Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Terrorist Christchurch verdwijnt levenslang achter tralies

  •  
27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-08-27 om 10.02.50
De terrorist die in maart vorig jaar aanslagen pleegde op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland, heeft daarvoor de zwaarste straf ooit opgelegd gekregen. Brenton Tarrant werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Dat is in Nieuw-Zeeland niet eerder voorgekomen.
Tarrant, een Australiër, vermoordde met zijn terreurdaden 51 mensen. In maart bekende hij schuld aan de moorden, plus nog eens veertig pogingen tot moord en terrorisme. Zijn gruweldaden zond hij live uit via Facebook. Direct na de terreuraanslag werd in Nieuw-Zeeland de wapenwet aangescherpt en werden automatische en semi-automatische wapens verboden.
Tijdens de laatste zitting namen meerdere nabestaanden het woord. Onder hen ook Ahad Nabi, de zoon van Haji-Daoud Nani, een 71-jarige man die door Tarrant werd vermoord nadat hij de terrorist vriendelijk had begroet nadat die de moskee binnenkwam. Nabi keek Tarrant recht in de ogen aan en noemde hem een lafaard en ‘afval’ en ‘een made’ die het verdient om ‘in een stortplaats begraven te worden’. Ook zei hij dat zijn vader sterker was dat Tarrant ooit zal zijn en dat zijn vader de terrorist ‘gebroken’ zou hebben in een eerlijk gevecht. Ook verzocht hij de rechter om Tarrant in een gewone gevangenis te plaatsen, in plaats van belastinggeld te verspillen aan een speciale behandeling.
Na afloop van de zitting noemde de rechter de terreurdaden ‘zo intens kwaadaardig dat levenslang niet genoeg is om boete te doen’.
Video niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.
Beeld: TVNZ, Bronnen: NOS, TVNZ

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Cogito Ergo Boom
Cogito Ergo Boom29 aug. 2020 - 17:32

Ik heb ook geen begrip voor moordenaars en terroristen, wat de motieven ook mogen zijn. Desalniettemin zou iedereen zicht moeten hebben op een verbetering van hun situatie. Als een rechter in 2070 oordeelt dat de dan 79-jarige Tarrant op begeleid proefverlof mag, ben ik daar niet op voorhand tegen. Mensen levenslang opsluiten, zonder uitzicht op vrijlating, doet afbreuk aan de menselijke waardigheid, waar ook deze moordenaar recht op heeft.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 18:16

Gooi ze naar de leeuwen die massa moordenaars. Klaar. Het zou je kinderen zijn alle die slachtoffers .

Cogito Ergo Boom
Cogito Ergo Boom29 aug. 2020 - 13:39

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat opsluiting zonder enig uitzicht op herbeoordeling en vrijlating in strijd is met het verbod op onmenselijke bestraffing. Inhumane daden zouden niet met inhumane straffen moeten worden beantwoord. We zouden beter moeten zijn.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 14:44

Dat hebben zij ook het gezegd over Guantánamo...en ja hoor.....Bush mocht door waar hij mee bezig was..Terecht......ik heb geen begrip voor alle moordenaars en terroristen namens hun geloof, overtuiging of beweging.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 17:39

Door deze foto en discussie hier moest ik denken aan de ex- gevangenisdirecteur en ex minister van integratie mevrouw Verdonk die na de terroristische aanslag op Theo van Gogh door een moordenaar van Marokkaanse afkomst stond zij als minister van integratie op een podium ergens in het land en riep : Wat willen jullie ? wraak, wraak en nog eens wraak of tot hier en niet zo ver” Ik schrok toen echt, als ik mag eerlijk zijn. Niet door haar enge woorden, helemaal niet, maar door haar strakke echt boze gezicht op dat moment van haar nare toespraak. Ik vind dat mevrouw Verdonk zeer geschikt als gevangenisdirecteur voor een gevangenis waar terroristen en zware moordenaars zitten.

Netflix2
Netflix227 aug. 2020 - 17:37

Mooi zo. Ik kan mij geen situatie bedenken dat zo'n iemand ooit terug kan komen in de samenleving.

10 Reacties
Zandb
Zandb28 aug. 2020 - 6:24

Netflix Wanneer we ons moeten gaan afvragen, wanneer een straf werkelijk gecompenseerd heeft, wat men deed, dan krijgen we een heel ander strafsysteem dan we hebben. En eerlijk gezegd ben ik bang, dat die straffen dan vaak net zo onmenselijk worden als de daden die mensen plegen. Laten we in eerste instantie straffen met het oog op een positieve uitwerking er van. Net als we ons niet verlagen tot de doodstraf - zoals moordenaars vaak doen - verlagen we ons niet tot onmenselijk gedrag. Ik ben bang dat deze man ongeneeslijk ziek is. Maar stel dat ik het mis zou hebben. En dat hij redelijkerwijs genezen verklaard kan worden. Dan zou hij wat mij betreft in de samenleving terug kunnen, als hij dan maar niet al te veel mensen als u tegen zich vindt.

DaanOuwens
DaanOuwens28 aug. 2020 - 8:50

@ Zandb Jij schrijft: dat die straffen dan vaak net zo onmenselijk worden als de daden die mensen plegen. Dat is natuurlijk zo. Daarom is begrenzing van strafmaat vastgelegd in grondwetten en internationale verdragen. Daarbij gaat het niet om de straf van de misdadiger maar om de menselijkheid en beschaving van de samenleving waar deze regels gelden. Maar de consequentie daarvan is onvermijdelijk dat er voor sommige daden geen strafmaat meer toe te passen is. Dit is er een voorbeeld van, de aanslagen in Parijs ook. Rond Breivik speelde hetzelfde probleem. Daarvan moet je je bewust zijn. De straf is niet in verhouding tot de daad. Dat ben jij wel denk ik. Maar dan toch maak je een merkwaardige gedachtestap. Je noemt deze daders ziek die genezen kunnen worden. Maar deze daders zijn net zo gezond als jij en ik. Of ongezond. Zij maken echter een andere keuze. Iemand die weinig waarde hecht een het leven van anderen is niet ziek. Die weegt ook zaken af en komt tot een andere conclusie. Hetzelfde gebeurd in de BLM discussie. Er zijn mensen die aan het leven van een zwarte minder waarde hechten dat aan het leven van een witte. Dat is de gedachte die leeft bij veel Trump aanhang en ook mensen hier. Maar zij zijn niet ziek, zij maken een andere afweging en doen dat bewust. Als ik vanuit dat soort constateringen naar de strafmaat kijk zijn er twee steekhoudende redenen om levenslang echt levenslang te laten zijn. Het is een strafmaat die dient als vergelding en bescherming van de samenleving op termijn. En deze mensen worden nooit beter want ze zijn niet ziek. Hun daden zijn welbewust gepleegd. Dat blijkt uit bijvoorbeeld het feit dat Breivik nog steeds achter zijn daden staat. En zelfs als zij aangeven dat zij het nooit meer zullen doen is dat op zich geen reden om ze alsnog vrij te laten. Je gelooft in het goede van de mens. Dat is mooi, maar ik weet zeker dat er veel mensen gewoon slecht zijn. Die maken andere keuzes. Dus je zit er naast hier.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 10:03

Ik prijs me altijd gelukkig dat ik daar niet over ga!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 11:03

Breivik was een probleem voor het Noorse recht. Voor de strafmaat werd een individuele oplossing gevonden. De Noren hebbebn zich niet verlaagd tot het invoeren van de doodstraf. Het proces werd volgens het boek gevoerd. Voor het merendeel live te volgen op de Noorse TV.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 11:22

Philip Manshaus (22) is inmiddels net als Breivik veroordeeld tot 21 jaar voor de moord op zijn stiefzus en de aanslag op een moskee. Hij werd geinspireerd door Tarrant.

Zandb
Zandb28 aug. 2020 - 14:09

Daan Ik ben het wel met u eens. Het enige wat ik heel duidelijk wil stellen, is dat de straffen nooit zo onmenselijk mogen worden als we de daden vinden. Als het nodig is dat iemand echt levenslang opgesloten moet blijven, het zij zo. Maar dan niet als vergelding maar als bescherming de dader en/of voor de maatschappij. Soms is er geen 'goed' in de mens te ontdekken, in die zin, dat deelnemen aan de samenleving zonder grote problemen niet mogelijk is. Iemand die er niets aan kan doen maar die ontzettend gevaarlijk is, die moeten we sowieso al niet straffen maar een zo goed mogelijk leven geven, zonder dat hij anderen (of zichzelf) kan schaden. En zie ik daarom nog steeds het goede in de mens terwijl er absoluut geen goed is? Ik zou het niet weten.

DaanOuwens
DaanOuwens28 aug. 2020 - 18:46

@ Zandb Jij schrijft: En zie ik daarom nog steeds het goede in de mens terwijl er absoluut geen goed is? Ik zou het niet weten. Ja wel. Althans dat maak ik op uit je tekstjes. Jij wil de samenleving beschermen of iemand tegen zich zelf beschermen. Ik denk dat je sommige mensen tot een levenslange gevangenisstraf moet veroordelen om dat ik denk dat hun daad niet te compenseren valt door straf. Dat maakt dat jij meer het goede in mensen ziet dan ik. Maar dat neem ik je niet kwalijk. Er is voor beiden iets te zeggen. Ik ben wellicht meer zwartgallig dan jij.

DaanOuwens
DaanOuwens28 aug. 2020 - 19:25

@ DanielleDefoe Ik snap het Noorse probleem. Ik denk dat ze hem uiteindelijk het podium hebben gegeven wat hij wilde hebben. Maar wat denk jij dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 11:33

DaanOuwens 28 augustus 2020 at 21:25 In het geheel van het proces viel Breiviks platform mee. Zijn "toespraak" werd niet uitgezonden. Zijn belangrijkste pro bono was een kundige advocaat maar ook een beendroge man. In zijn algemeenheid was er geen sprake van "vertoon". Ook bij de deskundigen niet. Ik was tijdens de aanslag in Oslo. Tijdens het proces niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 12:29

PS bijgevoegd artikel geeft ook inzicht in de typisch Noorse (?) gang van zaken tijdens het proces waabij niet Breivik maar de slachtoffers een hoofdrol hadden. https://www.icct.nl/download/file/ICCT-De-Graaf-et-al-The-Anders-Behring-Breivik-Trial-August-2013.pdf

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 13:09

Ik weet het nu al...de juiste straf voor deze terrorist. Ik vroeg net mij 92 jarige oma die net klaar was met het bidden. Ik : lieve oma....weet je het nog ? die terrorist van Nieuw_ Zeeland..hij kreeg levenslang. Oma meteen : ' Geen slechte straf ....maar als het aan ligt mag hij levenslang op zijn hoofd moet gaan staan...rest van zijn leven...ik ben een goede moslima en ben tegen de doodatraf...maar voor de rest van zijn leven moet hij op zijn hoofd gaan staan...graag....maar goed ik ben geen rechter.....: Ik : bedankt oma ...ik blaf het door naar Joop.NL. Oma lachemd: ' Ach kind!... Hang jij nog daar bij Joop?: Ik : ja.oma. Oma : Doe voor mij de groeten aan ze' Ik: ja...ik zal het doen oma..

3 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein27 aug. 2020 - 13:56

je bent weer lekker op dreef Mostafa

Zandb
Zandb27 aug. 2020 - 14:28

Mustafa Groeten aan die oma van je; best mens.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 14:34

Mevrouw Zeerfstein Alle mensen hebben iets dat hun drijft, ook de kaasboer hier om de hoek, jij en ik.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 12:47

2 e kans Bedankt voor het begrip! Beste mensen, achter elke terrorist zit een hersenspoeler....radicale criminale gelovigen weten precies wie zij moeten hebben voor hun nare onmenselijke klusjes , het doden van.anderen namens.hun relegie...bezopen...gore gare grove terroristen....op deze manier gaan het Paradijs in....zeggen hun hersenspoelers !

2 Reacties
Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 12:49

Reactie had hieronder.moeten...sprong vanzelf.naar boven..hh

Satya
Satya27 aug. 2020 - 19:31

Als je mensen maar vaak genoeg zegt dat die ander gevaarlijk is om zijn geloof of afkomst. Als je jongeren geen jongeren meer wilt noemen maar op aflomst wilt aanspreken bv Afrikanen dan staat er vanzelf een terrorist op. Als je mensen maar bang genoeg maakt voor omvolking........ Op Joop ook zo'n dieptriest figuur bezig vandaag. Het narcisme vind je altijd bij ze terug, de waarheid over die ander zijn geloof of zijn cultuur is bij hen bekender als bij mijzelf. Tja Mostafa er komen donkere tijden het verleden herhaald zich niet maar rijmt wel. Verdrietig word ik ervan .

Marcus A.2
Marcus A.227 aug. 2020 - 11:25

Er zijn mensen bereid vanwege hun ideologie of zelfs religie hun leven te vergooien om anderen te kunnen ombrengen. Uit haat. God zij dank zijn er ook mensen die (desnoods) bereid zijn hun leven te geven om anderen te redden. Uit naastenliefde. Het zijn de uitersten waar het gaat om goed en kwaad. Zolang het goede bestaat is er hoop.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 12:30

Wat een mensheid ....hoopvol stukje...zegt alles luid en duidelijk..met een goede hart....Prachtig. Zo is uw boodschap bij mij terecht gekomen meneer Marcus A. Nogmaals zeer bedankt.

Paul250371
Paul25037127 aug. 2020 - 10:10

Terechte beslissing.

2e kans
2e kans27 aug. 2020 - 9:13

Terecht dat deze idioot nooit meer op vrije voeten komt.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 9:27

Idioot ? nou zeg! Idioot noem je iemand die bij rood licht doorrijd. Hij een XXXL terrorist. Ik ben blij dat je geen rechter bent.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 8:19

Veel te weinig staf, ik mis hier ook zijn hersenspoelers en stille vrienden terroristen. Bij terrorisme gaat het nooit alleen over 1 persoon! Dus, de moordenaar en is zacht bestraft maar de terroristen en vrienden lopen nog vrij. Voor de duidelijkheid, ik ben tegen de doodstraf maar ik vind wel dat levenslang veel te weinig voor deze terrorist namens zijn religie.

32 Reacties
2e kans
2e kans27 aug. 2020 - 9:19

Mostafa, Wat of wie bedoel je met hersenspoelers en stille vrienden? Hij ziet Oswald Mosley, een vooroorlogse leider van de Britse Unie van de Fascisten, als een voorbeeld. Zijn grote inspiratie is echter Anders Breivik. Bedoel je deze mafketels?

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 9:30

Mafketels ? Waarom wil je het woord terrorist niet uitspreken? Of spaar je het woord alleen voor andere gelovigen met andere geloof dan zijn geloof? Dat zijn Tempels terroristen ! Ik heb je vandaag beter geleerd !!

2e kans
2e kans27 aug. 2020 - 9:48

Mostafa, Je hebt gelijk. Ik bedoelde het niet verkeerd. Breivik, Mosley en Tarrant zijn compleet losgeslagen terroristen met een ziek wereldbeeld. Geen enkel misverstand daarover. Ik kijk niet naar geloof of afkomst. Iemand die een ander vermoord op basis van afkomst, gedachtengoed of religie mag van mij voor eeuwig achter tralies verdwijnen. Wat ik nog steeds niet snap, is wat je bedoelt met straf voor zijn hersenspoelers of stille vrienden. Bedoel je dan Breivik een extra gevangenisstraf geven omdat Tarrant hem als voorbeeld zag? Boeken van Mosley verbieden?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2020 - 11:38

Inspiratie door Breivik die zijn inspiratie oa bij Wilders weghaalde. En maar wegblijven kijken .

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 aug. 2020 - 12:11

Levenslang is veel te weinig en u bent tegen de doodstraf. Welke mogelijkheden blijven er dan nog over om uw rancune te stillen?

2e kans
2e kans27 aug. 2020 - 12:30

Griezel, Maar bedoel je nu dat Wilders een celstraf moet krijgen omdat Tarrant mensen heeft vermoord? Wat bedoel je met wegblijven kijken?

DaanOuwens
DaanOuwens27 aug. 2020 - 12:34

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Welke mogelijkheden blijven er dan nog over om uw rancune te stillen? Is jouw rancune gezien de beestachtige actie van deze man dan wel te stillen? Vindt jij dat er mogelijkheden zijn om dit te vergelden en de slachtoffers recht te doen? Ik sluit mij bij Mostafa aan. Er is geen enkel denkbare straf in verhouding met de misdaad.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 12:40

Frans Nee. Hij moet niet vooraltijd acher de tv met hekruiste benen...luxe cmmunicatie aparaten....een eigen koelkast vol met lekker dingen...en liggen op een vier sterren bedje... Nou. Ik.vind dat hij moet werken voor zijn centen.....en geen geld ontvangen van religieuze instanties of vriendjes !!!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 aug. 2020 - 17:12

2)Mostafa Duidelijk. Levenslang op water en brood en wat dwangarbeid. Klinkt redelijk maar het gaat niet gebeuren denk ik.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 17:40

Frans, Waarom ' denk ik' en niet hoop ik ?! Graag een antwoord. Bedankt

2e kans
2e kans27 aug. 2020 - 19:32

Mostafa, Mag ik dan ook aan jou vragen wat jij wilt met de hersenspoelers en stille vrienden?

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 7:04

2e kans, Zij zijn medeschuldig en dus zij moeten ook bestraft worden. Ben je blij nu ? ik wacht het antwoord van Frans en graag ook, jij mag een antwoord geven niets moet!

2e kans
2e kans28 aug. 2020 - 8:38

Mostafa, Dank je wel voor je antwoord. Ik word daar niet blij van. Het roept meerdere vragen op. 1. Ten eerste zeg je niet wie de hersenspoelers en stille vrienden precies zijn. Wie zijn dat? 2. Welk direct bewijs is er tegen deze hersenspoelers en stille vrienden? 3. Ben jij niet bang dat dit een heksenjacht zal creëren op boeken als de bijbel, tora of koran? Veel mensen halen daar inspiratie uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 11:10

De invloed van Wilders op Breivik wordt gewoonlijk schromelijk overschat. Breivik heeft zijn naam een aantal malen genoemd in samenhang met de film Submission en de zijns inziens laffe reacties van de Nederlanders op de daarop volgende dreiging met (economische) boycotts vanuit het buitenland. Breivik daarentegen heeft een heldenstatus in extreem rechtse kringen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 aug. 2020 - 11:35

@Mostafa Dat denk ik want ik vermoed dat de wet in NZ geen 'levenslang plus' toelaat. Je moet de straf die is uitgesproken ondergaan. Dat hoop ik ook want in een rechtstaat geldt: de wet is de wet en daar hebben we allemaal belang bij dat die wordt nagevolgd. De bedoeling van straf is - simpelweg- vergelding enerzijds, bescherming van de samenleving anderzijds. Maar ook -na berouw en boetedoening verdient een ieder - weer simpelweg- een tweede kans. De rechters gaan over dit alles en u en ik moeten ons daarbij neerleggen. Overigens vind ik het niet vreemd de moordenaar van je geliefden, dood te wensen. Lijkt mij een normale en gezonde reactie.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 14:08

2e.kans, Volgens mij jij wilt mij NIEI het begrijpen of mischien.... als jij iets van mij aan het lezen bent dán vlieg je hoofd meteen in gedachten ergens anders in plaats om te concentreren met wat je wilt lezen van Motafa! En het ergstr vind ik dat jij met je eigen gemaakte conclusies komt ....raar en niet eerlijk. Maar goed, Ik strijd al.jaren via verschillende kraten( Trouw..Ad...Volkskrant.....Metro....Spits....NRC....ect....en later Joop.NL vraag het aán Googlr!! ) tegen lterroristen namens God....of zij zijn moslims ,joden of christen.ik begon met opinie stukjes te schrijven precies na 11/09....jáhoor met gebroken Nederlands....de fouten werden gecorrigeert en het stukjes opinie werden geplaatst. Ik strijd ook tegen de hersenspoelers en de stille groepjes met mijn meningen...alles voor het álgemeen belang. Weet u het nog trouwens ? moslims moordenaars en terrorist waren nooit alleen . Als een moslim terrorist werd opgepakt gaat de politie en zeer terecht verder met het arresteren.van zijn.vriendjes,....huisbazen....hun moskeen die.zij.bezochten ....hun hersenspoelers...zijn geldschieters ....ect....mooi_ zo is dat...Práchtig strijd.....maar doe dát ooooook.bi de niet moslims terroristen ...dán hebben.wij een schone wereld...Toch meneer of mevrouw ? Of ga jij weeeeeeer met je gedáchten naar ergens ánders bij het lezen ván dit stukje ?! Absoluut geen groetjes.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 14:38

Frans, Een hele raar eigen geboetseerd conclusie, uw laatste in! Ik ben tegen de doodstraf, absoluut. Niemand heeft het recht om mensen te laten doden namens een wet ..rechter ook niet vind ik altijd. Nee, dus, spaar uw nare conclusie voor uw eigen gebruik alstublieft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 15:16

Breivik diende een klacht in tegen de Noorse staat, oa. omdat hij vond dat ze het op zijn leven voorzien hadden door hem onsmakelijke micro-wave maaltijden en koude koffie te serveren. Afgezien van dat soort onzin, 23 uur per etmaal eenzame opsluiting in een speciale vleugel van de gevangenis is een zware straf ook al staat die in geen verhouding tot het vermoorden van 77 grotendeels jonge mensen.

2e kans
2e kans28 aug. 2020 - 15:20

Mostafa, Waarom reageer je zo boos. Ik lees jouw stukjes altijd met veel interesse en vind het ook fijn om te zien hoe jij erin staat. Volgens mij denken wij over heel veel zaken wel het zelfde. Ook dat mensen aangemoedigd of beïnvloed worden door een bepaalde "leer". Terroristen zijn er bij zowel extreem rechts als links, relifanaten, milieuactivisten en vele andere. En iedereen die geweld gebruikt is niet goed, en als je zelfs zover gaat om mensen te vermoorden voor jouw idealen ben je af. Ik vraag het jouw juist omdat ik je mening respecteer. Ik zal zelf een voorzet geven. Ik geloof niet dat je Wilders of breivik een gevangenisstraf kunt geven, omdat Tarrant onder de indruk is van hen. Dan zullen er bewijzen moeten zijn dat er contact is geweest en het in opdracht is gedaan. Ik geloof er niet in om boeken als de bijbel, tora of de koran te verbieden. Wel zal het in de context van die tijd gelezen moeten worden. Aanpassingen gebeuren overal. Wat goed is nemen wij mee, het slechte passen wij aan. Maar om stille vrienden of hersenspoelers aan te kunnen pakken, wie het ook zijn, zal er een directe link nodig zijn in mijn ogen.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 15:53

Danielle, De moordenaar van Theo van Gogh ( 1 persoon vermoord) met een ‘ terroristische oogmerk) kreeg terecht levenslang gevangenisstraf en ik vond en vind het ook veel te weinig voor die crimineel namens zijn eigen God , want hij raakte mij als moslim toen en van Marokkaanse afkomst, Ik schaamte echt. Door zulke moordenaars en terroristen namen veel Nederlanders bijna begrijpelijk afstand van ‘ ons’en dat vind ik heel erg..ik wil bij horen in dit land. Of de moordenaar van Theo van Gogh koffie of thee graag wilt interesseert mij geen bal..maar 23 uren in de eenzaamheid( want je bent niet eenzaam daar je hebt TV)....hier ga ik niet huilen hoor !! Zij zochten toch het Paradijs ? Wat wil je nog meer? 23 uren alleen, af en toe sporten alleen, TV alleen kijken...programma’s naar wens...ect...vaak lekker op je rug liggen...dat is toch wij zij zochten...het Paradijs.. Nee, niets zielig ...het zou je of mijn. vader of moeder zijn......broer of zus ...een van alle die vermoorde mensen door die terroristen!

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 17:07

2e kans, Ik hoopte op een antwoord op mijn laatste paar zinnen..maar helaas Mostafa....maar goed : alle terroristen met verschillende gemeenschappen geloof of beweging gelijk behandelen als terroristen ( deze eigen rechters namens hun geloof of beweging...ect...) en zwaar bestraffen. Weet u het nog ? toen Theo werd vermoord door een Marokkaan...wij moesten toen , de hele Marokkaanse gemeenschap, op twee benen gaan staan om afstand te nemen van 1 gore moordenaar en niet 1 keer hoor neer ...dag in dag uit....week in week uit....jaar in jaar uit....te zwaar hoor! De gemeenschap van bij Breivink niet? van die moordenaar van veel mensen op een winkelcentrum ergens in dit land niet ? die van de moordenaar tijdens Koninginnedag niet? Ik ook...ik lees je meningen graag. Dat snap ik niet ...kun u mij helpen? De ene gemeenschap moet afstand nemen de andere ach..dat hoeft niet ?.....kom op Breivink had het over Tempel en

2e kans
2e kans28 aug. 2020 - 21:17

Mostafa, Nu wordt duidelijk waar je heen wilt. Marokkanen zijn slachtoffers en Nedelanders niet. 1 woord hiervoor. Gelul. Elke Nederlander veroordeeld Tristan van der Vlis, de schutter in het winkelcentrum van Alphen of Karst Tate in Apeldoorn. Complete losgeslagen gekken zij dat. In je antwoordt naar Daniëlle geef je aan dat jij je schaamde voor Mohammed Bouyeri. "Door zulke moordenaars en terroristen namen veel Nederlanders bijna begrijpelijk afstand van ‘ ons’en dat vind ik heel erg..ik wil bij horen in dit land." Dat alle Nedelanders afstand nemen van Tristan en Karst, en jij van Mohammed verbind ons. Wat ons niet verbind zijn de jongeren die feestend de straat op gingen na de moord op Theo van Gogh. Maar ik snap werkelijk niet waarom je zo boos reageert. Lees get allemaal nog eens terug zou ik zeggen.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 8:52

2e kans, Ik ben niet boos maar ik ben je gedraai zat. Straf alle soort terroristen gelijk en laat hun gemeenschappen met rust. Dat is geen gelul maar een verzoek aan onze democratie. Staf wie een strafbaar feit pleegt een laat zijn hele gemeenschap met rust. Dat is geen gelul maar een verzoek aan onze democratie. Een moslim terrorist is niet erger of minder erger dan een niet moslim terrorist. Dat is een feit en geen gelul. Ik ben boos op je gedraai, daar hou ik niet =aan, je begint altijd zacht en je beëindigd altijd je verhaal met nare conclusies over mij. ik ben je reacties en logica zat, eerlijk gezegd. Discussie heeft niets te maken met conclusies trekken voor anderen ?! Nee, ik noem het geen beschaving. Maar dat is mijn fout, omdat ik ben hier aan het praten met iemand die 2 heet ! Fijne dag maaaaaaar geen bedankt voor je rommelige reacties.

2e kans
2e kans29 aug. 2020 - 10:49

Mostafa, Eerst begin je een heel verhaal over hersenspoelers en stille vrienden die straf verdienen. Ik vraag je alleen wie dat dan zijn en hoe je die wilt straffen, wat voor bewijs er is. Vervolgens kom je met : Staf wie een strafbaar feit pleegt een laat zijn hele gemeenschap met rust. Dat is geen gelul maar een verzoek aan onze democratie. Wat wil je nu? Hersenspoelers en stille vrienden wel of niet aanpakken? En dan draai ik? Fijne dag verder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 11:04

"Breivik had het over Tempel .." Hem stond een utopische wereldorde voor ogen waar een "tempeliersachtige" blanke mannenelite de dienst zou uitmaken en korte metten zou maken met moderne fratsen zoals oa. het feminisme en het cultuurmarxisme. De echte Tempeliers orde werd in 1311 opgeheven. Het is heel moeilijk om voor hem een "gemeenschap" te vinden die afstand zou moeten nemen. Van de politieke partijen kun je denken aan Fremskritt maar daar was hij geen lid (meer) van en Breivik was ook niet katholiek.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 11:33

Danielle, “ “”De moeder van Anders Breivik, die vorig jaar maart overleed, heeft een boek over haar zoon gepubliceerd. Daarin werd de vader beschreven als een tiran. Hun zoon was volgens zijn moeder aardig en zorgzaam, totdat hij 'een obsessieve stoornis' kreeg. Ze zei tijdens de rechtszitting dat ze bang van hem werd als hij in tempeliersuniform door het huis liep. Anders Breivik radicaliseerde zichtbaar in de ogen van zijn eigen moeder. Ook de vader heeft zijn verhaal in een boek opgetekend.“” Bron : NOS 2014.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 12:12

Mostafa 29 augustus 2020 at 13:33 U wilt zijn ouders voor de rechter slepen? Dan bent u voor zijn moeder te laat. De inzichten van beide ouders hebben ook een hoog "achteraf" gehalte. Afgezien daarvan, Breivik was ruim volwassen en woonde sinds 2006 ook niet meer bij zijn moeder bij wie hij eerder tijdelijk was ingetrokken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 12:47

PS Vaders invloed bestond vnl uit zijn afwezigheid. Breiviks ouders scheidden toen hij nog een baby was en hij had minimaal contact met zijn vader. Moeder had haar eigen problemen. Åsne Seierstad's boek geeft waarschijnlijk een beter beeld.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 13:18

Danielle, Wat wil ik ? Of wat wilt het NOS bereiken met dat stukje ?, Er bestaat geen zielige moordenaar....punt uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 14:05

"Er bestaat geen zielige moordenaars .. ". Dat was mijn punt ook helemaal niet. Noorwegen heeft een humaan rechtssysteem waar dwangarbeid etc. niet bij past. Het regime dat Breivik krijgt is er op gebaseerd zijn gevaar voor de samenleving te minimaliseren niet om wraak te nemen. Oa. door praktisch 100% van zijn post te onderscheppen en hem niet buiten zijn cel in contact te laten komen met anderen.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 14:40

Danielle, Terrorisme bestrijding is net zoals het behandelen van een zieke kies. Blijven boren in de wortel tot alles weg is. Jammer dat in Noorwegen geen Guantánamo!!!.voor zulke moordenaars hebben.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 aug. 2020 - 20:17

@Mostafa Ik weet niet waar ik uw boosheid aan te danken heb. Ik stel een vraag en reageer op uw antwoord en wedervraag. Ik geef weer antwoord en dat standpunt bevalt u niet maar dat kan ik natuurlijk niet helpen. U bent tegen de doodstraf, ik ook, maar ik kan me voorstellen dat als ik getroffen wordt door moord of terreur in mijn naaste omgeving ik de dader niet achter de tralies wil hebben maar dood wens. Zo duidelijker?