Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

The Voice of Holland wordt naar beneden gezogen in een draaikolk van hypocrisie

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Pollice Verso, by Jean-Léon Gérôme

© Pollice Verso, Jean-Léon Gérôme (1872)

RTL4 heeft het hele programma van de buis gehaald. Daarmee zijn een groot aantal onschuldigen gestraft, niet in het minst de deelnemers die hoopten zich te kunnen opwerken tot vedette. Ja, ome Han, houdt van ouderwetse woorden.
Heel Holland verlekkert zich aan wat The Voice of Holland er van bakt. De media – tot en met de NRC – berichten uitvoerig maar zonder veel exacte details over de zondige taferelen die zich achter de schermen zouden hebben afgespeeld. Ouderen denken daarbij aan de term “Gooise matras”, die merkwaardig genoeg niet of nauwelijks gebruikt wordt om het schandaal te duiden. Al een halve eeuw of meer geleden verluidde het dat een loopbaan in Hilversum maar al te vaak via het bed van een of andere omroepbobo liep. Niemand had er haring of kuit van maar het was wel de algemene overtuiging dat rond de studio’s Sodom en Gomorra in volle omvang herrezen waren.
Nu is het anders. Al te grote aanrakerigheid heet grensoverschrijdend gedrag. Datzelfde geldt voor dubbelzinnige opmerkingen en scabreuze voorstellen ook al komt het niet tot daden. Steeds vaker weigert wie dat ervaren heeft, de herinnering stilzwijgend met zich mee te dragen. De voorbeelden uit Amerika laten zien dat je serieus genomen kunt worden met je klachten, dat je van slachtoffer held of heldin wordt, dat door jouw toedoen zij die hoog geklommen zijn, diep kunnen vallen. De affaire rond the Voice of Holland laat dat zien. De aanklachten die nu bekend zijn, lijken zich te concentreren rond incidenten in 2016, een half decennium geleden.
Er is voorlopig één bekentenis. Jeroen Rietbergen viel op de knieën en vroeg publiekelijk om vergiffenis. Ali B., de andere  aangeklaagde van wie wij de naam kennen, ging onmiddellijk in verzet. Het spraakzame rolmodel trad niet zelf voor de camera’s en de microfoon maar liet een ander het woord doen. Bij dit soort gelegenheden krijg je ook altijd het cliché te horen dat de beschuldigde “er volledig doorheen zit” en dan vaak ook nog geborgenheid heeft gezocht bij zijn gezin.
RTL4 heeft het hele programma van de buis gehaald. Daarmee zijn een groot aantal onschuldigen gestraft, niet in het minst de  deelnemers die hoopten zich te kunnen opwerken tot vedette. Ja, ome Han, houdt van ouderwetse woorden.
Zo probeerde de omroep te laten zien de veiligheid en de lichamelijke integriteit op nummer één te plaatsen. Dat deed T-mobile eveneens door zich met vertoon als sponsor terug te trekken. Wie een abonnement heeft bij deze telefoondienst, hoeft niet te vrezen dat hij, zij of hen als het ware door het betalen van de rekening het smerig bedrijf van de masculiene BN-ers mede heeft bekostigd.
Anouk heeft zich woedend uit The Voice of Holland teruggetrokken. Ze wil met deze corrupte bende niets meer te maken hebben, zegt ze. Ook wenst zij niet te werken op een plek waar mannen jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie. Daar komt ze dan wel laat achter. Anouk is al jaren coach bij het programma. Dat zij tot op heden nooit iets gemerkt heeft van hitserigheid op de studiovloer en een lichamelijke inslag van de repetities, moet ze de kat maar wijsmaken.
Nu echter  ineens – nu de ratten het zinkende schip verlaten – geeft zij blijk van zuiverheid.
Dan zijn er de deelnemers. Al jarenlang zorgt de organisatie ervoor dat zich naast volstrekte amateurs en talentlozen kandidaten inschrijven die al veel ervaring hebben op het podium maar om de een of andere reden nog niet doorbraken. Zo garandeert men een bodemkwaliteit en wordt voorkomen  dat de beste onder de echte amateurs het wint en onrijp talent er met de zegekrans vandoor gaat. Het is moeilijk voorstelbaar dat de volwassenen onder de kandidaten – podiumbeest maar op te kleine podia naar hun idee – nooit iets gemerkt hebben van grensoverschrijdend gedrag. Nu is het antwoord daarop natuurlijk, dat er bij the Voice of Holland zo’n alles overheersende angstcultuur heerst, dat iedereen zich er wel voor wacht een klacht in te dienen of de publiciteit te zoeken maar de reactie van sponsoren, omroep en producent bewijzen toch wel het tegendeel.
Hoe dan ook, de mensen in het land staan klaar met pek en veren. Men  stelt zich voor hoe het er in huize De Mol – broer en zus – aan toegaat.  Elke kleine lul, elke onopvallende tut hola ziet met graagte hoe de orkestleiders en de idolen ten val komen. Verdienen zij daarom sympathie en medelijden? Geensdeels: dat komt ervan als je probeert de horde stroop om de mond te smeren door de popularis uit te hangen en de ideale schoonzoon met de schalkse raps of de gouden keel. Dezelfden die je op een voetstuk plaatsten, trekken je nu grijnzend van je sokkel. En ze verheugen zich in hun eigen kuisheid, hun eigen rechtvaardigheid, hun eigen godverlaten fatsoen.
Alle gekheid op een stokje. De persoon of de personen die de zaak aan het rollen hebben gebracht, verdienen alle respect. Natuurlijk dient er serieus onderzoek gedaan te worden naar grensoverschrijdend gedrag in de context van the Voice of Holland. Wie anderen confronteert met ongewenste erotiek – vooral  vanuit een machtspositie – dient op eclatante wijze te worden gecorrigeerd.
Weerzinwekkend echter is het hele circus van verontwaardiging er om heen. The Voice of Holland wordt naar beneden gezogen in een draaikolk van hypocrisie. Die hypocrisie is te vinden bij organisaties, bedrijven en bekende Nederlanders die hopen zo een wit voetje te halen bij een wraakroepend publiek.  Het is een misselijkmakende jacht op de volksgunst.
Nogmaals: de onderste steen moet boven komen. De daders moeten worden aangepakt terwijl de slachtoffers recht hebben op genoegdoening.
Maar wat nu gebeurt heeft met oprechte verontwaardiging niets te maken. Tweeduizend jaar geleden had een eerlijk mens het eens over het werpen van de eerste steen. Dat ook nog.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over politiek en geschiedenis van Han van der Horst en John Knieriem.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

LeftFuturist
LeftFuturist18 jan. 2022 - 21:49

Beter schaffen we reclame-inkomsten morgen nog af. Het trek het verkeerde soort publiek, de verkeerde programma's.

spelregeltoerist
spelregeltoerist18 jan. 2022 - 7:51

Moet opeens weer denken aan “Ook gij Brutus”…

dirk den boer
dirk den boer17 jan. 2022 - 22:59

Vanavond dus de verhalen van 2 dames met belastend materiaal. Het ging dus om ongepaste opmerkingen ( Wat een geil broekje, Zou best op je willen liggen), dat is dus geen aanranding of verkrachting (strafbaar), en ook geen sexueel gedrag, maar verbale ongepaste uitingen. Geen frisse uitingen, dat niet, en zeker niet in de setting als in een TV program met jonge meisjes, maar wel iets anders als ik had verwacht dat het zou zijn.

2 Reacties
Jaco38
Jaco3818 jan. 2022 - 15:44

Dirk, de andere dame vertelde te zijn betast. Dat is - beetje afhankelijk van de context - wel degelijk een strafbaar feit. Verder is niet alles in strafrecht te vangen, er zijn ook morele kaders.

dirk den boer
dirk den boer18 jan. 2022 - 16:05

Dat is waar, had ik erbij moeten vertellen, bevoeld was het trouwens, maar wat hield dat in? Kijk nu al uit naar de Donderdag Youtube, net als 8 miljoen andere nederlanders. Zoveel gebeurt hier nou ook weer niet. Geen schaatspret, donkere dagen, misschien wordt het ondanks dat toch nog wat dan.

Thuiszitter
Thuiszitter17 jan. 2022 - 22:16

Zojuist twee dames bij Beau gehoord , ex deelnemers. Die aanstaande ex van Linda speelde zijn versierspelletjes in het geniep , whatsapp speelde grote rol. En sloeg toe in een hotel of elders. Han doet met z’n betoog overkomen dat een ieder dat wel moest weten zoals Anouk . Hoe dan ? Directeuren die hun secretaresses misbruiken is niet bekend bij de rest van het personeel totdat er een secretaresse is die ermee naar buiten komt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 jan. 2022 - 21:35

Het is algemeen bekend dat ik graag mijn partijtje meeblaas als het gaat om openbare ophef, heftig handgemeen, en volks vertier van velerlei variatie en validiteit - maar ik ben enigszins droevig gestemd, want ik ben geheel onbekend met de fenomenen en bekende persoonlijkheden die bij dit onderwerp gemangeld of verontschuldigd, zwartgemaakt of witgewassen, definitief weggewenst of juist teruggewenst worden. Op zich genomen is het wel een prachtig leerstuk voor me: lees het artikel van Han van der Horst, plus de 42 tot nog toe gepubliceerde reacties, en probeer jezelf, Uw Psychiator, een voorstelling te maken van wat er in zo een korte tijd zoal geschied is op, laat ik het noemen: het schouwtoneel van het Mediapark. Zulks heb ik gedaan, weliswaar met een resultaat, maar dat is er een van eigen fabrikaat; nog altijd heb ik niet het flauwste idee waar al die heisa om gaat. "The Voice Of Holland"? "Holland's Got Talent"? "Heel Holland Bakt"? "Ik Hou Van Holland"? ...onbekend gebied, "terra incognita", voor mijn eigen, zij het dat ik vagelijk iets weet van het bestaan van ene "Kim Holland", om bij het onderwerp te blijven. Nooit haar producten gekocht of bekeken, origineel waar. Dit gezegd zijnde: ik moet wel eerlijk blijven. Hoe kom ik aan al deze onwetendheid, deze schandelijke ignorantie? Simpel: ik verloor ooit een alledaags verbaal weddenschapje van een aantrekkelijke vrouw, en moest toen die avond samen met haar kijken naar "Hotter Than My Daughter". De dame zelf, met wie ik keek, was mooi én intelligent; het programma bleek traumatisch voor me te zijn. Toen is mijn leven onomkeerbaar veranderd. Ik deed mezelf een dure belofte: blijf voor altijd zo ver mogelijk weg van al dat plebs dat bij de zogeheten "commerciëlen" de overmacht heeft; én, als het toch om goede smaak gaat, zeg dan gerust tot jezelf: de "publieken" zijn geen haar beter (denk aan: "een publieke vrouw", bij wijze van kattebelletje aan jezelf). Het is toch alles rotzooi van het laagste allooi? PS: wie zijn toch die "Annoek" en die "Ally B."? Ik weet me geen raad met zulke namen. Ze zijn in opspraak geraakt, en dat is dan ook meteen alles.

4 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout18 jan. 2022 - 7:57

Nimmer heb ik de media-aandacht voor zogezegde BNN-ers ten volle begrepen. Het maakt deel uit van een Westers-kapitalistisch systeem waarin de vrije nieuwsgaring wordt gedomineerd door verslaggeving van maatschappelijk slagen of falen van vertegenwoordigers van een elite. Men denke bv aan prins Andrew, of Vaticaanse schandalen, maar ook omhoog gevallen types op het amusementsvlak. Het ophemelen van rijken en succesvollen is in de internationale pers een verdienmodel geworden dat thans de aandelenmarkten en beursgang van mediabedrijven bepaalt. Mijns inziens is zulks een reactionaire hang naar tijden waarin adoratie van zogenaamde `geslaagde bovengeschikten’ de norm was, op straffe van uitsluiting van maatschappelijke deelname bij weigering zich hieraan te conformeren. Met de vrije humanistische idee, alsmede strevens naar ethisch denken in de samenleving heeft het in ieder geval niets van doen, maar alles met sensatiebelustheid en verkoopcijfers.

dirk den boer
dirk den boer18 jan. 2022 - 15:52

Lees vooral roch Droom Groot van Eva Jinek, gaat hier ook over (voor Psychiator: Eva is een bekende nederlandse talkshow master/misstres, behalve dan auteur van dat boek , ze kan alles)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 7:28

:)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 7:31

Het halve kabinet stond op 'de Linda ' Die voelden zich daar wel thuis blijkbaar!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 jan. 2022 - 20:45

Ook ik hou van ouderwetse woorden en begrippen.Zoals 'fatsoen'. Maar de term 'godverlaten fatsoen' begrijp ik niet. Als je ouders je opgevoed hebben met fatsoensregels (zoals het je handen thuis houden voor de jongens en de bovenste knoopjes niet allemaal los maken) en je geeft dit weer door aan je kinderen zie ik niet in waar daar 'godverlaten' aan is.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer18 jan. 2022 - 16:13

Ik denk, Frans, dat hier kleinburgerlijk fatsoen is bedoeld, een ietwat negatieve deugd dus, maar misschien niet zo voor iedereen. Godverlaten stamt natuurlijk uit de tijd dat men voor God nog het grootst mogelijk respect had. Een Godverlaten oord, plek dus waar niets te belevn valt, niets goeds, maar ook niets slechts. Godverlaten fatsoen is literaire vrijheid vd auteur.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 jan. 2022 - 14:17

@Den Boer Ik dacht dat een godverlaten oord de betekenis heeft: het is daar zo vreselijk, zelfs God wil er niet zijn. Maar de tekst van HvdH gaat me kennelijk boven de pet. Waarschijnlijk ben ik een kind van kleinburgers of ben ik hetzelf. Ik zit er niet mee.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout17 jan. 2022 - 19:54

In de showbizz zijn verlokkingen des vlezes omgekeerd evenredig aan het uitschijnen van een deugdzaam imago teneinde publiek te trekken voor banaal volksamusement.

EUpiet
EUpiet17 jan. 2022 - 19:07

Ik heb er nog nooit naar gekeken zoals ik nooit naar programma's met dergelijke inhoud kijk. Of dat nu bij de NPO of bij de commerciëlen is. Dus men zoekt, bakt of zingt maar een end weg. Op een onbewoond eiland met een mol erbij. Veel plezier er maar mee. De lieden die meewerken aan dit soort vermaak en die zich kunnen wentelen in de status van BNer zeggen me niets. Dus deze ophef die ik zijdelings meekrijg kan me dan ook niet echt boeien. Mocht er sprake zijn van een opzettelijk verkeerd gebruikte machtsverhouding dan dienen de lieden die zich daaraan bezondigd hebben op staande voet te krijgen en ze dienen zich te verantwoorden. Verder gaan we maar weer verder met ons leven.

PVDB2
PVDB217 jan. 2022 - 17:55

Het heeft wel raakvlakken met de film Don't loop up. De nieuwe song van een bekende zangeres en haar liefdesleven is belangrijk nieuws dan de komeet inslag die iedereen zal doden. De anchors willen het oergezellig houden en maken er grappen over. Er is verleiding, seksueel gedrag. Geen negativiteit, het om de kijkcijfers, de kijker wil amusement. Overbetaalde anchors, kijkers die meer op het uiterlijk letten van een wetenschappers dan de boodschap die ze brengen. Vertel je waarheid dan word je gestraft, door de grote jongens. Je baan verliezen, als leugenaar of verrader aangekeken. Zie klokkenluiders. Het is commerciële tv; platvloers makkelijk toegankelijk vermaak. Geheimhoudingscontracten, doorgestoken kaarten. De kijker moet in de bubble blijven die de show creëert. Nu is dit lang niet het ergste programma, maar je hebt er al zoveel gehad en gezien, dan houdt na een tijd wel op. Allerlei BN's die een geweldige dag beleven, Linda de Mol die alles bij elkaar lacht... Waar macht is, is invloed. Het gaat erom niet wat je vaak kan, maar wie je allemaal kent. Ze kunnen je carrière maken of breken. Vaak moet er een zijn die uiteindelijk de media opzoekt waarna er meer volgen. Dat heeft Harvey Weinstein ook eindelijk ervaren. Voor medewerkers net zo moeilijker. Een soort omerta. Wie die breekt kan zijn baan verliezen en het vaak wel schudden. Beschuldigen is makkelijk, bewijzen moelijker (tenzij er video of audio opnames zijn). Het gaat erom wie je gelooft: Jimmy Saville was een geliefd en gerespecteerd man in UK maar misbruikte honderden kinderen. Bill Cosby drogeerde vrouwen. Het is goed dat iets dergelijks naar buiten komt en een programma dit (hopelijk) kan laten zien. En dat het onderzocht wordt. Vaak hebt je dan dat de slager zijn eigen vlees keurt en verassend er (te) weinig is gebeurt. And the show goes on...

Martinel
Martinel17 jan. 2022 - 16:47

Mijn hemel, de wereld staat in brand, crisis na crisis, rechtsstatelijk is dit land een corrupte bende geworden, maar alle nieuwszenders en kranten hebben het over de Molletjes. En Linda is in een nachtmerrie beland. Alle blonde Gooise vrouwen troosten haar. Pfffff, iedere dag gaan weet ik hoeveel mensen uit elkaar, zijn er slachtoffers van intimidatie waarvan alle aangiftes op de plank blijven liggen...,gaan er mensen dood die nooit enige publiciteit krijgen. Maar Linda en de de Molletjes.., wat een land. De programma's zijn al niet om aan te zien/horen en nu ook nog eens overal commotie tot aan Kamervragen aan toe...(mevr. Werner van CDA, die van wat was het ook weer...) De nieuwe bestuurscultuur? Is dit de nieuwe pers? Laat de de Molletjes hun eigen shit maar opruimen.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jan. 2022 - 1:10

Ja, since de socials is Prive overal.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jan. 2022 - 15:32

[Heel Holland verlekkert zich aan wat The Voice of Holland er van bakt.] Deze briljante zin zegt alles - de rest was overbodig Han

2 Reacties
Martinel
Martinel17 jan. 2022 - 17:04

Maar mensen laten we de Molletjes hun privé sores zelf uitvechten, laten de Borsato's hun eigen wanprestaties privé oplossen, laten de Alib's hun shit thuis maar uitvechten, maar laat de bevolking met rust met dit soort zooi. En laat de slachtoffers van BN-ers eens en voor altijd duidelijk zijn, dat zij in dit soort bullshitprogramma's altijd gebruikt worden. Want het draait alleen om geld verdienen over de hoofden van...en laat dit land BN-er vrij worden. Ze zitten overal! Een grote bek en je bent een BN-er. Laat die talkshows verdwijnen. Daar zitten ze dag in dag uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 7:35

Binnenkort een special op Nieuwzuur over de laatste Onbekende Nederlander .

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 jan. 2022 - 14:07

Eerlijk gezegd, ik heb dit programma nog nooit gezien, zomin als bijna alle andere programma's van de commercielen, moet ik bekennen. Toch ben ik heel erg verbaasd over de opschudding die deze beschreven affaire met zich mee brengt. Onder een steen geleefd? Het is verklaarbaar (spraakmakend nieuws) dat er ook op Joop enige aandacht aan wordt besteed. Ik krijg wel het gevoel dat met name de media die leven van en voor dit soort stompzinnig entertainment het al heel vunzige vuurtje met sadistisch genoegen nog vuiler proberen te maken: kijk- en leescijfers, zo... interessant. En dit gedoe, daarover is het oordeel aan de rechter, mochten aangiften worden gedaan. En dan pas oordelen lijkt me, zonder meteen te wijzen naar die echtgenoot van die zuster van die miljardair die leeft bij de gratie van schunnig volksvermaak, al heeft die zwager van hem al min of meer bekend. Belangrijker nog lijkt me dat goed, onafhankelijk, onderzocht wordt wie eventueel al dat wegmoffelen uit de openbaarheid van de strafbare feiten (jarenlang?) op zijn of haar geweten heeft, en, natuurlijk, of dit allemaal op zichzelf staat of dat het tamelijk gangbaar is in bepaalde kringen? Dat laatste acht ik zeer voorspelbaar.

Bernie2
Bernie217 jan. 2022 - 14:05

Het was destijds al ronduit gênant dat Anouk -Nederlands beste zangeres- zich destijds verlaagde en afzakte naar de dampende riolen van het De Mol imperium om er wat bij te schnabbelen. Een plek voor b-categorie artiesten waar échte zangers nog niet dood gevonden willen worden. Er blijkt bij John dus een 'grab them by the pussy' cultuur te heersen, compleet met een doofpottende RTL. Jammer voor de wannabe zangers (v/m) die qua worsten en gouden hoorns de rode lopers al uitgerold zagen liggen. Rietveld en mogelijk Ali B, hmm. Staat de ladder wel diep genoeg in het kolkende riool? Intussen lijkt De Mol's zusje Linda uitgeleuterd met Rietman: hij kan wel gaan. Ugh.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jan. 2022 - 15:33

Wat ergerde ik me vroeger toch aan die Anouk op de radio - vreselijk! Past heel goed bij zo'n programma.

FromValue
FromValue17 jan. 2022 - 13:51

Heel wat jaren in 't Gooi rondgelopen. Dit is even verbazingwekkend als SGP stemmers op Urk.

Rick Hofland
Rick Hofland17 jan. 2022 - 12:34

Sport, theater, film en TV zijn allemaal sectoren waarbij helden verering plaatsvindt en waar een sfeer bestaat dat als je hogerop wil komen je niet al te moeilijk moet doen over grensoverschrijdend gedrag van hen die aan de top staan in die sector en carrières letterlijk kunnen maken en breken. Soms betreft is grensoverschrijdende gedrag met seks te maken te hebben, maar veel vaker is dat gedrag op heel veel andere vlakken terug te zien en wordt het eigenlijk stilzwijgend door iedereen als normaal gezien, iets wat “nou eenmaal” zo is in die sector. Iedereen die werkzaam was bij The Voice (dus ook Annouk) heeft jaren lang de ogen gesloten voor grensoverschrijdend gedrag op de productie vloer, of is er zelf blind voor geweest, misschien soms ook wel omdat ze zelf op handen gedragen worden en van zichzelf niet eens meer door hebben wat hun eigen houding naar anderen zin die lager in de pikorde staan. En wat de familie de Mol betreft en dan met name de “pater familias”, die heeft in Hilversum zelf ook een naam van hoe om te gaan met iedereen die voor hem werkt en geeft daarmee zelf al heel lang het (goede/foute) voorbeeld. Het is triest, maar zo lang de helden verering blijft bestaan zullen misstanden in die beroepsgroepen blijven bestaan.

Backtobasics
Backtobasics17 jan. 2022 - 12:33

Ik zie hier best veel overeenkomsten met " The Morning Show" .

korheiden2
korheiden217 jan. 2022 - 12:04

The Voice of Holland beheerst het nieuws. Niet de situatie in de Oekraïne, de toenemende aanhang van Trump, de stijgende energieprijzen of zoiets. Nee, TVOH.. Jaren geleden zei Anouk zelf bij Twan Huys : 'als er geneukt moet worden, dan wordt er geneukt', vonden de meeste aanwezigen toch stoer gezegd van deze Haagse rockchick die een voorkeur schijnt te hebben voor groot geschapen mannen. Toen Constantinopel viel waren de meeste inwoners vooral bezig met de uitslag van de paardenraces. Daaraan moest ik ineens denken.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head17 jan. 2022 - 13:20

@korhelden Je bent een topper, één van de weinigen hier die de nuance in het oog houd. Deze week zullen we waarschijnlijk ook nog een hoop gekrakeel om het AOW debat krijgen, nog een stuk rood vlees in de Publieke Arena, ter vermaak, en daarmee ter afleiding, van waar het werkelijk om gaat. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zag afgelopen week nog IMF puppet Arnot Boot heel gewichtig een paar gepensioneerden de les lezen in het programma Scheefgroei (aflevering Pensioen), die toch een hele legitieme vraag stelden over de pan uit reizende inkomsten van het ABP pensioen, waar ze niks van terug zagen. Jeroen Pauw prees de IMF Professor na zijn bluf ballade, en ik dacht "what the fuck", de Telegraaf financiele specialist Martin Visser, was nog het meest links, how can.

Hanns2
Hanns217 jan. 2022 - 11:14

Goed geschreven. Menselijke nabijheid is een verdacht artikel geworden, ook daar waar die zich boven de navel bevindt. Ook als er geen lichaamssappen in het geding zijn blinkt men vaak uit in 'verbal abuse'. Voor programma's zoals First Dates zie ik een roemloos einde in het verschiet.

wittecisnoot
wittecisnoot17 jan. 2022 - 11:05

Zo af en toe ben ik het helemaal met Han eens. Dat virtue-signaling is totaal iets anders dan het beschermen en genoegdoening aan de slachtoffers of het aanpakken van de daders. Gerechtigheid is geen spectaculaire show over een spectaculaire show.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -17 jan. 2022 - 11:03

is er dan niets geleerd van het lopen op dun ijs vanwege de toestanden in US bij film en media in afgelopen decennium ? voorstel: alle sponsoren hebben een clausule in contract dat bij overtreding van MVO (en daar hoort respect voor anderen ook bij) het sponsorbedrag met terugwerkende kracht terugbetaald wordt.

Sarajlija
Sarajlija17 jan. 2022 - 10:01

Het gaat niet om wit voetje te halen Han. Jij begrijpt een belangrijke ding niet. De tijden zijn veranderd en machtstorrens worden weg geblazen en dat is volkomen terecht. Laat ik dat voor jou omdtaaien: Waarom wordt het programma niet meer uitgezonden? Waarom komt Rietbergen nu pas met zijn verklaring? Ik vind de timming verassend en jij?

7 Reacties
Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 11:37

@sataijlja Waarom zou rietbergen eerder met een verklaring komen? Zijn opdrachtgever wist er kennelijk van en zijn partner zelfs ook. De mensen die een klacht hebben ingediend bij zijn werkgever zijn gehoord. Waarom is hij jou verantwoording schuldig?

Sarajlija
Sarajlija17 jan. 2022 - 12:58

Ik wist niet wie hij is tot afgelopen zaterdag en geloof mij, ik heb ook hem niet gemist. Jouw vraag slaat nergens op. Omdat BOOS donderdag online komt gaan zij bewegen en naar buiten treden. Misschien vind jij dat normaal, ik vind dat lachwekkend. Als hij en de rest onschuldig is en niks fout deden dan zenden zij elke vrijdagavond weer toch? Rug recht houden en doorgaan. Waarom doen zij dat niet?

Sonic2
Sonic217 jan. 2022 - 13:30

Rietbergen komt pas met zijn verklaring als het water hem over de lippen staat. En de problemen voor hem helemaal niet meer te hanteren zijn. Je doet pas afstand van je functie als het echt onhoudbaar is. Voor de rest helemaal met je eens. De essentie van Metoo is prima. Vooral mannen die hard worden aangepakt omdat ze van hun machtspositie misbruik maken. Het moet niet doorslaan naar mannen haat of toestanden die je nu met Humberto Tan ziet. Dat gaat nergens meer over.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 16:40

@saraijja Er spelen kennelijk twee zaken: 1. Een lopend justitieel onderzoek nav een aangifte. 2. Een ongepaste affaire op de werkvloer 5 jaar geleden die destijds al is afgehandeld. Als het daar bij blijft is er geen enkele journalistieke reden om de uitzending van #boos uit te zenden. Het naar buiten brengen is dan dus sensatie zucht, dient geen maatschappelijk doel en is enkel beschadigend. Het publiek heeft niets te maken met een privé zaak of een lopend strafrechtelijk onderzoek. Niet bij een onderzoek naar u noch naar een bn ‘er

Sarajlija
Sarajlija17 jan. 2022 - 18:17

@ Jozias, Ik wacht op BOOS om mijn mening te vormen en loop niet op zaken vooruit als jij. In tussentijd is Linda de Mol weer vrijgezel en heeft haar werkzaamheden stil gelegd. Ik ga niet speculeren maar vind heel sneu wat haar nu overkomt. Eerlijk gezegd ik snap niet wat jij wil zeggen met jouw reacties.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 20:44

@sarIjlja Het punt is dat als het gaat om een justitieel onderzoek of een interne klachtenprocedure dat dat iets is wat niet in het publieke debat, roddelrubrieken of #boos uitzendingen thuis hoort. De relatie perikelen van Linda de mol daar heeft u en ik niets mee te maken. Deze Jan moet zich verantwoorden naar eventuele benadeelden, zijn gezin en naar zijn werkgever. U en ik is hij geen informatie of verantwoording schuldig. Ali b moet zich verantwoorden naar eventuele benadeelden, zijn gezin en justitie.

Sarajlija
Sarajlija18 jan. 2022 - 11:32

@ Jozias, Wat wil jij eigenlijk zeggen? Zulke BN ers die alles posten en met ons delen en over alles mening hebben moeten wij nu sparen. Zoals ik schreef, ik wacht op BOOS.

frankie48
frankie4817 jan. 2022 - 9:32

Ja in 2016 werd het schijnbaar door de verantwoordelijke nog niet echt serieus genomen, als nu pas naar buiten moet gaan komen dat toen al een gesprek over seksueel overschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden, en nog wel met de gene die nu direct het boetekleed heeft aangetrokken. Dus de conclusie dat het maar goed is dat het hele MeToo gebeuren uit Amerika ook naar hier is komen overwaaien, die is gerechtvaardigd, omdat het anders door leidinggevende om heel uiteenlopende redenen met de mantel der liefde bedekt blijft worden, maar nooit zoals keer op keer blijkt om het slachtoffer het geoorloofde vendetta gevoel te gaan geven.

5 Reacties
Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 10:11

@frankie Kennelijk is er destijds wel ingegrepen. Op basis van de berichtgeving blijkt dat diegene er destijds op is aangesproken en heeft hij zijn gedrag aangepast. Er lijkt in die casus ook geen sprake te zijn van machtsverhoudingen of strafbare feiten. Wat zou er dan moeten gebeuren? Iedereen altijd ontslaan als er binnen een bedrijf een affaire is op de werkvloer? En waarom zou je een berisping naar buiten moeten brengen? Waarom heeft iemand buiten de direct betrokkenen daar ook maar iets mee te maken? Binnen een bedrijf is een berisping een disciplinaire maatregel en als dat effectief is waarom dan naar een zwaarder middel grijpen?

frankie48
frankie4817 jan. 2022 - 13:57

Beste Jozias, Ik weet niet wat ik u moet gaan uitleggen als uzelf al niet kunt begrijpen dat hier draait om een kwestie van afhankelijkheid, en dat daar bewust misbruik van gemaakt gaat of kan gaan worden. Daar zijn niet voor niks protocollen en richtlijnen voor opgesteld, en als werkgever is het jouw taak en zeker als er al een incident op jouw werkvloer heeft plaatsgevonden, om iedereen duidelijk te informeren en bij grensoverschrijdend gedrag daar duidelijke consequenties voor de dader aan gaan lopen verbinden, en altijd aangifte te gaan doen van een mogelijk strafbaar feit zodat het slachtoffer zich altijd gesteund voelt.

frankie48
frankie4817 jan. 2022 - 13:58

https://www.om.nl/onderwerpen/zeden-en-seksueel-misbruik#:~:text=Seksueel%20grensoverschrijdend%20gedrag%20is%20een,gedrag%2C%20noemen%20we%20een%20zedendelict.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 16:35

@frankie Anders dan bij Ali b in de rol van coach is er geen afhankelijkheidsrelatie als het hier gaat om een musicus. Je zegt aangifte doen, maar zoals de website van het OM al aangeeft, niet elk gedrag is strafbaar. Het lijkt me goed dat betrokkenen disciplinair worden aangepakt en dat dat niet in de openbaarheid wordt gebracht. Het is bij geen enkel bedrijf gebruikelijk om disciplinaire tegen een medewerker in de openbaarheid te brengen.

frankie48
frankie4817 jan. 2022 - 21:40

Beste Jozias, Net wat ik al zei, als je het niet kunt begrijpen, dan kan ik daar niets aan veranderen.

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 9:30

Weer vergeet U de belangrijkste slachtoffers. Die miljoenen mensen die die avond niets meer te doen hebben. Wat moeten die in vredesnaam? En dan op hun werk de volgende ochtend ook niks meer om over te praten. Nog maar een serietje op Netflix er bij uit armoe en bij de koffieautomaat over Rutte klagen. Het wordt er niet leuker op ;-)

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jan. 2022 - 10:28

er zijn tig van die programma's

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 10:39

« er zijn tig van die programma’s« ……pffff, gelukkig!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2022 - 12:20

Juppe Elk nadeel heeft zijn voordeel! En dat in meer dan een opzicht!

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 14:12

Geen enkele aflevering gezien geloof ik. Netflix ook steeds minder.

Backtobasics
Backtobasics17 jan. 2022 - 9:17

Hypocrisie is inderdaad het woord van deze tijd, en betekenisvolle woorden die je niet meer hoort moet je soms weer in ere herstellen...................om mensen weer even wakker te schudden. Angst cultuur en hypocrisie zijn elkaars vrienden. En "misbruik"( op sexueel of sociaal vlak) is vaak een uitvloeisel van deze innige vriendschap. Kijk maar naar bepaalde religieuze groeperingen, bedrijven of samenlevingen waar angst wordt gebruikt als belangerijke drijfveer .

tempest
tempest17 jan. 2022 - 8:55

Erg leuk verwoord! Je legt de vinger precies op de zere plek. Maar ja, media gaat tegenwoordig alleen maar om de volksgunst te behalen. En met social media gaat dat sneller dan ooit en kan je het minstens zo snel weer kwijt raken. Uiteraard is het hypocriete verontwaardiging, maar deze BN-ers en bedrijven kunnen ook niet anders, anders gaat hun imago eraan en zijn ze geen BN-er meer.

MartPos
MartPos17 jan. 2022 - 8:30

Geachte heer van der Horst, Wat u hier doet is precies waar u iedereen van beschuldigd. Een graantje meepikken van The Voice hipe zonder er wezenlijk een nieuw feit of inzicht aan toe te voegen. Dit heeft met een oprecht opiniestuk niets te maken.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 12:04

Mart En hoe pikt 'heer Van der Horst" dan precies een graantje mee? Waarom is dit geen "opniniestuk"?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2022 - 17:54

Zandb Dat zegt hij helemaal niet!

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 13:00

Minoes Een niet oprecht opiniestuk is in mijn ogen geen opiniestuk. En het zal mij een zorg wezen, als u daar anders over denkt. Maar voor uw gemoedstoestand wil ik echt wel vragen: "Waarom is dit geen oprecht opiniestuk"? Antwoord krijg ik waarschijnlijk toch niet. Maar dat zal u dan waarschijnlijk weer een zorg wezen. Want mensen die "zomaar" iets beweren, die genieten bij u de voorkeur boven mensen die dan graag willen weten hoe iemand tot bepaalde beweringen komt. En al helemaal als ik daar om vraag natuurlijk, dan doen rede, verstand en logica er al helemaal niet meer toe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 13:48

Zandb Hij zegt niet dat het geen opiniestuk is..

Eid
Eid17 jan. 2022 - 8:11

Mooie column Han, menigeen dacht t zelfde bij al die verklaarde "nooit geweten", en dan denk je" waarsch ook nooit aan meegedaan?" Tipje: Kijk uit met het woord 'opwerken'... :-)

1 Reactie
lmgikke
lmgikke17 jan. 2022 - 11:29

kijk de film Alles is Liefde maar eens terug. Dan kan niemand met droge ogen beweren dat tie het 'nooit geweten' heeft.