Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tête-à-tête: Oud-SS'er Derrick en een eigenaar van een textielfabriek

  •  
29-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Aan karma ontkomt niemand'
‘Harry, hol schon mal den Wagen!’ Stephan Derrick, na zijn dood hoofdinspecteur van politie in het hiernamaals, kijkt om zich heen. Hij is voor even terug op aarde en heeft God beloofd verslag uit te brengen van de smeulende puinhopen in Dhaka. Terwijl zijn assistent Harry een auto ophaalt die er niet is (oude gewoontes verdwijnen nooit, zelfs niet als je dood bent) bedenkt de oude acteur wat een échte rechercheur zou doen in dit geval.
Hij besluit tot een ondervraging. Één van de eigenaren van het ingestorte Rana Plaza staat op een paar meter afstand de schade op te nemen. ‘Derrick, Kriminalpolizei. Ik wil u even spreken.’ De eigenaar negeert de blik van de Duitse Kriminalkampfer. ‘Als u vragen heeft, belt u mijn advocaat maar.’ ‘Dat zal helaas niet gaan. Regels zijn regels. Ik ben rechercheur en mag u ondervragen als ik dat wil. Als we niet meer luisteren naar gezag, waar blijven we dan?’ Ondertussen worden tientallen lichamen geborgen. De omgeving is stoffig. Derrick moet er van niezen, wat de aandacht trekt van de fabriekseigenaar. Hij ziet nu pas wie hij eigenlijk voor zich heeft.   ‘Aha, Herr Derrick! U bent neergedaald om ons hier op aarde nog even de maat te nemen?’ Der Alte niest nog eens en kucht daarna onophoudelijk. ‘Dat ik mijn arbeiders de dood in heb gejaagd door ze in een krakkemikkig pand te laten werken, daar zal ik in een volgend leven voor boeten. Daar heb ik u niet voor nodig. Misschien kunt u weer teruggaan naar waar u vandaan kwam?’ Derrick kucht nog eens en hervindt zijn adem. ‘Nicht so schnell. Ik heb een paar vragen.’ ‘Bel mijn advocaat, heb ik u gezegd!’ ‘Nein, nein. Keine fragen over deze zaak. U eeh… u bent hindoe?’ ‘Ja.’ ‘Wat weet u van karma?’ De fabriekseigenaar keek hem een paar seconden aan. Derrick was het nog niet verleerd, liet de verdachte niet los. De licht ongeduldige oogopslag had hij, na lang oefenen, overgenomen van de Sint Bernhard van zijn zus. ‘Karma, Herr Derrick?’ De fabriekseigenaar sloeg een niet bestaande vlieg van zijn kin. ‘Aan karma ontkomt niemand, Herr Derrick.’ ‘Is er geen uitweg mogelijk?’ ‘Ja, het nirvana; een staat van verlichting die u bereikt nadat u alle aardse verlangens overboord hebt gezet en uw ziel kunt bevrijden van lichamelijke kettingen.’ De twee mannen gingen opzij voor een bulldozer. ‘Mag ik u ook iets vragen, Herr Derrick? Heeft u last van slecht karma? Is er tijdens uw leven wel eens iets gebeurd waar u op zult worden afgerekend?’ Der Alte staarde zwijgend voor zich uit. ‘Herr Derrick?’ De oude rechercheur keek op, schudde de fabriekseigenaar de hand en zei: ‘Waar blijft Harry nou?’
Volg Dennis l’Ami ook op Twitter

Meer over:

kijk nou, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

dirkzeeman
dirkzeeman29 apr. 2013 - 8:37

'Der Alte' was een andere Krimi-hoofdpersoon.

Petertje2
Petertje229 apr. 2013 - 8:37

Horst Tappert kan zich niet meer verdedigen, helaas... Tijdens zijn leven werd er niets gevonden, geen oude kameraden spraken zich uit. Dus ik moet het eerst allemaal nog zien.

CliffClavin1993
CliffClavin199329 apr. 2013 - 8:37

Ik heb altijd wel geweten dat er iets met Tampert was.

lancelot2
lancelot229 apr. 2013 - 8:37

Omroep max doet rare sprongen om te overleven lijkt het wel. Doet zich roomser voor als de paus.

[verwijderd]
[verwijderd]29 apr. 2013 - 8:37

Günter Grass was ook al bij de Waffen SS.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 apr. 2013 - 8:37

"Günter Grass was ook al bij de Waffen SS." U weet hoe lang? U kent de verschillen? Altijd makkelijk zo'n opmerking.

[verwijderd]
[verwijderd]29 apr. 2013 - 8:37

Ik vind, dat Max wel bevooroordeeld reageert door zo paniekerig en zelfvoldaan Derrick te verbannen uit zijn programma vanwege zijn lidmaatschap bij de Waffen SS . Elke Duitser die meedeed aan de oorlog kun je in verdenking stellen. Er is voldoende aangetoond, dat ook de z.g. 'gewone soldaten' van de Wehrmacht zich evenzeer aan grote wreedheden, vervolging en massaslachtingen van vooral joden in o.a. Polen en de Oekraine schuldig hebben gemaakt. Wreedheid en het begaan van oorlogsmisdaden was zeker niet alleen een specialiteit van de Waffen SS alleen. En dan nog blijft de vraag in hoeverre Derrick er persoonlijk aan heeft mee gedaan. Hij kan ook administrateur geweest zijn op kantoor of fourier of hospik enz.

1 Reactie
Ruimteaapje2
Ruimteaapje229 apr. 2013 - 8:37

Hij werd opgeleid in een trainingsbataljon voor luchtafweergeschut (SS-Flak-Ersatz-Abteilung Arolsen) en diende in de 14. Kompanie van SS-Panzergrenadier-Regiment 5 "Totenkopf", wat een luchtafweercompagnie was. We kunnen dus wel aannemen dat hij luchtafweergeschut bediende en niet op kantoor, als fourier of hospik werd ingezet.

Jerry3
Jerry329 apr. 2013 - 8:37

Horst Tappert ging in '43 op 20 jarige leeftijd vrijwillig in dienst bij de SS, zou hij na 10 jaar Nazi-indoctrinatie op dat moment nog hebben kunnen beseffen hoe fout dat was?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten29 apr. 2013 - 8:37

Goeie vraag. Ik denk ja en nee. Mensen van 20 jaar oud zijn nog kinderen en beïnvloedbaar. Ik neem aan dat hij extreem Nazi-geweld heeft meegemaakt die niet meer valt goed te praten. (Geen enkele vorm van geweld overigens.) Het lijkt me dat hij er op latere leeftijd meer dan spijt van moet hebben gehad. Zo niet, dan was hij een harteloze schoft. Iets in mij kan dit niet geloven.

Ruimteaapje2
Ruimteaapje229 apr. 2013 - 8:37

Dat is een veel gehoorde misvatting, Tappert ging niet in 1943 als 20 jarige in dienst. In maart 1943 was hij als 19-jarige (hij werd in mei 1943 twintig) SS-Grenadier in de Totenkopf Division. Wanneer hij dienst nam is onbekend maar lag dus minimaal in 1942, aangezien hij voor hij werd ingedeeld in de luchtafweercompagnie van één van de twee pantsergrenadierregimenten van die Totenkopf divisie zijn training in de SS-Flak-Ersatz Abteilung in Arolsen heeft doorlopen. De kans is groot dat hij zich gewoon op 17-jarige leeftijd voor de Waffen-SS meldde, zodat hij vrijwillig tot de SS kon toetreden voordat hij als 18-jarige dienstplichtige werd. De verontwaardiging van Jan Slagter is trouwens behoorlijk selectief. Herbert Reinecker, de schrijver van alle 281 afleveringen van Derrick, werd midden jaren dertig al lid van de Allgemeine SS en was schrijver voor diverse nazibladen. Tijdens de oorlog was hij SS oorlogsverslaggever en schreef propagandaartikelen voor het SS tijdschrift "Das Schwarze Korps". Dit is allemaal bekend maar nooit reden geweest voor Slagter Derrick niet uit te zenden. Overigens, wat gaat MAX verder nog boycotten? Dr. Oetker (van de toetjes en diepvriespizza's) was SS-Sturmbannführer in de Allgemeine SS en Mediamarkt-oprichter Otto Beisheim was soldaat in Hitler's lijfwachtdivisie, de Leibstandarte SS. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.