Joop

Terugkijken: IDFA documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

  •    •  
20-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
836 keer bekeken
  •  
Kunnen we nog uitgaan van een waarheid, in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om dichterbij de waarheid te komen. Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek, dat werd opgericht door Eliot Higgins, is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties.
Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Meer over:

documentaire, video, idfa
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Poezenmens
Poezenmens21 nov. 2018 - 13:45

Ik heb heel veel bewondering voor deze zeer bevlogen mensen die de wereld een beetje beter proberen te maken zonder er zelf beter van te worden. Het bekijken van de documentaire meer dan waard.

Bernie2
Bernie221 nov. 2018 - 9:35

Sluit me aan bij Marjolein. 2DOC was er als de kippen bij en zendt deze dagen sowieso een uitmuntende reeks docu's uit. 'Bellingcat' was er beslist zo een. Wat een geweldig werk doen die gasten met gevaar voor eigen leven. In acht genomen dat een despoot als Putin er niet voor terugdeinst critici uit eigen land in Engeland te vermoorden. Hij - en anderen- kunnen dat ook met de Bellingcatters doen, die zich buitengewoon kwetsbaar opstellen. Interessant ook dat degelijke burger-onderzoeksjournalistiek reguliere inlichtingendiensten het nakijken geven met degelijke en vrijelijk te vergaren info.

MarjoleinS2
MarjoleinS221 nov. 2018 - 8:58

Echt het kijken waard en heel interessant, ben alleen wel bezorgd dat de onderzoekers achter Bellingcat zich zo open hebben getoond. Hoewel daar ongetwijfeld over zal zijn nagedacht. Zoals in de documentaire al aangegeven; het is inmiddels een wijd verbreidde organisatie geworden. Echt geweldig wat zij doen, dat door de standaard onderzoeksjournalistiek om meerdere redenen niet wordt - of kan worden opgepakt en zij ook nog eens vrijwillig doen. Wat ik erg handig vond is onderzoek op duizenden kilometers afstand waarbij uiteindelijk gebruik gemaakt kan worden van virtual reality. Alles even transparant en slim.