Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theater Amsterdam rolt rode loper uit voor Russische oorlogshitsers

  •  
26-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3181 keer bekeken
  •  
pozner

Twee medewerkers van de Russische zender Channel 1, Ivan Oergant en Vladimir Pozner, treden op 28 mei op in Theater Amsterdam. Oekraïners in Nederland zijn ontzet dat er een podium wordt geboden aan de oorlogshitsers. Op Channel 1 werd onder meer opgeroepen om Rotterdam plat te gooien.

“Ons is verzekerd dat het gaat om humoristisch entertainment over hun reizen over de wereld, niet om een politieke voorstelling”, aldus directeur Eva Otto van Theater Amsterdam tegenover De Telegraaf. In een bericht stelt het theater: “De organisator gaf ons aan dat deze artiesten na de invasie uit Rusland zijn vetrokken.” Pozner woont een deel van de tijd in Frankrijk, maar ook nog in Rusland.

De Nederlandse organisatie voor Oekraïners Zeilen voor Vrijheid is verbijsterd: “Het lijkt erop dat het checken van de achtergrond van de artiesten niet zo belangrijk is.” Zo is Pozner van mening dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van de NAVO. “Bizar”, oordeelt Rusland-kenner Jelle Brandt Corstius. “Een mes in de rug van de Oekraïners”, schrijft Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne, op X.

Derk Sauer schrijft in Het Parool dat het optreden wat hem betreft gewoon moet kunnen doorgaan. Hij probeert het beeld dat de twee medewerkers van Channel 1 oorlogshitsers zouden zijn enigszins te nuanceren. “In Rusland werden en worden Pozner en Oergant als liberale gezichten gezien. Geen cheerleaders van Poetin. Maar zeker; ze marcheerden mee in het Poetinsysteem en maakten daarmee vuile handen.”

Sauer besluit: “Terwijl Rusland genocide pleegt in Oekraïne en er dagelijks onschuldige doden vallen gaan de twee meest prominente Russische tv-persoonlijkheden een avond vullen met amusante anekdotes uit verre landen. Van mij mag het. Optredens verbieden is iets voor Rusland, niet voor het vrije Amsterdam. Maar ik begrijp de woede van Oekraïners.”

Kaartjes voor de uitverkochte show kostten tussen de 159 en 189 euro. De voorstelling lijkt louter gericht op Russen die in Nederland wonen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.