Joop

Tesla stopt met vervuilende bitcoin, stort cryptokoers in vrije val

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
GERMANY - MEDIA - TESLA - AWARD

© SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk (R) gestures as he arrives on the red carpet for the Axel Springer Awards ceremony, in Berlin, on December 1, 2020. Britta Pedersen / POOL / AFP

Met een paar welgemikte tweets heeft tech-miljardair Elon Musk (Tesla, SpaceX) de koers van de bitcoin in een vrije val gestort. Musk maakte bekend dat Tesla stopt met het accepteren van de cryptomunt als betaalmiddel, omdat het niet toe kan staan dat het delven van de specalutieve munt zo verwoestend is voor het milieu.
In een verklaring schrijft Musk: ‘We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor bitcoin-delving en -transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook’. Even later voegde hij een grafiek toe met data van de universiteit van Cambridge waarin te zien hoe absurd hoog het energieverbruik voor bitcoin daadwerkelijk is.
Als gevolg van de verklaring van Musk daalde de koers van bitcoin met ruim 15 procent. Ook andere cryptovaluta als ethereum en als grap bedoelde dogecoin zagen hun waarde fors omlaag gaan. Op de beurzen daalden ook de waardes van bedrijven die zich in grote mate met cryptovaluta bezighouden.
Nog maar drie maanden geleden kondigde Tesla aan een investering van 1,5 miljard dollar te hebben gedaan in bitcoin. Ook zou het mogelijk worden om Tesla’s te kopen met Bitcoin. Volgens Musk houdt zijn bedrijf de aangekochte bitcoin wel in beheer en worden deze niet terug op de markt gebracht. Dat gebeurt volgens Musk pas wanneer er een manier is gevonden om op een minder milieubelastende manier cryptomunten te delven. Ook zei hij wel te geloven in cryptovaluta en op zoek te gaan naar een alternatief voor bitcoin. De eis is daarbij wel dat die hooguit 1 procent van het energieverbruik van bitcoin heeft.
In hoeverre de beslissing van Musk een blijvende is, is de vraag. De wispelturige miljardair staat erom bekend vanuit het niets weer een compleet nieuwe koers te gaan varen. Er zijn ook deskundigen op het gebied van financiën en crypto die Musk ervan verdenken simpelweg de markt te manipuleren , bijvoorbeeld om groot in te kopen wanneer de koers nog verder gedaald is.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Juistem2
Juistem214 mei 2021 - 23:43

Dat raketprogramma van Elon stoot zeker niks uit?

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie15 mei 2021 - 12:54

Marginaal vergeleken met regulier vlieg of autoverkeer. Momenteel is het de enige manier om iets de ruimte in te krijgen. Daarbij zal op een gegeven moment de brandstof voor Starship (Methaan), gegenereerd worden uit water en CO2 uit de lucht (sabatier methode) door middel van stroom van een zonnepark en dat zal uiteindelijk CO2 negatief zijn gezien die brandstof ver buiten de atmosfeer gebracht zal worden.

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 21:48

Laat dit misschien ook zien hoe gevoelig Elon Musk is voor slechte publiciteit? Misschien niet voor alle, maar wel in het geval die zich binnen zijn doelgroep manifesteert - One week ago!: New Rule: Crypto Mania! – https://www.youtube.com/watch?v=HaJpYjO136o

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 20:14

Het idee achter bitcoin is best goed. Meer transparantie en geen centrale controle. In de praktijk is het deels een flop. Bitcoin is na meer dan tien jaar nog altijd geen serieuze valuta. Transacties zijn traag, kostbaar. Het wordt bijna nergens geaccepteerd als valuta. De facto is het bijna 100% speculatie en dat is jammer. Overigens is het ironisch dat een van de argumenten voor bitcoin is dat overheden de koers niet kunnen manipuleren zoals met andere valuta. In de werkelijkheid valt dat dus vies tegen. Eén man, in één tweet kan de waarde doen zakken.

CharlesdeValois
CharlesdeValois14 mei 2021 - 17:30

Als de tesla's nog steeds dezelfde bitcoinprijs houden, dan schiet hij er natuurlijk niet veel mee op. Of stijgt de bitcoinprijs ook ineens?

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois14 mei 2021 - 18:55

corr: bcprijs van de tesla.

Ecclesia
Ecclesia14 mei 2021 - 16:02

And so it begins... the bubble will burst.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 20:02

Nah ik betwijfel het. Zou best kunnen dat het ooit gebeurd maar er lijken veel mensen toevlucht genomen te hebben in crypto het afgelopen jaar. Het bijprinten van valuta door overheden is flink gestegen en binnenkort gaat de inflatie mogelijk omhoog wat onzekerheid brengt.

Balgehakt
Balgehakt16 mei 2021 - 12:25

Ik denk ook dat de crypto,s veel verder gaan stijgen grote investeerders stappen in misschien niet meer in Bitcoin maar er zijn Altcoins die het heel goed doen en ook minder gevoelig zijn voor extreme schommelingen. XRP is zo,n coin minder gevoelig voor extreme schommelingen op lange termijn wordt je er waarschijnlijk geen miljonair van maar je inzet kan wel minimaal verdubbelen. De grote banken hebben deze munt omarmd dat bijt wel met het principe van decentralisatie. De kansen voor klappers liggen in de goedkope munten met een fixed max supply als voorbeeld Tron kost 10.5 cent op moment van schrijven met een market cap van 9,1 miljard en er zijn al dik 70% van de tokens uitgegeven. Je krijgt extreme stijgingen naarmate de tokens steeds verder opschuiven naar de 100% en schrik niet deze betrekkelijke kleine munt ( Plaats 20 ) heeft een 24 uur volume van 3,5 miljard. En zo zijn er nog wel 20 kanshebbers.

infinispero
infinispero14 mei 2021 - 13:46

Typische man, die Elon Musk. Geeft zelf toe dat hij Asperger heeft en dat zou zijn vreemde gedrag - misschien ook zijn genialiteit - best wel eens kunnen verklaren. Voor wat betreft crypto, als developer geloof ik wel in blockchain-technologie. Dat gaat echt niet zomaar meer weg. De waardering in geld, daar kan ik ik niet zoveel mee. Daar moet ik misschien eens wat aan gaan doen. In 2013 heeft een klant me voor een klus betaald in Bitcoin. Gewoon omdat ons dat wel geinig leek - 150 stuks. Die heb ik in 2015 verpatst aan een enthousiaste Duitse handelaar. Nu heb ik af en toe een beetje buikpijn...

5 Reacties
adriek
adriek14 mei 2021 - 15:08

Miljardair Musk is al vaker van marktmanipulatie beschuldigd. Zijn genialiteit zit voornamelijk in internetmarketing, technische vaardigheden koopt hij gewoon in (en dat doet hij best goed...)

Winterdepressie
Winterdepressie14 mei 2021 - 19:04

@Eirda, Dat is wel een beetje kort door de bocht. Ten eerste heeft Mr Musk daadwerkelijk wel technische "chops" zowel in het hardware als software domein. Daarbij is het niet zo eenvoudig om de noodzakelijke technische vaardigheden zomaar in te kopen. Dat is zeg maar niet een bos winterpenen in de super. Om talent in cutting edge technologische branches aan te trekken moet je toch meer bieden dan alleen geld. Anders zouden de beste ingenieurs en coders wel naar de hoogste bieder gaan. Daarvoor moet je wel een visie en bedrijfsvoering ontwikkelen dat aantrekkelijk is voor die lui die het voor het kiezen hebben. Het is geen toeval dat al jaren zowel Tesla als SpaceX onder technische lui de meest gewilde banen zijn en zeg maar niet Microsoft of Toyota.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 20:05

Ja met 150 stuks was u nu miljonair maar goed dat is altijd koffiedik kijken. Een van de eerste bitcoin transacties betrof 10.000 bitcoin voor 2 pizzas terug in 2010. Omgerekend zouden dat nu pizzas a 200 miljoen euro per stuk zijn.

Welp2
Welp214 mei 2021 - 22:48

@Winterdepressie Musk heeft een zekere uitstraling en een droombeeld wat veel mensen (waaronder werknemers) aanspreekt. Daarbij helpt het dat hij inderdaad een technische achtergrond heeft, i.p.v. een witte-boorden-mentaliteit wat je bij veel CEO's ziet. Ook helpt het dat Tesla nog niet echt te maken heeft met krimp/stagnatie. Zolang iets in de lift is (geldt ook voor de Bitcoin), dan blijven veel problemen uit zicht. Tegelijkertijd is Tesla, gevoed door Musk, een hardvochtige werkgever. Uitbuiting, gevaarlijke werksituaties, onrealistische doelstellingen aan het personeel en een giftig arbeidsklimaat zijn regelmatig door (ex-)werknemers [1] beschreven. Toegegeven, de gehele (Amerikaanse) auto-industrie staat bekend om zijn hardvochtigheid, maar Tesla lijkt toch nog steeds de kroon te spannen. En zoals gezegd, zolang er groei is, vallen problemen nog niet echt op, maar zodra er echt stagnatie of zelfs krimp optreedt, dan weet ik niet of Musk's populariteit wel aanhoudt. [1] https://www.theguardian.com/technology/2018/jun/13/tesla-workers-pay-price-elon-musk-failed-promises

Winterdepressie
Winterdepressie15 mei 2021 - 13:03

@Welp, Er is een hoop geschreven en gezegd over de werk ethos bij Tesla en SpaceX en toch blijven het populaire plekken om te werken. Het is high-risk high-reward en niet een 9 to 5 jobby, dus mogelijk niet voor iedereen geschikt net zoals zelfstandig ondernemen zijn ook niet voor iedereen is. Amerikaanse arbeidsomstandigheden zijn altijd een beetje twijfelachtig, maar in dit geval verwacht Musk gewoon de zelfde inzet van iedereen die hij er ook in stopt zoals in 2018 toen de fabriek voor een van de auto's niet goed functioneerde en hij dag en nacht hands-on de boel op gang probeerde te krijgen. Dat zie je de CEO van Toyota niet doen. Ook niet elke werkplek beloont prestatie zo riant als Tesla. Maar we zullen zien wat het verschil is zodra de fabriek in Berlijn gaat draaien.

Welp2
Welp214 mei 2021 - 12:39

Elon Musk heeft al weer een nieuwe scam gevonden, de Dogecoin [1]. Deze 'altcoin' begon eens als soort grap, maar wordt nu omarmd door scammers, die misbruik maken van de oorspronkelijke grap-mentaliteit [2]. Ik denk dat onderstaande zin uit dat artikel hetgeen het best beschrijft : "The only way to make money from a cryptocurrency is to sell it to someone else for more money, and the only way they can make money is to sell it on for even more." [1] https://www.hln.be/geld/tweet-elon-musk-laat-koers-dogecoin-exploderen~a2decbdf/ [2] https://foreignpolicy.com/2021/02/11/dogecoin-how-does-it-work-elon-musk-cryptocurrency/

2 Reacties
adriek
adriek14 mei 2021 - 15:09

De cryptomarkt is een groot piramidespel met dogecoin als ultiem voorbeeld. Geen doel, geen toepassing, maar wel duizend procent winst voor de early adopters.

Balgehakt
Balgehakt15 mei 2021 - 15:36

Eirda 14 mei 2021 at 17:09 Dat roept men nu al 10 jaar over de Bitcoin de early adopters die echt op hun munten zijn blijven zitten zijn nu allemaal miljonair. Als je 10 jaar geleden voor 600 Euro aan Bitcoins kocht waren dat ongeveer 9000 Bitcoins kan je het voorstellen. Laten we zeggen dat hij in die 10 jaar voor 75 % verkocht zou hebben winstnemingen dan zou hij met de overgebleven coins nog steeds 101250000 Euro hebben. Zijn er nu nog steeds van deze kansen persoonlijk denk ik zo extreem als Bitcoins niet maar er zijn nog steeds stevige winsten te halen zeker bij de Altcoins. Koop wat Tron en Verge op lange termijn een bedrag wat je kan verliezen ze hebben

Leontrotsky
Leontrotsky14 mei 2021 - 11:12

Goud en zilver zijn vele malen vervuilender en klimaatverpestender dan bitcoin. Denk aan de goud en zilvermijnen die talloze biodiversiteit, en mensenlevens hebben verwoest en niet te spreken van de klimaatvervuilende energie die ervoor nodig is om goud en zilvermijnen te exploreren. Het ware beter dat goud en zilver waardeloos werden gemaakt zodat deze mijnen per direct kunnen sluiten. Bitcoin mag wat mij betreft het nieuwe anker worden voor het financiele systeem en goud en zilver moeten verdwijnen.

5 Reacties
Markzelluf
Markzelluf14 mei 2021 - 13:13

Goud en zilver zijn in elk geval nog grondstoffen voor nuttige producten. Wat is het nut van een crypomunt dat nauwelijks als betaalmiddel fungeert?

EricDonkaew
EricDonkaew14 mei 2021 - 13:24

Echt vermakelijk weer, die teksten van jou. Pure humor. Ik zou het niet willen missen. Even een raadseltje voor jou. Weet jij het verschil tussen mijnen van goud en zilver en mijnen van bitcoins?

adriek
adriek14 mei 2021 - 15:11

Bitcoin heeft gedaan wat het moest doen: bewijzen dat cryptovaluta kan. Bitcoin is veel te instabiel, energieslurpend en (vooral) veel te traag voor praktische toepassingen, daar zijn inmiddels veel betere alternatieven voor. Botcoin moet weg, naar het museum.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 20:09

Right. Nu terug in de echte wereld. Bitcoin worden virtueel gemined voornamelijk in China en de meeste stroom wordt daar opgewerkt met steenkool. Los daarvan is virtueel eigenlijk een incorrect begrip want ergens is er hardware en data centers. Die hardware moet ook geproduceert worden om vervolgens dag en nacht extreem veel steenkoolstroom te gebruiken. Data centers zijn extreem millieu vervuilend.

Ryan2
Ryan215 mei 2021 - 9:24

Praat geen onzin. Goud is er gewoon als materiaal waar sierraden van gemaakt worden. Het is alleen jammer, dat het als geldbelegging achter slot en grendel ligt. Verder wordt goud ook in de industrie gebruikt, maar die hoeveelheid valt wel mee. Verder is goud het recycle product bij uitstek, al eeuwen! Voor zilver geldt ongeveer hetzelfde. Overigens wisten de Galliërs indertijd al op een slimme manier goud te delven. Schaapsvachten legden ze verzwaard met stenen in een riviertje. De orde van het "Gulden Vlies" is er zelfs naar genoemd.

Balgehakt
Balgehakt14 mei 2021 - 11:08

Heerlijke vent die Elon eerst een stevige klapper gemaakt met Dogicoin en gisteren een goede koop gedaan met de Bitcoins de support op 40000 heeft gewerkt en hij zit nu weer in de lift. Bij de 50000/55000 de boel weer verkopen en we hebben weer een lekkere klapper gemaakt en nee miljonair wordt je er niet meer van daarvoor moet je naar de Altcoins zet 1000 Euro op 10 goedkope coins en wachten maar. Als voorbeeld Dogi Koste in januari 0.01 cent en nu op het moment van typen 0.43 cent dus 100 Euro inzet wat toch niet bijster veel is zou dus nu 4300 Eurootjes zijn ikzelf heb driekwart verkocht op 0.56 cent. Als Elon nog een keer over Dogi begint kan de prijs zomaar 1 Euro worden is het allemaal speculatie uiteraard maar dat wil niet zeggen dat je er geen leuk zakcentje mee kan verdienen.

3 Reacties
henkdevries9
henkdevries914 mei 2021 - 13:08

Man, gebruik eens interpunctie

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 14:14

henkdevries9 - Balgehakt verdient geldt met het speculeren op de bloembollenmarkt.

Balgehakt
Balgehakt16 mei 2021 - 11:48

henkdevries9 14 mei 2021 at 15:08 Heb ik niet nodig bij het rekenen ....

TERCA
TERCA14 mei 2021 - 9:02

Hoog tijd dus om deze meneer en zijn product niet meer serieus te nemen.

2 Reacties
TERCA
TERCA14 mei 2021 - 9:20

https://youtu.be/NsKwMryKqRE

Winterdepressie
Winterdepressie14 mei 2021 - 11:22

Wacht even, dus een bedrijf maakt een fout, krijgt kritiek, corrigeert de fout en vervolgens neem je niet alleen de producten van dat bedrijf "niet serieus" (what ever that means), maar ook producten van zijn andere bedrijven? Okay, geen Starlink voor jouw dan! Wel een beetje overdreven reactie als je het mij vraagt.

HappyBuddha
HappyBuddha14 mei 2021 - 8:48

Ultieme voorbeeld van pump en dump. Elon had zeker geld nodig

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie14 mei 2021 - 11:26

Aangenomen dat hij nog bitcoin heeft in zijn wallet, dan is dit natuurlijk geen pump en dump actie. Het was te voorspellen dat het laten vallen van BTC door Tesla de prijs van BTC omlaag zou halen, dus dat de waarde van de inhoud van je wallet ook zou dalen. Ik bedoel, Musk hoeft op SNL maar iets te zeggen over Dogecoin in een sketch en vervolgens daalt deze ook opeens sterk. Ik denk dat Tesla en Musk hierop verloren hebben en dit als risico hebben aanvaard omdat met BTC in zee gaan voor Tesla geen goeie zet was.

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 8:23

One week ago: New Rule: Crypto Mania! - https://www.youtube.com/watch?v=HaJpYjO136o

EenMening
EenMening14 mei 2021 - 7:53

Ik gebruik het woord "bezopen" niet vaak maar het mijnen van bitcoin is bezopen. Wie dit bedacht heeft is van echt het padje af.

Berend22
Berend2214 mei 2021 - 7:38

Dat deze crypto munt milieu verwoestend was wist Musk ook wel toen hij er een hele boel kocht. Dus waarom nu deze ommezwaai? Markt manipulatie?

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2021 - 11:10

Hoe weet je dit?

Winterdepressie
Winterdepressie14 mei 2021 - 11:18

Voornamelijk kritiek vanuit de hoek van Tesla/SpaceX volgers die niet rabiate Elon haters zijn. Er is terecht massaal opgemerkt dat als je missie statement is de wereld zo snel mogelijk naar een duurzame elektrische toekomst helpen, het gebruikt van Bitcoin lijnrecht hier tegenover staat. Over het algemeen luistert Tesla vrij goed naar serieuze geluiden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 mei 2021 - 13:47

'het gebruikt van Bitcoin lijnrecht hier tegenover staat.' Een deel van het Tesla programma staat daar ook lijnrecht tegenover. In 2.3 s naar 100 kunnen optrekken en een topsnelheid van 300+ km/h is net zo nutteloos en milieuonvriendelijk als crypto-mining.

Winterdepressie
Winterdepressie14 mei 2021 - 14:26

@Joe Speedboot, Op zich heb je daar een punt, maar de meeste EV rijders zullen proberen hun range te maximaliseren, dus niet bij elk stoplicht een drag race doen. Daarbij is een deel van Teslas doel het versnellen van de adoptie van elektrische autos en dat gaat blijkbaar beter als de auto niet een gepimped golfkarretje is met een geitenwollen sokken imago. Ook is het aannemelijk dat een snelheidsduivel eerder voor een benzine sportauto zou kiezen als die snelle EV's niet zouden bestaan. Dus links of rechts om is het beter dan niets.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -14 mei 2021 - 7:37

een mooie eerste stap. Nu nog de upgrade en recycling van die enorme accu's.

Markzelluf
Markzelluf14 mei 2021 - 7:34

De blockchain technologie die onder meer achter bitcoins zit, is slim bedacht, zorgt voor betere transparantie maar vreet enorm veel energie. En achter Bitcoins zit niks, er is ook geen enkel toezicht: don’t try that at home, is mijn advies