Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

The Guardian stopt met fossiele advertenties

  •  
29-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
theguardian

© cc-foto: Bryantbob

The Guardian plaatst met onmiddellijke ingang geen advertenties meer van olie- en gasbedrijven. Dat heeft de Britse krant woensdag bekendgemaakt. “We hebben besloten dit te doen vanwege de decennialange ondermijning van een effectief klimaatbeleid door bedrijven uit deze sector”, stelt de directie van The Guardian in een verklaring.
Vorig jaar besloot The Guardian al om zijn stijlgids aan te passen. In plaats van ‘klimaatverandering’ schrijft de krant nu standaard over de ‘klimaatcrisis’. Volgens de directie van de krant is de klimaatcrisis de grootste uitdaging van het moment. Dat rechtvaardigt het weigeren van fossiele reclame.
“Het afwijzen van sommige advertenties maakt ons leven op korte termijn wellicht iets lastiger”, schrijft de directie. Advertenties en gesponsorde content vormen een belangrijke inkomstenbron voor The Guardian. Om minder afhankelijk te worden van adverteerders roept de krant bezoekers van zijn website sinds 2016 op om een donatie te doen. Een succes: in 2018 hadden al meer dan een miljoen mensen geld geschonken aan de krant.
In september besloot de Zweedse krant Dagens ETC ook al om te stoppen met het plaatsen van advertenties afkomstig van fossiele bedrijven. Volgens hoofdredacteur Andreas Gustavsson was een advertentieboycot nodig om geloofwaardig te blijven. Wanneer volgt de eerste Nederlandse krant?
cc-foto: Bryantbob
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Gefaald
Gefaald30 jan. 2020 - 15:02

The Guardian is zelf een fossiel.

korheiden2
korheiden230 jan. 2020 - 10:50

Fossiele bedrijven hebben dan ook geen reclame nodig. Er zal nog vele decennia vraag zijn naar olie en gas. Gisteren las ik bijvoorbeeld dat de verkoop van de Tesla 3 in ons land geheel is ingestort vanwege de veranderde fiscale voordelen. Bovag verwacht dat in heel 2020 hooguit 50000 elektrische auto's verkocht zullen worden. De rest, bijna 400000, fossiel.

Willem D2
Willem D230 jan. 2020 - 0:09

Ik neem aan dat de Guardian dan ook off the grid gaat met het drukken van hun krant. Kranten worden dan ook niet meer met vrachtwagens gedistribueerd. Practice what you say

Robotnik1
Robotnik129 jan. 2020 - 18:11

Het zou netjes zijn als bijvoorbeeld het NRC dit ook zou doen. De krant an sich is al een ding qua klimaat belasting.

1 Reactie
Pensionada2
Pensionada230 jan. 2020 - 8:19

De NRC stond vorige week vol met advertenties voor verre reizen. Ook organiseert NRC zelf reizen bv naar de VS tijdens de verkiezingen.

Sam V
Sam V29 jan. 2020 - 16:31

Nu nog stoppen met bomen te kappen voor papier en The Guardian laat pas echt zien dat ze hart voor het klimaat hebben.

1 Reactie
Gefaald
Gefaald30 jan. 2020 - 15:03

Nou, online kranten slurpen enorm veel energie via de servers in Amsterdam. Maar ja, online is hip en woke, dus daar kijkt niemand naar.