© cc-foto: JeffA
Door prijsverhogingen is de winst van olieconcern Shell in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan verdubbeld tot 17,6 miljard euro. Terwijl burgers zwaar lijden onder de na de Russische invasie in Oekraïne exorbitant gestegen energieprijzen, boeken de energiebedrijven megawinsten door de prijsverhogingen, meldt The Guardian. In Groot-Brittannië klinkt de eis steeds luider om de belasting voor bedrijven die veel verdienen aan de crisissen te verhogen.
Niet alleen energiebedrijven spekken hun aandeelhouders met megawinsten. Voedselconcern Unilever blijkt ook fors te verdienen aan prijsverhogingen die de kosten van levensonderhoud doen stijgen. Zelfs nu er minder verkocht wordt, groeit de winst. De NOS meldde dinsdag: "Unilever verkocht afgelopen half jaar minder producten, maar verdiende meer. Door de prijzen zelf te verhogen had de Londense levensmiddelengigant weinig last van de inflatie. (…) Het verkoopvolume nam 1,6 procent af, terwijl de prijzen met 9,8 procent stegen. De omzet nam met 14,9 procent toe tot 29,6 miljard euro. Waarvan na aftrek van de kosten een operationele winst van 4,5 miljard euro overbleef. Die winst lag daarmee 1,7 procent hoger dan in de eerste helft van 2021."
cc-foto: JeffA
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Omdat onze accijns op brandstof hoger ligt dan elders is het niet erg zinvol om onze tarieven te vergelijken met andere landen. Er is een accijnsverlaging geweest die dit jaar gehandhaafd blijft. Op dit moment is de prijs sterk aan het dalen maar het niveau van Frankrijk zullen we niet halen. De vraag is of we dat moeten willen. Het is leuk als gebaar of om de gele hesjes in de kast te laten hangen zoals Macron doet, maar het bevorderd ook het benzine slurpen en daar willen we vanaf. We zagen dat de hoge gasprijs een besparing in gebruik van 20 tot 30% opleverde. Blijkbaar zijn we tot heel wat in staat als het om onze portemonnee gaat, dus ga door op die weg en laat de benzineprijs hoog blijven. Belasting verhoging voor bedrijven is een veel meer voor de hand liggende oplossing ware het niet dat zoiets niet even snel te regelen valt. Dat moet wereldwijd of in EU verband. Dat Unilever winst maakt is omdat zij de hogere kostprijs een op een doorschuift naar de consument. Daarmee wordt het omzetverlies gecompenseerd. Zelfs meer dan dat, omdat consumenten de dure spullen blijven kopen is de winst gestegen.
De witte boordencriminelen van de Shell: Zolang ze bestaan hebben ze het nooit gehad, ze hebben het ook nu niet en ze zullen het nooit hebben: een moreel kompas.
Ik heb dat vaker geschreven en nu nog een keer. Nederland anno 2022 lijkt steeds meer op mijn geboorte land na de dood van Tito. Onbeschofte politici die allen doen om aan de macht te blijven en niks doen om burger te beschermen.
Serieus? Een bedrijf wat 1,7% meer winst maakt wil je vergelijken met burgeroorlog, massamoord en etnische zuivering?
Er zijn landen die daar via verhogingen belastingen voor energieleveranciers ( omdat ze grove winsten maken terwijl de bevolking lijdt) wat van deze winsten terugverlangen om de bevolking te ontzien. Zo niet Nederland natuurlijk.
Fossiele energie moet niet meer gesubsidieerd worden maar veel zwaarder belast. Men heeft nu 40 jaar de tijd gehad om het gebruik af te bouwen, het is wel mooi geweest.
Frankrijk en Duitsland verlagen de belastingen en accijnzen om zo hun burgers te compenseren voor de stijgende kosten in levensonderhoud, wordt het hier hoog gehouden of verhoogd. Door het feit dat wij de prijs betalen, vangt dit kabinet nog meer inkomsten dmv belastingen en accijnzen. Want 60 miljard aan klimaatinvesteringen moet toch ergens vandaan komen. En je moet wel heel naief zijn om te denken dat politiek Den Haag dit uit eigen zak gaat betalen. Nee, daar hebben zij de burgers voor die hun geloven op hun blauwe ogen en mooie verkiezingsbeloften.
Sancties zijn nu eenmaal een beproeft middel om burgers hard te raken en sancties tegen een land als Rusland raakt de burgers aan beide kanten, de oplossing, ook voor de absurde winsten liggen bij de overheid.... maar ssshhhhtttt. Na een jaar lang niets nuttigs doen en alleen maar ellende veroorzaken hebben ze hard hun vakantie nodig hoor en kunnen ze tot ergens in september even lekker kijken hoe het land verder wegzakt, voordat ze daar weer actief aan meewerken.
Als een bedrijf een percentage hanteert als opslag voor de winstmarge dan is dit een logische consequentie. Bij lagere kosten en eenzelfde winstmarge daalt ook de winst weer.
Eén van de nadelen van sancties is, dat ze de markten kunnen verstoren. Dat is met het domme sanctiepakket tegen Rusland op grote schaal gebeurd. Gewone burgers en bedrijven krijgen dan te maken met inflatie en soms fysieke leveringsproblemen. maar er zijn winnaars, vooral bij monopolisten en multinationals (olie, gas, kunstmest en granen voorop). In een aantal landen wordt daarom een "windfall tax" ingevoerd om die miljarden af te romen. Het eerste land wat dat deed was Rusland (7 juli), gevolgd door Hongarije en kennelijk ook Japan. Laten we dit snel ook doen en de miljarden investeren in het bestrijden van sociale noden.
De inflatie was in december2021 al >6%, ruim voor de oorlog in de Oekraïne. De oorlog wordt als smoes gebruikt, maar je kunt als ECB niet ongestraft duizenden miljarden euro's bijdrukken en geen rekening houden met de waarde vermindering van diezelfde euro. Dit wordt uitgekeerd aan de hedgefunds en aandeelhouders en niet aan de sociale noden. Dat heeft Rutte al gezegd en anders had hij al een extra belasting ingevoerd. Hij heeft zoals gewoonlijk weer niets gedaan.
Nee Gimli dat is niet helemaal waar. De inflatie was gestegen vanwege het trage opstarten van de economie, het achterblijven van het aanbod op een stek gestegen vraag. De energieprijs steeg omdat Rusland begon met het dichtdraaien van de gaskraan. Daardoor stegen de prijzen van steeds meer producten, dat begon in de zomer van vorig jaar. Het was geen smoes.
Gelukkig betekent dit dat in elk geval de staat ook nog flink verdiend dankzij de winstbelasting… Oh nee. Bedrijven als Shell betalen bijna geen belasting. Dit zal dus met name via dividend in de zakken van investeerders terecht komen zodat zij have-nots weer op andere manieren verder kunnen uitknijpen. Het lagere volk uit de midden- en onderklasse zal straks (veel te laat) een paar procentjes op hun salaris er bij krijgen en hier super tevreden mee zijn, zich niet realiserend dat ze relatief wéér op achteruit gaan. Zolang de goedgelovige “goed geïnformeerde” deugmensen onder het lagere volk zich keer op keer weer voor het karretje laten spannen van de top en zich wijs laten maken dat ze vooral boos moeten zijn op hun medemens ( zwart vs. wit, middenklasse vs onderklasse, links vs rechts etc etc) en niet op hen, zal er niets veranderen. Gevangen in een gouden kooi, waar men zo aan gewend is geraakt, dat ze de tralies niet eens meer zien, blijft de status quo gehandhaafd. En de top zag dat het goed was.
Sinds we Shell weggejaagd hebben hoeven te sowieso niet veel meer van ze te verwachten.
Shell is in GB nix beter af dan hier, ik heb me er niet in verdiept maar het lijkt me sterk dat ze zich hebben laten wegjagen. But anyway; good riddens! Parasieten zijn het, vreten alle grondstoffen op, geven er hooguit een appel en een ei voor en de achtergelaten teringzooi mag je ook nog zelf opruimen. Oh en die anderhalve kantoorslaaf die niet mee mocht heeft allang weer ander werk
Meeste winsten gaan naar de toeleveranciers. Voor Unilever vnl ontwikkelingslanden en voor de olie ... tja... die kunnen hun geluk niet op. Lachende derden zijn de leveranciers van ''goederen'' aan de overheid. Die betaalt en controleert niet (in die volgorde)
Ik haal gewoon het noodzakelijke en tanken doe ik heel goedkoop aan de Duitse grens. Rutte heeft de macht om deze "praktijken" te verminderen, door ze meer belasting te laten betalen, maar laat dat na. En wij, het volk, zijn te laf om dit af te straffen.
90% van mijn boodschappen en uiteraard benzine komen al jaren uit Duitsland, ben toch geen dief van mijn eigen portemonnee. Volgend jaar komt mijn AOW en Altersrente vanwege mijn Duitsland jaren. Had ik alles geweten dan had ik altijd in Duitsland gewerkt. In totaal ruim 150 Euro meer in de maand t.o.v. alleen maar AOW, pensioenen komen daar nog bij.
Een groot deel van Nederland stemt op de VVD dus Rutte vanwege de huizen. Voor velen is dit een pure winstmaschine geworden, en daarom nemen ze alles maar op de koop toe.
Ehhhh… nou .. de grootste profiteur is de overheid zelf. Niks toevoegen wel energiebelasting, accijns en btw vangen. Volgens mij zijn wij “ de overheid” dus misschien met zijn allen er wat aan gaan doen.
Het zijn echt niet alleen de Shell's en Unilever's die dik profiteren van de ''crisissen'' en dan met name profiteren van het financiële beleid van populistische centrale banken als de ECB met het opkopen van schulden en extreem lage rentes. Alle ondernemingen, inclusief ZZP ondernemingen met subsidie, profiteren maximaal zoals ze altijd doen. ------De omzet van het Nederlandse mkb steeg vorig jaar met gemiddeld 10 procent en de winst met 38 procent. "De financiële cijfers van het mkb waren niet eerder zo positief. Ook de vermogenspositie en de kredietwaardigheid staan op recordhoogte", aldus SRA. -------- https://www.nu.nl/economie/6205047/mkb-ondernemingen-boeken-meer-omzet-en-winst-vanwege-steunmaatregelen.html En ondernemingen kunnen de prijzen ook verhogen want de rijke helft van Nederland heeft meer geld dan ze op kunnen maken en weten niks beters dan extra sparen. Waar de andere helft van Nederland juist steeds verder in de problemen raakt. https://www.nu.nl/economie/6210861/berg-spaargeld-groeit-door-naar-bijna-420-miljard-euro.html#:~:text=In%20de%20maand%20mei%20kwam,euro%20ingelegd%20op%20de%20spaarrekeningen.
1.7% van 4.5 miljard is niet "miljarden extra winst"...
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Door prijsverhogingen is de winst van olieconcern Shell in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan verdubbeld tot 17,6 miljard euro. " Maar al was het een kwartje, het is gewoon smerig hoe dat soort bedrijven profiteren van oorlog, ellende en armoede. Ik zou me kapot schamen als ik voor zulke types werkte
Uiteindelijk is het toch de consument die maar blijft aankopen en zorg voor bedrijfswinsten. Ik tank (laad) al jaren niet meer bij Shell, en koop het liefst lokaal.
Uiteindelijk is het toch de consument die maar blijft aankopen en zorg voor bedrijfswinsten. Ik tank (laad) al jaren niet meer bij Shell, en koop het liefst lokaal. Ik denk dat je hier een punt hebt. Maar, veel mensen moeten voor hun werk gewoon de auto gebruiken hé, echt een keuze hebben ze dan niet, als ze elektrisch niet kunnen betalen.
Hmmm, het merendeel is belasting en accijns, dus de staat der Nederlanden, dus de burger. Die verdienen hier meer aan dan Shell. Een andere kop boven het artikel had dus zo maar gekund.
Voorspelbaar en never waste a good crisis. Perfect bedacht en perfect uitgevoerd, het betekent een machtsgreep van de multinationals op wereld niveau. De hoge inflatie is gewoon de geldontwaarding door het bijdrukken van duizenden miljarden euro's van de ECB en het opkopen van de staatsobligaties, die inflatie stijging was al bezig ruim voor de oorlog in de Oekraïne. De komende recessie is groter dan die van 2008 en bedacht door politici en de ECB en vakkundig uitgevoerd. De aandacht werd door Covid afgeleid en de burgers betalen uiteraard weer de rekening. De multinationals halen hun winsten binnen en dat zal leiden tot de benodigde economische groei om het falend systeem overeind te houden. We zullen het zelf moeten regelen en overleven, van onze overheid hoef je niets te verwachten, die spelen het spelletje mee. Dat deden ze al 40 jaar en fdat blijven ze doen. De boeren en de burgers met de afwijkende meningen en standpunten krijgen de zwarte piet toegespeeld, en de aanhangers incluis MSM doen graag mee met het aanwijzen van de zondebok. Mogelijk breekt er nog ergens een oorlogje uit, dan wordt de repressie verder uitgebreid. Gelukkig woon ik op het platte land, ver weg van de Randstad, en er zijn hier genoeg boeren waar ik mijn eten vandaan kan halen, en ik heb genoeg voorraad om het een tijdje vol te houden. De politiek is op reces en er zal niets gebeuren tot september '22.
Weet je wat Amerikanen bedoelen met een ''one-trick-pony,'' Glimly1955? Draghi heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd om de inflatie op te krikken naar bijna 2%. Tussen 2008 en (bijna) 2020 was er sprake van ''The great deflation'' waartegen QE (Quantitative easing - daar heb jij het over) werd ingezet. Er zit helemaal geen monetaire continuïteit naar inflatie zoals jij dat claimt. "When you believe in things that you don't understand, than you suffer'' Superstition - https://www.youtube.com/watch?v=0CFuCYNx-1g Zou het niet fijn zijn om te zeggen: zie je nu wel, ik heb toch gelijk ... als je het wel begrijpt: Inflation as a Political Power Play Gone Wrong | Yanis Varoufakis https://metacpc.org/en/inflation-as/
In Nederland wel, maar niet in Frankrijk bijvoorbeeld daar moeten energiebedrijven zelf mee betalen om prijs stroom te drukken en benzine in Frankrijk kost er zodadelijk 1,50 euro. Macron pakt door. Alleen in Nederland betalen we de hoogste prijs voor elektra en gas in Europa. Maar wij hebben ook een falende gekke Henkie die Rutte heet.
Komt nog bij dat we wereldwijd een van de hoogste belastingen hebben op energie..
Maar.. dat is toch precies wat 'linkse' partijen willen? Zaken zoals fossiele energie zo duur mogelijk maken om het gebruik er van te ontmoedigen?
Linkse partijen regeren niet en na Den Uyl heeft er nooit meer een links kabinet geregeerd, het zijn de centrum rechtse partijen die la jaren de dienst uitmaken en de PvdA reken ik daar ook toe, zeker na het goedkeuren van de CETA.
@Gimli1955 'Linkse partijen regeren niet ' Dat klopt als een bus, alleen zijn het wél linkse partijen in de oppositie die roepen dat zaken zoals benzine én vlees te goedkoop én te schadelijk zijn. Wat wil men nou eigelijk?
@ Gimlo1955 Dan is volgens jouw definitie d'66 en pvda geen linkse partij meer. Maar voor een centrum rechtse partij heeft die toch heel veel linkse ideeen en standpunten.
Absolute asociale bedrijven. Ik mag hopen dat zij nu eens extra "crisis-tax" moeten gaan betalen.
Om vervolgens die door te berekenen naar de klant toe. Uiteindelijk zijn wij als burger altijd degenen die dit soort belastingen moeten ophoesten.
Zolang we nog massaal fossiele brandstoffen gebruiken zullen deze bedrijven nodig zijn. Tijdens Covid toen olieprijzen negatief waren, zijn er zware verliezen geleden in de olie industrie. Investeringen in nieuwe bronnen werden uitgesteld. Deze bedrijven hebben nu weer enig kapitaal om tegemoet te komen aan de vraag, en deze vraag is hoog en blijft stijgen. Enige manier om af te komen van fossiele brandstoffen is groene energie gecombineerd met waterstof en kernenergie tijdens transitie. Investeringen hierin zullen zeer hoog zijn, maar op lange termijn is dit de enige manier om CO2 neutraal te worden. Helaas wordt nu ingezet op elektrisch rijden, stikstof reductie, biomassa etc. Allemaal zaken die een minimaal positief effect hebben op klimaat tegen een extreem hoge prijs. Om deze reden halen we de klimaatdoelen niet. Er is te veel politiek en te weinig ratio in de genomen klimaat maatregelen.
De prijzen rijzen de pan uit, niet normaal. Zelfs mijn leesbrilletje bij het kruidvat is ineens 30% in prins gestegen.
Tsja, als je eigenaar bent van olie en die wordt meer waard dan maak je als Shell meer winst. En als de prijs daalt maak je minder winst. Benieuwd of die mensen die nu de winst willen stelen in 2020 ook hebben aangeboden mee te betalen aan de USD 21,6 miljard die Shell toen verlies draaide.
Op zich prima toch dat Shell de prijzen heeft verhoogd? Shell is door de rechter verplicht er voor te zorgen dat haar klanten minder co2 uitstoten. Hogere prijzen zal leiden tot minder gebruik en minder co2 uitstoot. De keuze voor meer duurzame energie wordt daarmee ook rendabeler.
En dit is precies het redeneren van politiek Den Haag. Maar de werkelijkheid buiten die bubbel is dat mensen steeds minder geld overhouden. En dus zal het nog langer duren voor iedereen afstapt van fossiele brandstoffen.
@pgs Hoezo? Als fossiele brandstof duurder wordt dan ga je toch minder gebruiken? Dat willen we toch?
Ha, Jozias, in u schuilt geen groot sociaal psycholoog. Grapje ooit bij een ingenieursbureau: "Wij zijn zo arm dat ons kind moet slapen in de doos van de kleurentelevisie.''
@arjan Prima inhoudelijke argumentatie. Wat klopt er volgens u niet aan dan?
@jozias Ter eerste omdat het drukker op de Nederlandse wegen dan ooit ondanks de gestegen benzine-prijzen wat ook dat grapje impliceert d.w.z. je moet geen homo-economicus sprookjes vertellen.
@arjan, Ondanks de gestegen benzineprijzen zien mensen de auto dus als een goedkoper/ beter alternatief dan het ov. Overigens is de filedruk tov 2019 wel met 8% afgenomen. Daarnaast worden er steeds meer elektrische en hybride auto’s verkocht, drukte op de weg is daarmee geen betrouwbare graadmeter meer voor het gebruik van fossiele brandstof. Maar hoe zie je dan voor je dat Shell er voor zorgt dat haar klanten minder benzine gaan tanken. Moet Shell een quota instellen voor haar klanten? En hogere prijs is toch de belangrijkste draaiknop waar een leverancier van het product invloed op heeft? En het punt blijft dat daarmee een duurzamer alternatief automatisch rendabeler wordt.
@jozias2 1. Prijzen worden niet bepaald door de rechter, maar door een (slecht gereguleerde) markt. *) Ondanks allerlei verwikkelingen is de prijs niet in overeenstemming met vraag en aanbod. *) 2. Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s verkocht, drukte op de weg is daarmee geen betrouwbare graadmeter meer voor het gebruik van fossiele brandstof.'' Dat is onzin. Het percentage fossiele brandstoffen voor elektriciteitsproductie in Nederland is 75% 3. Weer veel meer files - 300/400 km file bijna weer dagelijks patroon Sinds het thuiswerkadvies is komen te vervallen, signaleert ANWB Verkeersinformatie dagelijks weer veel meer files tijdens de ochtend- en avondspits. Spitsen met 300 tot 400 kilometer file zijn bijna weer het dagelijkse patroon. (01 april 2022) *) Volgens een groeiend aantal analisten loopt de massale, grootschalige stijging van de wereldwijde grondstofprijzen niet in de pas met de fundamenten van vraag en aanbod. En functionerende termijnmarkten zouden bufferen tegen de volatiliteit en de inflatie die daaruit voortvloeit. Met andere woorden, als Poetin een steen in de oliemarkten gooit, zouden goed gereguleerde futures-markten het tot een rimpeling moeten gladstrijken. In een disfunctionele markt blaast Wall Street het op tot een tsunami. How Trump Caused Inflation - Trump Blocked Regulations Against Price Manipulation; Biden Has Yet to Acknowledge the Problem https://tyt.com/stories/53PsQvIKiZFzQPRRk91p2q
*) Corporate profiteering and the cost of living crisis https://www.unitetheunion.org/media/4757/unite-investigates-corporate-profiteering-and-the-col-crisis.pdf
@arjan De rechter gaat inderdaad niet over de prijs maar zegt wel dat Shell een inspanningsverplichting heeft dat haar afnemers minder co2 uitstoten. De rechtbank maakte een onderscheid tussen de CO2-uitstoot van het bedrijf zelf en de uitstoot van toeleveranciers en afnemers, onder meer de automobilisten die tanken. Het is dus heel logisch dat Shell de prijs aan de pomp omhoog gooit om de consument te bewegen tot een meer duurzame keuze om aan deze inspanningsverplichting te voldoen. Hoe zou een tankstation dat anders moeten doen. "Voor Shell zelf geldt een resultaatverplichting van 45% minder CO2-uitstoot in 2019. Dat moeten ze dus halen en dat is meetbaar. Voor de toeleveranciers en afnemers geldt een inspanningsverplichting. Dat betekent dat je moet gaan kijken of Shell genoeg heeft gedaan."
@Jozias Dank. Mocht het nodig zijn om Nederlanders uit te leggen wat Amerikanen bedoelen met filibusteren, wat in het Amerikaanse congress vaak gebeurt door politici om hun donoren (grote bedrijven) te beschermen tegen wetgeving die uitbuiting van burgers moet voorkomen, dan verwijs ik naar dit draadje.