Door: Juliette Mattijsen, Anouk Nusselder, Keera Jones, Anjali Wijnhoven
23 september zal een dag vol festivals zijn. Ook Tata Steel ‘viert feest’. Medewerkers van het bedrijf en bewoners van IJmuiden en omstreken zijn uitgenodigd om “de wereld van het staal te ontdekken” en te zien hoe Tata “bouwt aan een toekomst van groen staal in een schone omgeving”. Opmerkelijk. Dezelfde bewoners en medewerkers worden namelijk ziek door de hoge concentraties kankerwekkende stoffen die Tata Steel uitstoot.
Ondanks de zorgwekkende conclusies uit het RIVM-rapport in 2020 is aan de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht niets gedaan. Leef je in de omgeving van de fabriek, dan lijdt je gezondheid daaronder. Bewoners in de omgeving hebben 51% meer kans op longkanker vergeleken met de rest van Nederland; kinderen hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten en hersenschade. Maar wees niet getreurd, want op het “vrolijke staalfestival” zijn er voldoende activiteiten om dit aangedane leed te vergeten. Kinderen en volwassenen, iedereen is van harte welkom. En bovenal is de entree gratis.
Voor ons als zorgprofessionals komt dit hard aan. Nog geen 100 kilometer verderop komen op dezelfde dag tijdens het Groene Zorg Festival in Delft meer dan 600 mensen uit de zorg samen om de grootste gezondheidscrisis van onze tijd aan te pakken: klimaatverandering. We draaien overvolle dagen om aan de groeiende zorgvraag te voldoen. Toch zetten we stevig in op de verduurzaming van onze eigen sector, omdat we weten dat dit ziekte voorkomt en de last op de zorg vermindert. We kijken daarom vol teleurstelling naar overheidsbeleid rondom Tata Steel: winst boven de gezondheid van mensen. Hoe bedrijven zoals Tata Steel, ondanks de milieu- en gezondheidsschade die ze veroorzaken, op deze manier mogen blijven draaien is onbegrijpelijk.
Het Tata Steel festival is schaamteloos. We roepen Tata Steel op om de feestviering rond een bedrijf dat mensen ziek maakt af te gelasten. Daarnaast roepen we de Nederlandse overheid op om de gezondheid van haar burgers voorop te zetten, vóór de belangen van multinationals en de fossiele industrie. Dat laatste begint bij het direct afschaffen van de jaarlijkse 46 miljard aan fossiele subsidies, en het verbieden van reclames voor ziekmakende industrieën en het sluiten van Tata Steel tot gezondheids- en milieunormen worden behaald.
Juliette Mattijsen, Bestuurder Groene Zorg Alliantie
Anouk Nusselder, geneeskundestudent en lid IFMSA-NL
Keera Jones, voorheen apothekersassistente, nu campaigner Reclame Fossielvrij
Anjali Wijnhoven, lid van Collectief ‘Van wie is de Lucht’
Per direct stoppen met fossiele subsidies en Tata sluiten, zonder dat hier marktbeschermende maatregelen tegeover staan, zou de zware industrie in NL/EU behoorlijk kunnen schaden. Misschien dat onze dienstensector en high-tech industrie dermate zwaar wegen dat dit de economie als geheel niet zou treffen. De kans bestaat evenwel ook dat daardoor te veel afhankelijkheid van landen als China of India ontstaat. Een gefaseerde verduurzaming zou daarentegen de maakindustrie juist kunnen innoveren en versterken. Voor de omwonenden (en het klimaat!) moeten hiervoor natuurlijk wel deadlines afgesproken worden zodat na ruim 100 jaar het einde van de vervuiling in zicht komt.
Het is toch de minachtende schofterigheid voorbij van deze Ruttiaanse belastingkanjers uit India? Kwikdampen, illegaal kwik op het riool lozen, Lood-vervuiling, grafiet-regens, 8% van alle CO2-uitstoot in Nederland, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, kanker: 'U mag langskomen om een biertje en een hapje te komen nuttigen, Gordon of Vink Roeldries komt ongetwijfeld een moppie zingen, en u krijgt bij de uitgang een 'Goodiebag' met een miniatuur van de centrale.' Tuig.
Als geboren en getogen IJmuidenaar zou ik wel eens willen weten hoe men erbij komt dat alles van TaTa af komt. Volgens de media wordt het al sinds 75 onder de pet gehouden. Ons dorp is een vissersdorp, bewoond door vissers rn Hoogovenwerkers. Er werd behoorlijk gedronken en nog meer gerookt, we hadden een dieseltrein die hier ook een station had, we hebben de vissersboten aan de Trawlerkade en de tankers door de sluizen. Plus we zijn een aanvliegroute naar Schiphol. Vind het heel knap dat iedereen buiten ons dorp en iedereen die hier is komen wonen zeker weten dat het dan van TaTa komt. Vind het ook heel apart dat de import overal last van heeft en de geboren IJmuidenaar nergens van. De stranden liggen iedere zomer vol en de strandhuisjes zijn niet aan te slepen. Zo'n 40.000 mensen zijn afhankelijk van Tata, wij zijn verstrengeld met TaTa en hebben er geen last van. Bevalt het je niet, ga er niet wonen.
Staalproductie heeft een specifieke uitstoot die direct nabij gemeten kan worden en ook vanuit grond en watermonsters. Dus ja, het is heel goed vast te stellen wie de vervuiler is. TATA Dus [Bevalt het je niet, ga er niet wonen.] Probleem is dat velen er niet zomaar voor kunnen kiezen en dat de vervuiling ook in de wijdere omgeving neerdaalt. Vervuiling en bewust vergiften van een bevolking is een vorm van genocide.
Ooit vonden we het gebruik van DDT normaal, en van Softenon. Afval van de chemische industrie werd ongefilterd in de Rijn of in zee geloosd. Toen duidelijk werd hoe schadelijk het spul was zijn we er snel mee gestopt. Dertig jaar geleden werd duidelijk dat de stoffen die Tata Steel loost ook heel schadelijk zijn. (Net als de lozingen van Chemours en Bayer) Ik werkte destijds in een bedrijf waar zeer kleine hoeveelheden koper in het afvalwater terechtkomen. (Veel minder dan wat van zo'n mooi groen kerkdak afkomt. En koper is niet eens heel schadelijk voor zover ik weet.) We moesten flink investeren om dat te zuiveren. Om één of andere reden mogen sommige 'grootheden' gewoon doorgaan met het vernietigen van hun omgeving. Al decennialang. Ondanks dat bekend is dat zowel het milieu als de mensen in de omgeving aanzienlijke schade opleveren.
hgroen2. Heel groot stuk in de krant vandaag hoor. Dat TaTasteel binnen de wet produceert. Ze producten binnen de regels voor een vergunning. Alleen mensen willen constant steeds meer in een steeds kleiner tijdsbestek. Ook volgens de meeste Wijk aan Zeeërs loopt en minderheid "te zeuren". Durf te wedden dat onder de IJmuidenaren hetzelfde gevoel leeft.
Ik mis even de connectie tussen het feest bij Tata en uw werkbelasting. Ter verduidelijking. - de verhoogde kans op ziekte komt op conto van longkanker ( zie rapporten van GGD Kennemerland) en niet door Tata - werkelozen zijn vaker ziek dan werkenden. Stel je eens voor wat uw werklast wordt met de tienduizenden extra werkelozen na het sluiten van Tata
Jij schrijft: de verhoogde kans op ziekte komt op conto van longkanker ( zie rapporten van GGD Kennemerland) en niet door Tata Hoe kom je aan longkanker? Door TataSteel! Aan uw tweede deel in uw reactie wens ik niet eens woorden te besteden! Vulgair en smerig!
Tienduizenden werklozen? U bedoelt tienduizenden mensen die minder milieubelastend werk kunnen gaan doen toch zeker. Er zijn honderdduizend vacatures in Nederland in de techniek, in de zorg, in de automatisering, niemand hoeft lang werkloos te worden. Maar (vrijwel) niemand wil Tata Steel sluiten. We willen gewoon (ja, dat is gewoon...) dat ze hun productie vernieuwen en de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch reduceren, meer niet. Dat is in de eenentwintigste eeuw helemaal geen extreme eis wist u dat?
Ouderdom is niet de grootste gezondheidscrisis?
In de buurt van TataSteel loop je grote kans helemaal niet oud te worden!
Nou, die grote kans om "helemaal" niet oud te worden valt wel mee. Gemiddeld leven wij, als wonende onder de rook van TaTa, 2.5 maand korter blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Is niet wereldschokkend. Plus TaTa opereert binnen de cijfers die vastgelegd zijn door de overheid. Dat er een groepje is die het eerder, sneller etc willen blijf je houden. Als TaTa die eisen weer ingewilligd heeft komen ze weer met iets anders. Hebben denk ik geen pannen, bestek, fiets, auto. Allemaal not in my backyard mensen want dat het staal dan uit China en India moet komen DAT is geen probleem.
@Astrid Prins die 2,5 is een gemiddelde over de gehele groep. Dus kan betekenen dat sommige enkele jaren korter leven. STatistiek is moeilijk nietwaar En dat in andere landen ook vervuiling is, is geen reden om het hier ook maar toe te staan. En nee Tata opereert niet binnen de regels. Daarom moeten! ze verduurzamen en vergroenen,
Gemiddeld een paar maanden korter leven, big deal. We kunnen ernstig zieke mensen met longkanker, COPD en andere vervuilingsgerelateerde ziektes jarenlang in leven houden. Niet het prettigste leven, maar voor de statistieken prima.
Dat mensen oud worden is het probleem helemaal niet. Zolang ze gezond blijven en goed voor zichzelf kunnen zorgen vallen de kosten wel mee. Aow kost wat meer, pensioen betalen ze zelf. Maar als xe rond hun zestigste vanalles gaan mankeren en tit hun vijfentachtichtste van de ene spevialist naar het andere ziekenhuis gereden moeten worden in een ziekentaxi, drie keer per dag thuiszorg nodig hebben en de laatste vijf jaar in een verzorgingshuis moeten wonen wordt het wel een financieel en organisatorisch probleem voor het land. Mensen worden ziek van vervuiling en dan gaat het niet over een griepje van veertien dagen.