Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Terugtrekking troepen Afghanistan vormt onnodig risico'

  •  
03-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-mccain_300.jpg
John McCain hekelt Obama's Afghanistanbeleid
De Republikeinse senator John McCain is in Kaboel. Daar sprak hij zicht uit tegen president Obama’s plan om troepen uit Afghanistan terug te trekken.
Geen enkele militair heeft zo’n voortijdige terugtrekking aangeraden. Dit is een onnodig risico. De Afghanen in de dorpen vragen zich af of we vertrekken of niet. Dit zou al onze inspanningen en offers teniet kunnen doen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 jul. 2011 - 17:24

Acht jaar Afghanistan verkloot door Bush maar nu weten de Republikeinen opeens heel erg goed hoe het moet. Het was voor Obama beter geweest als de Republikeinen eerst zelf de oorlogsrommel hadden opgeruimd.

Dehnus
Dehnus3 jul. 2011 - 17:24

HAHAH! Wat een gedraai, en daarvoor vielen de republikeinen hem aan dat hij er te lang bleef ;). Altijd zo leuk daar.

Ginerted
Ginerted3 jul. 2011 - 17:24

Dit is precies waarom ik een zwak had voor McCain bij de vorige verkiezingen. De man durft onpopulaire standpunten in te nemen omdat hij niet er op uit is populair te zijn maar op zoek is naar de verstandigste keuzes. Ook als maar weinigen die zinnen.

Iskander2
Iskander23 jul. 2011 - 17:24

Wie zich in de historie verdiept over geo-politiek (Strategische imperium planning over een periode van generaties), kan het niet ontgaan dat de regio Perzië (Iran/Irak) Afghanistan en Pakistan gezien wordt als een sleutelpositie, die de controle over de grote landmassa van Eurazië+Afrika mogelijk maakt. Er bestaat een al zeer oude lobby in de USA (en daarbuiten) om alle achtereenvolgende presidenten in die richting te duwen (door overdreven doemscenario's en zogenaamd gezichtsverlies, verkeerde inschattingen en dergelijke in te zetten). Alle presidenten steunden het door Israël bezette Palestina en voorzagen het als enig land in de regio van Kernwapens. Clinton liet zich verleiden te proberen een ongewenste regimeverandering in Iran tegen te houden, vervolgens werd Irak bewapend en van gifgas voorzien om Iran terug te dwingen onder de USA-invloed. Zodra de USSR zich in Afghanistan manifesteerde, werd de Taliban en Pakistan bewapend met moderne raketten en dergelijke tuig. 9-11 was later een prima excuus om weer eens naar Afghanistan te gaan (dat geen USA bases wilde) en een dreiging van een oorlog met India was nodig om Pakistan daarin te laten schikken. Na het uiteenvallen van de USSR was Amerika er als de kippen bij om regimes in de regio te steunen in ruil voor bases aldaar. Dus ja, die lobby dringt aan om er te blijven. Over geo-politiek gesproken, ook China, Rusland en India zijn spelers in dat spel. Sinds enige tijd hebben ze een strategische samenwerking (op laag nivo nog wel) waarin ook monetaire (kredietcrisis en Dollar als werldvaluta) worden besproken. “Shanghai Cooperation Organization” (SCO) - http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation Mijn suggestie voor Europa (zonder Engeland) zou zijn : toenadering zoeken tot de SCO (Ik begreep dat Merkel dat op monetair gebied al doet). En vooral : weg uit dat wespennest dat Afghanistan heet !

ColorHugo949
ColorHugo9493 jul. 2011 - 17:24

Mc Cain pleit kennelijk voor Enduring War. Oorlog is business voor de USA, de oorzaak ligt in de belangenverstrengeling van de oorlogsindustrie en de politiek. Zegt een vooraanstaande US econoom Robert Reich die gediend heeft onder Bill Clinton. "Robert Reich - Military Industrial Congressional Complex" http://www.youtube.com/watch?v=MJ_1VtFQZJs

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso3 jul. 2011 - 17:24

inderdaad een marionet van de oorlogsindustrie. Met zulke tekorten toch een dure oorlog in stand houden. Echt kansloos. En dan ook nog zeggen dat de Afghaan in de gevaar zou kunnen komen... as if he cares.