Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Brexit is exit

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
premiervk
Updates bovenaan
13.00 uur: Boris Johnson, het gezicht van de Brexit-campagne, heeft zojuist verklaard niet beschikbaar te zijn voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook niet voor het Britse premierschap. Johnson zegt in een persconferentie dat hij niet de juiste man is om Groot-Brittannië nu te leiden. De Londense oud-burgemeester werd gezien als de grootste kanshebber voor de baan waarvoor premier David Cameron onlangs zijn ontslag indiende:
“That person cannot be me,” @BorisJohnson rules himself out of #Toryleadership race https://t.co/K6pbNn362q https://t.co/fhkLY57nmh
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) June 30, 2016
Update 10.30 Michael Gove, ‘het brein achter Brexit’, kondigde eerder nog aan Boris Johnson te zullen steunen als hij een gooi zou doen naar het premierschap. Nu kondigt hij aan toch zelf premier te willen worden van het Verenigd Koninkrijk. Eerder zei hij stellig geen premier te willen worden, omdat hij de kwaliteiten daartoe niet heeft:
"Je moet die extra vonk hebben, charisma en sterrenkwaliteit. (…) Het is als op toneel: sommige mensen krijgen de hoofdrol, zoals George Clooney. Anderen zijn voorbestemd de beste vriend te blijven”, zei hij twee jaar geleden tegen The Financial Times."
Gove zegt nu dat hij geen vertrouwen heeft in Boris Johnson. Laatstgenoemde zou niet de nodige leiderschap hebben en geen team kunnen leiden dat de problemen kan oplossen waar het Verenigd Koninkrijk voor staat.
Eerder: Theresa May, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, heeft zich kandidaat gesteld om mogelijk premier te worden van Groot-Brittannië en hiermee dus de huidige premier David Cameron op te volgen. Cameron heeft aangekondigd af te zullen treden, nadat het land bij het referendum heeft besloten uit de Europese Unie te zullen treden.
In een gastbijdrage in The Times maakte May bekend dat ze van plan is om voorzitter van de conservatieve Tories te worden. In dat artikel schrijft ze onder meer het als haar missie te beschouwen om van het Verenigd Koninkrijk een land te maken dat voor iedereen werkt. Ook haalt ze uit naar haar grootste rivaal, de populist Boris Johnson.

Meer over:

wereld, nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.