Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terugkijken: Ophef over 'Ode aan de E-nummers'

  •  
11-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
Rosanne Hertzberger
Rosanne Hertzberger, microbiologe en NRC-columniste, was maandagavond te gast bij Pauw. Ze schreef een boek getiteld ‘Ode aan de E-nummers’ waarin ze een pleidooi doet voor het omarmen van e-nummers en additieven in bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden. Ze ageert tegen gezonde voedselmythes en gaat daardoor stevig tegen de huidige voedseltrend in waarin opgeroepen wordt zo gezond en zo natuurlijk mogelijk te eten. Dit levert nogal wat heftige reacties op.
Volgens Hertzberger  is er helemaal niets mis met een paar toegevoegde E-nummers. Die maken ons eten lekkerder en langer houdbaar, wat voedselverspilling tegen gaat. Ook zijn deze additieven oneindig getest door de EU en onschadelijk bevonden. Sterker nog, volgens Hertzberger zijn kant-en-klaar maaltijden gezonder dan onze eigen gekookte maaltijden. De bevatten meer vezels, meer groenten, en minder vet. Daarnaast ziet Hertzberger magnetronmaaltijden als een belangrijk middel in de emancipatie, aangezien zorgtaken makkelijker te verdelen zijn en minder veel tijd kosten. Op een filmpje waarin ze hier uitleg over geeft , zijn meer dan honderden comments geschreven op Facebook.
Hertzberger vindt dat veel foodbloggers wetenschappelijke claims doen, terwijl het voor haar eerder lijkt op religie. ‘Als je gelooft dat wat je doet ook echt gezonder is, dan vind jij dat de hele wereld dat moet doen.’ Veel kookboeken worden dan ook bijbels genoemd, en iedereen is een deskundige als het aankomt op voeding. Inderdaad lijkt er sprake van een clash van wereldbeschouwingen. Op Facebook wordt er heftig gereageerd. Sommigen zijn blij met de nuchtere kijk op voeding, anderen menen dat Hertzberger betaald wordt door de voedselindustrie, of haar kop in het zand steekt:
Neemt mevrouw zichzelf serieus? Ze kiest kant-en-klaar “maaltijden” boven verse, ZELF klaargemaakte groenten. Wat een grap. Duidelijk waar ze haar prioriteiten stelt, gezondheid en bewustwording horen daar niet bij. Tijd nemen voor je gezin om een gezonde maaltijd te koken, schandalig zeg. Hou je koppie maar vooral onder het zand meid.
 Ook op twitter riep het optreden van Hertzberger sterke reacties op:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.