Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theoloog Huub Oosterhuis overleden: ‘Een christen kan niet rechts zijn’

  •  
10-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4412 keer bekeken
  •  
huuboosterhuis

Theoloog Huub Oosterhuis is op Eerste Paasdag op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. De ruimdenkende Oosterhuis gold als een vernieuwer binnen de kerk, schrijft de NOS. “Na een conflict over het celibaat werd Oosterhuis in 1969 uit de orde van jezuïeten gezet, en geschorst als priester.” In 1970 trouwde hij met Josefien Melief.

Oosterhuis was links. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 was hij lijstduwer voor de SP. “Een christen kan niet rechts zijn”, zei hij in 2004 in een interview met het SP-tijdschrift De Tribune. “Sterker nog, als ik naar christendemocraten luister, hoor ik niets wat ik geloof kan noemen. Gemakshalve slepen ze het woord god er maar bij.”

Hij vond hij dat “de profetie voortleeft in het socialisme”. “Er is een duidelijke verwantschap tussen de geschiedenis van het socialisme en de Bijbelse profeten, het komt uit dezelfde bewogenheid voort.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.