Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terroristische aanslag op moskee Quebec: zeker zes doden

  •  
30-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
CANADA-SHOOTING-MOSQUE

© 2017-01-29 21:49:54 Canadian police officers respond to a shooting in a mosque at the Québec City Islamic cultural center on Sainte-Foy Street in Quebec city on January 29, 2017. Two arrests

Update 22.40 uur: De enige verdachte voor de aanslag in Quebec is officieel geïdentificeerd als de 27-jarige Alexandre Bisonnette. De andere verdachte bleek een getuige te zijn en is op vrijgelaten.
Bissonnette is een politicologiestudent die erom bekend stond online uitingen te doen die anti-feministisch en anti-vluchteling waren. Volgens medestudenten, docenten en zijn Facebookpagina is hij tevens ‘fan’ van de Amerikaanse president Donald Trump en de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen.
Eerder: Zondag zijn bij het avondgebed in de Canadese stad Quebec zeker zes mensen doodgeschoten. Dat zegt de voorzitter van het islamitisch gebedshuis. De politie heeft twee verdachten opgepakt, een derde verdachte is mogelijk nog op de vlucht.
Tientallen mensen waren aan het bidden op het moment dat er drie schutters bij de moskee het vuur openden. Hoeveel gewonden hierbij zijn gevallen is nog niet duidelijk, aldus voorzitter Mohamed Yangui.
Hoewel diverse Nederlandse media, waaronder het AD , niet spreken van een terroristische aanslag, maar van louter een schietpartij, doet de Canadese premier Justin Trudeau dat wel. “We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek van gebed en toevlucht. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families”, aldus Trudeau.
De Canadese premier had een dag eerder nog opgeroepen dat moslims die in de Verenigde Staten worden geweigerd vanwege de moslimban van president Donald Trump, in Canada welkom zijn. Vanwege de moslimban van Trump zijn talloze mensen gedupeerd en gestrand.
Het is overigens niet de eerste keer dat deze moskee te maken heeft met een aanval: vorig jaar werd bij wijze van provocatie nog een varkenskop op de stoep gelegd.
De verklaring van Justin Trudeau lees je hier.
De Canadese minister van Immigratie, Ahmed Hussen, heeft aangekondigd dat vluchtelingen die onderweg naar de VS in Canada vast komen te zitten, tijdelijk in Canada mogen verblijven. Tussen:
"Ik verzeker jullie dat ik mijn autoriteit zal gebruiken om, wie in Canada vast komt te zitten, tijdelijk asiel te verlenen indien nodig, zoals wij ook in het verleden hebben gedaan."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

JanVG2
JanVG231 jan. 2017 - 10:15

Het lijkt erop dat een anti-migranten houding de dader ertoe gebracht heeft. Hoe het precies zit is echter nog steeds onduidelijk. Hij had Le Pen geliked op Facebook, maar ook de Parti Quebecois en New Democratic Party (min of meer de PvdA van Canada). Ook meldde hij zichzelf bij de politie op een wat schlemielige manier ... Geen grote betogen over het redden van het vaderland etc, maar hij belde omdat hij zich schuldig voelde voor wat hij had gedaan. Hij stond bekend omdat hij op social media vanwege pro-Le Pen en anti-feministische uitlatingen. Maar zijn facebook en andere sites gaan vooral over andere zaken. Hij is een nerd, niet erg goed met andere mensen. Hij werd meestal niet erg serieus genomen en er werden veel grappen over hem gemaakt. Hij reageerde daar niet fysiek om (was niet erg sterk) maar soms met beledigingen ... Al met al ... schandalig en schokkend, maar wellicht ook tragisch - zeker voor de slachtoffers en de islamitische gemeenschap, maar wellicht ook voor hem. Het is duidelijk geen Breivik, een vleesgeworden kwaad, maar meer een ontspoorde die in het kwaad verdwaald is.

4 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell31 jan. 2017 - 13:11

In je eerste reactie kom je hieronder het onzinverhaal verspreiden dat er een Marokkaanse dader zou zijn geweest (een verhaal dat geen zichzelf respecterend medium overnam), waardoor de discussie ontspoort en veel lezers gaan denken dat het de schuld van moslims is. In plaats van dat je daarop terugkomt, moet het er nu ineens over gaan hoe tragisch het is voor die arme ontspoorde witte dader, die gewoon “niet erg goed met andere mensen” was (no shit). Of je het nou zielig voor zulke daders vindt of niet: volgens mij zouden er in het algemeen minder ontspoorde witte daders zijn, als mensen zorgvuldiger met berichten over moslims zouden omgaan.

JanVG2
JanVG231 jan. 2017 - 17:06

@ JVerheijen Een verhaal dat door de canadese politie naar buiten werd gebracht en door alle canadese media werd gebracht ... waarna de polite later zei dat ze hun mening over man hebben bijgesteld na een uitgebreid onderzoek. (Overigens de man vond het zelf ook heel begrijpelijk dat hij als verdachte werd gezien, omdat hij van de moskee was weggerend toen een agent hem aansprak - alleen had hij niet door dat een agent was; hij zag enkel dat de man die hem aansprak een pistool had .... wat het rennen weer logisch maakte.) Of deze man zijn daad heeft begaan omdat hij moslims haatte vanwege berichten van derden weten we net zo min. Wat opvalt is dat hij meer lijkt op zo'n doorgedraaide schutter die we uit amerika kennen, die zich gekleineerd voelt en minder op een Breivik -achtige figuur. Hij heeft geen grote manifesten etc. Zijn interesses zijn divers, waaronder ook pro-Le Pen rants, maar zeker niet alleen dat. Persoonlijk vind ik het nuttiger zoveel mogelijk info te zien en horen en je niet te veel vast te leggen op ... Mijn wereld is niet zwart - wit , eerder heel bont ... en steeds wisselend.

Earl Johnson
Earl Johnson31 jan. 2017 - 17:22

@JVerheijen Helemaal met u eens. Als voor de zoveelste keer duidelijk word wie de grootste terroristen zijn in het westen, dan is die menigte ineens heel stil.

BertrandRussell
BertrandRussell31 jan. 2017 - 21:02

@JanVG Jij beweerde dat er volgens de politie een Marokkaanse dader was gevonden, het artikel waar je naar linkte had het alleen over een verdachte. Kun je gewoon toegeven dat je de plank lelijk missloeg?

Richard555
Richard55531 jan. 2017 - 7:47

Nu horen we ze niet meer de moslimhaters. Toch wel heel duidelijk!

1 Reactie
Richard555
Richard55531 jan. 2017 - 7:49

De moslim die was opgepakt van alle blaam gezuiverd was op de vlucht voor de schutter. Fijn al deze PVV reaguurders die het weer lekker lieten lopen uit de onderbuik.

Haastig
Haastig31 jan. 2017 - 7:40

Afschuwelijk, je zal het maar meemaken. Ik hoop dat de dader lang mag brommen.

MehmetC
MehmetC31 jan. 2017 - 0:20

Hahaha. Arme mensen toch, al die reaguurders (met nadruk op guur) die er toch een moslim achter zoeken. Het wordt tijd dat u uw oogkleppen wat opzij doet en wat gaat zien van de wereld en er achter komt dat uw zonen en dochters toch niet de beschaafdheid hebben meegekregen waar u zo mee pronkt. Wellicht heeft de Canadese politie ook gedacht: "Hee, een aanslag op een moskee en in de buurt een man die er uit ziet als een moslim. Die gaan we zowiezo oppakken!" U ziet hierin graag een bevestiging voor uw eigen kortzichtigheid. Arme mensen toch.

1 Reactie
Poging Zoveel
Poging Zoveel31 jan. 2017 - 9:21

Ach, dit was toch een verwarde man, een lone wolf en heeft niets met het Westen te maken. Het Westen draagt alleen maar naastenliefde uit en verwerpt elke vorm van agressie. Zie het maar als sarcasme.

Sardar2
Sardar230 jan. 2017 - 23:20

Een aanslag op een publieke ruimte is een aanslag op burgerlijke rechten en vrijheden. Wie en met welke reden dan ook zo’n aanslag goedpraat verdient geen burgerlijke rechten en vrijheden. In zachtere omstandigheden is zo iemand ziek, psychisch en maatschappelijk!

Richard555
Richard55530 jan. 2017 - 20:37

Blijkt dus niet te kloppen wat de reaguurders hier allemaal beweren. Blijkt om een Canadees met een franse naam te gaan. Er waren een paar verachterlijke reacties bij en ik begrijp de moderator niet. Iemand noemt deze aanslag een SIGNAAL van de bevolking die het niet meer pikt. Ongelooflijk hoe ziek moet je zijn. Het was dus een Breivikje. Nee alleen moslims plegen aanslagen onze fascistjes nooit.

1 Reactie
Richard555
Richard55530 jan. 2017 - 20:37

Het wachten is op nog veel meer van dit gespuis.

BertrandRussell
BertrandRussell30 jan. 2017 - 19:24

Voor alle haatzaaiers die zo zichtbaar staan te popelen om de islamitische slachtoffers hiervan de schuld te geven: de politie gaat nu uit van één dader, een autochtone Quebecois. De Marokkaanse man waar in een eerder bericht sprake van was blijkt alleen een getuige te zijn.

Shalin Paradizo
Shalin Paradizo30 jan. 2017 - 14:30

(“We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek van gebed en toevlucht. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families”, aldus Trudeau.) Nogal onverstandig om dit soort conclusies te trekken als je niet weet of het zo is; dit soort uitspraken werken net zo hard mee aan polarisatie als de uitspraken sommige extreem rechtse politici.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens30 jan. 2017 - 21:42

@ Shalin Paradizo Er staat niet 1 conclusie in die zin die niet waar is.De tekst avn jou is echt onzin.

RoBru
RoBru31 jan. 2017 - 7:13

@DaanOuwens, er staat zelfs geen conclusie in!

Hartman2
Hartman230 jan. 2017 - 12:06

Allereerst sterkte aan alle nabestaanden. Ik ben wel benieuwd naar het waarom van deze terroristische aanval. Zeker omdat zeker 1 dader de welbekende spreuk riep tijdens zijn aanval.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2017 - 22:53

Welke spreuk?

Mark Gh
Mark Gh30 jan. 2017 - 12:01

Heftig. Buiten het persoonlijke leed dat mensen en hun naasten is aangedaan door deze terroristen wakkert het het anti-moslim sentiment in noord-amerika alleen maar aan - en kan dit Trumps beleidskeuzes steunen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2017 - 22:53

Kun je dat uitleggen?

brom beer
brom beer30 jan. 2017 - 11:25

Islamitisch geweld tegen islamieten. Tja, wat moet je er mee?

2 Reacties
TruusB2
TruusB230 jan. 2017 - 19:09

Nee blijkt toch een blanke dader.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2017 - 22:54

[Islamitisch geweld tegen islamieten] Weet je dat zeker? “The man who was held, Alexandre Bissonnette, had a history of provocative views and antisocial behavior, according to a report in the Quebec newspaper La Presse. The newspaper quoted François Deschamps, an official with a refugee advocacy organization, as saying that Mr. Bissonette had make harassing comments against members of an online chat room. The organization, Bienvenue aux Refugiés, said in a Facebook post that Mr. Bissonnette had made remarks critical of feminists and foreigners, and that he had expressed sympathies online with the National Front, the far-right political party in France.” (NYT)

Wil Geerders
Wil Geerders30 jan. 2017 - 11:07

In de Islam is een inquisitie gaande, gematigde moslims worden aangepakt, dit fenomeen zie je wereld wijd. Langzaam zal dit geweld zich nog meer op het westen gaan richten.

4 Reacties
RU486
RU48630 jan. 2017 - 13:36

Impliceert dat dus er dus gematigde moslims zijn. Dat itt uw bijna naamgenoot maar blijft blaffen dat de gematigde moslim niet bestaat en de Islam ausgerottet moet worden. Impliceert dus ook dat het over één kam scheren van moslims verachtelijk is.

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables30 jan. 2017 - 15:41

@RU486 Nee niet waar, Wilders zegt dat er wel gematigde moslims zijn, maar dat er geen gematigde islam is.

Dunya2
Dunya230 jan. 2017 - 17:57

@Basket of Deplorables "Nee niet waar, Wilders zegt dat er wel gematigde moslims zijn, maar dat er geen gematigde islam is." Wilders wil moskeeën sluiten en korans verbieden en moslims/Marokkanen deporteren. Dat is extreem, fascistisch en racistisch en immoreel. Al de pvv-aanhangers hier, en elders die de daden van Trump rechtvaardigen, zullen ook maatregelen van Wilders rechtvaardigen. Dat zijn duidelijk mensen die verbitterd, racistisch en kwaadaardig zijn. Deze mensen zal je niet van mening zien veranderen. Hun paaien met mooie verzoenende woorden, heeft geen enkele zin. Het vervelende is, dat zij alle goedgezinde mensen van alle soorten achtergronden, mee zullen slepen in een vreselijke confrontatie. Hoe kan het tij nog gekeerd worden?

Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2017 - 22:55

[In de Islam is een inquisitie gaande, gematigde moslims worden aangepakt, dit fenomeen zie je wereld wijd.] Waar doel je precies op?

RoBru
RoBru30 jan. 2017 - 10:45

Natuurlijk is er in dit geval sprake van terrorisme. Of de daders boze witte mannen, boze moslimmannen of anderen betreft moet wellicht nog blijken.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh30 jan. 2017 - 14:11

Vermoedelijk terrorisme, maar niet zeker. Dat ligt aan het motief van de daders.

RoBru
RoBru31 jan. 2017 - 7:50

@Mark Gh, Je hebt formeel gelijk. Ik ging uit van de gedachte dat iets terrorisme is als een of meer mensen om willekeurige redenen (dus niet als onderdeel van een beroving of vanwege relationele problemen) gedood worden. Maar ik lees dat terrorisme niet alleen bepaalde beweegredenen uitsluit, maar zelfs bepaalde beweegredenen vereist: er moet sprake zijn van religieuze of politieke beweegredenen. Hoewel je je kunt afvragen in hoeverre het een verzwarende omstandigheid is, lijkt het vooralsnog terrorisme.

Zandb
Zandb30 jan. 2017 - 10:23

Wat een kleizielig gedoe toch steeds, als mensen zo'n aanslag meteen weer in deze of gene hoek plaatsen. Vraag je eerst eens af, of je werkelijk met de slachtoffers begaan bent. Want die zijn heus niet meer of minder dood als ze gedood worden, door wie je dan hoopt dat ze gedood werden.

2 Reacties
Josef K
Josef K30 jan. 2017 - 12:40

Zeg je dat ook wanneer het over bijvoorbeeld Breivik gaat?

KeesV3
KeesV330 jan. 2017 - 13:06

@Zandb Doel je op het artikel? "Hoewel diverse Nederlandse media, waaronder het AD, niet spreken van een terroristische aanslag, maar van louter een schietpartij..."

Erik20
Erik2030 jan. 2017 - 10:12

Dat is vrij beroerde timing ook nog. Trump en zijn voorstanders kunnen nu zeggen; "zie je nou wel, hierom is een moslimban nodig..." Je weet dat Trump dit gaat gebruiken... Ze maken het hem makkelijk door dit soort acties

de Haas
de Haas30 jan. 2017 - 10:07

Dat zie je wel meer dat media nog even wachten met het spreken van een terroristische actie en er dus in ieder geval sprake is van een schietpartij. Dan pas je dat later aan als er zekerheid is. http://www.joop.nl/nieuws/politie-geeft-beelden-verdachte-schietpartij-joods-museum-vrij

DaanOuwens
DaanOuwens30 jan. 2017 - 9:59

Als inderdaad radicale moslims de daders van deze aanslag zijn laat het ook zien dat moslims eveneens anderen bedreigt worden door de radicale islam. Het heeft dat ook weinig zin alle moslims schuldig te verklaren of de islam als zodanig. Dit soort acties wordt ondernomen door gewetenloze extremisten. En die zijn er in alle kleuren en maten. Ik verwijs nog maar even naar de rechts extremist die zwarte christenen dood schoor in een amerikaanse kerk. Dat is de vijand, mensen met opvattingen die tegenstanders ontmenselijken, en veranderen in te doden doelen.

1 Reactie
RU486
RU48630 jan. 2017 - 13:39

Precies Daan, precies.

Rick Hofland
Rick Hofland30 jan. 2017 - 9:58

Erg triest voor de slachtoffers en hun naasten. Wie het waarom gedaan heeft is voor latere zorg lijkt mij.

Okke2
Okke230 jan. 2017 - 9:56

Vind dat mensen wat rustiger moeten zijn met conclusies zonder het kennen van feiten. De suggestie in dit artikel is dat het een anti-islam aanslag is, in de lijn van het leggen van varkenskoppen en Trump zn uitspraken. Tegelijkertijd zijn er wat uitspraken dat de daders marokkaans en/of arabisch zouden zijn, met dus wellicht heel andere redenen. Zolang de feiten niet echt duidelijk zijn, kan je alleen maar zeker zijn van het feit dat - de daders klootzakken zijn. - het verschrikkelijk is voor de slachtoffers en nabestaanden.

kwibus3
kwibus330 jan. 2017 - 9:55

Religieus geinspireerd geweld, wie heeft er geen genoeg van?

1 Reactie
Robbels
Robbels30 jan. 2017 - 13:05

Mij intereseert het geen ene iota door wie of wat men word geinspireerd om geweld te plegen. Ik heb uberhaupt genoeg van wansmakelijke misdaden tegen onschuldige burgers, waar dan ook gepleegd, door wie dan ook gepleegd, met welke motivatie dan ook gepleegd.

Hofman2
Hofman230 jan. 2017 - 9:29

Alle berichten nu lijken te wijzen op moslims die andere moslims aanvielen.

3 Reacties
Mitosis
Mitosis30 jan. 2017 - 12:09

Ho ho. Dat mag je niet zo maar zeggen hoor /sarcasme

AapNootMies2
AapNootMies230 jan. 2017 - 12:41

De berichten lijken te wijzen op de achtergrond (=afkomst) van de daders. Nergens kan ik uit de berichten halen dat het moslims zijn. Als voorbeeld: onze grote "vriend" Afshin Ellian heeft een zelfde achtergrond als vele Hezbollah terroristen echter is alles behalve een moslim.

Don Quichote
Don Quichote30 jan. 2017 - 14:56

@Aapnootmies, Hezbollah terroristen?? Hoe kom je daar nou bij?

Joop den Uil
Joop den Uil30 jan. 2017 - 9:21

het politieke landschap wordt wereldwijd gekarakteriseerd met Aktie = Reaktie. En door de snelheid in media , worden deze twee krachten opgeslingerd naar smalle toppen en diepe dalen. Voorbeelden genoeg , maar momenteel draait alles om de praktiserende islam. En daarmee de diepe dalen en toppen, met als resultaat de waanzinnige knuffelpartijen in vorm van tierende demonstranten , totslachtoffering van onschuldigen. Het is mijn overtuiging dat er sinds 2000 een munitieus plan achter zit , waar de Verstandige Mens de dupe van is. We staan momenteel op het kieppunt van onomkeerbare geschiedenis. Dit is nu al gaande in de onderdrukking (vrouwen, kennis, vrijheid) , in de bevolkingsaanwas (aanmoediging te ''vermenigvuldigen en verspreiden'') en de beinvloedingen van media en mensenmassa's.

2 Reacties
JanDuine2
JanDuine230 jan. 2017 - 9:49

"Het is mijn overtuiging dat er sinds 2000 een munitieus plan achter zit , waar de Verstandige Mens de dupe van is." .... O ja? Leg dat eens uit!

Zephyr2
Zephyr230 jan. 2017 - 10:00

Minitieus plan? Kom op. We leven in een dynamische wereld waar voortdurend verschuivingen plaats vinden. Zekerheden waar wij vroeger op konden vertrouwen blijken niet te kloppen. Of het nu om economie, religie of politiek gaat. Dit veroorzaakt onzekerheid en frictie bij iedereen. Sommigen grijpen terug naar vertrouwde waarden, anderen kiezen vlucht vooruit. Laten we vooral zorgen dat een meerderheid zich niet hierin verliest.

JanVG2
JanVG230 jan. 2017 - 9:15

Volgens de canadese media is tenminste één dader van marokkaanse komaf http://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1013833/attentat-mosquee-quebec-etudiants-universite-laval

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird230 jan. 2017 - 12:03

Afrekening in het criminele circuit dus, ipv terrorisme.

Josef K
Josef K30 jan. 2017 - 9:07

Om zich niet voor de zoveelste keer aan de zelfde steen te stoten zou men er goed aan doen eerst eens nadere informatie af te wachten aleer conclusies te trekken.

HetMes
HetMes30 jan. 2017 - 9:03

Het zou een grove fout zijn van Trudeau om zonder blikken of blozen oven de, zie Europa, terechte zorgen omtrent ongebreidelde moslimimmigratie van een goed deel van zijn bevolking heen te stappen. Vooruitlopend op de zaken, en natuurlijk ook inachtnemend de vraag hoeveel onprettige feiten achter gehouden gaan worden, dit zou heel goed een signaal kunnen zijn van een deel van de bevolking dat voelt dat zij haar stem niet mag laten horen in dezen politiek hypercorrecte tijden.

2 Reacties
RU486
RU48630 jan. 2017 - 9:47

dit zou heel goed een signaal kunnen zijn van een deel van de bevolking.. Uw aanname is dat het dus bezorgde burgers zouden zijn die deze aanslag hebben gepleegd? Ernstig, zeer ernstig..

Don Quichote
Don Quichote30 jan. 2017 - 15:01

@RU486, Maar het kunnen best "bezorgde" burgers zijn........ Dat 1 van de daders een Marokkaanse achtergrond heeft zegt nog niets, er werd Allahoe Akbar geschreeuwd met een Quebecs accent volgens één van de getuigen. De eerste de beste kan wel Allahoe Akbar schreeuwen als is het alleen maar om schrik aan te jagen..

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables30 jan. 2017 - 8:15

Laten we eerst even wachten met het veroordelen totdat er meer informatie over de daders bekend is

Poging Zoveel
Poging Zoveel30 jan. 2017 - 7:29

Helaas, getuigen hebben al verklaard dat de daders onze grote boze vriend aanriepen. Die waren zeker vergeten dat de Islam een religie van vrede is.

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy30 jan. 2017 - 10:30

Nou kan iedereen dat natuurlijk wel roepen, maar de afkomst van één van de daders lijkt jou gelijk te geven.