Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Terwijl Amsterdam protesteert, hervat Wallonië de onderhandelingen over CETA

  •  
22-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EU Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)  talks breakdown

© epa05597516 A handout photograph made available by the European Union 2016 showing President of the European Parliament, German, Martin Schulz (R) and Walloon Minister President Paul Magnette

Hoewel de delegatie van de Canadese regering gisteren al teleurgesteld de onderhandelingstafel verliet , gaat de Waalse regering de komende dagen toch onderhandelen over CETA , maar nu met de Europese Commissie op initiatief van Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, die zei:
“Aan de Canadese kant is alles afgerond, het probleem ligt bij Europa.”
De Waalse minister-president Paul Magnette is het met die conclusie van Schulz eens en spreekt van ‘moeilijkheden tussen Europeanen onderling’. De komende dagen zullen nu interne Europese gesprekken gevoerd worden, maar Schulz is optimistisch dat de problemen nog tijdig opgelost kunnen worden.
De verschillen die nog overbrugd moeten worden gaan onder meer over juridische bevoegdheden. Wallonië wil dat de internationale rechtbanken die in het verdrag afgesproken zijn, pas aan zet komen als de eigen handelsrechtbanken al een uitspraak hebben gedaan. Daarnaast willen de Walen sommige boetes beperken die onder bepaalde omstandigheden extreem hoog zouden kunnen oplopen. De Walen zijn met hun verzet de laatste der spreekwoordelijke Mohikanen, de 27 andere EU-lidstaten hebben hun goedkeuring al gegeven voor de ondertekening van het akkoord. Aanstaande donderdag wordt de Canadese premier Justin Trudeau in Brussel verwacht om het ontwerpverdrag te ondertekenen.
Museumplein Ondertussen wordt op het Museumplein door zo’n 8000 mensen gedemonstreerd tegen de voorgenomen handelsverdragen zoals CETA, maar ook TTIP. Diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties togen zondag naar Amsterdam om hun ongenoegen kenbaar te maken. Onder meer GroenLinks , SP, de Piratenpartij, FNV Bondgenoten, Greenpeace en de Consumentenbond zijn van de partij.
MD-TTIP-DEMO-lores-001
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 okt. 2016 - 21:54

[Amsterdam protesteert] Op zijn best 8000 man waarvan 6000 niet uit Amsterdam en 4000 niet uit nederland. Kortom, 0,2 % van Amsterdam protesteert.

Frans Akkermans
Frans Akkermans23 okt. 2016 - 20:19

Het probleem dat volgens de Walen nog geregeld moet worden is hoe conflicten tussen buitenlandse investeerders en de overheid beslecht moeten worden als een betrokken investeerder meent dat het verdrag geschonden wordt. Nu is ISDS in het leven geroepen omdat het bedrijfsleven geen vertrouwen kon hebben in een voor corruptie vatbare rechterlijke macht. En ja, dat komt nog al eens voor. Als je investeerders in je land welkom wil heten, en dat willen de Walen net zo goed als alle anderen, dan zal je toch redelijke garanties moeten geven dat je ze compenseert als hun investering schade ondervindt door jouw toedoen.

Phil2
Phil223 okt. 2016 - 7:48

Ik ben het eens met mensen (o.a. AJ Boekestein gisteren op Radio 1) dat de EU al die jaren vezuimd heeft dit soort verdragen die in de maak zijn uit te leggen. Waar zijn bijv. die honderduizenden banen die er meer zouden komen op gebaseerd? Wat het laatste betreft, kan ik me eerder juist baanverlies voorstellen... Waarom? Goedkopere producten en dus produceren gaat in de regel gepaard met besparen op de vaak duurste kostencomponent: arbeid. Tweede is het milieubezwaar. Goedkopere producten om meer te kunnen consumeren?? Mein Himmel, consuMinderen ligt meer voor de hand. Als we de handelstarieven handhaven om bijv. het soort kleinschalige landbouw en veeteelt (dat veel beter is voor milieu, consument en werkgelegenheid) te kunnen continueren, dan vind ik dat prima. Daarbij, al dat gesleep met producten over de oceaan en de weg, kunnen we beter voorkomen. Derde is, what in the hell moeten we uit Amerika en Canada (goedkoper) hierheen halen, wat we niet in de al enorme EU zelf kunnen produceren?

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus23 okt. 2016 - 16:48

"Goedkopere producten en dus produceren gaat in de regel gepaard met besparen op de vaak duurste kostencomponent: arbeid." Hoge arbeidskosten zijn een fantastische stimulans om te innoveren. Met ons welvaartsniveau (zelfs dat van de bijstandtrekker) moeten we het niet hebben van deelname aan de race to the bottom maar nu juist van de toegevoegde waarde van onze arbeid. "Als we de handelstarieven handhaven om bijv. het soort kleinschalige landbouw en veeteelt (dat veel beter is voor milieu, consument en werkgelegenheid) te kunnen continueren, dan vind ik dat prima." Dat kun je ook bereiken door in handelsverdragen voorwaarden op te nemen: biologische producten voldoen aan de hoogste eisen en krijgen dus vrije doorgaan, aan het mogen invoeren van producten uit de bio-industrie zijn juist strenge voorwaarden verbonden. "Daarbij, al dat gesleep met producten over de oceaan en de weg, kunnen we beter voorkomen." Dus voor jou geen bananen meer? En geen ananas?

Frans Akkermans
Frans Akkermans24 okt. 2016 - 6:26

Omdat je zelf ook wat wil exporteren bijvoorbeeld?

Albert Einstein
Albert Einstein23 okt. 2016 - 7:13

"Schulz is optimistisch dat de problemen nog tijdig opgelost kunnen worden" Daaraan kun je zien dat de machthebbers aan een tunnelvisie lijden. Het komt geen moment bij Schulz op dat het probleem ligt bij van hen die kost wat het kost het verdrag willen doordrukken.

José
José23 okt. 2016 - 7:12

In 2015 heeft de Europese Commissie haar vernieuwde handelsstrategie op papier gezet, met als titel 'Handel voor iedereen'. Deze strategie is er gekomen als reactie op de gewijzigde mondiale handels- en machtsverhoudingen, en om tegemoet te komen aan het alomtegenwoordige verzet uit het maatschappelijk middenveld. "Terwijl heel wat waarnemers een dystopisch perspectief voor ogen hebben waarin de ongelijkheid in onze contreien aanhoudt en zelfs erger wordt (cf. de economen Piketty, Atkinson, Milanovic), de monopolievorming verder groeit (cf. de grote fusie- en overnamegolf momenteel, bv. in de agro-industrie) en de planeet verder uitgeput raakt, opent zich tegelijkertijd een hoopvoller perspectief richting een postkapitalistische samenleving dat ruimte geeft aan een economie gebaseerd op samenwerking in plaats van concurrentie. Hoe dan ook, analyses aan beide kanten van het politieke spectrum geven aan dat we ons op een scharnierpunt bevinden. In deze onduidelijke en en onzekere context stellen niet alleen het maatschappelijk middenveld, maar ook miljoenen burgers zich steeds vaker ernstige vragen bij het Europees handelsbeleid. Dient het geopolitieke en particuliere belangen, of weegt mens en maatschappij door? Een uiterst belangrijke en geenszins abstracte vraag, omdat de huidige handelsverdragen in grote mate mee het handelsregime voor de komende decennia bepalen." Olivier Beys analyseert in hoeverre deze vernieuwde handelsstrategie in dienst staat van het verwezenlijken van maatschappelijke doelstellingen en de noodzakelijke transformatie naar een duurzame wereldeconomie. http://www.mo.be/analyse/ceta-ttip-en-het-europese-handelsbeleid-quo-vadis

1 Reactie
Minoes2
Minoes226 okt. 2016 - 13:58

Goede link Jose, bedankt. Het bevstigt nog maar eens welke risico's of welhaast aan zekerheid grenzende problemen wij kunnen krijgen of in het geval van Griekenland ( wat natuurlijk ook anderen kan overkomen) zeker zullen krijgen met deze handelsverdragen. Ze praten daar mooi maar alles draait om macht, niet om mens en milieu. Het bevestigt enkel mijn mening.

[verwijderd]
[verwijderd]23 okt. 2016 - 2:02

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens23 okt. 2016 - 8:02

"ISDS: de kern waar het over gaat": Wat is ISDS ? Met een ISDS-rechtszaak (Investor-State Dispute Settlement) kan een bedrijf een land aanklagen als blijkt dat bepaalde investeringen van het bedrijf minder opbrengen na nieuwe regelgeving. Ofwel: als het bedrijf rendement misloopt na regelgeving die niet kon worden ingecalculeerd tijdens de beslissing om te investeren. Een ISDS-clausule is onderdeel van veel handels- en investeringsverdragen tussen landen. ISDS is vooral berucht nu het dreigt te worden opgenomen in vrijhandels- en investeringsverdrag TTIP tussen Europa en de Verenigde Staten. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde onlangs tijdens een debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam dat ISDS nog altijd niet aan bod is gekomen bij de TTIP-onderhandelingen. In het najaar komt hier tijdens de elfde ronde van de TTIP-onderhandelingen mogelijk verandering in. Over ISDS is veel te doen. Voorstanders wijzen erop dat bedrijven eerder zullen investeren in een land, als ze de zekerheid van ISDS hebben. Tegenstanders zien gevaren voor de democratische besluitvorming, deze kan in het geding komen door (alleen al) het dreigen met een ISDS-rechtszaak. Een van de grootste struikelblokken bij ISDS is de mate van geheimhouding. Het is zelfs voor de Verenigde Naties onduidelijk hoeveel ISDS-rechtszaken er precies hebben plaatsgevonden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo23 okt. 2016 - 0:10

De oligarchen en hun vrienden lachen zich kapot. De democratie van de Westerse Verlichting wordt door de elitaire hogeropgeleide representanten van de politiek van binnenuit de democratie de nek omgedraaid. Een ordinaire tribale paleisrevolutie dus. Waar zijn de legale instanties om onze democratie en rechtsstaat te beschermen? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

arbeider3
arbeider322 okt. 2016 - 22:48

Onder druk zetten en chanteren behoren tot de dagelijkse handelingen van de toppolitici van de EU. Onze politici (2e kamer) hebben laten tekenen zonder te protesteren en geven nu in een aantal gevallen aan dat zij tegen CETA zijn. Ik vraag mij af, gezien de geheimhouding omtrent de overeenkomst, hoeveel van onze politici daadwerkelijk kennis hebben genomen van de inhoud. Zou zeker een onderzoek waard zijn GEWEEST en nu nog waard zijn. Maar die media c.q. journalisten zijn er bijna niet meer. De afbraak m.i. van onze democratie binnen de EU is stuitend. Ik hoop dat de Walen echt voet bij stuk houden.

1 Reactie
rbakels
rbakels23 okt. 2016 - 7:46

Laten we ook vaststellen at onze politici hun werk niet goed doen. Ze kibbelen over zoekgeraakte bonnetjes maar houden te weinig bij wat er in Brussel allemaal gebeurt, en als ze dan wakker schrikken is het vaak te laat. En dan heb ik het nog niet over de politici die maar één ding kan schelen namelijk de bestrijding van de islam. Slimme activisten moeten in staat zijn uit te leggen dat TTIP en CETA uiteindelijk samenzweringen zijn om de hele wereld te islamiseren. Denk bijv. aan de oliebelangen van de Arabieren.

Spelchecker2
Spelchecker222 okt. 2016 - 21:22

Laat Jan Roos c.s. zich maar weer vast warm lopen voor referenda over deze onzalige verdragen.

blues boy
blues boy22 okt. 2016 - 18:05

http://de.toonpool.com/user/463/files/ceta_und_ttip_im_sack_2317175.jpg We worden door de neoliberalen besodemieterd.

Beppy2
Beppy222 okt. 2016 - 17:42

De eu "onderhandelingsmethode" onder druk zetten en chanteren en een doom scenario schetsen

PeterMiddle
PeterMiddle22 okt. 2016 - 17:38

Goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht JOOP!

Spelchecker2
Spelchecker222 okt. 2016 - 17:28

Onbegrijpelijk dat Canada door zichzelf en door anderen wordt neergezet als een beschaafd land van bijna Europees kaliber terwijl het vasthoudt aan ISDS. Bedenk ook dat van de 7 jaar geheime onderhandelingen over CETA er 6 jaar onderhandeld is met een uiterst conservatieve Canadese regering en dat Trudeau junior pas een jaar aan de macht is. Zijn progressieve stempel heeft hij waarschijnlijk niet (of maar in beperkte mate) op de uitkomst kunnen drukken. Ik hoop dat de Walen volharden in hun nee! Bon courage!

Dewik2
Dewik222 okt. 2016 - 16:28

Waarom zijn de politieke partijen aan het demonstreren ? Dit verdrag heeft het Nederlandse parlement al gepasseerd en de 2e kamer was de arena om er iets over te vinden. Of is het erdoorheen gerommeld en zat men te slapen ?

Jantje68
Jantje6822 okt. 2016 - 16:20

De onderbuik regeert blijkbaar. Geen haar beter dan de Wilders aanhang. Geen feiten naar angst. Leg me nu eens uit precies het probleem is? Waarom kunnen we wel een handel drijven met België en Duitsland en niet met Canada? Vallen er in Canada duizenden doden door gebrekkige voedselveiligheid? En gaat de EU een handelsakkoord sluiten waarbij Canada vrijelijk hier zijn spullen kan dumpen en wij niet naar hun mogen exporteren. Ja natuurlijk hebben ze 7 jaar onderhandeld om een akkoord te bereiken dat slecht voor ons is. Volkomen aannemelijk.

7 Reacties
Johan eldert
Johan eldert22 okt. 2016 - 21:51

echt snugger ben je niet. Niet je feiten controleren maar wel anderen beschuldigen? eens kijken: belgie, duitsland.Zijn onderdeel van de EU en dienen als het gaat om voedselveiligheid aan dezelfde eisen te voldoen als Nederland. Canada eumm nee ligt niet in de EU, dus andere regelgeving. Canada heeft vrijhandelsakkoord met de VS waardoor amerikaanse bedrijven nagenoeg vrijelijk kunnen handelen, exporteren naar Canada. producten van de VS voldoen niet aan de eisen van de EU wetgeving. met dit verdrag zou die belemmering wegvallen. Tussen eu landen lopen geschillen gewoon via de rechter en evt via Europese rechtsysteem. Canada en VS willen arbitrage systeem dat ons rechtsysteem op een zijspoor zet. Claims kunnen miljoenen bedragen en langs die weg wordt onze democratie onder druk gezet. Dus ja, er is 7 jaar onderhandeld, in het geheim, over een akkoord dat onze standaards bedreigd.

Peter Paul
Peter Paul22 okt. 2016 - 22:10

dat een bedrijf Coca Cola de NL regering kan aanklagen als de suiker quota bv wettelijk wordt aangepast. Het aanklagen gebeurt niet bij een rechtbank maar een arbitrage. Dit is reeds gebeurt tussen Coca en Mexico. Wie denk je dat er mocht dokken??? Dumpen van dure producten in Canada en er goedkope producten voor terug krijgen die hier gedumpt worden? Over de productie eisen nog maar te zwijgen.

Piet de Geus
Piet de Geus23 okt. 2016 - 0:39

"Canada heeft vrijhandelsakkoord met de VS waardoor amerikaanse bedrijven nagenoeg vrijelijk kunnen handelen, exporteren naar Canada. producten van de VS voldoen niet aan de eisen van de EU wetgeving. met dit verdrag zou die belemmering wegvallen." En jij hebt het over iemand die niet echt snugger is? Waarom denk je dat CETA zoveel pagina's telt? Omdat alles wat Canada uit de VS invoert blind doorgevoerd mag worden naar de EU?

Jantje68
Jantje6823 okt. 2016 - 0:44

@Johan. Ooit is de EU tot stand gekomen op dezelfde manier als CETA. Er waren verschillen tussen de EU landen en die zijn afgestemd. Wel eens gehoord van "Level playing field"? Dat betekend dat vrijhandel alleen maar kan bestaan als het onder dezelfde voorwaarden gebeurd. Dus om hier iets te verkopen moet je aan de voedselveiligheidseisen van hier voldoen. Overigens betekend ander niet per definitie alle regels hier beter zijn. Maar goed jij vertrouwd voedsel uit Roemenië (EU) blijkbaar meer dan uit de A-categorie westers land als Canada? Ach ja, je hebt altijd mensen die de vooruitgang tegen willen houden maar ze verliezen gelukkig altijd. .

Buzzer
Buzzer23 okt. 2016 - 6:35

@Piet de Geus Prachtig argument: het verdrag is erg dik dus het is geregeld

Buzzer
Buzzer23 okt. 2016 - 6:37

@Piet Het zal eerder zoveel pagina's tellen om zoveel mogelijk mist op te werpen.

Piet de Geus
Piet de Geus24 okt. 2016 - 1:05

"het verdrag is erg dik dus het is geregeld" Mooie schijnbeweging. Als alles wat in Canada (o.a. uit de VS) wordt ingevoerd 1 op 1 mocht worden doorgevoerd naar de EU, dan hoefde het hele verdrag maar 1 regel lang te zijn: "Wat in Canada is toegestaan mag de EU in en vice versa". "Het zal eerder zoveel pagina’s tellen om zoveel mogelijk mist op te werpen." Dat wantrouwen zie je wel vaker bij mensen die geen grip hebben op de werkelijkheid.

rbakels
rbakels22 okt. 2016 - 15:57

En de goudeerlijke Hollandse MKB ondernemers die nu wel kunnen fluiten naar lucratieve opdrachten van de Amerikaanse en Canadese overheid?

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert22 okt. 2016 - 21:52

Dat is onzin. Als het verdrag niet doorgaat, blijven de huidige verdragen gewoon overeind. Dus de handel gaat gewoon door. Geen angstpolitiek aub

rbakels
rbakels23 okt. 2016 - 7:41

De Amerikaanse overheid stelt nu (nog) beperkingen aan dienstverlening door Europese bedrijven. Denk aan de ICT. Of dat tegen de nadelen opweegt is iets anders, maar het Europese bedrijfsleven kan zeker ook voordelen hebben bij een vrijere handel. Anders zou er helemaal geen voordeel meer overblijven, en zo dwaas zijn de onderhandelaars nou ook weer niet.

crumb2
crumb222 okt. 2016 - 15:31

Ceta en TTIP zijn natuurlijk NIET te stoppen. Net zoals je de consument niet kunt stoppen om een kwartje minder te betalen bij de benzinepomp (bijv.), of de hoogbetaalde en hoogopgeleide managers kunt stoppen om manieren te vinden om dat kwartje ergens te vinden. Het alsmaar sneller eigen gegraven graf komt pas later aan bod. (als’t tenminste een beetje betaald) Intussen zie ik de afloop in alle rust tegemoet. Die afloop is slaapverwekkend voorspelbaar maar ik heb 1# geen kinderen (en dus ook geen kleinkinderen), 2# vechten tegen de bierkaai is als….vechten tegen de bierkaai, en 3# het zal mijn tijd wel duren. Oeiiii, wat zeg ik nou weer voor iets asociaals en egoïstisch ?

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 okt. 2016 - 18:41

@ crumb (17:31u) - U heeft gelijk. Het aloude idee dat 'alles wel op zijn pootjes terecht zal komen' is altijd onvoldoende gebleken, WO II is er onder andere het gevolg van geweest. De liberalen van nu hebben niets, maar dan ook niets te maken met de aloude conservatieve klassiek-liberalen. Het zijn vrij domme mensen zonder algemene ontwikkeling van betekenis. Ze kunnen daarom noch uit de geschiedenis leren, noch prognosticeren richting de toekomst. En daarom stevenen we op een ramp af.

Phil2
Phil222 okt. 2016 - 15:10

Aangezien deze verdragen over de hoofden van burgers wordt afgesloten door politici... zouden burgers politici verantwoordelijk moeten (kunnen) stellen als iets, voortvloeiende uit CETA, gebeurt in de toekomst dat een breuk inhoudt met wat we in NL of de EU gewend zijn aan zorgvuldigheid. Ga er maar van uit dat juristen dan simpelweg niet hebben zitten opletten. Tweede is dat consumenten natuurlijk een macht van formaat zijn. Met de toenemende invloed van sociale media kunnen grote ondernemingen bad publicity en een boycot niet veroorloven.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 okt. 2016 - 15:20

"Tweede is dat consumenten natuurlijk een macht van formaat zijn." Alleen als ze bereid zijn die macht ook te gebruiken. Anders zijn ze als pensioensfondsdeelnemers die heel hard roepen over hoe erg het kapitalisme wel niet is terwijl ze er zelf de grootste financiers van zijn.

PeterMiddle
PeterMiddle22 okt. 2016 - 17:36

Mooi geschreven Piet, helemaal mee eens.

Paddy3
Paddy322 okt. 2016 - 19:19

Dus? Waar ben je dan bang voor?

adriek
adriek22 okt. 2016 - 19:37

We (consumenten) hebben de macht, en gebruiken deze om koste wat kost de laagste prijs te betalen. Een lage prijs die mensonterende omstandigheden in productielanden, onomkeerbare vervuiling en diverse tijdbommen onder ons financieel economisch systeem tot gevolg heeft.

Tip top
Tip top22 okt. 2016 - 14:58

De Belgen zijn blijkbaar het enige volk dat de ballen heeft om zijn vinger op te steken naar de grote bedrijven. Jammer dat zij die ballen weer niet in het aangrenzende noordelijk buurland hebben. Hopelijk houden ze deze lijn vast en laten ze zich niet onder druk zetten.

1 Reactie
Paddy3
Paddy322 okt. 2016 - 19:20

De Belgen? Enkel wat Walen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 okt. 2016 - 14:47

Ik ben niet tegen de EU, mits die zich vernieuwt en democratiseert - maar dit is wel bijzonder laf. Nu wordt kennelijk de schuld gelegd bij het democratische 'nee' van de Walen. Want 'Europa is verdeeld' is een laf eufemisme voor eigen falen (ondemocratisch zijn). In die truc belief ik niet te trappen. We zien wel wat er vervolgens gebeurt; en wie de rug het stijfst kan houden.

1 Reactie
Minoes2
Minoes225 okt. 2016 - 5:12

Eens!

gilles2
gilles222 okt. 2016 - 14:11

Baasjes als Schultz begrijpen nog steeds niet dat hoe meer ze doordrukken, hoe sneller het afgelopen is met hun illusie. Er zijn alleen Europeanen in de hoofden van mensen als Schultz, het geografisch gebied Europa bestaat uit een 28 verschillende volkeren, met verschillende economieen en culturen. Van Brexit leerde Schultz niets, van de 2005 referenda niets, en van ons Ukraine referendum niets. Hoe het mogelijk is dat figuren als Schultz niet begrijpen dat de N Amerikaanse commerciele ideeen niet overeenkomen met die van ons, onverzoenlijk zijn, het kan alleen uit verblindheid worden verklaard.