Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Thee drinken met racisten: avonturen van een donkere vrouw

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
moasumang300.jpg
Documentairemaakster Mo Asumang leert neonazi's in documentaire 'De Ariërs': Wat je niet kent is makkelijker te haten
De Duitse documentairemaakster Mo Asumang heeft haar leven lang al te maken met racisme. Als dochter van een Ghanese vader en een blanke Duitse moeder, ziet ze zich vanwege haar eigen donkere huidskleur genoodzaakt excuses als ‘ik ben in Duitsland geboren, dus ik mag hier blijven’ te gebruiken, wanneer neonazi’s haar sommeren Duitsland te verlaten. Onlangs besloot ze het racisme in haar thuisland en in de Verenigde Staten aan de kaak te stellen, op een wel heel bijzondere manier: door zich erin onder te dompelen en de documentaire ‘De Ariërs’ te maken.
Vredig en onderkoeld spreekt ze neonazi’s aan tijdens demonstraties. Ze gaat zelfs zo ver dat ze leden van de Ku Klux Klan in de Verenigde Staten opwacht om met ze in gesprek te gaan. Hoewel ze machinegeweren bij zich hadden, liet ze zichzelf niet tegenhouden. Dapper bespreekt ze het thema racisme met één van hen.
Makkelijk moet het niet zijn geweest voor Asumang; ze krijgt onder meer te horen dat ze uit Duitsland gedeporteerd moet worden en dat het mengen van rassen zal leiden tot de ondergang van de mensheid. Door kalm en neutraal te blijven, weet ze uiteindelijk prachtig de vinger op de zere plek te leggen. Asumang:
Deze mensen praten niet met Joden, ze praten niet met zwarte mensen. Ze kennen hun zogenaamde vijand niet. Zodra ze met mij praten, zien ze de realiteit en dat is het eerste dat ze moeten zien te overwinnen.”

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Michiel Online
Michiel Online6 jun. 2014 - 11:42

We krijgen onze huidskleur van onze natuurlijke omgeving. Vanuit die gedachte zou je kunnen betwisten dat het beter voor je lichaam is om in je eigen land te blijven omdat je dan niet meer of minder zon tegenkomt. Ga je dan toch in een ander land leven, dan ben je vanuit die gedachte niet 100% verstandig bezig. Het zal niet zo heel veel uitmaken en het feit dat we inmiddels zo makkelijk aan voedsel en vitaminen kunnen komen om dit te compenseren zegt genoeg. Ik denk dat we deze discussie bij jongeren overal in Nederland permanent moeten toevoegen en ze ook meer over zichzelf leren m.b.t. persoonlijkheids/persoonseigenschappen. Ik denk namelijk dat identiteitscrisis ook vaak zorgt voor een verkeerde interpretatie van jezelf en dat op andere rassen reflecteert. Kijk maar naar de republikeinen in Amerika. Allemaal Christenen en ze moeten allemaal zo worden zoals hun ouders. We moeten meer leren luisteren naar antropologen.

Mursili2
Mursili26 jun. 2014 - 11:42

Erg grappig..al die rassen theorieën die die man heeft zijn eerst nog liberaal te noemen (want zouden nog voor elk ras apart kunnen gelden) maar vervolgens is hij dan toch weer een onvervalste racist die de "highjacker" aanwijst (slimme vraag) als de zwarte man...en vervolgens zwarten met apen gaat vergelijken "look in the zoo"...ha ha....Niet echt beseffend misschien dat WIJ hier aapjes aan het bekijken zijn. Ik heb precies zulke holocaust ontkenners gesproken (geblogd) ...die alles met een opvallend hoge graad van wetenschappelijkheid benaderden...maar als het puntje bij paaltje kwam ineens door de mand vielen en bijvoorbeeld "wetenschappelijk" probeerden te bewijzen dat "joodse" kunst degeneratie reflecteerde... Zo van: het is niet gebeurd maar er was wel veel reden toe... Wilders heeft trouwens ook nogal wat van dat soort zelfde paradoxale redeneringen als handels merk: islamisering stoppen zonder islamieten te stoppen.....minder Marokkanen betekent natuurlijk minder criminele Marokkanen (wat impliceert dat alle Marokkanen crimineel zijn) en als er rassenrellen ontstaan (wat hij niet wil) gaat daar geen slecht voorbeeld vanuit...etc. etc.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 jun. 2014 - 11:42

Prachtig! Dit doet me denken aan de uitspraak van Stromae in de prachtige documentaire van de VPRO. Stromae zegt daarin iets als: "Iedereen heeft racisme in zich. Het is ieders taak om dat voortdurend in zichzelf te bestrijden. Sommigen slagen daar beter in dan anderen. Daarom moet je racisten niet nawijzen, maar in gesprek gaan met mensen die hun eigen racisme niet goed kunnen beteugelen. Altijd in gesprek gaan met je "vijand", dat is het enige dat er op zit." Erg wijze en ware woorden van zo'n jong iemand.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 jun. 2014 - 11:42

Niemand wordt geboren als racist maar racisme wordt in mensen geboren.

deltanine
deltanine6 jun. 2014 - 11:42

Klopt, ieder mens heeft racisme in zich, en ratio onderdrukt dat - een opvatting die overigens heel regelmatig te lezen is, oa op Joop.NL en eigenlijk niet zo vernieuwend. Problematisch is dat de focus EXTREEM op blank racisme ligt. Veel niet blanke mensen (h)erkennen hun eigen racisme dus niet. Daardoor kunnen dergelijke sentimenten gaan broeien.

malou3
malou36 jun. 2014 - 11:42

Er is helemaal niemand die als een racist geboren wordt... Een racist wordt gemaakt door vooroordelen binnen een cultuur/maatschappij. Het is afhankelijk van de informatie die er als kind in je wordt gestopt, afhankelijk van de omgeving en afhankelijk van hoe je bent opgevoed en met welke mening je als kind geinjecteerd bent in een bepaalde tijdsperiode in een bepaalde cultuur. In da jaren 50-60 was het bv een zeldzaamheid dat je een echte Afrikaan tegen kwam. Als buitenlander met een diep donkere kleur viel je dan op... Inmiddels is er heel veel veranderd en men evolueerd als mens gewoon verder. Zeker nu, door de mondialisering van alle bevolkingsgroepen middels moderne technieken en internet etc.. Het in gesprek gaan met elkaar is dan ook noodzakelijker dan ooit te voren. Het Front National en de Wilders-Clan zullen de vermenging van volkeren en geloven -denk ik- nooit tegen kunnen houden. Ze lopen nu al finaal achter de feiten aan en zullen slechts worden ingehaald waar ze met de neus bij staan. Aan deze Duitse vrouw zouden dit soort politieke partijen een voorbeeld kunnen nemen!! Inmiddels leven we in Nederland in een multi culturele samen leving. Wereldwijd hebben we met elkaar allang te maken. Over 100 jaar is het gros van de wereldbevolking wellicht getint. Maar wat doet dat er toe? Zo gaat het gewoon, en daar is niks mis mee, want het is onlosmakelijk verbonden met ons evolutieproces op deze aarde. Als we dit tegenhouden ontstaan er overnieuw nutteloze vreselijke oorlogen. Alle verzet en angst tegen andere bevolkingsgroepen blijkt telkens weer een banaal tijdsverschijnsel te zijn met het nodige leed voor nabestaanden. Vandaar dat het zo belangrijk is elkaars werelden te leren onderzoeken, (ver/herkennen en begrijpen, en met elkaar voorál on speaking terms te komen. Deze vrouw doet dat dus, omdat contact leggen/maken en debat voeren altijd meer oplevert en zinvoller is dan elkaar alleen verguizen, buitensluiten en dus kapotmaken. Wilders zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen! De Efteling.. en de Droomvlucht..jaah die bestaan voor Wilders, maar Henk en Ingrid??! Ik ken ze nog steeds niet..

1 Reactie
Mursili2
Mursili26 jun. 2014 - 11:42

[Er is helemaal niemand die als een racist geboren wordt... Een racist wordt gemaakt door vooroordelen binnen een cultuur/maatschappij. Het is afhankelijk van de informatie die er als kind in je wordt gestopt, afhankelijk van de omgeving en afhankelijk van hoe je bent opgevoed en met welke mening je als kind geinjecteerd bent in een bepaalde tijdsperiode in een bepaalde cultuur] Of je bent een narcist die een publiek wil hebben zoals de man in het filmpje.......