Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Testlocaties kunnen drukte niet meer aan, GGD staakt vrije inloop

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
XL-teststraat op Amsterdam Airport Schiphol geopend

© SCHIPHOL - De XL-coronateststraat op Schiphol. Op de nieuwe locatie kunnen alle Nederlanders terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. ANP SEM VAN DER WAL

Het is momenteel zo druk bij de coronateststraten van de GGD, dat het op veel plekken in Nederland niet meer mogelijk is om nog zonder afspraak een test af te laten nemen. Ook het maken van een afspraak is lastig. Veel mensen die zich willen laten testen, krijgen te horen dat ze ruim 24 uur moeten wachten voor er plek is.
Een woordvoerder van de GGD heeft laten weten dat er in Amsterdam ‘ onveilige situaties ’ zijn ontstaan als gevolg van de lange rijen voor de teststraten. Op meerdere plaatsen in de hoofdstad is het mogelijk zonder afspraak te testen, maar door het hoge aantal besmettingen levert dat nu rijen van honderden meters lang op. In Amsterdam is meer dan 1 op de 3 mensen die zich laten testen, positief.
Ook de GGD-testlocatie Badhoevedorp/Schiphol is gesloten voor de vrije inloop. Woensdagochtend liep de wachttijd al op tot twee uur. Ook mensen die wel een afspraak hadden, liepen hierdoor vertraging op. De GGD Flevoland heeft woensdag ook de deuren gesloten voor iedereen zonder afspraak. In Almere en Lelystad konden scholieren en studenten zonder afspraak langskomen voor een test. Maar ‘met de huidige stijging van het aantal besmettingen en het grote aantal mensen dat een afspraak maakt om zich te laten testen, is er geen capaciteit meer,’ aldus de GGD.
De Stentor meldt ondertussen dat mensen in onder meer Nijmegen, Arnhem, Boxmeer en Tiel geduld moeten hebben als ze een coronatest willen. Wie probeert een afspraak te maken, kan pas donderdag aan het eind van de middag of in de avond terecht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:32

Al bij het ten einde komen van de "intelligente lockdown" was duidelijk dat het testen gedecentraliseerd zou moeten worden en BEMAND, desnoods met kleine tijdelijke eenheden bij supermarkten en andere druk bezochte plaatsen en "test- en vaccinatie bussen" om bij te springen in brandhaarden. Dat noemden we toen "De Dans".

Geert6
Geert619 jan. 2022 - 18:59

Er zijn meer mensen positief, dan dat er ziek zijn. Is een ziekte een ziekte, als je er niet ziek van wordt?

3 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl19 jan. 2022 - 23:28

We gaan niet logisch doen, ja!?

Joost Spits
Joost Spits20 jan. 2022 - 0:07

Jazeker! Bovendien kan je anderen infecteren die mogelijkerwijs wel degelijk nare gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. Voorbeeld: iemand is HIV positief, maar heeft geen noemenswaardige klachten. Omdat hij of zij slechts "drager" zijn van het HIV-virus. Er kan een moment komen, dat die klachten toch ontwikkelen en dat de ziekte actief uitbreekt. Net als een tijdbom die op een zeker moment wel of niet afgaat. Ook van covid-19 zijn er bewijzen dat men diffuse verraderlijke symptomen kan krijgen op de lange termijn. Voorts is er een regel als je besmet bent, je tenminste 8 weken niet gevaccineerd mag worden. Dus een uitbraak kan nog over een periode van 8 weken verwacht worden! Bij een ziekenhuisopname is dat zelfs 12 weken. Het feit is, dat vaker op vele punten het OMT en RIVM de plank volledig mis hebben geslagen, geeft aan dat we nog lang niet alles weten over covid-19. Bijvoorbeeld: grote groepen mensen bij elkaar die allen zijn besmet met Omikron, maar hebben geen klachten en weten dit niet van elkaar, kan mogelijk een nieuwe mutatie uitlokken... wie zal het zeggen...

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 21:05

Geert: "Is een ziekte een ziekte, als je er niet ziek van wordt?" Zeker, Google "candida".

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 16:06

Er worden nu dagelijks 100.000 mensen getest. En kennelijk gaat dat piepen en kraken. En dan denken er hier (en bij de CU) mensen die denken dat 1g waarbij op 1 dag miljoenen mensen getest moeten worden de oplossing is.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 17:48

Als iedereen nu eens elke dag getest werd zou er dan nog een virus kunnen zijn?

Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 21:17

@griezel Als je een week lang 17,5 miljoen mensen test. Alle vliegverkeer, grensoverschrijdend trein en auto verkeer absoluut verbied. Compleet zelfvoorzienend wordt. Alle dieren afmaakt en een groot hek om het land heen zet met een vrije stroom van 20 km en hoopt dat vogels niet besmet kunnen raken, dan misschien Maar iets met middel en kwaal?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 16:00

Dan moeten er dus meer teststraten komen - staan genoeg bedrijvengebouwen leeg

3 Reacties
Karingin
Karingin19 jan. 2022 - 18:43

Oh en dan ros je een paar daklozen van straat om de prikken te zetten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 19:37

prikken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2022 - 10:39

en wie gaan er al die wattenstokjes in de neuzen van alle 5-plussers steken?