13 dec. 2018 - 12:17

Dat begint op een Pyrrus overwinning te lijken. May mag door maar de volgende hindernis is voor haar onneembaar: het parlement. De foto van een eenzame mevrouw May op het pleintje voor de ambtswoning spreekt boekdelen. Mevrouw May ie eenzame strijder geworden voor een deal die eigenlijk niemand wil. Voor de Brexiteers blijven er te veel banden met de EU, voor de tegenstanders houdt het VK te weinig voordelen over aan de overeenkomst. MOcht het toch komen tot een uittreding dan vallen de Britten in een diep donker gat. Het VK gaat totaal onvoorbereid richting exit. Er is werkelijk niets geregeld, er zijn geen douane ambtenaren geworven laat staan opgeleid. Er is niets geregeld om de stroom goederen die bederfelijk zijn of dringend noodzakelijk versneld af te handelen. Wie ooit kennis gemaakt heeft met ambtelijke instellingen in Engeland weet wat dat betekent. Oponthoud zonder einde. De hoeveelheid "red tape" is onuitputtelijk. Arme Britten.

Rechtse Bal
Rechtse Bal13 dec. 2018 - 10:24

een Iron Lady zal May nooit worden, hoe graag ze dat ook wil ... Brass Bonny lijkt me beter en dat ze vervangen wordt door een minder praatgraag figuur maar daadkracht , lijkt me wenselijk voor een VK dat door de huilende EU adapten in de steek gelaten is.

1 Reactie
Bert Jansen2
Bert Jansen213 dec. 2018 - 11:09

[door de huilende EU adapten in de steek gelaten is] De simpele vaststelling van wat er feitelijk is gebeurd is dat het VK de huilende EU adapten in de steek liet. Dat was hun goedrecht, daar niet van (althans onder de goedkeuring van het negeren van het Franse en Nederlandse referendum over de grondwet dat artikel 50 beoogde te introduceren).

Bouwman2
Bouwman213 dec. 2018 - 10:02

Overal in Europa zie je weer de oude reflexen terug en overal is er strijd en oproer voor stokoude idealen.Opnieuw is het al romantiek die de klok slaat. Heel Europa is Catalonië, het nationalisme van de Zee van Azov tot de baaien van Marseille en Napels klinkt de roep om democratie. Democratie heeft vele vertalingen en overal strijd men voor het eigen nihil opstat Je kunt gaan twijfelen of democratie wel de panacee is voor alle kwalen. In Polen en Hongarije bijvoorbeeld vindt men van niet. Hier in Nederland en zelfs bij vrome Joop slaat men elkaar om de oren om het gelijk. En dan is Nederland nog een ordelijk land, met oude tradities en wat calvinistische opvattingen. Onze Rutte heeft het relatief eenvoudig, hier kraait het oproer gedempt en zijn er maar een paar verschoten gele jasjes op straat. Nationalisme zie je dan wel maar je moet goed kijken. Racisme en antisemitisme, ze zijn meer spraakmakend dan dat ze het dagelijkse straatbeeld domineren. Rutte is zo vaardig, zo flexibel en zo lenig. Hij is een Houdini gelijk. Niemand is dan wel onmisbaar en voor iedereen zit er een slotakte in maar ik hoop dat Rutte nog even een tijdje doorgaat. Want er zijn er velen uit voorraad leverbaar, maar de kwaliteit van Rutte is zeldzaam, we mogen ons oprecht verheugen dat we hem nog op de rommelzolder hebben gevonden.

Bluesboy
Bluesboy13 dec. 2018 - 9:45

Ik begin zo langzamerhand een beetje bewondering voor haar te krijgen,het is een ouwe taaie????

Meta Foor6
Meta Foor613 dec. 2018 - 9:15

- ook de brexit is een direct gevolg van de grenzen discussies binnen EP en EU. Opvallend dat vrijwel elk land die discussies topprioriteit geven waardoor het ''normale'' werk gewoon blijft liggen. Wat een verspilling door one-issue.

Sammie3
Sammie313 dec. 2018 - 7:41

Je vraagt je af waar het goede oude handwerk is gebleven. Dat Cameron zijn land degradeert tot loterij is één. Maar dat eerst de conservatieven er onderling een zooitje van maken en dat ook Corbyn niet bereid is om een doodnormale variant te steunen vergelijkbaar met landen als Noorwegen, is wel heel onprofessioneel. De EU zelf draait evenmin lekker. Na al die crises van de afgelopen 10 jaar verwacht je debat over hoe ze beter hervormd kan worden tot een betere federatie dan de huidige, maar voorlopig blijft het dweilen met de kraan open met al die leuke regeringen in de lidstaten tegenwoordig.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens13 dec. 2018 - 8:42

@ Sam Jij schrijft: … is wel heel onprofessioneel... Ik ben dat met je eens. Twee aanvullingen. De samenleving is het VK is natuurlijk al enorm gepolariseerd. Ook voor het referendum. Dat is in het afgelopen jaar verder versterkt en wat je in de politiek ziet is de afspiegeling van de verdeeldheid onder de burgers. Niet alleen de politici willen geen oplossing, ook de bevolking wil dat niet. Ook je kritiek op Europa is terecht. De snelle uitbreiding en de Euro vragen telkens weer om crisesmanagement dat voorkomt dat de tijd en energie wordt gebruikt aan onderhoud en verbouwing van de organisatie. Daar kan je begrip voor hebben, want het is ook pompen of verzuipen. En daar boeken ze gezien het onderhandelingsresultaat met het VK wel behoorlijke resultaten mee. Echter niet werken aan verdere democratisering en een beter monetair beleid bedreigt ook het voortbestaan van de EU.

Bernie2
Bernie213 dec. 2018 - 7:07

Aan stukken gescheurd door haar eigen partij. Zwaar aangeschoten mag de dame nog een stukje verder strompelen, maar het lijk me einde oefening. De regering verwijst haar verdere Brexit-expedies naar shredder, bedelacties worden weggelachen. "Brexit, dit is wat het volk wil", aldus een opgetogen May gister. Huh? Dat was vorig jaar muts. Onder welke flatstone lag jij al sindsdien? De Brit wil af van jouw geklooi en de meeste UK'ers willen die Brexit al helemaal niet meer.

1 Reactie
Roy2
Roy214 dec. 2018 - 8:24

“Brexit, dit is wat het volk wil”, aldus een opgetogen May gister. Huh? Dat was vorig jaar muts. Onder welke flatstone lag jij al sindsdien? De Brit wil af van jouw geklooi en de meeste UK’ers willen die Brexit al helemaal niet meer. Hum. En onder welke steen lig jij? Natuurlijk vond "nieuwsuur" een bejaarde dame die zei: it takes to long, we don't care anymore". En ook niet niet al te snuggere man aan de andere kant van de grens die gekozen had voor een Brexit maar nu anders zou stemmen. Het duurt te lang.. wat had hij anders verwacht?

Mark Huysman
Mark Huysman12 dec. 2018 - 22:15

Dit is een erg slecht resultaat voor May en de conservatieven. 117 Tory-mp’s die geen vertrouwen meer in haar hebben hebben: dat is een veel grotere groep dan de hardcore ERG Jacob Rees-Mogg factie. Genoeg om haar positie verder te verzwakken en te weinig om haar te vervangen. May gaat geen enkele deal door het parlement krijgen. Goed nieuws voor Labour: de conservatieve regering is voor de komende periode nog meer vleugellam dan ze al was. Goed denkbaar dat op zeker moment de DUP en de Jacob Rees-Mogg factie mee gaan stemmen met een motie van wantrouwen vanuit het parlement.

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar216 dec. 2018 - 9:39

Ik hoop niet dat je denkt dat Labour niet verdeeld is over Brexit want dat zijn wel op de zelfde schaal als de conservatieven. Europa zou zelf eens moeten aangeven wat het einddoel is.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins212 dec. 2018 - 21:30

Jammer. Ik hoopte op nieuwe verkiezingen en een monsterzege goor labour.

4 Reacties
OlavM
OlavM12 dec. 2018 - 23:51

Als May de stemming had verloren zou daarna een nieuwe leider van de Tories worden gekozen, die vervolgens ook premier zou worden. Geen parlementsverkiezingen dus. (Het systeem in het VK werkt heel anders dan in Nederland).

Kilted
Kilted12 dec. 2018 - 23:53

Gezien de enorme verdeeldheid in UK kan je zomaar je zin nog krijgen. Bovendien ligt de mogelijkheid nog open dat Labour een motie van wantrouwen tegen de regering indient in het parlement. Als die 117 hun rug rechthouden, wie weet wat er nog uit gaat komen. Die 117 plus de oppositie vormen een numerieke meerderheid. Duimen maar!

Bert Jansen2
Bert Jansen213 dec. 2018 - 11:10

Om vervolgens Venezuela na te doen. Goed plan! The winter of discontent, maar dan erger!

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2018 - 13:03

[The winter of discontent, maar dan erger!] In de Winter of Discontent bond Labour-PM Callaghan de strijd aan tegen de vakbonden en de werkenden. Ik denk niet dat Corbyn dat zal doen. Hij zal eerder samen met de vakbonden proberen de macht van het kapitaal in te perken. En dat is vandaag de dag meer dan nodig.