Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theresa May bereid NHS in te zetten voor handelsdeal VS

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US-THERESA-MAY-VISITS-THE-UNITED-STATES-OF-AMERICA

© 2017-01-26 00:00:00 PHILADELPHIA, PA - JANUARY 26: British Prime Minister Theresa May speaks at the Congress of Tomorrow Republican Member Retreat at Loews Philadelphia Hotel on January 26, 2

De Britse premier Theresa May is vastbesloten om van de voorgenomen Brexit een succes te maken en lijkt er zo’n beetje alles voor over te hebben om nieuwe handelsovereenkomsten met grote landen te sluiten – de Verenigde Staten in het bijzonder. Zo sprak ze gisteren in Philadelphia op een bijeenkomst van de Republikeinse partij een toespraak uit waarin ze rechtstreeks leek te appeleren aan het ego van Donald Trump:
“De overwinning van president Trump – die werd bereikt in weerwil van alle experts en polls – kwam niet voort uit de wandelgangen van Washington, maar uit de hoop en aspiraties van werkende mannen en vrouwen door dit hele land. De overwinning van jullie partij in zowel het congres als de senaat, waarbij jullie alles en iedereen wegvaagden, werd verankerd met grote inspanning en een belangrijke boodschap van nationale vernieuwing. En daarom – om wat jullie samen hebben gedaan, die grote overwinning – kan Amerika sterker, beter en vol zelfvertrouwen zijn in de jaren die voor ons liggen. Een Amerika dat weer op zichzelf durft te vertrouwen is goed voor de wereld.”
May is bereid over alles te onderhandelen om tot een overeenkomst te komen. Zelfs het unieke Britse systeem van gezondheidszorg, de NHS, wordt mogelijk blootgesteld aan Amerikaanse handelsbelangen. De gretigheid van May om tot een deal te komen kan nog voor onvoorziene problemen zorgen. Volgens experts maakt de Brexit – waarmee Groot-Brittannië niet langer onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie valt – het onvermijdelijk dat omstreden rechtssystemen als ISDS (Investor State Dispute Settlement) onderdeel worden van nieuwe handelsverdragen. Dit zou betekenen dat Britse instellingen als de NHS, maar ook instanties die toezien op bijvoorbeeld voedselveiligheid en milieuregels, kunnen worden aangeklaagd door buitenlandse bedrijven en gedwongen hun standaarden aan te passen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.