Joop

Terugkijken: het programma Ontvoerd overschrijdt juridische grenzen

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
medialogica
Kinderen die herkenbaar in beeld komen, zaken waarin nog geen definitief oordeel is geveld, het televisieprogramma Ontvoerd van John van den Heuvel beroept zich op journalistieke principes bij het herenigen van een kind met een achtergebleven ouder maar hoe pakt dit uit in de praktijk? En hoe ligt de relatie tussen Nederlandse overheidsinstanties en het programma? Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil opheldering over een mogelijke samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontvoerd, het Human-programma Medialogica deed onderzoek.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Thuiszitter
Thuiszitter29 apr. 2019 - 17:23

Misdaad journalisten hebben veel zaken aan het licht gebracht en niet alleen voor de burger maar ook voor justitie werden zaken duidelijk . J vd H is een ex rechercheur , verstand van zaken echter vind wel dat hij de laatste jaren zoals in dit geval zijn boekje te buiten gaat. Voor de kijkcijfers scoren mag niet de basis zijn van een onderzoek.

Buitenstaander
Buitenstaander29 apr. 2019 - 15:01

Het ziet eruit alsof een aantal zaken wel buiten de lijntjes ingekleurd worden in het programma. Dan loop je het risico dat je onderdeel wordt van de praktjken die je zelf meent te bestrijden….. Toch wel verbaast dat men hier de ene keer buiten de lijntjes kleuren toejuicht, want 'anders gebeurt er niets, en je kan niet altijd maar makkelijk achterover leunen', maar deze meneer is dan meteen eng.… En wat voor mogelijkheden worden er bv op dit moment door officiele instanties benut om door echtgenotes naar het buitenland ontvoerde kinderen normaal terug te halen? Dan is een vorm van burgelijke ongehoorzaamheid / - overtreding ineens niet meer ok?

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 apr. 2019 - 19:28

Dus jij vindt dat wat John van den Heuvel doet valt onder burgerlijke ongehoorzaamheid? Werkt hij dan ook mee aan een veroordeling door een bekentenis en/of is hij dan ook bereid om eventueel te gaan zitten om zijn principes hoog te houden? Waarom noemen ze deze meneer meteen eng? Vanwege zijn kale hoofd? Het is me niet precies duidelijk waarom je de gedragslijn van John van den Heuvel probeert te verdedigen?

harmmeijer
harmmeijer29 apr. 2019 - 10:13

Veiligheid en Justitie, ministerie dat jarenlang in handen is geweest van de VVD. Tsja, dan weet je het wel.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 apr. 2019 - 9:47

Altijd een dubbel gevoel hier. Een falende overheid cq justitieel apparaat vs commercieel gewin, want kijkcijfers. Je moet als overheid een John vd Heuvel geen bestaansrecht geven. Gezien het gekronkel in NL alleen al gaat dat laatste m niet worden

Spanveer
Spanveer29 apr. 2019 - 9:07

Dat zijn dan erg bijzondere journalistieke principes waarbij de journalistiek zelf onderdeel is van het verslag. Het optreden van John van de Heuvel rammelt aan alle kanten. Het wordt gekenmerkt door de jacht op hoge kijkcijfers. Verbijsterend is dat de Nederlandse overheid op diverse niveaus, politie, OM en buitenlandse zaken medewerking verleend en informatie verstrekt aan derden die geen toegang tot die informatie hebben. van den Heuvel maakt zich naar mijn idee schuldig aan strafbare feiten.

msj_meijerink
msj_meijerink29 apr. 2019 - 7:42

Ik vond John vd Heuvel al een enge vent, nu is dit alleen maar bevestigd, De uitzending was rijkelijk 'schokkend' te noemen.