Joop

The State of the Union onder Trump: zuchten, kreunen en rollen met ogen

  •  
06-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
US - POLITICS - TRUMP - SOTU

© 2019-02-05 22:14:40 US President Donald Trump arrives to deliver the State of the Union address, alongside Speaker of the House Nancy Pelosi and Vice President Mike Pence,at the US Capitol in

De State of the Union is traditioneel een moment waarop de Amerikaanse president luid de loftrompet over zijn eigen beleid mag blazen en daarvoor wordt beloond met lovende woorden van politieke journalisten en pundits die met een stofkam zijn speech, lichaamstaal en uitstraling doornemen, en die doorgaans wordt gevolgd door een piek in de peilingen. Dat was ook het plan van Trump gisteren, maar zoals vaker werd hij gedwarsboomd door zijn eigen gedrag. Enkele uren voor zijn speech van start ging, werd namelijk een vijfde onderzoek aangekondigd naar het handelen van Team Trump. Naast de FBI-onderzoeken van Mueller naar het campagne- en transitieteam van Trump en zijn regering, het onderzoek van het OM van New York naar zijn stichting en het strafrechtelijke onderzoek van the Southern District of New York naar zijn zakelijke belangen, komt daar nu ook onderzoek naar zijn inauguratiecomité bij:
Het comité zou een recordbedrag hebben ingezameld door gebruik te maken van hun banden met de inkomend president en plannen hebben gemaakt voor corrupte deals met binnen- en buitenlandse investeerders.
De daadwerkelijk speech van Trump werd dan ook met veel gefronste wenkbrauwen ontvangen, in tegenstelling tot het antwoord van de Democraten , bij monde van Stacey Abrams.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 feb. 2019 - 13:12

Bush heeft destijds in 8 jaar tijd een enorme economische bubbel opgeblazen en die weer leeg laten lopen vlak voor Obama aan de macht kwam. Die is vervolgens 8 jaar bezig geweest om de schade te repareren. Trump is nu hetzelfde aan het doen als Bush destijds, maar dan in 4 jaar tijd.

1 Reactie
tempest
tempest7 feb. 2019 - 13:47

Ik dacht dat die hele huizenbel al voor Bush gestart was, Clinton begon daarmee. Beleid werd uitgevoerd voor Andrew Cuomo, momenteel de gouverneur van New York. Ook Obama heeft flink belletjes geblazen. De belangrijkste in de vorm van enorme leningen voor studie (gemiddeld per student meer dan verdubbeld).

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2019 - 11:08

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
LaBou
LaBou 7 feb. 2019 - 11:35

"Een werkloosheid die is gedaald tot het laagste niveau van deze eeuw" Één vraag maar: wat leveren die banen de mensen precies op? https://www.geotrendlines.nl/besteedbaar-inkomen-in-verenigde-staten-nauwelijks-gestegen/

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 feb. 2019 - 13:17

Met andere woorden de Amerikaanse economie draait op volle toeren op geleend geld. De afrekening komt pas als hij het veld heeft moeten ruimen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 feb. 2019 - 13:48

Marie, de beurskoersen zijn geen graadmeter voor de economie maar een graadmeter voor de verwachte inkomsten van belegger. En die zal het worst zijn hoe groot de werkloosheid is of wat de sociale gevolgen zijn van beleid voor de burger. Trump heeft de economische wind mee maar die begint juist af te zwakken vanwege het protectionistische beleid van Trump. En dat weten de Amerikanen. Bovendien is het merendeel van de Amerikanen voor Obamacare en vergroening en tegen de belastingverlaging voor miljonairs. En dus tegen Trumps beleid.

Break on through
Break on through7 feb. 2019 - 8:51

Beschamend hoe Trump even probeerde in zijn speech probeerde onderzoeken tegen hemzelf onderuit te halen. Je mot wat natuurlijk... Je valt dan wel definitief door de mand natuurlijk.... CNN draaide overuren om de leugens en halve waarheden van the Donald aan te tonen. Best grappig om te zien hoe zo´n fantast Trump is... Maar in en in triest natuurlijk dat er mensen zijn die op deze halve gare stemmen....

DePisang
DePisang7 feb. 2019 - 7:46

Het zal niemand verbazen dat slechte verliezers van democratische verkiezingen kinderachtig ''zuchten, kreunen en rollen met ogen'' als president Trump het woord heeft. Het blijft natuurlijk wel jammer dat slechte verliezers nu ze in de oppositie zitten niet met betere plannen komen dan die van de president die bijvoorbeeld voor verkiezing beloofd heeft de muur van Obama verder uit te bouwen.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper7 feb. 2019 - 10:27

Ja, Trump is inderdaad een hele slechte verliezer. De draai die hij bij de midterms om de oren kreeg heeft hij duidelijk nog niet verwerkt. De lege dreigementen van Il Douche maakten overduidelijk geen indruk op de in wit gehulde Democrates en, zoals gisteren bleek, al helemaal niet op Adam Schiff.

Spin2
Spin26 feb. 2019 - 21:03

De amerikanen die the SOTU hadden gekeken waren anders best tevreden. https://www.cbsnews.com/news/state-of-the-union-2019-most-viewers-approved-of-trumps-sotu-address-cbs-news-poll/

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper7 feb. 2019 - 10:34

Logisch: partijdig publiek. Uit je eigen link: As is often the case in State of the Union addresses, the people who watched tonight's speech leaned more towards the president's own party, at least compared to Americans overall.

Spin2
Spin27 feb. 2019 - 16:28

- Nick the Stripper Als je de link had bekeken had je gezien dat de mensen uit de poll bestaan uit: 43% republikein, 24% democraat, 30% onafhankelijk En dat van die groepen de mensen het een goede SOTU vonden: 97% republikein, 30% democraat, 82% onafhankelijk zijn

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 feb. 2019 - 0:25

Als ik de link niet had bekeken had ik er niet uit kunnen quoten, toch? Zodat ik ook dit nog kan citeren: " In the latest CBS national poll released last month, 25 percent of Americans identified themselves as Republicans. Among those who watched Tuesday night's address, that figure was 43 percent, and Republicans helped bolster the overall approval of the address. " Oftewel: Republikeinen zijn in deze poll zwaar oververtegenwoordigd. Dat gezegd zijnde: bij die schaarse gelegenheden waarbij Trump zich aan de teleprompter houdt en geen echte bokken schiet, dan zijn sommige Amerikanen geneigd om hem een voldoende te geven - puur omdat hij zich eens niet als een volidioot heeft gedragen. De lat ligt laag voor Trump.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal26 feb. 2019 - 17:04

ja lach maar en streep maar ... 5 miljoen / waarschijnlijk meer nieuwe banen erbij in een jaar tijd is iets om bij stil te staan.

7 Reacties
Satya
Satya6 feb. 2019 - 18:25

Hoe lang duurt het voor economisch beleid van een Amerikaans president voelbaar wordt? Hoe zit het met de hoogte van de salarissen?

Jonathan2
Jonathan26 feb. 2019 - 18:42

Zeker omdat je dat uit je de duim zuigt. Maar ga solliciteren op 1 van die tussen 2 en 3 miljoen banen, want dat is het correcte cijfer. Zou er meteen 2 of 3 nemen als je nog een beetje te eten wil hebben.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 feb. 2019 - 20:05

Okee, ik heb gelachen. En dan nu, in plaats van jouw alternative facts, de werkelijke cijfers: 2018 - 2,6 mlj 2017 - 2,2 mlj 2016 - 2,2 mlj 2015 - 2,7 mlj 2014 - 3 mlj 2013 - 2,3 mlj Zeg, wie was er ook al weer president van 2013 t.m. 2016?

itsme3
itsme36 feb. 2019 - 20:51

Waarvan een belangrijk deel gekocht door 1.5 biljoen dollar bij het oud vuil te gooien. De banen verdwijnen weer, maar de rekening blijft over.

toshiba
toshiba6 feb. 2019 - 21:18

dat heeft hij nog te danken aan het beleid van zijn voorganger obama. sinds trump is aangetreden is de groei van aantal banen sterk verminderd en forecast is dat het tot stilstand komt en weer gaat dalen. even wat verder kijken dan je neus lang is he

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 feb. 2019 - 6:51

Rechtse bal, Heb je nou nog steeds niet door dat je voor de gek wordt gehouden?

Wilma3
Wilma37 feb. 2019 - 11:08

Rechtse Bal, verrassend dat je hier nog bent. Ga lekker naar Amerika en neem een 'echte' baan bij Amazon. Misschien vind je nog een 'echte' baan zodat je net genoeg hebt om van te leven.

Anoniempje5
Anoniempje56 feb. 2019 - 15:03

Hij geeft de VS keuzes want het is het 1 of het ander en kan niet beide, volgens Trump. Of een goede economie of onderzoeken naar hem. Of vrede en wetgeving of oorlog en onderzoeken naar hem. Voor degene die de hele speech wat te lang vinden of er de tijd niet voor hebben is dit een redelijke samenvatting van Colbert. Valt er ook nog wat te lachen, voor de meesten, want de speech was behoorlijk saai. https://www.youtube.com/watch?v=8X6MNCkMF9k

2 Reacties
Sonic2
Sonic26 feb. 2019 - 17:07

@ Anoniempje Nu u het zo goed opschrijft, dringt me pas door hoe compleet krankzinnig Trump is en hoe maf zijn aanhang is. En hoe snel we aan dit circus gewend raken. Trump beweert eerst eigenlijk dat Amerika een communistische staat is. En dat economisch succes de verdienste is van de President. Zeer dubieuze stelling en nogal misplaatst om je daarvoor op de borst te kloppen. Trump is slecht voor de economie. Met zijn domme belasting verlagingen voor rijken in economische hoogconjuctur. Met zijn domme trade war. En met het oplopen van de staatsschuld. Gewoon een keiharde leugen. Een president of premier onderzoeken is altijd prima. Als Trump niets had te verbergen, had hij zich er wel minder druk om gemaakt. Smerige tactiek dus om de economie aan onderzoeken te verbinden. Heel gevaarlijk. Iedereen moet onderzocht kunnen worden. Ongeacht de economie. Of hij nou goed of slecht is. En die 2e zin is nog krankzinniger. Net zo dom als Rutte met zijn bommen argument bij het referendum. Geen onderzoeken, want anders komt er oorlog. Trump heeft dringend geestelijke hulp nodig. Dit is gedrag van een narcist en eigenlijk ook van een psychopaat. Trump erkent overigens alleen verkiezingsuitslagen als hij wint. Dus dat gaat nog minimaal 2 jaar van enorme chaos worden. En het zal 2000 all over again worden. Natuurlijk zal Trump de uitslag niet accepteren. En voor de rest heeft het nationalistische deel van Amerika een complete gek het Witte Huis in geholpen. Het wordt nog 2 jaar overleven voor Amerika. En voor de rest had natuurlijk iedereen gelijk die kritisch was op Trump/ Brexit/ Wilders. Wat een ellende. Wat een chaos. En wat voor een puinhoop is Amerika aan gedaan door het rechts nationalisme. Intens triest. Voor de wereldmacht die Amerika ooit was.

Anoniempje5
Anoniempje56 feb. 2019 - 19:22

@Sonic; Ik heb met dank aan Corbet het meest opvallende stukje gekozen. De rest zijn de leugens die we al wel kenden. Eens met uw analyse. Trump die president is kunnen worden van de VS is voor mij wel bewijs genoeg dat de democratie stuk is, als het al ooit goed heeft gewerkt, en er aan gesleuteld moet worden. Anders wordt het alleen maar erger totdat de boel echt compleet ploft. Dat hij er nog zit is daarnaast al stapel bewijs. En ik ben inderdaad ook bang dat hij bij verlies niet zomaar zal opgeven. Laat staan als de uitslag andersom zou zijn? Dat hij met meer dan 3 miljoen stemmen toch zou verliezen. Ondenkbaar dat hij het accepteert. Kleine voorspelling; als hij toch weggaat door impeachment, over 2 of zelfs 6 jaar dan treed hij een kwartier voor z'n termijn terug zodat Pence hem nog een Pardon kan geven.

tempest
tempest6 feb. 2019 - 14:28

Ik heb nooit echt hoge verwachtingen van speeches van Trump (Obama was zo ontzettend veel beter in het brengen en oplezen vanaf de teleprompter). En toch moet ik zeggen dat de delen die ik van deze SOTU heb gezien best wel goed zijn. Heel modern, sterk spelend op emoties en het krachtig neerzetten van beelden. Je ziet dat Trump heel erg veel media-ervaring heeft.

8 Reacties
madbako
madbako6 feb. 2019 - 16:03

@tempest 6 februari 2019 at 15:28 En toch moet ik zeggen dat de delen die ik van deze SOTU heb gezien best wel goed zijn. Die delen die je gezien hebt zijn dan zeker niet meer dan 2 milliseconden bij elkaar

Jonathan2
Jonathan26 feb. 2019 - 16:18

je bedoelt als stand-up comedian, in dat geval heeft het perfect op de lachspieren gewerkt.

tempest
tempest6 feb. 2019 - 16:43

Of je het nu eens bent of niet met Trump, met deze SOTU heeft hij best effectief zijn verhaal overgebracht. En dan doet hij toch iets goed. Ik geef toe dat de inhoud hetzelfde rechts-activistische verhaal is als de afgelopen 3 jaar, maar dat is nu eenmaal de moderne stijl van politiek en media: activistische vergezichten en partijdige talking-points.

tempest
tempest6 feb. 2019 - 16:44

Misschien is “Dan doet hij toch iets bekwaam.” een betere beschrijving :)

Sonic2
Sonic26 feb. 2019 - 16:58

Ik weet niet waar welk speech jij hebt lopen kijken, maar het is vintage Trump. Opscheppen, opscheppen. Zichzelf complimenteren. Onvoorstelbaar theatraal. En vooral veel drammerige oneliners en zichzelf continue herhalen. Misschien moet je er een Trump fanboy voor zijn om zijn stijl te mogen, maar ik vind zowel Trump/Baudet als eigenlijk ook Wilders stuk voor stuk matige sprekers en debaters. Het is volgepakt met oneliners. Het is elke keer dezelfde langspeelplaat. Nog niet het begin van Obama. En ik vind Rutte ook veel beter in debat als Wilders en Baudet. Wilders is dan weer veel beter in debat als Baudet. Wilders is overigens van de drie door mij genoemde echt de beste debater. Ik ken geen communicatie deskundige die het met je eens is. Of je moet onsamenhangend, schreeuwerig en oneliners houden. Maar misschien leven nationalisten aan de ene kant en normaal denkenden mensen aan de andere in een paralel universum. Dat zal het wel zijn.

tempest
tempest6 feb. 2019 - 22:32

@Sonic “vintage Trump” Yep. Hoe kan je dan zeggen dat hij dit niet goed heeft gedaan? Met het herhalen van de drammerige oneliners en het theatrale gedoe bereikt hij een ongelooflijk grote groep mensen! Daarom wordt die stijl ook overgenomen door de Democraten en in andere landen. Met deze SOTU beheerst hij zeer zeker het nieuws en de media de komende paar dagen en dus bereikt hij zijn achterban. En volgens mij was dat ook precies zijn bedoeling. Ik denk dat die communicatie deskundigen van je in de vorige eeuw zijn blijven hangen. Ik vind dit overigens ook geen verbetering, maar zie wel dat deze nieuwe stijl effectief is om onderwerpen en personen onder de aandacht te brengen. Media zijn gigantisch veranderd de afgelopen 15 jaar en Trump speelt daar heel handig op in, ook met deze SOTU.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 feb. 2019 - 6:52

Misschien kan je beter musicals gaan recenseren.

tempest
tempest7 feb. 2019 - 8:48

@Joe Speedboot Sommige musicals zijn best leuk, maar ben geen grote fan ???? Amerika is al jaren en jaren politiek steeds meer aan het mengen met theater, beroemdheid en rijkdom. En de Democraten doen echt niet voor de Republikeinen onder hierin.

Zwerfstein
Zwerfstein6 feb. 2019 - 12:13

die foto van dat cynische applausje van Pelosi is echt dodelijk

1 Reactie
Ozon
Ozon6 feb. 2019 - 20:09

Moest vooral hieraan denken ????: https://m.youtube.com/watch?v=Tszidfq32DQ (Met origineel: https://m.youtube.com/watch?v=OexlkYDoEBg)

ton14024
ton140246 feb. 2019 - 10:09

State of the Union: I´m fine guys.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins26 feb. 2019 - 9:54

Toch zal de facistishe Drumpf supporter hrt allemaal ontkennen. Allemaal de schuld van de media enzo.

2 Reacties
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen6 feb. 2019 - 13:51

Daar heeft u inderdaad gelijk in. De media in de US (of wat dat betreft in NL) kunnen niet meer betrapt worden op neutrale en inhoudelijke berichtgeving.

Satya
Satya6 feb. 2019 - 18:26

'De media in de US (of wat dat betreft in NL) kunnen niet meer betrapt worden op neutrale en inhoudelijke berichtgeving.' Bedoel je dat in het algemeen of alleen over Trump?