Joop

Theoretisch vacuüm Balkenende viert jubileum

  •    •  
24-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1387 keer bekeken
  •  
ANP-465126655

Het is volgende maand twaalfeneenhalf jaar geleden dat Jan Peter Balkenende afzwaaide als minister-president van Nederland. Ik weet het, we hebben hem met zijn allen vaak belachelijk gemaakt, bijvoorbeeld wanneer hij als een soort Mr. Bean stond te schutteren in het Oval Office naast George W. Bush. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat er ondertussen een generatie is opgegroeid zonder herinneringen aan Jan Peter Balkenende.

Recent was Balkenende te gast bij BNR Nieuwsradio, waar hij een uur lang werd geïnterviewd over de manier waarop het kapitalisme zich volgens hem zou moeten ontwikkelen. Geestdriftig, halve woorden inslikkend, zette de voormalige premier zijn visie uiteen. “Verdomd ja, die kerel is natuurlijk afgestudeerd op christelijk sociaal denken, hij is gewend om ideeën te hebben over hoe mens, natuur en kapitaal zich in een land tot elkaar moeten verhouden”, dacht ik bij mezelf.

Ongerustheid overviel me, het was te vergelijken met het gevoel dat ik op de middelbare school kreeg wanneer ik vlak voor een proefwerk bedacht dat ik een week de tijd had om te leren, maar het domweg vergeten was. Nu, luisterend naar Balkenende, realiseerde ik mij plotseling dat we het landsbestuur twaalfeneenhalf jaar hebben overgelaten aan een man zonder theoretisch kader in zijn hoofd, iemand die filosofisch niet veel verder reikt dan de gemiddelde Toyota-dealer.

Is dat een probleem? Ja. Waar Balkenende door zijn intellectuele bagage enigszins boven praktische vraagstukken van alledag kon hangen, kijkt Rutte problemen recht in het gezicht. En omdat het helemaal niet leuk is om de hele dag problemen voor je neus te hebben, zoekt de huidige premier afleiding in wat hij het liefste doet: het politieke spel spelen. Na twaalfeneenhalf jaar oefenen bespeelt hij electoraat en parlement zo virtuoos, dat het praktisch onmogelijk is om van hem af te komen.

Op naar de vijfentwintig.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Kuifje3
Kuifje326 mrt. 2023 - 23:42

Na al die vreselijke kabinetten van Rutte gloort er hoop. BBB (mogelijk inclusief Omtzigt) peilt inmiddels 53 zetels. Voor Caroline vd Plas is het te hopen dat ze niet te vroeg heeft gepiekt zoals Roemer indertijd. Wat dan weer verbaast is dat de VVD voor een kabinet over rechts nodig blijft. Zoals ook na Rutte1 en Rutte2 zijn het vooral de partners (toen waren dat CDA resp. PvdA en nu D66, CDA en CU) die de klappen krijgen van het wanbeleid. Gelukkig heeft Rutte geen actieve herinnering aan wat er 15 maart is gebeurd. Er is nog wel wat ruimte voor nog hardere klappen en dan is het te hopen dat ook VVD-kiezers wakker worden bij de volgende volksraadpleging.

Olav Meijer
Olav Meijer25 mrt. 2023 - 14:27

Niks "Op naar de vijfentwintig"! De dag dat Rutte geen premier meer is, zal voor mij een feestdag zijn. Hij is erger dan die stoethaspel Balkenende.

1 Reactie
Polarisario
Polarisario4 apr. 2023 - 7:31

@Olav: Achteraf was Bakellende zo slecht nog niet. We hadden wel een hele grote crisis, maar die werd door hem (en Wouter Bos) goed opgelost.

a.doorgeest
a.doorgeest25 mrt. 2023 - 13:01

Voor mij blijft Balkenende de meest fletse, onwaarschijnlijk betekenisloze Minister-President die wij in dit land ooit hebben gehad. Formaat zegeltjesplakker - er ging van hem helemaal niets uit. Met name zijn gepraat in clichés was me een gruwel. Er kwam nooit iets oprechts uit de man met enige inhoud, wat een eindeloze (intellectuele) leegte verraadde. Hij zat er slechts voor zichzelf, en om de langst zittende premier van Nederland te worden, wat uiteindelijk niet is gelukt. Daarna kwam de welbespraakte, verbaal briljante Rutte, die in ieder woord dat hij sprak een verademing was. De ogenschijnlijk perfecte MP - bestuur in spijkerbroek, vleesgeworden tijdgeest. We konden het ons permitteren. De ongelooflijke behendige en flexibele MP die als een volleerd trapezewerker crisis na crisis wist te doorstaan en overleefde. Beleidsinhoudelijk werd nooit duidelijk wat de man ècht deed, maar à la. Daarna kwam de sleetsheid, werden de rafelranden van zijn bewind zichtbaar, en traden er nogal wat onvolkomenheden aan het licht, waarvan de totaal niet meer werkende overheid voor mijn gevoel de meest pijnlijke was. Tijd voor een ander dus en tijd ook om de termijn van een MP (grond)wettelijk te gaan begrenzen. Iedere persoon, hoe goed ook, kent zijn lek en gebrek en het is niet goed een land te lang aan eenlingen met een ook maar beperkte visie en wil tot het leggen van accenten over te laten...

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mrt. 2023 - 9:01

Het is niet voor het eerst dat het CDA de boel in en voor Nederland en elders voor het leven verziekt heeft. Laat hem maar ieder jaar naar zijn studentenclubje gaan om mee te zingen. Nooit zo'n hekel aan iemand gehad als aan die man, een prototype van de machtspoliticus zoals we die in Nederland kennen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 mrt. 2023 - 23:58

There's a Hole in the Bucket, dear Liza, dear Liza https://www.youtube.com/watch?v=yD-ffhvefsw

E w T
E w T24 mrt. 2023 - 18:39

Taams je gaat nou tochnie melangolisch doen over Balkenende , de VOC stumpert die nooit verder kwam dan 5 kabinetten laten instorten? Trouwens Toyota dealers zijn niet per defenitie auto sjacheraars .

1 Reactie
KM2
KM225 mrt. 2023 - 9:16

Ik zou willen dat de politiek zo betrouwbaar is als een Toyota.

Farmer3.0
Farmer3.024 mrt. 2023 - 18:39

Dat waren mooie tijden. Het einde van die vreselijke paarse kabinetten. De start van Balkenende. Hij is best lang Premier geweest.

2 Reacties
Folkward
Folkward25 mrt. 2023 - 8:31

Legt uw oor te luisteren. Heimelijk hunkeren mensen terug naar Paars: de competente bestuurders met een geweten, beleid op huisvesting, uitvoeringsinstanties die werken (BD!), leefbare lonen. Het doodzwijgen van immigratieproblemen was het voornaamste manco. Balkenende versleet 4 kabinetten in 8 jaar tijd. Er zijn tijden geweest dat we dat Italiaanse toestanden zouden noemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mrt. 2023 - 14:05

"Hij is best lang Premier geweest. " Helaas wel. Is het CDA toen ook niet begonnen met het afbreken van de zorg. Daar hebben ze samen met de VVD hard aan gewerkt. Ik zie Hoogervorst nog zitten toen die zijn middelvinger opstak. Over respect voor de ander gesproken. Over respect in het huis van de democratie gesproken. Balkenende en de VVD waren goede maatjes. Afbreken deden en doen ze het liefst. Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar ik kan Balkenende niet luchten of zien vanwege alles waar hij voor stond, de afbraak van Nederland, Irak etc...

tinekea2
tinekea224 mrt. 2023 - 16:47

je bedoelt Jan-Peter "ik neem geen enkele beslissing" Balkenende?

GilbertM
GilbertM24 mrt. 2023 - 15:15

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Vuurrood
Vuurrood24 mrt. 2023 - 15:10

Actief steun verlenen aan een aanvalsoorlog gebaseerd op leugens is intellectuele bagage? Ben ik even blij dat mijn intellectuele bagage niet toereikend is om een dergelijke oorlog zelfs maar te steunen.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 mrt. 2023 - 14:59

Zal Balk de konijn uit hoed zijn en Woppeke ontheffen van ALLE taken en even het roer overnemen ? En dan Pechtold ook maar terug op zn oude plek. t is toch al een puinhoop.

l.maes1@kpnplanet.nl
l.maes1@kpnplanet.nl24 mrt. 2023 - 14:08

U schat de gemiddelde Toyota - dealer veel te laag in.