Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

The Voice of Darwin: de biologie achter jacht op seks

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
1442 keer bekeken
  •  
3276110349_d728b35488_h

© cc-foto: bass nroll

Uit onderzoek blijkt dat mannen die niet zo aantrekkelijk zijn vaak minder gevoelig zijn voor de signalen van vrouwen dat ze het contact niet gewenst vinden en dat hoe vaker ze afgewezen worden des te hardnekkiger en vol zelfvertrouwen ze zich laten gelden
De chemistry tussen vrouwen en mannen op het gebied van seksualiteit is de afgelopen week in de aandacht geweest. Misschien kan ik er nog een kleinigheid aan toevoegen.
Er zijn twee belangrijke drijfveren voor levende wezens. De eerste betreft het dagelijks voedsel. De tweede gaat om voortplanting: de noodzaak om uitsterven te voorkomen en dus nieuwe generaties te produceren. De man is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om zijn sperma ergens te deponeren en de vrouw is steeds aan het kijken welke man haar vruchtbaar zaad kan leveren.
Zou seks niet prettig zijn om te doen, dan zou geen mens erover denken om alle moeite te nemen om een partner te vinden en daar zo snel mogelijk mee in bed te geraken. Het kost namelijk een hoop inspanning, tijd en geld voor het zover is. Gelukkig beseffen we dat meestal niet en wordt alles zonder dat we het altijd doorhebben automatisch geregeld.
We denken dat we kiezen, maar we worden door onze natuur gestuurd tot seksueel gedrag. Juist in het unieke van de partnerkeuze, bij het verliefd worden op die ene bijzondere mens die ons aanvult, is het voor velen onvoorstelbaar dat dat ook gebaseerd is op een algoritme in ons menselijk gedrag en op hormonen en de neurotransmitters van ons zenuwstelsel.
De afgelopen week stond in het teken van ontspoord seksueel gedrag en dagenlang zag ik berichten langs komen. Behalve bij de stelling ‘nee, daar zijn vrouwen niet voor verantwoordelijk’ kon ik weinig likes plaatsen. Mannen zijn verantwoordelijk voor grensoverschrijdend seksueel gedrag, maar het begint ermee onze zonen goed op te voeden. En onze dochters ook: herken de geur van wie niet deugt.
De natuur werkt als volgt: een man produceert gedurende zijn leven miljarden spermacellen. Een vrouw heeft tussen haar dertiende en vijfenvijftigste gemiddeld één eicel per maand paraat. Dat zorgt voor verschillende uitgangspunten. Er is sperma genoeg, dus kunnen mannen het zich veroorloven om er onzorgvuldig mee om te gaan.
Eicellen zijn daarentegen beperkt en dus kostbaar. Daar moet je verstandig mee omgaan. De belangen van mannen die hun spermacellen moeten verspreiden en die van vrouwen die voor hun eicel het beste sperma nodig hebben, zijn dus niet dezelfde.
De evolutie heeft gezorgd dat we snel en effectief een goede spermadonor of een goede drager van het nakomelingschap kunnen spotten. Het hoeft in principe niet al te veel denkwerk te vereisen want we varen daarbij op onze intuïtie. Snelle bevrediging is niet zo moeilijk te vinden, maar een grondige afweging van een geschikt partnerschap is er niet gemakkelijker op geworden. Er is geen tijd voor het afnemen van een uitgebreide vragenlijst als je een ruimte binnenloopt en je moet snel en effectief beoordelen wie potentieel het beste sperma voor jouw eicel levert.
Onderzoek ( Archives of Sexual Behavior , maart 2009) vertelt ons dat als een jongen langer dan 8,2 seconden naar een meisje kijkt, hij zich tot haar aangetrokken voelt. Als dat niet het geval is, dan kijkt hij maar 4 seconden en gaat zijn blik weer verder. Hij is een jager en snel. Bij vrouwen maakt de blik niets uit. Naar aantrekkelijke mensen kijken ze even lang als naar mensen die hen niet aantrekken.
Onderzoek door medewerkers van de Vrije Universiteit in Amsterdam (juli 2010) laat zien dat als mannen een mooie vrouw ontmoeten, zijn hersenen automatisch actief worden. Dat kon zichtbaar worden gemaakt met behulp van een eeg-machine die activiteit in de hersenen registreert. Bij een ander onderzoek moesten vrouwen door op een knop te drukken aangeven als ze het gevoel hadden dat de blik van een man, – een uiting van zijn interesse – op een foto die zo gemanipuleerd was dat de man mannelijker leek, op hen gericht was en ze bleken daar zeer bedreven in. ( Psychological Science , juli 2010).
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met lippenstift een interessantere eerste indruk maken op mannen dan vrouwen zonder. Lippenstift maakt de lippen wat voller en laat een glimlach beter tot zijn recht komen. Symmetrie van het gezicht is van groot belang, want asymmetrie betekent mogelijk minder gezondheid en daar selecteert de vrouw op, zonder dat ze het doorheeft.
Mannen zagen voor een onderzoek de foto’s van de achterzijde van vrouwen en het beloningscentrum in de hersenen werd actiever bij het zien van een zandloperfiguur en er blijkt zelfs een exacte verhouding te zijn die het meest aantrekkelijk wordt gevonden. Dat beloningscentrum is overigens hetzelfde centrum dat de neurotransmitter dopamine produceert bij voor de mens gunstig gedrag en voor een gevoel van beloning zorgt. Dopamine is niet voor niets in verband gebracht met verslaving aan alcohol of drugs, maar ook met gokverslaving en seksverslaving. Interessant genoeg geldt die voorkeur voor mannen in de hele wereld, van Kameroen tot Engeland, van Duitsland tot China.
Na deze quickscan om vast te stellen wie een geschikte partner is, moet er natuurlijk ook wel iets gebeuren. Er moet toenadering worden gezocht. Ook dat wordt door ons zenuwstelsel in gang gezet. De aanwezigheid van een aantrekkelijke vrouw zorgt voor meer cortisol, oftewel het stresshormoon. Als mannen vijf minuten lang zitten te puzzelen in aanwezigheid van twee onbekenden, een man en een mooie vrouw, en een van de twee vertrekt, dan zal de hoeveelheid cortisol bij de puzzelende man ineens omhoog vliegen zodra de andere man de ruimte verlaat en de eerste met de vrouw alleen zit. Dat gebeurt niet als de vrouw vertrekt. De hersenen gaan in die omstandigheden anders werken.
Als mannen naar langsflitsende foto’s van huishoudelijke artikelen, maar ook van luxe horloges, Maserati’s en andere luxe goederen kijken en de onderzoekster draagt nette jeans of een trainingspak, dan onthouden ze vooral de huishoudelijke artikelen. Maar als de assistente een minirok aan heeft, dan kunnen ze achteraf vooral de luxe artikelen opnoemen ( Journal of Experimental Social Psychology , oktober 2010). De man wordt blijkbaar avontuurlijk en een beetje competitief. Of juist een cliché.
Een blik en een wakker geschud zenuwstelsel zijn echter nog steeds onvoldoende. Er is meer nodig, want hij moet wel in beweging komen. Wat kan de vrouw doen om de man in beweging te krijgen? Mensen gaan ervan uit dat daar maar weinig voor nodig is. Het lijkt erop dat mannen altijd wel willen. Toch dringen mannen ook weer niet zo hevig aan, omdat ze een groot ego hebben en niet graag een blauwtje willen lopen. Daarom is een signaal voordat ze ‘erop afgaan’ erg gewenst.
Uit een onderzoek gepubliceerd in Perceptual and Motor Skills (december 1985) blijkt dat van alle signalen die vrouwen afgeven om hun interesse aan passerende mannen duidelijk te maken de glimlach het beste is. Hoewel mannen menen jagertjes te zijn, hun mannetje denken te staan en op vrijerspad een hoge dunk van zichzelf hebben, is er heel wat aanmoediging nodig voor ze doorhebben dat ze een kans maken, en dan moet dat nog het liefst op verschillende manieren gebeuren en vaker dan je zou vermoeden. Een paar keer aankijken is onvoldoende. Succes werd in het onderzoek vastgesteld als een toenaderingspoging door de man zich binnen tien minuten voltrok. Oogcontact alleen heeft een succespercentage van 20 procent. Voor echt resultaat moet het aankijken vergezeld gaan van een glimlach, want dan gaat de kans dat hij op haar afstapt naar 60 procent.
Aantrekkelijkheid is niet los te zien van geur, en ook dat blijkt weer verklaarbaar vanuit het perspectief van gezondheid. De geurstoffen waarom het gaat, worden ‘feromonen’ genoemd. Bij dieren zijn deze hormoonachtige stoffen al lange tijd bekend.
Aantrekkelijkheid van de geur van de potentiële partner blijkt wederzijds. Zo blijken mannen vooral op de geur van vrouwen die ovuleren te vallen en die dus op dat moment maximaal vruchtbaar zijn. Mannen werden T-shirts voorgehouden die in drie nachten van de vrouwelijke cyclus waren gedragen. Welke vonden ze het prettigst ruiken? Het blijkt dat mannen het T-shirt dat tijdens de ovulatie gedragen werd het meest waardeerden, meer dan het shirt dat tijdens de menstruatie werd gedragen en ook meer dan een schoon T-shirt uit de kast. Dat komt overeen met de bevindingen van psycholoog Geoffrey Miller van de University of New Mexico. Hij onderzocht hoeveel fooi mannen aan lapdancers geven in de verschillende fasen van de maand ( Evolution and Human Behavior , november 2007). Tijdens hun menstruatie verdienen lapdancers gemiddeld 24 euro per uur aan fooien en als ze niet menstrueren gemiddeld 35,25 euro. Als ze echter ovuleren en zo vruchtbaar zijn als maar kan, stijgt de fooi naar gemiddeld 49,50 euro per uur. Ook de foto’s van vrouwen die tijdens de vruchtbare periode genomen werden vinden mannen aantrekkelijker.
Andersom blijkt dat mannelijk zweet ook aantrekkelijk is voor vrouwen, vooral als er veel androstadienon – een afbraakproduct van testosteron – in zit. Als vrouwen tijdens een afspraakje dat androstadienon onder de neus kregen, bleken ze na afloop de mannen aantrekkelijk te hebben gevonden. Vooral jonge vruchtbare vrouwen vinden dat.
Ook de stem bepaalt mee of mensen iemand aantrekkelijk vinden. Een lage stem bij mannen is zeer in trek bij vrouwen, want dat maakt ‘mannelijk’ en een man met een diepe stem zal het nageslacht goed weten te beschermen. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen worden aangetrokken door mannen die rood dragen ( Journal of Experimental Psychology , augustus 2010). De kleur rood wordt met macht geassocieerd en ook bavianen en mandrilapen hebben iets met rood. Ze showen hun enorm rood achterwerk om een partner te lokken. Dat vrouwen op de kleur rood vallen, werd aangetoond in een onderzoek waarin dezelfde mannen zowel in rood als in een andere kleur kleding langskwamen. In de rode varianten werden ze gemiddeld aantrekkelijker gevonden. Deze voorkeur gold voor vrouwen in Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en China.
De verliefde man probeert op allerlei manieren de vrouw van zijn keuze te imponeren. De waarde van de cadeaus die hij haar schenkt is belangrijk, zodat ze begrijpt dat hij haar financieel kan onderhouden. Hij voert het hoogste woord, zodat de vrouw ziet dat hij een plaats boven in de maatschappelijke hiërarchie inneemt.
Als de vlam in de pan slaat en de vonken vliegen ervan af, dan spreken we van liefde en soms zelfs van ‘echte liefde’, alsof we willen benadrukken dat dit het beste is wat je je voor kunt stellen. De ander is maar steeds in je gedachten en je wilt alles over hem of haar weten. Je wilt ook alles aan de ander vertellen en je raakt van slag door zijn of haar aanraking. Het liefst zou je steeds in zijn of haar nabijheid zijn en je zoekt voortdurend naar signalen van waardering.
Ons bloed zit op dat moment vol nerve growth factor (ngf), een stof die zorgt voor de groei van zenuwweefsel. Bij verliefde mensen blijkt er een dubbele hoeveelheid ngf in het bloed te zitten. Na ongeveer een jaar zit er weer evenveel ngf in het bloed als bij mensen die niet verliefd zijn of bij mensen die al heel lang bij elkaar wonen. Het is niet zo duidelijk of ngf zorgt voor de band die tussen verliefde mensen ontstaat. Als het een rol speelt, dan is het waarschijnlijk vooral bij de reorganisatie van de hersenen, zodat als het jaar voorbij is het zenuwstelsel meer op iemand anders gericht is dan op jezelf.
De dopamine giert ook door je hoofd als je verliefd bent; vasopressine, oxytocine en adrenaline komen erbij. Het is een natural high en verslavend en dat zorgt voor een volledige herorganisatie van je zenuwstelsel ( Journal of Sexual Medicine , november 2010). De liefde activeert verschillende delen van de hersenen, waaronder het vermogen tot verbeelding en het denken in metaforen. Onderzoek laat zien dat we op slag een ander worden.
Onderzoek laat ook zien dat verliefdheid hetzelfde effect heeft als gebruik van cocaïne of het eten van veel chocolade. Verliefde mensen kunnen daarom ook aan niets anders meer denken dan aan die ander. Verantwoordelijk voor deze gevoelens is onder andere het hormoon oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd. Dat hormoon verandert het verhaal van onze gevoelens. Er bestaat geen betere methode om over een oude liefde heen te komen dan een nieuwe verliefdheid. Het hormoon komt ook vrij gedurende seksuele gemeenschap en tijdens de zwangerschap.
Dit is een kort overzicht van wat er bij seksuele toenadering of afwijzing bij mannen en vrouwen in hun hoofd gebeurt, een algoritme dat vanzelf verloopt maar dat we ervaren als eigen keuzes. Al eeuwenlang gaat het zo, maar wat veranderd is, dat is de omgeving waarin het gebeurt. En onze omgeving is de laatste vijfentwintig jaar sterk geërotiseerd en de beelden, logo’s en producten daarvan geglobaliseerd. De muziek van nu heeft liedjes zoals ‘Een beetje is iedereen wel eens dat weet je’ verdreven. Daar win je geen songfestival mee. De vrijheid van internetclips heeft voor interesse naar alle aspecten van seks gezorgd en die is voor iedereen toegankelijk, ook al ben je een jongetje van tien. De vanzelfsprekendheid dat seksualiteit een vrije keus is, maar dat die vrije keuze repercussies heeft voor anderen, is ongemakkelijk.
Natuurlijk hoeven vrouwen de grenzen van de metoo-pandemie niet te bewaken. Dat moeten we met zijn allen doen. En natuurlijk moeten er in elk bedrijf regels komen die voor veilig contact tussen verschillende genders zorgen, maar dan moeten we met zijn allen wel goed opgevoed worden in seks anno 2022 en dat kan niet met porno of de soft porn die in de commercials van allerlei producten wordt ingezet voor de verkoop van bijna alles.
Uit onderzoek blijkt dat mannen die niet zo aantrekkelijk zijn vaak minder gevoelig zijn voor de signalen van vrouwen dat ze het contact niet gewenst vinden en dat hoe vaker ze afgewezen worden des te hardnekkiger en vol zelfvertrouwen ze zich laten gelden. Blind zijn ze. De onderzoekers veronderstellen dat het een mechanisme van de evolutie is om nog meer spermacellen te verspreiden, maar genoeg is genoeg. Ik ben bang dat blindheid voor de grenzen die vrouwen proberen aan te geven bij veel meer mannen voorkomt. Ze moeten nodig leren dat nee echt nee is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (56)

NielsKoopmans
NielsKoopmans26 jan. 2022 - 9:56

"Als dat niet het geval is, dan kijkt hij maar 4 seconden en gaat zijn blik weer verder. Hij is een jager en snel." Bedankt dat ik als verlegen jongen nu ook als 'snelle' jager wordt neergezet :')

dirk den boer
dirk den boer24 jan. 2022 - 14:45

Psychotherapeut Esther perel noemt in de nrc van dit weekend 3 vormen van "Liefde", de lust vorm, de verliefdheid en de vriendschappelijk, kalme liefde. Het is duidelijk dat bovenstaande over die eerste gaat, niet over de laatste en maar zeer ten dele over de tweede. En ik vermoed dat sexuele intimidatie en grensoverschrijding ( de dickpics) weer ergens anders onder te brengen zijn, tenminste, dat idee krijg ik na lezing van een ontboezeming van Joyce Roodnat, na vervelende ervaring tijdens interview met senior beroemd frans regisseur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2022 - 12:21

[Ze moeten nodig leren dat nee echt nee is.] Zolang er geen sprake is van JA is het NEE. Dat heeft niks met evolutionaire biologie te maken.

5 Reacties
Satya
Satya24 jan. 2022 - 14:47

Precies.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 16:15

Ja maar dat zeiden die meiden bij Ali en Jeroen dus niet. Die verstijfde en de keren dat er nee werd gezegd lieten ze bieden de dames gewoon gaan. Het zit hem er juist in dat ze steeds verder werden gedreven waardoor ze geen nee meer konden zeggen.

Satya
Satya24 jan. 2022 - 17:51

"Die verstijfde en de keren dat er nee werd gezegd lieten ze bieden de dames gewoon gaan." Lijkt een reactie die bij schrik past op een ja?

Jaco38
Jaco3824 jan. 2022 - 19:22

En zelfs als het een “ja” is van minderjarige meiden en/of bij een machtsverhouding zou het een “nee” moeten zijn voor iemand die ruim 30 jaar ouder is.

Zandb
Zandb25 jan. 2022 - 7:58

Jaco In de roos.

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm24 jan. 2022 - 8:08

En dan blijft het nog steeds zo dat je de lichamelijke aantrekkingskracht tot vrouwen met je ego kunt trotseren. Dat is namelijk menselijke beschaving.

8 Reacties
Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 11:54

Herman. Het artikel toont aan dat de 'beschaving' niet zo veel te vertellen heeft. Het meeste gaat blijkbaar volkomen onbewust. De beschaafde mens draait de zaken om en meent dat de natuurlijke drijfveer uitgeschakeld moet en kan worden.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 12:15

Ja en daar vatten vrouwen hem vaak dan weer niet in mijn beleving.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 12:17

@/zandb Ego tegen ego totdat er eentje toegeeft aan zijn onderbewuste?

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:05

Left Ook al worden we door de natuur gedreven, we zijn voor een groot deel de bestuurder van onze driften geworden. en in het belang van een samenleving die niet alleen voor de sterksten leefbaar is, hebben we regels opgesteld om de bruutheid van de natuur ietwat te reguleren. Daar gaat veel mis, helaas. Denk aan agressie, in dit verband. Maar we zullen of moeten accepteren dat wij de baas horen te zijn over onze driften of we laten de driften huishouden. U schijnt voor het laatste te kiezen wat in dit soort kwesties al snel gauw ten koste van vrouwen gaat. Dus nee, zeker geen ego tegen ego. Proberen te verwoorden waar alle partijen het best mee geholpen zijn. Het voorrecht mens en geen dier te zijn is geen voorrecht maar een vreselijk moeilijke opgave.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 17:47

@zandb Ik verwacht dan ook niet dat er achter het ego een instinctief beest schuilgaat zand maar een instinctief perfecte onafhankelijke geest.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2022 - 21:55

Een ego is nogal zelfzuchtig. Ik zou zeggen natuurlijke balans en gecultiveerde gebruiken en regels, waarin die aantrekkingskracht een plek of rol heeft. Met veel meer overgave dan 'trotseren' overigens, anders was er geen dansen, kussen, neuken, babies of trouwen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2022 - 22:01

"een instinctief perfecte onafhankelijke geest." Dat lijkt me een soort ondersteboven teleologie van absolutistische ideologie in tegenstrijd met de pheenomenen. Een soort primitief gnosticisme. Mensen worden gewoon imperfect geboren met wat mogenlijkheden en drijfveren, en wat hun geest genoemt word zit hem in de relaties met anderen en de buitenwereld, en hoe die de zelf ontwikkelen en de zelf laat maken en handellen.

Zandb
Zandb25 jan. 2022 - 8:04

Left Onze natuurlijke aandrang wordt bestuurd door onze geest, die niet kan onderscheiden of en wanneer de drang de baas is of en wanneer de geest. De geest tast noodzakelijk in het duister en is noch perfect, noch onafhankelijk.

Jaco38
Jaco3824 jan. 2022 - 7:26

Interessant om te lezen, maar hoe verhoudt zich dit tot een 50-jarige man die foto’s met z’n geslachtsdeel stuurt of ongepaste opmerkingen aan meiden die ruim 30 jaar jonger zijn?

11 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland24 jan. 2022 - 8:40

Het merendeel van de Dickpic verstuurder zijn jongeren van 17-19 jaar. Waarschijnlijk nog onervaren in de seksualiteit en met hormonen die hun oren uit komen bij wijze van spreken. Dat keurt het niet goed, maar misschien is het eerder het internet en sociale media wat hier ruimte voor biedt als oorzaak aan te wijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2022 - 11:28

zie de mechanismen die in het stuk van Vonk ook voorkomen: misperceptie/overschatting door mannen van de seksuele belangstelling van vrouwen voor hen. Niet noodzakelijk "biologisch" gemotiveerd. Hoe "machtiger" de man hoe groter het effect. De Noor Bendixen deed er onderzoek naar onder studenten en publiceerde er een artikel over in Evolutionaire Psychologie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402231/

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2022 - 11:57

The Cut vat het als volgt samen: “sexual misperception”; niet-geschoten altijd mis; exhibitionisme https://www.thecut.com/2017/02/a-unified-theory-of-why-men-send-dick-pics.html

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 12:02

Jaco Waarom doet de mens wat hij doet. Je hebt aan de ene kant de 'natuurlijke aandrang' en aan de andere kant allerlei manieren om daar gehoor en vorm aan te geven. Daar op is een onbegrijpelijk, onlogisch stelsel van waarden en normen van invloed. Wanneer bepaalde uitingsvormen 'als vanzelfsprekend' niet acceptabel zijn, is het makkelijk voorstelbaar dat dat die, door allerlei oorzaken gaan woekeren en in 'geheim' onderduiken.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 12:13

@/danieldefoe Nou volgens mij is de behandeling alleen maar beter geworden sinds de prehistorie en is er geen sprake van een plotseling verkeerde interpretatie van signalen. Voorheen werden vrouwen volgens evolutie letterlijk de mannen grot omgesleurd, dacht ik zo. Dus ik snap je conclusie niet zo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2022 - 12:24

Over het sexueel gedrag van " grotbewoners uit de oertijd" is niets bekend.

dirk den boer
dirk den boer24 jan. 2022 - 14:33

Over potloodventers las je vroeger, in mijn jeugd, al regelmatig in de krant (omdat het iets bijzonders was dat weinig voorkwam, alhoewel wel met zekere regelmaat op landelijk niveau).Ongetwijfeld weten psychologen wat hier aan de hand is, zoals bij andere afwijkingen als claustrofobie of psychoses. Maar elke normale man wist toen ook al dat dat nou niet de manier was om een vrouw of kind voor je te winnen, het tegendeel is waar natuurlijk. Heeft eerder te maken met Halloween schrikbeurten. Maar dan hogelijk ongepast natuurlijk.

Jaco38
Jaco3824 jan. 2022 - 15:23

Rick, ongetwijfeld komt dit meer voor in de puberale levensfase, maar in het specifieke geval dat aanleiding geeft tot de ophef, betreft het oudere mannen die getrouwd zijn en/of zelf ook kinderen hebben. Hoewel het effect op een vrouw hetzelfde kan zijn en het allebei hartstikke fout is, schrik ik toch veel meer als de pleger een ruimschoots volwassen kerel blijkt te zijn die dit richting jonge meiden doet dan als een puber van 17 dit doet bij een leeftijdsgenoot. Dat met die Rietbergen is wel zo ongelofelijk fout en dat dit jarenlang heeft kunnen voortduren in een “professionele” omgeving is echt bizar. Van totaal andere orde dat puberaal gedrag

Jaco38
Jaco3824 jan. 2022 - 15:34

Daniëlle, interessante link. Hoewel de auteur dat vast niet zo bedoeld is is het nogal eenzijdig dit teveel over de biologische as te willen verklaren. Dat krijg je als alles wat op dezelfde hoop wordt gegooid, bij het zoeken naar onderliggende verklaringen en welke aanpak daarop losgelaten moet worden, zal m.i steeds goed onderscheid gemaakt moeten worden tussen puberaal gedrag en een volwassen kerel die fotos van z’n geslachtsdeel stuurt, dwz de digitale variant van de potloodventer en/of situaties waarin macht, verworven positie, cultuur een belangrijke rol speelt. Je hebt “zielige” daders, dwz van die sociale kneuzen die ergens op een zolderkamer zitten, maar juist ook assertieve, sociaal vaardige daders met een bepaald aanzien.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:14

Left Dat de mens 'los komt van zijn instincten', dat is een evolutionair proces. Vooral omdat we steeds meer te weten komen, worden de eisen, gesteld aan mensen, ook steeds hoger. Tenminste in een 'beschaafde' samenleving, die zoiets vaags als 'het algemeen belang' - wat vaak vertaald wordt in wat u niet wilt, dat u geschiedt, doe dat dan ook een ander niet - hanteert om alle mensen, dieren en planten de mogelijkheid te geven om er deel van uit te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2022 - 19:07

@Jaco natuurlijk is "biologie" nooit het hele verhaal. Evolutionaire biologen belichten slechts een kant van het gedrag. Een 50-jarige man zou uiteraard gewoon beter moeten weten. Redelijke kans dat het effect averechts is.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 7:22

Nou ik vind evolutie nou niet echt hoopgevend en bied niet echt een oplossing voor dit probleem. Nergens worden de mogelijkheden geschetst. Maar het is altijd goed om te lezen wat er van bekend is.

nikita72
nikita7223 jan. 2022 - 22:11

Dat vrouwen kieskeurig moeten zijn voordat ze een eicel laten bevruchten is niet omdat ze maar 1 eicel per maand hebben. Ze moeten kieskeuriger zijn dan mannen, omdat voor een man het werk na de wip klaar kan zijn. Een vrouw moet nog minstens 9 maanden voedsel vinden om de foetus te voeden, en nog langer als ze borstvoeding geeft. Ze wil natuurlijk een man kiezen die ook naar zijn, ik bedoel haar, kinderen omkijkt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 jan. 2022 - 22:07

Bird Of Paradise Courtship Spectacle https://www.youtube.com/watch?v=nWfyw51DQfU

2 Reacties
Satya
Satya24 jan. 2022 - 8:49

Schitterend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2022 - 9:43

De uitleg in dit stukje laat een soort automatisme en onvermijdelijkheid zien in gedrag, of zo word de onderliggende wetenschap gebruikt. Niet reden, maar zwakheid en falen ter grondslag. Menselijkheid met limieten, als slaptick belachelijke schepsels, gemaakt voor de grap.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft23 jan. 2022 - 21:29

"Uit onderzoek blijkt dat mannen die niet zo aantrekkelijk zijn vaak minder gevoelig zijn voor de signalen van vrouwen dat ze het contact niet gewenst vinden en dat hoe vaker ze afgewezen worden des te hardnekkiger en vol zelfvertrouwen ze zich laten gelden" Werkt dat andersom ook? Dat zit ik goed namelijk :)

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 7:25

Ali en Jeroen waren dan niet de lelijkste denk ik dan. Maar misschien wordt de voorkeur van de maker van het verhaal kenbaar? Of gewoon ongelukkig geformuleerd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 jan. 2022 - 20:26

En religie dan? Wel goed om zo'n stuk te lezen hier. Vanuit de wetenschap, zouden we meer moeten doen.

LeftFuturist
LeftFuturist23 jan. 2022 - 18:27

“ is. Het lijkt erop dat mannen altijd wel willen. Toch dringen mannen ook weer niet zo hevig aan, omdat ze een groot ego hebben en niet graag een blauwtje willen lopen. Daarom is een signaal voordat ze ‘erop afgaan’ erg gewenst.” Ik ben zo een man. Bij mij is een glimlach nooit genoeg geweest. Ik wil van een vrouw altijd een uiting van overgave hebben, dat ze hopeloos gaan zeuren wat ze oh moeten doen om je aandacht te trekken. Ik vind dat niet alleen enorm grappig maar werd er vroeger ook dolverliefd van. Helaas gingen vrouwen nooit zo ver of ze gingen van hopeloosheid naar een andere, die ze met ze een knip konden krijgen. Gek genoeg maak ik vrouwen er onzeker mee en moeten ze dat snel compenseren. Ik heb toen op een gegeven moment mijn spel moeten bijstellen.

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist23 jan. 2022 - 18:32

Maar het heeft voor mij nog meer nut. Als ik weet hoe ver een vrouw.gaat om signalen af te geven dan kan ik haar ook goed onderscheiden van andere vrouwen.

CharlesdeValois
CharlesdeValois23 jan. 2022 - 18:16

Nee = nee. Maar je hoort wel eens dat vrouwen zeggen dat ze met hun partner getrouwd zijn omdat hij zo aandrong; vaak voor de deur stond; en o jee daar wassie weer. Dus niet zo van gelijktijdigheid van opgewonden zenuwstellen die in elkaar op gaan.

PVDB2
PVDB223 jan. 2022 - 17:46

Voor veel testosteron boys blijft het hetzelfde; ze vragen er zelf om, ze n..ken zich allen naar boven etc. en als het niet lukt... Ik ken persoonlijk enkele van die boys, generaliseerd graag. Grote verhalen over veroveringen. En...het ligt nooit aan de man. Maar het kan altijd nog veel erger: Huiselijk geweld, al dan niet onder invloed van alcohol. Ook nu nog een groot probleem. Je hebt echter ook zoiets als de incell's, iets wat praktisch altijd blanke mannen betreft. Men heeft problemen met aan de vrouw komen, worden afgewezen of door een bepaald gedrag genegeerd. Men ontwikkelt een aversie tegen vrouwen, deels door gezichtsverlies, doordat men zich vernederd voelt. In Noord-Amerika heeft dit dat al enkele keren domestic terrorism / mass shootings geleid door deze involuntary celibates. Men voelt zich aangetast in hun mannelijkheid, dat ze niet bovenaan de evolutieladder staan maar eerder onderaan, zij willen de baas zijn. Je kan ze sukkels noemen, maar in online community 's kunnen ze een held worden dat ze opstonden en ze een lesje wilden leren. Praktisch altijd rechts radicale groepjes. In Nederland heb je Thierry Baudet wiens clubje een versiercoach op liet treden tijdens een FVD-congres. Baudet stond ook achter de methode van de bekendste versiercoach Julien Blanc. https://www.thesun.co.uk/news/9493075/incel-documentary-murder-rejection-elliot-rodger/ https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/nov/11/pick-up-artists-women-targets-julien-blanc-desperate-men-uk-visa

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 16:45

Een lang biologisch verhaal, maar daaraan ontbreekt m.i. het daarop volgende belangrijke stadium na de allereerste fysieke aantrekkingsfase. In dat stadium gaat het om het directe persoonlijke contact, waarin potentiële partners hun eigen levensinstelling, interesses, wijze van communicatie enz. aan elkaar verduidelijken. Naar mijn ervaring spelen deze dingen een minstens zo belangrijke rol voordat het tot verder intiem contact komt. In mijn leven heb ik van alles meegemaakt tussen one-night-stand tot lang durende relaties, waarbij te allen tijde het door mij genoemde ook een rol speelde. (Op één keer bordeelbezoek na. Maar daarmee was mijn nieuwsgierigheid bevredigd en had ik dat ook meteen voor altijd gehad).

4 Reacties
OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 16:48

Toevoeging: Ik kan mij niets fijns voorstellen bij seks die niet van beide kanten duidelijk volledig gewild is.

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2022 - 12:15

Dat fijne dat speelt tussen twee gelieven is ook maar een aspect van seks, Olav, dat vooral de laatste tijd de overhand heeft gekregen in dagelijks leven, westerse mores en beschouwingen in krant en media en internet. Maar dat is zeker niet het enige dat er is tussen hemel en aarde. Ik noem een ( maar zijn er meer) bekend voorbeeld: Ius Primae Noctis, het recht van de land- of kasteelheer op de eerste nacht, het bed delen met de pas getrouwde vrouw van een van zijn boeren of ridders. Lijkt veel op wat ik van de gorilla natuur filmpjes op TV wel eens zag. En heeft wellicht ook veel te maken met wat er zich afspeelde op dat Voice spektakel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 14:51

Dat de landheren in de Middeleeuwen zich van tijd tot tijd aan een aantrekkelijke ondergeschikte zullen hebben vergrepen is vrij waarschijnlijk, maar het "Droit Du Seigneur" hoort in dezelfde categorie thuis als de kuisheidsgordel. Smeuige fictie. Non-humane primaten leven volgens 1 van 6 verschillende basis groepspatronen. Geen reden voor ons om de gorilla als voorbeeld te nemen. Hun natuurlijke omstandigheden lijken ook niet op die van onze voorouders. Mensen hadden bijvoorbeeld wel degelijk te vrezen voor predatoren. Kattevoer voor de sabeltandtijger!

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2022 - 15:58

Maar Danielle, wij zijn allemaal primaten, hebben 98% zelfde genen, dus ook driften en karakter. in Blijdorp werd een gorilla verliefd op andere primaat buiten het glas, en dat pikte hij niet, daar kan ik me wel iets bij voorstellen..Ius primae noctis schijnt nu nog steeds voor te komen in Congo (volgens oa Reybrouck), ik kan me daar alles bij voorstellen, het is een kwestie van empathie, ook als je er zelf niet aan mee doet (want cultuur blijft overal meespelen natuurlijk, en vaak de overhand houden).

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 jan. 2022 - 16:22

De miljarden spermacellen zorgen voor een enorme verkwisting. Niet alleen omdat een groot deel ervan in de gootsteen belandt maar vooral omdat er feitelijk maar een nodig is om het werk te doen. De natuur ziet dat kennelijk niet als verkwisting maar als noodzakelijke voorwaarde. Want hoe de natuur ook zijn best doet om ons te helpen getuige de methoden die Ivan in het artikel noemt, is de kans op slagen miniem. Ten eerste werken vrouwen, zorgvuldig als ze zijn niet erg mee, een volgend obstakel is de interne biotoop. Een spermacel moet eenmaal ter plekke ook daar de helse aanvallen zien te overleven. Velen halen de eindstreep niet. Een ander voorbeeld van onze inefficiënte biologie. Of zou er iets zijn dat we een biologische vorm van geboortebeperking kunnen noemen.

3 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 18:09

Er is een theorie dat sperma niet alleen de genen overdraagt, dat doen alleen bepaalde cellen. Andere cellen blokkeren sperma van andere mannen of vallen die cellen van de andere man aan. Er is nog geen bewijs voor. Als het klopt dan is het oorlog en dan wil je met veel zijn.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 20:19

@ MartinvanderLinde: [Velen halen de eindstreep niet.] Sterker nog: maar één zaadcel kan een eicel bevruchten. :)

dirk den boer
dirk den boer24 jan. 2022 - 15:01

Wat dacht je van de sporen van een varen of paddestoel, de hazelaar? Ook miljarden, en als het er miljoenen zouden zijn, zou de vermenigvuldiging en het voorkomen in het milieu er flink onder lijden. Zou dat bij de mens ook opgaan? Duizenden sprematozooen ipv miljoenen? Zou dat ergens effect hebben? (makkelijk te toetsen met rietjes sperma van stier of ander dier)

Peer2
Peer223 jan. 2022 - 15:55

Mooi overzicht van alle verleidings- en verlangensperikelen! Jammer dat oorzaak en gevolg door elkaar gehaald worden. In het hele artikel wordt niet 1 keer aannemelijk gemaakt dat seks gestuurd wordt door "De tweede [drijfveer die] gaat om voortplanting: de noodzaak om uitsterven te voorkomen en dus nieuwe generaties te produceren." Voortplanting is dan ook een gevolg van het hebben van seks. Nageslacht krijgen die past bij de omstandigheden is voor dieren zoals de mens niet van te voren te bepalen; heeft Darwin dus duidelijk gemaakt: survival van de best aangepaste. Naar mijn idee is dit voortplantingsidee voortgekomen uit een patriarchale cultuur, waar nageslacht (en de rest) als bezit wordt gezien.

3 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 18:34

@Peer: "Voortplanting is dan ook een gevolg van het hebben van seks": en andersom. Om seks/voortplanting te stimuleren, zorgde de evolutie dat seks lekker werd. Pas sinds twee generatie zijn er goede voorbehoedsmiddelen en kan je seks en voortplanting loskoppelen. Minus die twee generaties, is sinds het bestaan van de mensheid en zelfs daarvoor, zijn die twee onlosmakelijk verweven. Dat hypothetische patriarchaat staat er los van. Vrouwen hebben namelijk andere problemen. Zwangerschap betekent dat je maanden lang weinig kan. Daarnaast is een baby een hulpeloos wezen dat weinig kan. Doordat onze hersenen groter en groter werden en dus moeilijker door het geboortekanaal komen, worden baby's geboren met een lichaam dat onderontwikkeld is. Baby's lopen niet mee met de kudde. Daarom heb je tijdens je zwangerschap en met een hulpeloze baby iemand nodig die voor jou zorgt. Degene die de baby verwekt heeft en dus evolutionair er baat bij heeft dat de baby gezond opgroeit, is daarom een wijze keuze. Maar die mannelijke zorgende partner moet natuurlijk wel de middelen hebben. Zo werd, waar de vrouw evolutionair een seksobject werd, de man een succesobject. Geloof me dat vrouwen prima bezittelijk en jaloers kunnen zijn over hun succesobjecten. Verder heb je als man inderdaad zorgen. Jij als verzorgende partner, hoeft niet de verwekkende partner te zijn. Als vrouw kan het heel slim zijn om een zorgzame man als zorgzame partner te nemen maar de verwekking aan een meer strijdbare man over te laten. Heel zuur want evolutionair steek je dan, als man, jouw energie in het succes van een andere man. Maar als vrouw heb je andere zorgen. Wat als jouw verzorgende partner een andere vrouw leuker vindt en daar zijn middelen in gaat steken? Dan blijf jij steken met een weerloze baby waar je maar in je eentje voor moet zorgen. Als laatste is, voor de uitvinding van de AOW, je nageslacht je pensioen. Ook logisch om die aan je te binden. Kortom: geen patriarchie maar pure evolutie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2022 - 12:07

Onze jagers-verzamelaars voorouders leefden vermoedellijk (net als de laatste huidige laatste jagers/verzamelaars) in kleine groepen waarin alle volwassenen moesten bijdragen aan de voedselvoorziening, ook de moeders. Oudere kinderen pasten op de kleinere. De kostwinner-huisvrouw familie is van recente datum.

Peer2
Peer225 jan. 2022 - 16:34

@ wittecisnoot @danielledefoe Zoals je bij de Bonobo's ook kunt zien: de vrouwen werken samen. Vaak leeftijdsgenoten die samen geïnitieerd zijn, meesal door hun tantes (Sunny Bergman). In China initieerden de meisje dan weer de jongens (leerde hen hun seksuele energie te beheren), vroeger op het dorpsplein (Kristofer Schipper). Dit initieren gebeurt nu nog op Hawaii ("ondergronds" uiteraard). Als de vrouwen goed samenwerken en de regie houden in de gemeenschap, is er weinig kans dat er gestoorde alfa-mannetjes opploppen.

Gerygrr
Gerygrr23 jan. 2022 - 15:33

“potentieel het beste sperma voor jouw zaadcel levert.” Foutje!

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop23 jan. 2022 - 17:23

Gecorrigeerd, dank