Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Zijlstra: Turkije is een vakantieland dus veilig

  •  
15-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-15-om-08.02.21
Ze staan lijnrecht tegenover elkaar in het vluchtelingendebat en maandagavond zaten ze ook letterlijk tegenover elkaar: VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ging bij Pauw in debat met GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver over de vluchtelingencrisis en het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU. Kijk de discussie hier terug.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

johannn2
johannn217 mrt. 2016 - 1:00

Dat is wat je noemt een consciëntieus onderzoek van de haalbaarheid dooor Zijlstra. Het is een vakantieland dus het is veilig voor 2 miljoen vluchtelingen. Wat een staatsman is hij toch. Het kan hem geen d*nder schelen. .

Hell You
Hell You16 mrt. 2016 - 16:30

je zult die man tegenkomen in je huis, aan jouw tafel, met jouw kinderen en hij begint het vlees te snijden..

2 Reacties
Windowjan
Windowjan16 mrt. 2016 - 20:04

Welke man?

Opinius
Opinius17 mrt. 2016 - 15:13

.. Is traumatisch te noemen voor de rest van je leven of je nu wel of niet met je kinderen of andermans kinderen met zo"n listige psychopaat aan welke tafel ook zit,met zijn heft in de hand. De ellende is, van dat slag ben nog lang zo maar niet af. Erger, sommige eten uit hun hand.

DejanSalomon
DejanSalomon16 mrt. 2016 - 14:20

"Grappig" dat vaak dezelfde mensen die Erdogan een dictator noemen wel blijven beweren dat Turkije veilig genoeg is voor vreemdelingen en minderheden. Vraag het de koerden hoe veilig Turkije is... Elk land is een vakantieland als je maar gek genoeg bent.

Bouke Ruiter
Bouke Ruiter16 mrt. 2016 - 5:24

3 of 4 miljoen mensen in de regio, Misschien wel meer oh wat veilig tentje in Turkije, Libanon, Iran, of in Griekenland raket in Irak of Syrie Misschien wel van dat landje, daar

msj_meijerink
msj_meijerink15 mrt. 2016 - 20:40

Waar is het wél veilig?

Albert Einstein
Albert Einstein15 mrt. 2016 - 16:47

Weten de Turken zeker dat het hier in Europa veilig is? Er komt steeds meer islamofobie en vreemdelingenhaat in de EU. Voor de zekerheid kunnen ze de vluchtelingen maar beter zelf houden, of naar Jordanie doorsturen, maar NIET hier heen!

1 Reactie
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 17:42

Albert, Misschien moet Turkije de EU maar niet tot zich toelaten. .

Jantje68
Jantje6815 mrt. 2016 - 15:22

Ok dan. om van het gezeur af te zijn. Turkije is niet veilig maar Griekenland is dat zeker wel en daar willen ze ook niet blijven. Dus allemaal onzinsmoesjes. Ze zoeken geen veiligheid(hebben ze al) maar welvaart. Dat mag maar laten we dan gewoon benoemen. Men gaat aan de grens in de modder zitten terwijl ze gewoon asiel aan kunnen vragen in Griekeland. Erg voor de kinderen die daar niet zelf voor kiezen.

Machielse93
Machielse9315 mrt. 2016 - 14:43

Turkije lijkt me veilig genoeg voor iedereen behalve voor politieke vluchtelingen en Koerden. Die laatste twee groepen kunnen we wel opnemen. De rest kan in Turkije prima in veiligheid verblijven zonder zorgen te maken over bommen en granaten. Als Turkije niet veilig genoeg is voor (oorlogs)vluchtelingen dan kunnen we net zo goed de hele wereld opvangen.

1 Reactie
Bouke Ruiter
Bouke Ruiter16 mrt. 2016 - 5:26

Koerden wonen langer in het hedendaagse Turkije dan Turken. Het zou wel handig zijn zij dat je de geschiedenis kent?

johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 13:55

Zijlstra: "Turkije is een vakantieland dus veilig" Is dat de onderbouwing van een verantwoordelijke politicus ? Met als vervolgverhaal, dat het DUS ook veilig is voor vluchtelingen ? Is dat niet een beetje een te luchtige insteek, te weinig onderbouwing voor iemand die zich werkelijk bekommerd om het lot van vluchtelingen ? Zou het omgekeerde niet logischer zijn: Turkije is veilig dus is het een vakantieland ? Dat zou in ieder geval de juiste volgorde van een verantwoordelijke politicus moeten zijn. M.n. ook waar het de opvang van vluchtelingen betreft. Zijlstra onderschrijft met de mond het Vluchtelingenverdrag, maar in de praktijk probeert hij zich er op alle mogelijke en evengoed onmogelijke manieren onderuit te wurmen. In werkelijkheid wil hij alleen maar af van die vluchtelingen. Not In My BackYard .

H.Witte
H.Witte15 mrt. 2016 - 13:29

Wie de aarde vanuit de ruimte ziet kijkt naar het schone in verdriet omdat er op die ronde kloot om grenzen en religies wordt gedood grenzen die, vanwege strijd naar macht ooit door de mensen zijn bedacht religies die ons hersenspoelen en met goed niet zelden kwaad bedoelen omdat de mens maar niet wil begrijpen dat het naar de wapens grijpen of het verwijzen naar een Goddelijke macht ons nooit een stapje verder heeft gebracht. eranos

Kurtz
Kurtz15 mrt. 2016 - 12:55

Turkije is duidelijk niet veilig, want je ziet de vluchtelingen toch massaal naar veilige landen vluchten als Griekenland, Polen, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Kroatië, Letland, Litouwen, Estland, Spanje, Portugal of bijvoorbeeld Frankrijk. Ownee. Toch niet. Frankrijk is blijkbaar ook 'onveilig' want ze willen allemaal door naar Engeland, Duitsland of Nederland. Rara, waar zou dat toch door komen...

1 Reactie
Bouke Ruiter
Bouke Ruiter16 mrt. 2016 - 5:28

Omdat de westerse landen hun vijanden bombarden?

JStokx
JStokx15 mrt. 2016 - 12:03

Als Turkije niet veilig genoeg is, dan kan Frankrijk na de aanslagen van vorig jaar ook wel geschrapt worden.

1 Reactie
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 13:59

JStokx Logisch. Een kanariepietje zingt en een lantaarnpaal is ook van ijzer. Dat soort logica. En knollen en citroenen zijn immers ook praktisch hetzelfde als je het wilt zien. Toch ? .

paul2
paul215 mrt. 2016 - 11:46

Geweldig land ,direct toelaten tot EU.Delen onze normen en waarden ''Erdogan: journalisten, activisten behandelen als terroristen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil na de recente bomaanslag in Ankara dat Turkije de definitie van terrorisme verbreden. Niet alleen degenen die aanslagen plegen verspreiden terreur, ook kritische journalisten en activisten doen dat, vindt Erdogan. ‘Je bevindt je aan onze zijde, of aan de zijde van de terroristen,’ zei de Turkse president maandagavond in een speech. ‘Er is geen verschil tussen een terrorist met een wapen of een bom en degenen die hun positie en pen gebruiken om de doelen van terroristen te bereiken.’ Daarna verwees Erdogan naar journalisten, activisten, politici en academici.'' http://www.elsevier.nl/buitenland/article/2016/03/erdogan-journalisten-activisten-behandelen-als-terroristen-281206/

1 Reactie
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 14:02

Waar hebben we zijn taal toch ook weer vaker gehoord ? En zei hij ook niet zoiets als: "wie niet voor mij is is tegen mij." ? Ook al veel te vaak gehoord. .

cormol
cormol15 mrt. 2016 - 11:34

We weten nu dus dat de reisadviezen die de regring Rutte II verstrekt niet langer betrouwbaar zijn. De regering, onder druk van de VVD, heeft er immers belang bij zo veel mogelijk landen veilig te verklaren. U bent dus gewaarschuwd!

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events15 mrt. 2016 - 10:34

Maar natuurlijk is Turkije ''veilig'' genoeg voor Syrische vluchtelingen. Turkije is geen land dat lid mag worden van de EU, want daarvoor is het nog te achterlijk: Erdogan gedraagt zich te veel als dictator, laat journalisten opsluiten die Erdogan onwelgevallige meningen publiceren, en ''knevelt'' onafhankelijke kranten. Maar zijn al die ''vluchtelingen'' journalisten die in Turkse kranten kritische artikelen willen publiceren? Was het wat dat betreft in Syrië, voordat daar de pleuris uitbrak, een ''vrij'' land? Daar had Assad toch net zo'n positie als Erdogan in Turkije? Die Syrische vluchtelingen zitten daar prima, hebben echt niet meer voor hun leven te vrezen, zitten tussen hun geloofsgenoten, hebben een ''compatibele'' cultuur, en zullen daar dus prima ''integreren''. Te stellen dat ze alleen nog maar veilig zijn in een EU land, en dan niet zomaar een EU land, nee, het moet Duitsland, Zweden, of Nederland zijn, is echt, werkelijk, aperte onzin, en zal op termijn die landen maatschappelijk ontwrichten.

8 Reacties
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 13:25

Events, Jij stelt: " Maar zijn al die ”vluchtelingen” journalisten die in Turkse kranten kritische artikelen willen publiceren? Was het wat dat betreft in Syrië, voordat daar de pleuris uitbrak, een ”vrij” land? Daar had Assad toch net zo’n positie als Erdogan in Turkije? " Is dat nou een pleidooi voor of tegen hun toestand in Turkije ? Ik heb het onbehagelijke gevoel dat je het eerste bedoelt. Right ? Waarom denk je dat de pleuris uitbrak in Syrië ? .

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events15 mrt. 2016 - 15:46

''Is dat nou een pleidooi voor of tegen hun toestand in Turkije ?'' Uiteraard een pleidooi om ze daar te houden (hun ''toestand'' is helemaal niet zo erg, hoor). Kijk, dat hele asielgebeuren is oorspronkelijk bedoeld geweest om mensen die in hun eigen land '''persoonlijk'' voor hun leven moesten vrezen omdat ze ''persoonlijk'' vervolgd werden door hun overheid, een veilig heenkomen te bieden, een ''asiel''. Dan moet je dus denken aan een leider van een (verboden) politieke partij, een vakbondsleider, een dissidente wetenschapper, en inderdaad, een kritische journalist. Maar in de loop der tijd is dat zg asielrecht volledig losgezongen van de oorspronkelijke bedoeling. Het is verworden tot een - dunne - legitimatie voor complete volksverhuizingen. Volksverhuizingen die wij m.i. totaal niet meer kunnen behappen. Ik sta daarin niet alleen: alle, ik bedoel ALLE regeringen van de Europese landen proberen als gekken de ''toestroom'' te stoppen. Dat het in heel veel landen qua vrijheid en democratie en welvaart niet zo tof geregeld is als in Nederland (en in Duitsland, en Zweden, en nog zo wat westerse landen) geeft niet elke derdewereldlander die het in zijn bolle hoofd haalt hierheen te reizen, het recht om zich voorgoed hier te vestigen. Die Syriërs zijn oorlogsvluchtelingen. Dat is ook geen pretje, geef ik onmiddellijk toe, maar die moeten in de regio opgevangen worden en zodra het enigszins mogelijk is, terug. ''Waarom denk je dat de pleuris uitbrak in Syrië ?'' Weet ik niet precies, waarschijnlijk een combinatie van redenen: sommigen willen Assad weg hebben, anderen willen een strengere sharia-staat, maar het is uiteindelijk wel hún pleuris. Zij zullen hem op moeten lossen, eventueel met bemiddeling van wat dan zo mooi heet de ''internationale gemeenschap''. Maar nogmaals, het kan geen excuus zijn om dan maar met het halve land hierheen te komen. Wij kunnen dat niet aan, ook al beweren allerlei Gutmenschen (Anet Bleich bv) het tegendeel, want zodra alle Syriërs hier zitten, willen vervolgens alle Jemenieten hier heen (daar is het ook oorlog namelijk). Verder willen alle Eritreers ook hierheen, en de Somaliërs, en de Albanezen, en de Ghanezen, en de Marokkanen, etc etc. Uiteindelijk zullen we eronder bezwijken, tenzij we de grenzen nu eens een keer ECHT dichtgooien.

johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 17:38

Events, Jij stelt: “ Uiteraard een pleidooi om ze daar te houden (hun ”toestand” is helemaal niet zo erg, hoor).” Hun toestand daar schijnt verschrikkelijk te zijn. Er is aan werkelijk alles gebrek. Jij stelt: “Maar in de loop der tijd is dat zg asielrecht volledig losgezongen van de oorspronkelijke bedoeling. “ De alleroorspronkelijkste bedoeling was juist het opvangen van vluchtelingen ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog; van oorlog dus. Die context is vervolgens uitgebreid. Jij stelt: “ Die Syriërs zijn oorlogsvluchtelingen. Dat is ook geen pretje, geef ik onmiddellijk toe, maar die moeten in de regio opgevangen worden “ Dat staat nergens in het vluchtelingenverdrag. Het is een populair frame, uitgevonden door politici die geen zin in vluchtelingen hebben omdat het niet populair is bij hun achterban. Het is een eufemisme voor NIMBY – Not In My BackYard Een afschuifsysteem kortom. .

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events15 mrt. 2016 - 20:18

''Hun toestand daar schijnt verschrikkelijk te zijn. Er is aan werkelijk alles gebrek.'' Sorry, maar dat is dus echt onzin. Vele Syriërs hebben daar werk; er is niet gebrek aan ''alles''; nergens heb ik in de kranten, op tv, op internet gelezen/gezien dat er daar Syriërs sterven door gebrek aan ''alles''. Bovendien heeft de EU nu dus toegezegd dat er 6 miljard heen gaat, dus zullen de voorzieningen voor ze alleen maar beter worden. ''De alleroorspronkelijkste bedoeling was juist het opvangen van vluchtelingen ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog.'' Klopt. Het was een reactie op een ''buitengewone'' toestand die ontstaan was als gevolg van een ''buitengewone'' gebeurtenis (WW2). Maar in de loop van de tweede helft jaren 40 en jaren 50 hebben verreweg de meeste zg ''displaced persons'' hun weg naar ''huis'' of een ander ''thuis'' gevonden. Het was een reactie op een Europees probleem. ''Die context is vervolgens uitgebreid.'' Zeker. In de zin zoals ik in mijn eerdere reactie geschetst heb. ''Dat staat nergens in het vluchtelingenverdrag.'' Dan moet dat verdrag stante pede worden aangepast. Jij behoort kennelijk tot de lieden die vinden dat de ''verdragen'' in marmer gebeiteld zijn, en moeten gelden voor de eeuwigheid. Nou, ik vind dat niet. Om een bekende kwoot van John Maynard Keynes aan te halen: ''When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?''. Overigens, als het de Gutmenschen zo uitkomt, vinden ze ook dat bepaalde verdragen door de veranderde omstandigheden niet meer vol te houden zijn. Hoor je iemand nog over het handhaven van het Dublin verdrag? Ik in ieder geval niet. ''Het is een populair frame, uitgevonden door politici die geen zin in vluchtelingen hebben omdat het niet populair is bij hun achterban. Het is een eufemisme voor NIMBY'' Zou zo maar kunnen, maar ik behoor wel tot die achterban, en ik wil al die ellende inderdaad ook niet in mijn back yard. Dat zal vast wel 'hardvochtig' en 'egoistisch' klinken, maar Gutmenschen hebben mij nooit een bevredigend antwoord kunnen geven op de vraag: ''Hoeveel nemen we er dan nog op? En hoelang gaan we daar dan nog mee door?'' Samsom had het erover dat we er nog 200.000 kunnen hebben. Maar als we die over ca 3 jaar hier hebben, en de invasies gaan onverminderd door, wat dan? Gaat Samsom dan, ga jij dan, pleiten voor hekken rond Nederland zoals de Hongaren en de Macedoniërs hebben gebouwd? Ik denk het niet. Jullie zullen dan gewoon doorgaan met dezelfde riedel: ''Dit moeten we 'met zijn allen' oplossen. We kunnen ons niet afsluiten voor de wereld. We moeten de positie van alle mensen in de derde wereld verbeteren, en zolang dat nog niet het geval is, is het ''logisch'' dat ze hier een graantje komen meepikken''. Maar ik herhaal de laatste zin van mijn eerdere reactie maar weer: Uiteindelijk zullen we eronder bezwijken, tenzij we de grenzen nu eens een keer ECHT dichtgooien.

johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 22:41

Events, dear boy, events 15 maart 2016 at 21:18 Jij stelt: (1) “ Samsom had het erover dat we er nog 200.000 kunnen hebben. Maar als we die over ca 3 jaar hier hebben, en de invasies gaan onverminderd door, wat dan? “ en: (2) “ Uiteindelijk zullen we eronder bezwijken, tenzij we de grenzen nu eens een keer ECHT dichtgooien. “ Zullen we met (2) dan nog even wachten tot we aan (1) toe zijn ? Kijken we dan wel weer verder. Het heeft zo weinig zin om in paniek te raken. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, of je nou een Gutmensch of een Schlechtmensch bent. .

Bouke Ruiter
Bouke Ruiter16 mrt. 2016 - 5:43

er zijn daar heel veel mensen niet op te vangen daar 4/5 miljoen in de regio geen grap Syrische/Irakese/ Afghaanse zittten daar niet prima. Ze hebben wel voor hun leven te vrezen Ze zitten niet tussen hun taalgenoten,geloofsgenoten hebben niet dezelfde cultuur en muziek. Veiliger zijn ze wel in ons geweldig ruimhartig Europa. Maar er blijkt iets mis met Europa. Of eigenlijk niet, 20e eeuw was natuurlijk een gouden voor de westerse mens.

Paul250371
Paul25037116 mrt. 2016 - 12:38

@ Events Dat het in heel veel landen qua vrijheid en democratie en welvaart niet zo tof geregeld is als in Nederland (en in Duitsland, en Zweden, en nog zo wat westerse landen) geeft niet elke derdewereldlander die het in zijn bolle hoofd haalt hierheen te reizen, het recht om zich voorgoed hier te vestigen. En dat bepaal jij, lijkt mij lekker voor God spelen? Hoe haal je het in je hoofd; Iedereen is van de wereld en de wereld is van Iedereen (The Scene)

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events16 mrt. 2016 - 14:59

''Iedereen is van de wereld en de wereld is van Iedereen'' Ja, schattig. Maar dat is nog niet hetzelfde als: Iedereen is van Nederland en Nederland is van iedereen, hoewel steeds meer Gutmenschen dat schijnen te denken. Nou, van mij mag je hoor, als je het daardoor prettig in je hoofd krijgt.

joop69amsterdam
joop69amsterdam15 mrt. 2016 - 10:21

Technocraat Zijlstra ziet vluchtelingen alleen als statistieken en in cijfers.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 mrt. 2016 - 3:20

Dag joop69amsterdam. Hij probeert, in elk geval, zoveel mogelijk virtuele zetels terug te winnen, het komende jaar, tot en met 15 maart 2017, met name van zijn grote concurrent van de PVV, Geert Wilders!. :)

Bouke Ruiter
Bouke Ruiter16 mrt. 2016 - 5:44

mee eens

H.Witte
H.Witte15 mrt. 2016 - 9:53

Zijlstra mist bestuurlijke 'stijl'. Hij vindt Turkije een goed vakantieland. Ik zou iedereen afraden om naar dat land op vakantie te gaan. Zowel IS als de Koerden zijn er op uit om Turkije te destabiliseren en in het hart te treffen. Een belangrijk doel daarbij zal bijna zeker de toeristensector zijn. Een terroristische aanslag aan de kust ligt voor de hand. Zijlstra is een 'beetje' dom en hij mist een echte visie. De opvatting van zijn opponent in het debat zal velen van ons niet welkom zijn, maar komt me wel realistischer voor.

7 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus15 mrt. 2016 - 11:08

"Hij vindt Turkije een goed vakantieland." Hij vergat nog om eraan toe te voegen dat je er ook heel goed terecht kunt voor borstvergrotingen en andere cosmetische operaties.

omaoeverloos
omaoeverloos15 mrt. 2016 - 11:15

"Hij vindt Turkije een goed vakantieland. Ik zou iedereen afraden om naar dat land op vakantie te gaan." Tja, angsthazen heb je altijd. Toch gaan ze weer gewoon naar Parijs en New York, ondanks de aanslagen die daar plaatsvonden. Het toerisme loopt dus iets terug, maar er gaan toch ook dit jaar weer 36 miljoen mensen hun vakantie in Turkije doorbrengen omdat ze begrijpen dat het risico te verwaarlozen is. Hetzelfde zie je in Kenia, aan de noordgrens is het lang niet veilig, maar daar malen de safari- en strandgangers niet om.

ATM2
ATM215 mrt. 2016 - 11:41

"Zowel IS als de Koerden zijn er op uit om Turkije te destabiliseren en in het hart te treffen." @Eranos, voor IS mag dit misschien zo zijn, maar de Koerden doen niks anders dan het bestrijden van de Turken die al decennia lang hun eigen land bezet houden en momenteel bezig zijn Koerdistan te zuiveren van tegenstanders. Koerden hebben geen belang bij het destabiliseren van heel Turkije, zij willen slechts een eigen staat los van de bezetter.

H.Witte
H.Witte15 mrt. 2016 - 11:57

ATM ik begrijp uiteraard ook het verschil wel tussen IS en de Koerden en vindt bovendien dat de Koerden terecht ijveren voor een eigen staat. Toch is het voor de Koerden ook een zgn. destabiliserende of tenminste een 'chaotiserende' tactiek om zulks af te dwingen. De bomaanslagen in het hart van Turkije kunnen moeilijk als een reguliere vrijheidsstrijd binnen het 'eigen' grondgebied worden gezien.

johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 14:06

Piet, Cosmetisch gezien is het ook een goed vakantieland, en vooral ideaal voor vluchtelingen. Wel met veel cosmetica dan. .

Machielse93
Machielse9315 mrt. 2016 - 14:48

Ik zie het anders Eranos. Ik zie het als een Erdogan die doelbewust het land destabiliseert om vervolgens aanhang en eenheid achter hem te krijgen tegenover een zelf gecreëerde vijand. Op die manier heeft zijn AK partij weer de meerderheid gekregen, maar nog niet genoeg voor een twee derde meerderheid nodig voor de grondwetswijziging om hem aan de macht te houden. Mogelijk dat hij aanstuurt op een referendum, maar daarvoor moet hij natuurlijk nog even doorgaan om het land te destabiliseren zodat hij zichzelf als het medicijn kan presenteren. De EU zou er daarom beter aan doen alle relaties met dit land in de ijskast te zetten en onze steun aan de Koerden op te schroeven. Zowel militaire steun aan de Koerden in Irak en Syrië als humanitaire steun aan de Koerden in Turkije. Ze hebben op RT een video over wat de Turken in Oost-Turkije hebben aangedaan. Het lijkt bijna Syrië..

H.Witte
H.Witte15 mrt. 2016 - 16:27

Machielsen93 Heel goed mogelijk dat je daarin gelijk hebt en dat dit een deel is van de situatie. Het is inderdaad niet nieuw dat een bewind zelf de samenleving ondermijnt. (verdeel en heers).

JoostHelder
JoostHelder15 mrt. 2016 - 9:37

Het is misschien wat populair gezegd door Zijlstra, maar de logica klopt natuurlijk wel. Als naar een land miljoenen Europeanen op vakantie gaan, dan hoef je niet voor je veiligheid uit dat land naar Europa te vluchten. Bepaalde gebieden in Turkije zijn niet veilig, maar het overgrote deel is dat wel.

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune15 mrt. 2016 - 10:43

Ow vakantielanden zijn veilig even wat google op vakantie Kan ik reizen naar Myanmar, Eritrea, Oekraïne, Israël etc.. Feit dat je ergens vakantie kan vieren zegt geheel niets over de veiligheid van een vluchteling.

Kurtz
Kurtz15 mrt. 2016 - 13:00

@ Acid Prune, Je bent als vluchteling in Turkije veilig omdat er geen oorlog is. Als veiligheid betekent dat je genoeg geld moet krijgen zouden we alle Roemenen en Polen ook moeten bestempelen als vluchteling, want in die landen sterf je ook van de honger als je niet werkt.

Ulltrafox
Ulltrafox15 mrt. 2016 - 9:29

Voor beide heren heb ik even zitten graven naar deze voortreffelijke reportage ter plaatste. Een eyeopener. https://www.rt.com/news/335208-turkey-kurdish-cizre-devastation/ Het laat de gruwelijke realiteit zien waar het Koerdische volk mee te maken heeft en waar beide heren over zwijgen. Men praat graag over de gevolgen van de oorlog, de opvang van vluchtelingen. Maar over de oorzaken ho maar.

RoBru
RoBru15 mrt. 2016 - 9:28

"Turkije is een vakantieland dus veilig". Tja, dit is een beetje kort door de bocht. Kijkend naar de terroristische aanslagen in Ankara en Istanbul, de onrust langs de grens met Syrië, het steeds enger wordende regime van Erdogan en het aantal te koop staande hotels aan de zuidkust (door de boycot door met name Russen) zal de aantrekkingskracht van Turkije als vakantieland de komende paar jaar eerder achteruit gaan dan verbeteren. Tegelijkertijd is het het meest stabiele land in de regio (als we het over opvang in de regio hebben) en kan met goed fatsoen gezegd worden dat vluchtelingen uit IS-gebied daar dezelfde risico's lopen als in IS-gebied. Ook is het voor vluchtelingen makkelijker om daar te integreren en zijn er minder dure en gevaarlijke reizen nodig. Zelfs als een AZC in pakweg Nederland op korte termijn comfortabeler is dan een tentenkamp in Turkije, en zelfs als we ze hier warmer welkom zouden heten dan in Turkije, is het de vraag of het op langere termijn een goede oplossing is voor vluchtelingen.

H.Witte
H.Witte15 mrt. 2016 - 9:20

Is de oplossing waar zo veel mensen voor pleiten, opvang in de regio, niet wat kortzichtig? Het is een oplossing die ons niet alleen gijzelt, zoals de afspraak met Turkije, maar die bovendien de vluchteling geen enkele waarborg op veilige en adequate opvang biedt; integendeel. Hoe veilig zijn de vluchtelingen in Libanon? De spanningen tussen de bevolking van Libanon en de vluchtelingen nemen toe. En dat is niet de enige dreiging. Ernstiger is de angst in Libanon voor een spillover van de oorlog bij de deur. 'Als Islamitische Staat (IS) Aleppo en Homs inneemt, is het gedaan. Na Homs volgt Libanon, ‘ aldus ingewijden. Welke garanties op veiligheid zijn er in Turkije? Het land dreigt in conflict te raken met Rusland, heeft haar eigen ‘oorlog’ uit te vechten met de Koerden. En hoe ontwikkelt zich daar de expansiedrift van Islamitische Staat? Volgens zeer recente berichten zijn terroristen van IS Turkije binnengedrongen en plannen zij aanslagen op diplomatieke posten in Ankara en Istanbul. Het gaat volgens de krant Hürriyet om een groep van circa drieduizend extremisten die zich moesten terugtrekken uit de grensstad Kobani en nu het zuiden van Turkije willen binnendringen. Een onbekend aantal van hen zou de grens al zijn overgestoken. Jordanië op haar beurt loopt niet alleen vanuit Syrië of Irak (IS) betrokken te raken bij het conflict, maar ook door haar deelname aan een bondgenootschap dat Jemen bombardeert kan bedreiging vanuit het zuiden betekenen. Gesteld kan dus worden dat de vluchtelingen in de regio zich allerminst in veiligheid bevinden. De kans is reëel dat zij vanuit die voorlopige situatie opnieuw op de vlucht moeten slaan. Dat maakt opvang in de regio, hoe ideaal dat in theorie ook zou kunnen zijn, zowel qua opvangmogelijkheden alsook qua veiligheid kortzichtig. Europa zou beter moeten weten en zich niet rijk moeten rekenen met de deal met Turkije. Europa zal serieus moeten nadenken over een meer structurele oplossing zoals gisteren door Pechtold opgeworpen, want verwacht mag worden dat er de komende decennia geen eind komt aan een stroom van mensen die een veilig plekje zoeken. Voor datzelfde Europa zal er niets anders op zitten dan met krachtige maatregelen en eventuele verregaande sancties de dwarsliggende leden van de Unie tot deelname aan die structurele aanpak te dwingen.

jellevwal
jellevwal15 mrt. 2016 - 9:09

Zijlstra, zijn politieke ideeën zijn de mijne niet, staat in elk geval met beide benen op de grond. GroenLinks zie ik als lijders aan illusies.

1 Reactie
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 14:18

jellevwal, Zijlstra met beide benen op de grond, ja. Hij wel ja, daar twijfel ik niet aan. Nu die vluchtelingen nog. En GroenLinks lijdt vooral aan de Verlichting, onze beschaving die zij hier proberen te verdedigen. Onze beschaving die vele anderen hier denken te verdedigen door het Licht uit te doen. .

peterh2
peterh215 mrt. 2016 - 9:07

Zijlstra en Klaver pakken het heel slim aan, door beide een 'fatsoenlijk' uiterste van het migratiedebat in te nemen worden ze de boegbeelden van beide kanten van het debat. . Electoraal zal dat beide partijen geen windeieren leggen, zie ook wat er in Duitsland gebeurd is met de Groenen en AfD.

Albert Einstein
Albert Einstein15 mrt. 2016 - 8:25

De discussie over wat we mogen doen om het aantal vluchtelingen te verminderen doet een beetje denken aan de discussie over voorbehoedsmiddelen in de jaren 60. De ene partij denkt seculier-rationeel, de andere langs (links-)kerkelijke lijnen.

1 Reactie
johannn2
johannn215 mrt. 2016 - 14:29

Albert, Juist die (links-)kerkelijke lijnen van jou waren in de jaren '60 de grote voorstanders van de effectieve voorbehoedsmiddelen. Ik neem aan, dat jouw argumentatie is, dat we vooral die (links-)kerkelijke lijnen moeten volgen voor een goede en effectieve oplossing. Right ? .

Cock van der Laak
Cock van der Laak15 mrt. 2016 - 8:00

Het debat zal vandaag in de kamer zijn. Klaver heeft geen goede argumenten. Spijt me voor hem, het is een beste kerel en een goede lijsttrekker, en GroenLinks is een beste partij, maar hierin zit GroenLinks ernaast, en Klaver is de woordvoerder. Het idee om naast de regeling met Turkije toch de vluchtelingen toe te laten die met bootjes naar Lesbos gaan is een slecht idee. Het haalt de overeenkomst met Turkije onderuit. Waarom dat een slecht idee is heb ik hier uitgelegd: http://www.joop.nl/opinies/eu-haalt-met-turkije-het-paard-van-troje-binnen Ik ga het niet herhalen. Dat is mijn eer te na. Ach, het is nog bijna een jaar voordat er verkiezingen zijn, het grote publiek zal dit standpunt van GroenLinks tegen die tijd vergeten zijn. Met een beetje mazzel kunnen ze meeregeren volgend jaar, windmolens bouwen, goede zorg aan de PGB-ers geven. Nu nog even schelden op de regering, en dan volgend jaar weer netjes in de pas met de democratische partijen. Dan komt het van zelf goed.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete15 mrt. 2016 - 7:58

Jesse klaver vond het artikel over de IND cijfers warrig want het ging veel over economische vluchtelingen....LOL. Idealisten raken in de war zodra ze met feiten worden geconfronteerd die niet stroken met het ideaal, Voor de rest is de deal met Turkije net zo'n misser als Merkels: Wilkommen!